Az erős dollárt a magas kamat és a nagyon erős USA gazdaság indokolja. Ma került elő, hogy újra USD/EUR paritás jöhet, mert az EKB megkezdi a kamatvágást a tervek szerint. USA meg nem mert minek ha szinte hűteni kell a gazdaságot. Ráadasul mindkét oldal választási fő ígérete a mindenáron 2%alatti infláció. Ez tetszik az embereknek a piacnak. Ezek együttese hajtotta a dollárt szuper erősségbe. 106 fölött volt már tegnap a DXY ! Nagyon erős! Ami brutális az egészben, hogy nő a gazdaságuk így is.
Elvesztettem a fonalat... Ezt most csak én nem értem, vagy mi abban a logika, hogy az 1éves pmáp kamata 6%, viszont ha 6,8,10 hónap múlva lejáró dkj t veszek, ott 6,5%jelenleg.? .
"Értem, hogy a FED annyit nyomtat, amennyit akar, megoldja, MNB ugyanígy tehet" No azért a FED és az MNB nem ugyanaz a liga, de ezt már egyszer letárgyaltuk - úgy tűnik nem ment át. Ők a világ vezető gazdasági hatalma, a világ első számú devizájával, szinte bármit megtehetnek, mi meg.... sajnos egy "kicsit" kevesebbet.
Kiegészíteném pár infó morzsával, tehát nem vitatkozni szeretnék erről. Az USA államadóssága 120% körül van. Friss előrejelzések szerint 2040-re 200% is lehet. Értem, hogy a FED annyit nyomtat, amennyit akar, megoldja, MNB ugyanígy tehet. De akkor mi indokolja az erős dollárt? a magas kamat. "Stabil ország", kérdés meddig stabil. A magyar résszel egyetértek. Persze, hogy támad az infláció, már decemberre előrehozták a minimálbér-emeléseket. Telekom és társai szépen betolták arcba a 15%-os emelést, és meg is írták,milyen jó fejek, hogy nem 17,6%-al emeltek. Ugyanígy a banki költségek, havidíjak, szolgáltatások, minden ++++.
Ekkora költségvetési lyuk mellett hogyan fogják tartani vagy emelni a kamatot ha kell? Ha újra beindul a magyar infláció akkor mi lesz? Csőd, IMF? Akármerről nézem a hazai gazdaság zátonyra futott és zsákutcába.
USA kötvény 5.5%. Stabil ország kötvénye. Plusz árfolyam nyereség, stabilitás. Raklap számra veszik a világban. Ezzel szemben ki vesz 7% körül egy kis gazdaságú, csőd szélén táncoló, inflálódó magyar állampapírt? Akinek muszály. Szerintem máris lecsökkent a kamatvágási lehetőség maximum még egyre. Hacsak USA nem kezd el gyorsan lazítani, de nem fog. Sőt újra támad a magyar infláció…
Dehogynem változnak. Nézd meg a holnapi bubort (11-kor jön ki, ezért a maiban még nincs benne a kamatdöntés), meg a következő dkj aukciót.A jegybanki alapkamat hat az általános kamatszintre (bubor, dkj, hitelkamatok), túl nagy eltérés nem lehet köztük, az arbitrázsra adna lehetőséget. Amúgy hol láttál 7% feletti dkj-t????
Az merül fel bennem kérdésként: ok, hogy csökkentik a kamatokat, de ha DKJ és társai nem változnak papíron, akkor mi értelme a kamatcsökkentésnek? A bankokban felvehető hitelek kamati csökkennek? De ha 7% alá nem tudnak menni, (DKJ és társai), akkor a kamatcsökkentésnek elég hamar vége lehet.
Ma kedd van, délután kamatdöntő ülést tart az MNB. Kíváncsi vagyok hogy mernek e csökkenteni 8,25 százalékról. Az első negyedéves GDP adat mikor kerül nyilvánosságra?
Magyar Állampapír tulajok