Na jah, egyenlőre még tartják az 1% sarcot cserénél is, kivéve máp+, szerintem ha nagyon szorulna a hurok, akkor meg fogják oldani hogy ne legyen 1% az átváltási dij, (max a visszaváltási), mer igy nem sok értelme volt ennek a funkciónak, csak 5-el kevesebbet kattintasz. De próbálkoznak tűzzel vassal, hogy minél kevesebben menekitsék ki a lóvét. Nyereményjáték, Társzerződés jutalommal, most meg ez... Pedig nagyon megy a kommunikáció, hogy nem baj ha kicsi elmegy, mert intézményi befektetőkkel tervezik pótolni.
"egyébként 2032/J mennyíre jó választás , 2025 május-junius gondoltam kivenni , amikor nem kell 1%-t fizetni." PMÁP-nál lejárat előtti visszaváltás esetén MINDIG van -1%. csak MÁP+-nál nincs, évente kamatfizetés után 5 napig. tehát nem igazán értem, mire gondoltál
Ugye nem utólag kérded mennyire jó választást csináltál? Mint mikor a Windows kiírja: "Felülírtam a fájlod, nem baj? IGEN/NEM :D PMÁP-ot (igy ezt is) jelenleg 1%-ért váltják vissza az AKK-nál, de ez nincs kőbevése. Ha nagyon megszorulnak, akkor emelhetik is dijat, mégrosszabb esetben fel is függeszthetik a visszaváltást. (Egyenlőre nem esélyes) Mert arra kaptál álllami garanciát hogy -hivatalosan- csak lejáratkor esedékes a kifizetés egy-összegben. Szerintem jobban jártál volna, ha használtan veszel régebbi nyárfele kamatfordulós PMÁP-ot, -ha kapsz- mondjuk utána tranfszer érdemes az AKK-hoz mert ott nincs ilyen vételre. De ez persze a macerásabb verzió, és sokan arra vadásznak erre mostanában.
Egyetértünk megválaszoltad , nincs szivatás... Ha a kincstár rákényszerül, magas kamatot ad, ha nem, alacsony kamatot, te döntöd el kölcsönzöl-e. Senki nem szívat senkit. Seni nem kényszerít senkit. Te is azt írtad üzlet! Az! Itt a fórumon sokan szeretik a hergelő szavakat, meg akartál felelni. ( Értjük.)
Alapvetően nem nyersz semmit, ha megnézed mire költöd a pénzt akkor valószínűleg csökkent a vagyonod. Ja és ha a hét éves ksh inflációt levonod már akkor sem sok marad, de ez a saját döntésed.
: 2024.dec.23 jegyzett Prémium Magyar Állampapír jegyzése , kifizetése személyesen az megtörtént Államkincstárba , még jöval 13 óra előtt .( korábban azt mondták szóban 13 óra előtt átutalás esetén azonnal teljesül ) Bank egy perc alatt teljesített , államkincstárban a pénz megérkezett azonnal. Kérdés : miért 2024.12.30 történik a pénzügyi elszámolás ? kamatozás is csak 12.30 nappal kezdődik ? egyébként 2032/J mennyíre jó választás , 2025 május-junius gondoltam kivenni , amikor nem kell 1%-t fizetni.
Én értem a logikádat. hogy 7 év alatt 70%, tehát évi átlag 10%-os hozam. Még egy nyugdíjpénztár is megirigyelhetné. (és én magam is teljesen elfogadhatónak tartom ezt a 70%-os hozamot, amiről írtál) Viszont én próbálnám a maximálisat kihozni rövid-hosszútávon. (aztán vagy jól választok/döntök, vagy nem) ezért írtam az előbb, hogy PMÁP-ot addig nem adom el, amíg a MÁP+ kamat nem csökken. Minél tovább húzom, annál több időt nyerek. Az más kérdés, hogy a MÁP+ mikor lesz megint kuka, hogy az "átlag" 6% körüli kamata mennyire lesz "elfogadható" mondjuk 2-3 év múlva Azt persze értem, hogy az MNB célja a minél előbbi kamatcsökkentés, csak milyen áron? (A Ft-ra gondolok) Sok múlik a FED és az EKB kamatcsökkentési pályáján is. Ha ők nem csökkentenek, mi sem csökkenthetünk. jövőre január 28-án lesz kamatdöntés (MNB), a következő február 25án. Nekem csak 2030/I van, az február 20-án fizeti a kamatot, szerencsés helyzet.
Nekem nincs akkora tőkém, hogy ezen kellene agyalni, hogy mikor váltom vissza. Egyelőre a "nagy terv", ha a MÁP+ nem módosul februárig, akkor a PMÁP kamat+ PMÁP visszaváltásból (min. 2033/I és 2030I), veszek MÁP+-ot. Szétbontva, durván, így alakulna: 2/3 PMÁP 1/3 MÁP+ ( vagy 80-20% / 70-30%, még agyalok)
csak azért nem váltom vissza egyben, mert nem biztos, hogy a MÁP+ egyből csökken, így a -1%-os PMÁP visszaváltást, húzom amíg tudom. PMÁP 5,1 vagy 5,2%-ot ad, míg a MÁP+ 5,75-at. 0,5-0,6% eltérés, annyira nem sok. Ha esetleg valami infla boom jön, mégis, akkor jó ötlet a PMÁP tartás, ha viszont ilyen 1-2-3%-ok jönnek, akkor Csere. De az 5,1-5,2%-os PMÁP tartom, amíg a MÁP+ nem jön lentebb. Mi van akkor, ha mégis kamatemelést kell csinálnia Magyarországnak? akkor meg lehet, hogy még emelnek is rajta. Annyira nem áll túl jól a HUF szénája, hogy bődületes kamatcsökkentésen agyaljanak, még akkor is ,ha EKB/FED csökkent.
Ha a bolti árakat nézzük, min. 100%-al drágultak a napi szinten vásárolt élelmiszerek, húsok, akármi, sorolhatnám: "minden". Ehhez kellett egy kimutatott 14,5 és 17,6 infla. Ha itt újra 2 ilyen év jön, akkor abból nem lesz köszönet a bolti áraknál, meg máshol sem. az akkor ~ 4-5x drágul lesz, az eredeti árhoz képest. Számomra az a nagy kérdés, hogy emelkedhet úgy az infla, hogy közben a bolti árak stabilak maradjanak? Főleg a benzinár/áram/gáz tudna emelkedni érdemben, de nem úgy tűnik, hogy efele haladunk. Minimálbéremelések: 2025 +9% 2026 +13% 2027 +14% Valószínűleg azért így emelik, és nem fordítva ( 14,13,9) ,hogy az inflációs hatások kevésbé legyenek érezhetőek. 2025-ben talán lecseng egy picit az infla, akkor lehet nagyobbat emelni 2026-ban, és így 2027-ben is.
Nincs előttem a lista, de az infla követő adók gyakorlatilag kisadók. Nincs jelentősége, hogy mennyi az átírási költség, a gépjárműadó, stb., akár infla követő, akár nem az. Jómagam inkább azt látom, hogy folyamatosan szűkül a rövid állampapír kínálat, gyakorlatilag nem tudsz dkj-t sem venni 6 hó alatt. Terelnek a MÁP+ és fixmáp-ba, mert nincs más. Vagy mehetsz bankhoz, ott betéti kamat * 0,7 (szochó+kamat szja). Mikor be van terelve a nép fix alacsonyba, akkor mehet fel az infla. Ezt a forgatókönyvet látom most. Vagy maradsz az inflakövetőben... Nálam rövid táv, és ha az eurhuf hullám úgy hozza, váltáska. (váltás).
Az infla szerintem végig le lesz hazudva, mert azt valahogy le kell kövesse a jegybanki kamat azt pedig alacsonyan akarják tartani. Persze bármi lehet, mert ezektől minden kitelik.
Először kinyírják az infla követő papírokat, kiterelik belőle a népet és nem hoznak ki új PMÁP sorozatot. Utána meg az infla követő adók miatt, magasabbra engedik a KSH inflát. Csodálkoznék ha nem valami hasonló forgatókönyvön agyalnának.
Egy jól felépített terméket így lehet tönkretenni. Ha a fele megindul kifelé, és annak a fele devizába, akkor ott majd megint drasztikusan kamatot kell majd emelni. Mert az csak az egyik gond lesz, hogy azt kivétet finanszírozni kell máshonnan. Na de ha 3000 Mrd forint devizába akarna menni, akkor az árfolyam elszállna, és nem lesz más lehetőség, mint a kamatemelés.
Jövőre már Keszthelyen se lesz kincstári iroda, legutoljára 2 éve voltam. A postán se ért minden ügyintéző az állampapírokhoz, általában egy ember csak ezzel foglalkozik..
Nem, azt már tuti nem fogják lehazudni, sőt bocsánatot kérnek hogy eddig is kicsit hazudtak, de ez is csak átmeneti volt.. Nem is hazudtak, csak füllentettek, és azt is csak a mi érdekünkben.. Nem is füllentettek, csak másképp számolják.. De csak és kizárólag a k* háború meg brüsszel miatt...minden az miatt van. Há megin sorosék is támadják a drága forintunkat.. a szemetek..
Remélem ki is képzik rendesen a postásokat, mert eddig kettőből egy se volt képes online meghatalmazást is csinálni. Ma befáradtam a hozzám legközelebbibe, hogy eladjam a meghatalmazóm pakkját. Hát ő egyedül van itt, azt meg ketten kellene csinálniuk, menjek a mammutba. Telefonos ügyfélszolgálat megbízást nem vesz fel. Nem lehet ezt utolsó pillanatra hagyni :D.
Magyar Állampapír tulajok