Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 15:53
Törölt hozzászólás
#84380
Toniba 2020. 08. 13. 15:51
Előzmény: #84371  berlini
#84379
Azt hiszem eleg vilagos hogy nem kaucio volt a parkolo megvaltas, ami airbnb utan visszajar.
Tibor78 2020. 08. 13. 15:51
Előzmény: #84373  berlini
#84378

A múltból indulsz ki, miközben nem érted a múltat sem, hogy mi miért történt. Pedig segítettem: a legnépesebb generáció kezdett 2000-től a lakhatással foglalkozni, kéglit venni, nagyobbra cserélni, jöttek a gyerekek stb stb Ők voltak a motorja a lakáspiacnak 20-25 évig, de egy 50-55 éves ember már nem annyira aktív és nem cserélgeti a kéglit olyan ütemben meg nem vállal be akkora hiteleket, mint egy 30 éves. Ez egészen biztosan jelentkezik mint hatás, sőt már itt van velünk.
Érdekes, hogy ez a lakáskiadás biznicc is 2014-ig nem volt igazán ennyire szem előtt. Általában olyanok adtak ki, akik örököltek és nem akarták eladni vagy nem azonnal, ilyen olyan okból, gyereknek megtartották vagy sokan vettek egy lakást a gyereknek jó előre és kiadták. Páran foglalkoztak lakáskiadással, de ha nincs rakéta szerű árnövekedés, akkor nem igazán annyira jó üzlet. Főleg régebben voltak még normális kamatozású állampapírok is, láthatóan a map+ visszahozott valamit a múltból, amikor még lehetett másba is fektetni.
Ez a békebeli állapot.
Miért gondolod, hogy az a pesszimista, aki egy békebeli állapotot szeretne viszontlátni a lakáspiacon? Amikor még a lakáskiadással olyanok foglalkoztak, akiket tényleg érdekelt és nem volta rajta különösebb extra profit? Amikor érdemes volt takarékoskodni, amikor a lakásbérlés egy logikus alternatíva volt és nem kellett rohanni venni?
Szerintem pont, hogy inkább az van, hogy a nagyon nagy többség a békebeli állapotokat akarja vissza és te meg pont a torz piacot és álszent módon optimistának hívod magad :)
Az, hogy miért nem adom a kéglit, megpróbáltam, nem ment könnyen az eladás, persze magas áron is próbáltam. Ennyi, nem erőltetem. Behiteleztem, 3,5%-os kamaton, beraktam a pénzecskét map+-ba, 5 évig én jól el vagyok, köszönöm. Bérlőim is vannak, úgy néz ki az 5 éves egyetemet megcsinálják, azaz még 3 év biztos és még utána is maradnak 1-2 évig biztosan, ahogy tervezik és ha nem emelek és ha marad a jó bérlő, akkor nem emelek. Köszönöm a kérdésedet, elvagyok így is. A garázst kéne hatékonyabban kiadnom, de az úgy látszik nekem már soha nem fog sikerülni.
Ha tisztán matekolni kéne, ha tavaly eladtam volna, akkor jobban jártam volna, ez biztos, de így arbitrázzsal és biztos bérlőkkel én elvagyok a kéglivel és utána úgyis a gyerekeimé lesz, 5 év múlva.
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 15:49
Törölt hozzászólás
#84377
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 15:48
Törölt hozzászólás
#84376
CyrusTheGreat 2020. 08. 13. 15:40
Előzmény: #84371  berlini
#84375
"A turisták azon része aki majd szállodában köt ki, az persze ugyanúgy költ. Csak nem abban a kis boltban, étteremben mint előtte. Mészáros vagyona gyarapodni fog, de lesznek kárvalotjai egy szigorúbb szabályozásnak."
Ez azért nem teljesen így van, a szállodai turisták döntő többsége bed and breakfast alapon száll meg, reggeliznek és kész. Attól, hogy nem magánlakásban szállnak meg, még ugyanúgy étteremben fognak enni, az italt/rágcsát pedig a kisboltban veszik meg a körúton.
StandardnSpoor 2020. 08. 13. 15:39
#84374
Na hát olvasgatom a kommenteket a kiszámolón amit linkeltetek, hát azért itt vannak vívódó emberek 20-30-50 milliókkal, hogy akor most mi legyen vegyek drágán vagy ne vegyek. Vegyek-e fel rá hitelt, ne vegyek. Ami nekem a legfőbb tanulság, hogy alapvetően vennének, csak toporognak. Persze nem reprezentatív pár kommentelő ember, meg írni is lehet bármit, de a tényállás, hogy nem kevés pénz van a lakosság kezében pl. kötvényekben. Az ijesztgetés meg a kapkodás mindig rossz tanácsadó, de a magam részéről nyugodtabban aludnék egy drága eszközben, mint papírpénzben.  Aztán kitudja. Lehet, hogy trump helyett jön valaki, aki szerint rendbe kell tenni a pénzügyi rendszert, és a klímacélokat kell szem előtt tartani, a fogyasztást visszaszorítani és emel egy kövéret az alapkamton, irgalmatlan recessziót bevállalva. Mint pl. amerikában 80 derekán 10%-ról hirtelen 17,5%-ra emelték. Akkor lenne nagy pofára esés. Nincs rá sok esély, de sosem lehet tudni. Sokan a pénz összeomlását hirdetik. Annyit megtanultam, hogy mindig van valami csavar, annyi biztos, hogy sosem lehet kitalálni mi lesz. Néha meg az a csavar, hogy nincs csavar. Tudom most azt gondolod mi ez a bullshit. :)
 Nagyon nem irigylem azokat, akiknek most kell fontos döntéseket meghoznia. A magam részéről a "jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok" elvet preferáltam mindig is. Nem nyertem vele nagyokat, de nem is buktam.
berlini
berlini 2020. 08. 13. 15:37
Előzmény: #84372  Tibor78
#84373
Te meg azt nem akarod megérteni, hogy egyetértünk.
Egy bizonyos szituációt feltételezve, ha a lakásárak nem vagy alig emelkednek a következő 20 évben, akkor nem éri meg lakást venni
Én csupán arra hivtam fel a figyelmet, hogy  alakulhat a helyzet másként is. Pontosabban úgy ahogy az elmúlt 20 évben. És én nem is azzal számoltam, hogy 3-5-szörösek lesznek a lakásárak 20 év múlva. Én csak egy infláció követést feltételeztem.
A hozzászólásod elején még reménykedtem abban, hogy válaszolsz arra kérdésemre, hogy ha ennyire pesszimistán látod a lakásárak alakulását, akkor miért nem adod el a kiadott lakásodat?
Tényleg érdekelne a válaszod?
Miért tartod egy olyan eszközben a megtakaritásod, ami szerinted a bérleti diak ellenére sem fog reálértéket tartani a következő 20 évben?
Tibor78 2020. 08. 13. 15:30
Előzmény: #84370  berlini
#84372

Szerintem te nem akarod megérteni, amit írtam. Én is 150e-es bérleti díjjal számoltam a matekban és így is sokkkkal jobban megérni minél később venni egy olyan általad feltételezett helyzetben, amikor van 18 millió kp-ja a hősödnek. Azt tettem hozzá, hogy miért kéne egyébként ennyiért bérelniük, amikor a lakásbérlésnek ez az egyik előnye, hogy rugalmasan alakítható és 2 embernek már kompromisszum mentesen is elég mondjuk egy 120e-s bérlés?
Ezek reális opciók a lakhatásra még ha te úgy állítod is be, hogy almát a körtével.
Egyébként csak kérdezem, akik újabb árrakétát várnak, azok miben bíznak? A pénzesőben? Ami nem fog eljutni a kisemberekhez, a vásárlókhoz, csak nagyon közvetett módon és nagyon kis mértékben.
A múlt alapján? Ja, hát igen, csak ott van ám a demográfia. 20-25 évvel ezelőtt a legnépesebb generáció kezdett családot alapítani, lakást, házat venni, építkezni. Most 2020-ban ez a generáció 50 év körül van és rohamosan csökken az aktivitásuk a lakáspiacon. Nem szívesen költöznek, nem szívesen vállalnak be hosszútávú hiteleket. Befektetésre talán vennének, de a bérleti piacnak nagyon nem áll jól a szénája, semmilyen tekintetben. Már az is csoda lesz, ha a bérleti díjakat nagyjából a mostani szinten lehet tartani, nem kis csoda.
További áremelkedés? Lásd előbb, miből és ki fogja megtartani meg emelni ezeket az árakat? Mert kellene vásárlók ugyanis, csak egyre kevesebb és kevesebb lesz. Örökölt lakásból meg egyre több. Sok mindent lehetne erre mondani, de hogy ez nem egy optimista jövőbeli, növekedő és prosperáló piacnak néz ki, az biztos. Visszatér a békebeli állapot a lakáspiacra. Nyilván a qrmány jöhet egy újabb őrültséggel és megerőszakolhatja megint. Erre van esély, de szerintem annyira túltolták ezt, hogy gyakorlatilag minden érintett már csók + BV hitelben van és ugye jönnie kéne most a gyerekcunaminak hamarosan, különben a qrmánynak magyarázkodnia kell, hogy miért nincs jelentősen több gyerek? Sok száz milliárdot elégettek, szétb.szták a lakáspiacot, főleg pesteni és mindezt miért?
Meg miközben meg ugye rohadnak szét a lakások a horribilis felújítási költségek miatt, ez a másik dolog. A csédé mondta jól, hogy új, újszerű ami eladható most, más semmi. A 2 másik ingatlanos is mondta, hogy nem akarnak kreditet égetni már átlagos állapotú kéglire sem, mert nincs rá igazán kereslet. A panelekból a legalját most elviszik a vidékiek a felköltöző diákok miatt, aztán 1 év reccsenés jön utána. Nem kell senkinek, ilyen áron, nem éri meg.
Sok tulaj már beletörődött. Látom, ahogy veszik le a paneleket amiket figyelek szépen sorban és tutira nem azért mert eladták, hiszen a drágábbakat nem hirdetik tovább. Teljesen ugyanolyan