csak technikailag adja el, lehet nem ez volt a jó szó rá, de az ebroker-ben így történt volt 180-on bif-em, azt hiszem 270-ig (pontosan nem emlékszem már) kifizette a hozamot, majd 270-en ugyanakkora darabszámú bif keletkezett az új tbsz-en
Biztos úgy van, ahogy írod hisz te már a gyakorlatban is tapasztaltad. Próbáltam eligazodni a neten fellelhető tájékoztatók között. Ezért írtam, hogy én így értelmezem.
magyarul a lényeg, hogy ha a bekerülési árnál magasabb az árfolyam december 31-én, akkor azt használják az új TBSZ-nél a megszerzés árának, ha viszont alacsonyabb, akkor a bekerülési árat (ez alapján fogsz majd adózni), tehát mindenképp a kedvezőbb árfolyamon indul a lekötés
itt le van írva: https://static.randomcapital.hu/pdf/tbsz_ujrakotes_tajekoztato.pdf a lényeg:1. A lekötés meghosszabbítása, azaz a TBSZ újrakötése Az Szja. tv. 67/B. § (10) bekezdése lehetőséget nyújt a lejáró 2015-ös TBSZ újrakötésére, amellyel a befektetése a hivatkozott jogszabály értelmében folytatólagos lekötésnek minősül, azaz külön gyűjtőév nélkül helyezheti TBSZ-re pénzét és pénzügyi eszközeit. Amennyiben Ön ezt választja, kérjük, tegye meg erre vonatkozó nyilatkozatát az „újrakötöm a TBSZ számlámat” link-re kattintással. A Nyilatkozat megtételével Ön elfogadja, hogy az Ön részére a Random Capital Zrt. 2020. december 31-i dátummal újra megkötött tartós befektetési szerződés alapján 2020. december 31-én a 2015-ös számláján lekötésben lévő eszközöket teljes egészében erre az új TBSZ számlára vezesse át. A tartós befektetési szerződés újrakötése esetén Ön dönthet arról, hogy a továbbiakban a befektetésének csak egy részét tartja a lekötési nyilvántartásban, feltéve, hogy a befizetésnek minősülő összeg a 25 ezer forintot eléri. Amennyiben befektetésének csak egy részét szeretné újrakötni, az „újrakötöm a TBSZ számlámat” link-re kattintással történő nyilatkozattételt követően A tartós befektetési szerződés újrakötése esetén a lekötési nyilvántartásba befizetett pénzösszeg megállapítása során a nyilvántartásban lévő pénzügyi eszközöknek az ötéves lekötési időszak megszűnésének utolsó napján (2020. december 31.) irányadó szokásos piaci értéke (azaz az utolsó ismert piaci ár), vagy a megszerzésre fordított összeg közül a nagyobbat kell figyelembe venni. Amennyiben Ön a Random Capital Zrt.-nél 2020-ban már kötött TBSZ-t, abban az esetben a 2020- ban nyitott TBSZ és a 2015. évi TBSZ újrakötésének nyilvántartásához nyitott számla összevonásra kerül. Így az Ön 2020-ban nyitott számlája vonatkozásában a lekötési pénzösszeg a 2020-ban nyitott és ezen a jogcímen a lekötési nyilvántartásba befizetett összeg, valamint a 2015-ös tartós befektetési számlán 2020. december 31-én nyilvántartott állomány értékének együttes összege lesz. A nyilatkozat megtételével Ön kifejezetten elfogadja, hogy az Ön által a Random Capital Zrt-nél vezetett, a 2020. év folyamán kötött TBSZ és a 2015. évi TBSZ újrakötés nyilvántartásához nyitott számla összevonásra kerül.
nyerő papírok esetén a szolgáltató a tbsz lejártakor papíron eladja a nyerőben lévő papírokat, a hozamot jóváírja, majd az aktuális árfolyamon (szintén papíron) visszavásárolja az új tbsz-en az eladott darabszámot bukóban lévő papírokat meg a vételi áron viszi át az új tbsz-re esetemben legalábbis így történt az idén
DE, IGEN. Peggy01 jól írta! Te ami TBSZ-t megújjítottál azon csak bukó papírok ( dec 31 árfolyam felett vásárolt) voltak. Ha lett volna legalább 1 kötésed amit a december 31 -i árfolyam alatt vásároltál, akkor a Te átkötésed sem egyhangú lenne.
Ha megújítod a TBSZ-t akkor nincs ilyen. Akkor a beker árad marad. 2019 végen megcsináltam agy egyik tbsz hosszabítást. . Ha menet közben megszünteted, akkor ha a beker árad magasabb azon kerül ki ha az aktuális árad akkor azon (nyilvántartás nem érték) kivéve ha a tbsz megszűntetés előtt eladod a papírokat. Én szüntettem meg egyet ami lovét usa-ba vittem át, ott nem adtam el semmit csak miután kikerült az ép számlára. Úgy jobban jártam adózás szempontból. De ez mindig egyedi matek.
Ha megújítod a TBSZ-t akkor nincs ilyen. Akkor a beker árad marad. 2019 végen megcsináltam agy egyik tbsz hosszabítást. . Ha menet közben megszünteted, akkor ha a beker árad magasabb azon kerül ki ha az aktuális árad akkor azon (nyilvántartás nem érték) kivéve ha a tbsz megszűntetés előtt eladod a papírokat. Én szüntettem meg egyet ami lovét usa-ba vittem át, ott nem adtam el semmit csak miután kikerült az ép számlára. Úgy jobban jártam adózás szempontból. De ez mindig egyedi matek.
Én úgy értelmezem, hogy a magasabb (bekerülési vagy aktuális közül) áron
könyvelik át a befektetéseket hosszabbításkor. Ez a logikus, hisz, ha
pl a részvény ára alacsonyabb az 5. év végén, mint vételnél, és az új
nyereséges TBSZ-t feltöröd, nem mindegy, hogy mekkora lesz a
különbözet, a nyereség, ami után adóznod kell.
Bocsánat, akkor én értettelek félre. Jót nevettem pár nappal ezelőtt ilyen aspektusban, ugyanis amikor mentem a munkahelyemre éppen váltották egymást a portás/biztonsági őrök és az egyik nálam jóval fiatalabb srác egy egész jó autóval haladt el a munkahelyéről én pedig, mint "zöldség" jöttem tömegközlekedéssel a helyszínre, miközben otthon ránézésre feltételezhetően egy jóval alacsonyabb értékű gépjárművek áll rendelkezésemre. Nem becsmérelve a dolgot, mert ezen srácok között vannak nagyon intelligens személyek, de én kb. 20-22 évet töltöttem el különböző oktatási intézmények falai között - egy jó részét munka mellett abszolválva - és a munkakörükhöz képest azért nehezebben ellátható feladataim voltak az élet során, mégis sok fogyasztási dolog tekintetében elég puritán vagyok az egyszerűbb emberekhez képest is. Őszintén sok - főleg státusz szimbólum - dolog annyira nem érdekel, csak már szeretném látni a hozadékát ennek az életvitelnek, gondolkodási módnak. A legnagyobb vagyontömegem is még az átkosból levedlett panelben testesül meg és ami azon felül van, most épp tőkekölcsönzés szerepét tölti be nem túl eredményesen.
Bizti mindegyik így csinálja, van erre rendelet is, vagy a randomnál, vagy a googleban biztosan sikerül megtalálnod. A másodiknál sem vesztesz semmit, mert vegyük pl az OPI 2020. dec 31-én 290,- Ft/rv volt. Ha pl 250-ért vetted,- akkor a régi számládnál 40,- FT/ rv db nyereslg lekönyvelve, 2021.01.01. nyitó 290,- Ft/ rv. , ma eladtad volna 250 FT/rv akkor most lett volna 40,- Ft/ rv veszteség. Remélem érthetően sikerült leírnom.
NEW OPUS GLOBAL