Ezt így tényleg nehéz elmagyarázni. A befektetési alapoknál, nyugdíjpénztárnál kétféle veszteség van az egyik nem realizált veszteség ami az árfolyam eséséből adódik és realizált amikor veszteséggel kiszállt valamilyen instrumentumból. A nem realizált veszteség az a piac változásával egyszerűen eltűnhet.
pl. az ÖNYP-k 2008-2009-es és a 2022-es esése, amikor -20-30%-ot buktak az állampapír hozam emelkedésen papíron. Mivel nem adták el a meglévő hosszú állampapírokat ill. további hosszút vettek 10-12% hozammal így idénre tavaly év végére, ahogy az állampapír árfolyamok leestek visszatermelték és nyereségben vannak.
Én koromból adódóan tényleg már csak 10-20 évre nézek előre, de 30 éve még 40-50 évre néztem előre. Én 1998-ban léptem be az ÖNYP-be és az egyik legjobb dolognak tartom a mai napig is. Én akkor is raktam félre hosszútávra, amikor lakást vagy házat vettem.
Ha belegondolsz idén nyitsz egy TBSZ-t és utána minden évben akkor akkor 2030-tól minden évben lesz lejáró TBSZ-d amit adómentesen felvehetsz vagy tovább vihetsz. Nekem is minden évben jár le, viszem tovább ill. rakok hozzá.
Ha valakinek nincs a megtakarításának olyan része, amire nyugdíjig biztosan nincs szüksége ott gond van.
Fontos lenne beleolvasni a portfólió építés alapjaiba.
Én nem az állampapír ellen beszélek, mert nekem is van jelenleg.
Jelenleg ilyen a portfólióm:
állampapír 40%
TBSZ 36%
nyugdíj 20%
egyéb 4%
Alapjában véve a koromnak megfelel, de kevesebb állampapír lenne, ha nem várna ráma következő években 3 esküvő a gyerekeknek. Egy jövőre lemegy, azzal már csökken az állampapír.
Magyar Állampapír tulajok