Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sőt, viziváros, Krisztinaváros, ezek elég pestiesek, de mégis elég jól cseng az irsz-uk, melósnál meg is van a szorzó rájuk :D Rózsadomb is hogy maradt ki, nem értem. Naphegyet még megértem, az nekem is eléggé kihalt, túl nyuggeres hozzám, hasonlóan a gellérthegy is kiesik emiatt :). Persze amilyen panorámát kapsz a gellérthegyen, olyat kevés máshol...
Rózsadombra nem néztem rá bevallom őszintén, az 1. kerületet pedig csak a Naphegy miatt néztem meg egyszer, az nálam nem játszik, akkor már inkább a pesti oldal.
Én a Millenáris, Városmajor, Németvölgy és Szentimreváros környékét nézegettem, ott nem látok különösebben nagyobb változást, a Karinthy/Móricz/Feneketlen tó környékén is nagyjából ugyanolyan árakat látok. Még a Gábor Áron utca környékén néztem pár lakást, azok másfél éve mozdulatlanok. Máriaremete, II/A és egyéb csodák a sorházakkal/ikerházakkal pedig soha nem érdekeltek, ott azért valószínűleg volt emelkedő (sőt, inkább biztos).
Neked nem kell pénzt rátenned, elég ha én teszek. ;-) De viccet félretéve, továbbra is azt gondolom, hogy az eredeti tervhez kellene ragaszkodnod - persze, nem árt az újratervezés, de most pont pozitívabb helyzetbe kerültél. Kis lakásoknál egyébként még lesznek itt meglepetések, főleg, ha az MNB-s ötletelésből valóság lesz, majd meglátjuk. De a többivel egyetértek, a CoVid kicsit emlékezteti a résztvevőket, hogy milyen erős alapra sikerült építeni.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link