Rendben. Az, hogy mi kevés és mi nem, relatív. A bankot a "vas" érdekli és azt jelzálogosította. A tőkemegfelelőségi mutató pedig olykor úgy látszik, senkit nem érdekel a tőzsdén sem. De ugorjunk 10 évet! Irtózatos nagy saját tőke és rövid lejáratú kötelezettség. Ilyenkor sem osztanád ki a tartalékokat? Miért? Kinek fáj, ha nem olyan szép a tőkemegfelelőség?
Továbbra is úgy gondolom, hogy nincs szabadon kiosztható 14Md forint a cégben. 421M jegyzett tőke önmagában kevés lenne egy ilyen méretű céghez és hitelállományhoz. Hosszabb távon évente pár száz millió tényleg felhasználható lehet az eredménytartalékból osztalékfizetésre az éves eredményen felül, ha a szabad CF képződése pénzügyi oldalról lehetővé teszi.
Szerintem fontos, hogy megértsük egymást és a "számviteli kategóriákat" is, mert mi vagyunk a befektetők, akik jelentős vagyonrész felett rendelkezhetünk. Amikor a "mosoly mögé" bújnak egyesek, szerintem azért van, mert lesajnálnak másokat és helyzeteket. De ennek nem kell így lennie.
A halasztott bevétel azért nem még a aaját tőke része, mert az állam a támogatásával nem vált tulajdonossá. Azért kell kimutatni, mert így áll össze a teljes vagyon. Azért kell feloldani, mert már nem alkotja a vagyon része azzal, hogy a ráeső ÉCS költségként el lett számolva, ami csökkentette az összvagyon értékét. Érted?
A számviteli kategória sosem öncélú. Jelen esetben a saját tőke mennyisége azt mutatja meg, hogy mennyi befektetői pénzből áll össze a pannergy vagyonának egy része. A halasztott bevétel pedig azt mutatja meg, hogy az állam mennyi pénzzel járul hozzá a pannergy vagyonához.
A szabad cash korlátja a kiosztható tartaléknak, de hosszú távon nem. Például 10 év alatt kifizethető 1 milliárd Forintonként. Ezzel szemben nézd meg az Alteot! Ott gyakorlatilag csak a jegyzett tőke van. Na abból tényleg semmit nem lehet kifizetni.
Ez a "kiosztatlan 14Md Ft" nem állja meg a helyét a cég esetében, maximum 1-2Md-ról lehet szó, ami pénzben is látszani fog a 2020-as mérlegben. Az eredménytartalék számviteli kategória, a saját tőke része. (Az összes saját tőke valamivel 10Md felett van, hogyan veszel ki ebből 14-et? Felgyűlni sem tudott, mert kb. 2017-től fordult nyereségbe a cég.) A halasztott bevétel sem fog befolyni, csak tartozás helyett saját tőkévé válik apránként a kapott támogatás.
Szép-szép! Józan ész továbbra is azt mondatja velem, hogy Erzsike olyan kockázatú befektetés, mint egy ingatlan. Az ingatlanok éves hozama pedig mostanság legjobb esetben 8%. Ha a 2019-es adatokból indulok ki, az EBITDA-ból, a befektetők részesedése 1.500 millió Ft volt. Ez 1db szabad részvényre 88,76 Ft. Ez az összeg pedig 1.109 Ft-nak a 8 százaléka. Tehát, ha ma valaki 900 Ft-ért vásárol Erzsikét, LEGALÁBB évi 9,9% haszna lesz belőle és eközben csak annyira kockáztatta a pénzét, mint egy ingatlanhasznosításnál, tehát évi 1,9% prémium hozam. DE! Nem is csupán ennyiről szól a dolog! Felgyűlt ugyanis a múltban kiosztatlan 14 milliárd Ft, ami ott van a saját tőkében és halasztott bevételben. Ezen kívül pedig a jövőben egyre nagyobb EBITDA tortából, egyre nagyobb befektetői részesedési aránnyal számolhatunk biztosan. Mutass ennél jobbat a parketten! Szóval! "Virítod a lóvét?:)"
Többféle megközelés lehet ezért lehet találni különböző EV/EBITDA mutatókat a különböző adatforrásokban. Pl Éves EBITDA vagy negyedéves stb. Szerintem Módos Úr a Bloombergről dolgozik és ott az aktuális napi árfolyammal kalkulált EV/EBITDA mutatót veszi számításba. Az viszont egy fizetős oldal ha valaki ahhoz hozzáfér akkor megoszthatná az ott lévő muatatókat.
aztán ki tudja melyik milyen pontos, + ezeken az oldalakon lehet az EBITDA régen frissült, az EV meg nyilván naprakészen látható és torz képet nyújt. De ha csak a grafikonokra szúrópróbaszerűen ránéz az ember látszik, hogy nagyon nagyokat mentek ezek a cégek (sosem követtem ezeket). Szóval Módos D. végső árában is akár nagy ugrás is lehet (nem is számítottam erre a környékre)
én ezeket találtam hirtelen polaris
7,34 ormat
18,68 arise
13,9 ABO
9,66 northland
13,12 ENEL
9,77 új átlag 12,078 ezzel számolva már a relatív is 1500 felett lenne, és ezáltal átlagos célár is ;)
PANNERGY