https://www.bet.hu/site/newkib/hu/2023.05./Rendkivuli_kozzetetel_piaci_villamos_energia_adasveteli_szerzodesek_koteserol_128888199 Nos, akkor CEZ, de csak szeptemberig!. Ezek szerint van most bizonytalanság?! A menetrendezés költségét a CEZ viseli (gondolom ez nem változott), így legalább az kijelenthető, hogy a nyári csúcstermelés értékesítése jobb kondíciókkal történik, mintha KÁT-os lenne. A piaci ár a tavalyihoz képest jelentősen alacsonyabb, (egyszer volt kutyavásár, úgy néz ki) így az eredményesség a tavalyihoz képest normalizálódik (értsd: jelentősebben csökkenhet).
Mindez számomra egyre kérdésesebbé teszi az Orbánék által követett napelemes stratégiát. Szerintem szakadék fele haladnak. Nincs még meg az árban megfizethető energiatárolási rendszer, de a napelemek ontani fogják az áramot, és amint egy kicsit lecseng az energiapiaci feszültség......
Május 1-én bődületeset szóltak a naperőművek. A déli órákban 2,6GW-ot is meghaladó teljesítményt adtak le. Aznap a teljes magyar áramfogyasztás 24,76%-át naperőművek biztosították. Hogy ezt legyen hova tenni: 2022-ben a csúcs 14,49% volt. Illetve a magyar napelemtörténelemben eddig 7 olyan nap volt csak, amikor ez 15% fölött volt. Tizenöt % fölött, hét nap. Most meg 24,76% jött össze, május 1-én. Még egy érdekesség volt május 1-én: 4:00-17:00 között az egyik reaktort letekerték. Előtte is ment, utána is ment. Eleve egy reaktor áll, és a brutál napelemes betáplálás alatt egy másik reaktort is csak 50%-on üzemeltettek. Véletlen?
Nem tudom mire számítottatok?! Így is kb az elmúlt két nap forgalmának 20-25%-t a cég vette. Ettől magasabb arányban valszeg nem is fognak a jövőben sem. Ezzel együtt, az látható, hogy a saját részvény nem csak egy duma, hanem tényleg veszik. Ebben a mennyiségben pedig pont tudnak venni a következő 250 napban is. A felhatalmazás és a pénz is megvan.
Örülök, hogy sikerült valami megoldást találnotok arra, hogy a kicsik ne nullázódjanak le teljesen, a hülye pénzmosó meg befejezze az áron aluli öntögetést! Bravó, csak így tovább!
Nem kell, hogy kikapják. Ha csak egyszerűen megtámasztják akkor is azt fogja jelenteni, hogy felfelé lesz tér, lefelé kevésbé és a kereslet-kinalat eltolódik olyan irányba, hogy emelkedés lesz a részvényben. Valszeg 1-2-3 hét és 1250-es sáv körül leszünk.
NAP Nyrt.
https://bet.hu/newkibdata/128599130/NAP_InfoDok_jovahagyas.pdf