Jó reggelt! Mostanában jön az újabb nagyvad? Papaya valamikor ilyenkorra prognoztizálta az eddigieknél is nagyobbat... Kíváncsian várom, ezúttal is igaza lesz-e!? Bár az árfolyamra lehet nem sok hatással lesz, bármi is az... 🤔
Nincs most túl sok időm ilyenekre (munka után is plusz feladatok várnak), de tekintettel a 05.31. határnapra felmentem az elektronikus beszámolók oldalára és már elérhetőek - legalább is amit eddig néztem - a leányvállalatok beszámolói és az Opusé is. Pár hét múlva lehet, hogy lesz időm jobban megnézni a dolgokat, bár addigra már kijön az első negyedéves is. Önállóan nézve a cégeket szerintem jobban lehet látni a dolgokat, már akinek van affinitása vagy kellő ismerete egy beszámoló értékeléséhez. Az ÉCS-n ne lovagoljatok, mert a mi szempontunkból (Opus egyedi beszámolót nézd) marginális a beszámolóban, amit mindenki emleget, azt konszolidált szinten nézték, viszont annak nincs kihatása, hogy fizetnek-e osztalékot vagy sem, mert a kötvények miatt nem fizetnek osztalékot, illetve ha tudnának, akkor azt beforgatják újabb cégek vásárlásába. Mészáros nem tud kivenni úgy osztalékot semelyik feles cégből, hogy csak a saját (100 %-os) alapjai/cégei kapjanak, mert ha mondjuk az MM fizet osztalékot, akkor mindkét fél (Opus is) ugyanolyan mértékben jogosult az osztalékra. A probléma azzal van, hogy a leányok tudnak-e osztalékot fizetni az Opus felé, és sajnos eddig csak az építőipari cégektől jött mérhető mennyiség az elmúlt években, amik egy jó részét már valószínűleg el is költötték a cégek vásárlásaira. Az Opusnál 12.31-vel összesen 8 milliárd körüli összeg van eredménytartalékon, ebből túl sok osztalékot nem tudna fizetni. A Titász tavaly 5 milliárd körüli eredményt produkált és van is 12.31-vel az eredménytartalék során 10 milliárd feletti összeg, bár azt nem tudom, hogy ezt hogyan rendezték, rendezik a cég megvásárlásakor, azaz ezt beszámolták a vételárba vagy előtte a németek egy részét leszívták. A Kall-t néztem még és ott valamivel 1 milliárd feletti volt a tavalyi év, amiben már benne volt több milliárd "valós" ÉCS és adósságszolgálat (kamat fizetés) is, azaz ezek felett tudott még némi nyereség maradni. Jelen pillanatban is még az eszköz érték miatt lehetne nagyobb az árfolyam, de sajnos a leányok eredményessége jó esetben még csak most fog igazán reményt keltő számokat produkálni. Szerintem ebben az évben még nem kényeztetnek el minket csodálatos eredményekkel, de a leányvállalatok egy nyugodtabb gazdasági periódus esetén jövőre szerintem már tudnak az építőiparon felül is hozzájárulni az Opus eredményeihez. Sajnos elég sok kötelezettség/hitel kapcsolódik a leányokhoz (egy részüknél maga az Opus a hitelt nyújtó), ezért az első években ezek "törlesztése", ledolgozás jelentősen befolyásolja az eredményeket, de idővel előre haladva jelentősen megnőhet majd a jövedelemtermelő képességük. A két élelmiszeripari cég esetében ebben az évben már szerintem valós üzemszerű eredményeket lehet majd vizsgálni, azaz a Kall-nál már nagyjából kellene majd látni, hogy mire számíthatunk a következő években, míg a Viresol egy kis lemaradással némi támpontot fog végre nyújtani, hogy mire is jó. Hunguest szerintem max. jövőre lesz komolyabb tényező, az építőipar pedig lutri hosszabb távon. Energiaszektor a maga szintjén elketyeg, de ott nem lehet hatalmas kilengésekkel számolni, azaz feltételezem nagyjából évi pár milliárddal lehet majd kalkulálni.
NEW OPUS GLOBAL