Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tibor78 2020. 08. 13. 16:58
Előzmény: #84398  berlini
#84400

hahaha
na persze, a kerület dönt
szerinted a qrmány hagyni fogja, ha nem "okosan" akarnak dönteni a kerületek?
Akkor majd kicsinálják a rövidtávú kiadást előírásokkal, adózással, szigorúbb ellenőrzésekkel.
Ezt most egyébként jó taktikai érzékkel dobták oda a kerületeknek, a zönkormányzatoknak, mert maguk az ellenzéki kerületek jelentkeztek azzal a választásokon, hogy szeretnék a lakáskiadást és a bulinegyedet rendbe tenni. Hát akkor tessék itt a fegyver hozzá, tessék használni.
Éppen érdekes módon egybevág a NER szállodások érdekeivel, de a kerületi önkormányzatok is ezt a fegyvert kérték a qrmánytól. Megkapták.
Ha mégis valami balul sül el, akkor a zönkormányzatok hibája lesz, de azért ne legyünk naívak. Okosan kell dönteni a zönkormányzatoknak, nyilván, hiszen ez a qrmányzati és NERes elvárás.
Meglátjuk mi sül ki ebből.
Egyébként több ellenzéki örkormányzat újraválasztása a tét, ha nem lépnek valami komolyat vagy akár az ellenzéki összefogás léte is múlhat rajta. Lásg a gödi esetet, a zellenzéki összefogás nem túl erős és pillanatok alatt felbomolhat, ha valamelyik érintett úgy látja, hogy több előnye származna a felbontásból, mint az együttműködésben marasból.
Pont a lakáskiadás regulázása egy ilyen terület, mert a legtöbb szavazót meh lehet ezzel szólítani a belső kerületekben.
berlini
berlini 2020. 08. 13. 16:53
Előzmény: #84393  Tibor78
#84399
Igy már értem.
Mit szólsz a DH riporthoz?
Szerintük emelkedtek a budapesti panelárak.
berlini
berlini 2020. 08. 13. 16:51
Előzmény: #84397  Tibor78
#84398
....csak most nem a NER dönt.
Minden kerületi vezetés külön-külön.
Mindenhol kevés a bevétel.
nagy lehet a fejtörés.
Tibor78 2020. 08. 13. 16:37
Előzmény: #84392  berlini
#84397

A NER szállodásokat nem érdekli a nagy kép meg a nemzetgazdasági szempontok, mikor érdekelte őket?
Ha csak 10-20%-al növelni tudják a szállodáik kihasználtságát azzal, hogy kicsinálják a konkurrenciát a rövidtávú lakáskiadókat, akkor az ő szempontjukból nagyon is megérte lobbizni érte.
Az, hogy összeségében mit nyer a turizmuson a költségvetés és Budapest, konkrétan őt hol érdekli? Neki a szállodáit kell megtömnie és sok potenciális vendége inkább lakást bérel ki.Meg hogy 100 egység turistából akik airbnb-t foglaltak 50 egység más városba megy, ha korlátozzák az airbnb-t? A NERes szállodást ez hol érdekli? Nem az ő baja. Még mindig marad 50 egység turista, akiknek mondjuk a fele, harmada megy a NER szállodába. Nekik csak jó ha 15-20 egység turista, akik addig lakást béreltek, de utána az ők szállodáiba jönnek az airbnb helyett.
CyrusTheGreat 2020. 08. 13. 16:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#84396
Este megkommentelem, csak most valami másban vagyok benne, türelem.
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 16:35
Törölt hozzászólás
#84395
Y.O.L.O. 2020. 08. 13. 16:31
Törölt hozzászólás
#84394
Tibor78 2020. 08. 13. 16:28
Előzmény: #84387  berlini
#84393
"De kérdezem.
ha nem éri meg ma lakást venni és jobban megéri albérletben lakni, a pénzt pedig befektetni, akkor miért akarod, hogy gyermeked beköltözzön 5 év múlva egy lakásba ami addig is értéket veszit és utána is folyamatosan értéket vesziteni fog?
Én továbbra is érzek egy ellentmondást aközött amit hosszútávra vársz és aközött ahogyan hosszútávra befektetsz."
Mostanra már nagyon messzire jutott a gondolatmenet, ugyanis az alja paneltől indultunk el, amit diákoknak felvásorolnak a tapasztalatlan vidéki szüleik, utána te bedobtad a 40m-os kéglit vs bérlés, most egy másik élethelyzetet akarsz megérteni, amikor van egy olcsón vett jó, nagyon jó állapotú és szerintem jó lokúcióju kéglim, amire felvettem az arbitrázs hitelt közben és elég nagy biztonsággal ki tudom jelenteni, hogy a következő 5 évben lesz bérlőm. Mármint, hogy a mostani bérlők maradnak. Illetve van egy kihasználatnal lehetőség még a mélygarázs kiadás, amit nem vetettem még el teljesen.
Az ilyen minőségű lakások esetében én nem állítottam soha se feleződést se drasztikus áresést, hanem stagnálást és enyhe korrekciót várok maximum.
Ugye ez is gond gyakran, hogy mindenki beszél úgy nagy általánosságban a lakáspiacról, miközben akár az utca egyik felében mások lehetnek az árak és a lehetőségek, mint a másikban.
Befektetésre, diverzifikálásra vennék majd kéglit, normális áron, ahol a bérletből nagyjából 5% körüli hozamot tudok kihozni. Mivel áremelkedésre nem számítok, nyugdíjat akarok vele kiegészíteni majd és egyébként mivel engem érdekel a lakáskiadás, szeretem csinálni.
Mivel normális árakra csak panelek esetében számítok, ezért helyeztem át a figyelmemet a panelekre. Kiadásra alkalmas egy jól felújított panel lakás is, jó lokációban, jó alaprajzzal és persze meg kell várjam amíg az árak megszelidülnek annyira, hogy onnan már további nagy esésre nem számítok. Ezt én 3-5 éves időtávban gondolom, hogy eléri az alját piac. Megvárom.
berlini
berlini 2020. 08. 13. 16:21
Előzmény: #84375  CyrusTheGreat
#84392
Azt minden vendéglátóiparos tudja, hogy ez nem úgy megy, hogy Budapest egy rendelettel áttereli a turistákat magánszállásokról a szállodákba.
Egyrészt jó részük nem jön Budapestre. (Ez nem Mekka ahova kötelező elzarándokolni)
másrészt ha drága szállodákban szállnak meg, akkor nem feltétlenül marad pénzük ugyanannyit költeni, vásárolni, étterembe járni minden nap, stb.
impudent 2020. 08. 13. 16:17
Előzmény: #84390  StandardnSpoor
#84391
Ja.
<