Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
signal2
signal2 2020. 08. 13. 11:14
Előzmény: #84338  alexmanex
#84340
Hát ez szánalmas. 
Gagyi, gányolóország.
Tibor78 2020. 08. 13. 11:11
Előzmény: #84337  impudent
#84339

2014 előtt a bérlés egy teljesen logikus alternatíva volt. Persze nyilván a vadkeleti viszonyok között voltak történetek, de ki lehetett fogni normális tulajt, másodikra biztosan :)
Tudok olyanról, aki 2006-ban kezdte az egyetemet és 3+2 évre leszerződtek a tulajjal előre és végig ott lakott a srác.
2014 után volt az a helyzet, hogy ha össze tudta kaparni a család valahogy, akkor megérte venni.
Csakhogy ennek az időszaknak megint vége és megint érdemes bérelni újra. Olyan belvárosi kégliket lehet bérelni nyomott áron, hogy még a kamat se jönne ki a bérleti díjból, amit a banknak kéne fizetni a hitel után.
Ettől függetlenül sokan nem értik a mostani helyzetet és pont amikor fordul a piac, akkor vesznek. Ő dolguk , az ő pénzük végül is.
alexmanex 2020. 08. 13. 11:05
#84338
Új építésű rémálom. 
Az erdeti terv: https://fagyongylakopark.hu/hu/ingatlan/lakas/24 
A megvalósult eladó lakás: https://ingatlan.com/iii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31682921
A mosdó helyére került  a WC, a mosdó a rányilló ajó mőgé, a mosógép kiállás a "luxus" lakás előszobájába.
Az már csak hab a tortán, hogy a tolóajtót is lesporolták. Az idiotizmus csimborasszója.
impudent 2020. 08. 13. 11:02
Előzmény: #84335  Tibor78
#84337

pedig most a bérlés jobbnak tűnt mer olcsó.
de a magyarázat logikusnak tűnik, tipikus paraszt mentalitás, gyorsan szedjük össze a pinzt a gyeröknek egy békási panelra.
lehet a bérleti díjakat se nézi a kapzsi parasztja
remélem béfürödnek ezek a hörcsögök
hokusz-pokusz 2020. 08. 13. 10:54
Törölt hozzászólás
#84336
Tibor78 2020. 08. 13. 10:54
Előzmény: #84327  impudent
#84335

Agusztusban mindig vették az alját a diákoknak. Ilyenkor szokták az összes patkánylyukat meg egyéb handikeppes lakást eladni a tapasztalatnal vidéki vásárlóknak.
Ugye kiszámolják ügyesen, hogy a havi 60e+rezsit az ne égessék már el, hogy a gyerek a haverjával béreljen valamit a belvárosban közel a sulihoz, hanem befektetnek.
5 év alatt az az a má 3,6 millió, ennyi pénz nincs is és azt mind elégetnék. Ehelyett összekaparja a zönerőt a család + maxi hitel és akkor milyen jó lesz, öröm és bódogság. Főleg, hogy a gyereknek rossz esetben napi 2x1,5 óra utazás csak az iskola. Este bulika újabb 2x1 óra.
Aztán nem tudom milyen bódog mosoly lesz az arcocskákon, ha bejön az a forgatókönyv, hogy 5 év múlva 17-18 mihály lesz egy ilyen panel a külvárosban.
Mert ugye akkor a különbözetből simán lakott volna a gyerek a belvárosban is akár.
Persze nem kell ilyen pesszimistának lenni, rakétázni fognak a zárak :) Valamikor biztos, ha megérjük.
5 év múlva már a demográfia is meglepően éreztetni fogja a hatását. A 2 legnépesebb generáció érkezik ugyanis egy-egy eseményhez. Az idősek, ratkósok a várható élettartamot közelítik meg, a gyerekeik meg elérik az 50-55 évet, amikor nagyon lelassul az aktivitásuk és már nagyon nem szívesen költöznek.
Voltunk vidéki rokonnál és beszélgetünk, mondja, hogy a telekszomszéd most adta el, egy svájcban dolgozó magyar idióta megvette a tényleg nem nagy házat 30 milllióért, kb 20-30% felárral és megvenné vagy bérelné a rokonom garázsát, mert kicsi a ház meg a telek is, nehezen tud beállni a második kocsijával. A család itthon van, csak a manus dolgozik kint és nem is tervezik, hogy kiköltöznek. Van egy hobbi autója, valami amcsi veterán és annak akar egy nagyobb garázst bérelni. A rokonom garázsa meg nagy, mert melléképület is egyben és ráadául ott lenne pár méterre. Meg is venné, de ki is bérelné. 8 milliót kínált érte, szerintem durván jó ár, na mindegy.
Mondom neki, ne legyen már hülye, adja ki, ha nem szeretné eladni. Azt mondja, hogy ő hozzá nem nyúl a csetreszhez, majd ha meghal az örökösei kipakolják a házat meg a melléképületet a garázzsal. Nincs 60 éves az ember, de neki már nemhogy költözés nem lesz az életében, de még egy qrva g.rázst sem hajlandó kipakolni, hogy kiadja vagy esetleg eladja. Na jó, hagyjuk.
Más. Jövünk a Rottenbiller utcában és utas voltam, nézem a hirdetéseket, hogy azt mondja befektetésre diákszálló, a legolcsóbb kégli 27mihály és 9% hozammal kecsegtetnek. Az havi bruttó bevétel 202e forint, egy 27milliós gondolom extra kicsi kégli után. Az igen, irtózatosan nagy idióta balekokat várnak
CyrusTheGreat 2020. 08. 13. 10:49
Előzmény: #84329  Törölt felhasználó
#84334
Egyelőre még nem gondolnám, az OTP-s elemzővel viszont hellyel-közzel egyetértek (habár ő is a vírusra fogja a dolgokat, de ez tényszerűen nem igaz):
https://www.otpbank.hu/OTP_JZB/file/OTP_Lakoingatlan_Ertekterkep_2020_1.pdf
"A keresleti visszaesés és várható árcsökkenés az eddigi nemzetközi és historikus tapasztalatok alapján minden bizonnyal csak átmeneti lesz, hiszen ha ciklusokon átívelő, hosszabb időtávban vizsgáljuk az adatokat, összességében növekvő az árszínvonal. Célszerű a forgalomhoz kötni az árak alakulásának mérlegelését. Az előző válság végét is – országos szinten – a forgalom 2013 közepén elindult év/év alapú növekedése jelezte, amit rá fél évvel követett az árak ugyancsak éves összehasonlításban mért emelkedése. Maradva ennél az analógiánál, ha majd azt látjuk, hogy a járványhelyzet elmúlásával, az élet újra beindulásával elmozdul a mélypontról a forgalom, rá pár hónappal számíthatunk az árak emelkedésnek indulására is. Egyelőre csak becsléssel élhetünk, s ennek optimista forgatókönyve lehet, hogy Budapesten (az országban leghamarabb) 2021. I. negyedévében az idei első három hónappal összevetve már nőhet a forgalom, s ezt követően, a jövő év második felében az árszínvonal is. Kedvező forgatókönyv szerint tehát a járvány negatív hatása a forgalomra és az árakra Budapesten csak nagyjából egy évig fog tartani."
Az eddigiektől eltérően azonban nem tudom, az alternatív befektetési lehetőség mennyire bonyolítja a dolgokat, illetve egy (mikroszkópikus esélyét látom) esetleges CSOK/BV STOP még megkavarhatja a dolgokat. Szóval a fentivel én még óvatos lennék. 2021 Q1-ig adott a pálya, most tessék szórni az ajánlatokat.
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 10:28
Törölt hozzászólás
#84333
elemerorsos 2020. 08. 13. 10:16
Előzmény: #84327  impudent
#84332
Én is ezt tapasztalom. Mozdul a piac végre. Az álom árakat persze el lehet felejteni, de ami normális lakás és reálisan van árazva, az elmegy hamar. Kevés ilyen van.
elemerorsos 2020. 08. 13. 10:15
#84331
https://444.hu/2020/08/13/hidegzuhanykent-erte-az-ocsai-devizahiteles-telep-lakoit-a-haromszoros-lakberemeles-hire
Ennyit arról, hogy az állam mennyire támogatja a szociális bérlakásokat! Ettől a projekttől is gyorsan megszabadult, kínlódjon vele az önkormányzat. Megépíteni buli, üzemeltetni szívás. Lehet várni tömeges szociális bérlakásokra, mint a mesében.