Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 08. 12. 12:10
Előzmény: #84256  Fire73
#84260
Jól irtad le jövőbeni lakásom helyzetét. Sportpálya és fürdő mellett (szomszédos telkek) az ablak alatt a patakparti sétány és a patak amelynek a túloldalán a Miskolci út (nem nagyon forgalmas) kb 70 méterre van és szintben bőven az ablakom alatt. A sétány ősfái amúgy erősebb forgalmi zajt is megszürnének.
Nekem ennél több nem kell.
Budán voltak olyan munkás éveim, amikor naponta közlekedtem a Szépvölgyi út tetejéig. Borzalmas volt az állandó csúcsforgalom. Kocsiban ültem, de a buszok sem haladtak gyorsabban. És ha a már fenn voltam, akkor egy meredek telken kellett felkapaszkodnom. Mondjuk egészséges séta volt, de télen hótakaritás és jégcsákányozás nélkül veszélyes még egy egészséges életerős embernek is. Kellene a fenének. nekem ez olyan mintha valaki azzal érvelne hogy vegyek egy lakást a 10. emeleten lift nélküli házban, hogy az nagyon egészséges.
impudent 2020. 08. 12. 12:10
Előzmény: #84255  berlini
#84259

kezdesz nagyun hiteletelen lenni a hozzászólásaiddal.
indítottál a Paskál lakópark bődületes üzletedrűl amit még élfogadtunk mert ha vkinek annyira tetszik a hely menjen oda, de hát egy lakás ára ott 60-70-80 millió szürreális.
folytattad Piaci kollégával a vítát amiben annyi következetlen dilettantizmus vót.
aztán gyüttél az adósság élinflálása című összeesküvésálmélettel.
most meg csúsztatsz mert nem a luxus patrtmenti nyaralókrúl vót szó hanem a kádárkockákrúl erre írtam a mögjegyzésemet.
berlini
berlini 2020. 08. 12. 11:58
Előzmény: #84254  tihamer
#84258
Szerintem ez csak jezés.
Azoknak, akik deflációra számitottak a járvány alatt és egy ideig utána is.
Jelzés arra, hogy mi jön majd.
Konkrétan a mostani legfrissebb magyar inflációs adat, még csak egy korrekció.
A tavaszi áresések (igy csökkenő infláció) korekciója. (egy tranziens) amiből egyedül még nagy következtetéseket nem lehet levonni. Márcsak azért sem, mert a forint az elmúlt egy hónapban erősödött kb 3%-ot, igy az augusztusi adat valószinűleg ismét enyhébb inflációt mutat majd.
De ez nem változtat a középtávú kilátásokon.
Ezekkel teljesen egyetértek.
A világ vezető gazdaságai a készpénzesek rovására megpróbálnak megszabadulni adóságuktól.
Félre ne értse senki, nominálisan (papiron) az megmarad, de egy felét érő dollárban a majdani ugyanakkora nominális adóság is csak a felét fogja érni.
Ezen a fórumon már hónapok óta (utóbbi időben már nem egyedül) figyelmeztetek arra, hogy aki ezt a folyamatot nem veszi komolyan, az egy élet megtakaritását hagyja elinflálni ahelyett hogy eszközökbe fektetné.
Ez felőlem lehet arany, részvény is, ha valaki annyira biztos abban, hogy a budapesti ingatlan árakban is lesz még további korrekció lefelé, de hosszú ideig kötvényben tartani komoly megtakaritást én eléggé kockázatosnak tartok.
És ha valakinél a megtakaritásokkal a végcél egy saját lakás, akkor a jelenlegi , az infláció alatti THM-el hitelből lakást vásárolni még akkor is jó üzletnek tűnik hosszútávon, ha a lakásárak nem idén és esetleg még jövőre sem (amit nem hiszek) indulnak meg újra észak felé.
tihamer
tihamer 2020. 08. 12. 11:51
Előzmény: #84254  tihamer
#84257
Látom a hozzászólásokban a gondolatot az ingatlanba való menekülébe:
"Pont ezen a dilemmán ülök én is:Majd 30 MFt kézben, ami lekötés nélkül évente 4% infláció mellett kb 1,2 MFt-ot veszt az erejéből.
Ingatlanunk nincs, nagyobba költözni esedékes lenne (van hol lakni, de lassan kicsi lesz), de nagyváros (környékén) ehhez még combos (10-15 MFt) hitel kellene.
Ha jön az infláció, akkor a vásárlás a helyesebbnek tűnő döntés. Ha defláció, akkor viszont megérné kivárni azt, amíg érezhetően jobb áron lennének az ingatlanok…
Tudom, hogy a saját ingatlannak, amiben lakok, a pillanatnyi értéke nem feltétlenül kell, hogy szempont legyen, de ebben az árkategóriában simán benne van a kockázat, hogy néhány éven belül továbblépne az ember, akkor meg már érdekes lenne…"
Megy a dilemma, és egyre többen fogják ezt gondolni, majd cselekedni.
Fire73
Fire73 2020. 08. 12. 11:51
Előzmény: #84247  Törölt felhasználó
#84256
Igen, az 1-es villamos az nagyon tré, főleg a Népligettől a Stadionokig. Berlini nem is ennek a vonalán lakna, ő trolival járna be a metróhoz. Gondolom, nem jártál még a Rákos-patak mentén, szép parkos, kerékpárút, futáshoz lehetőség, van ma divatos parkúr játszótér, és még nyári sípálya is gyalogtávra a gyereknek, ha  fel akarod készíteni a családi síeléshez. Ezekhez Budán autóznod kell, neki pedig sétálni. Életminőségben egyáltalán nem rossz, ha csak sétálni kell mindenhez.
Az eredeti beírás az volt, hogy Buda az aztán über alles. Hát nem, nem über alles az sem, ott is van szenny, ha kilépsz az elefántcsont toronyból. A Budagyöngye és attól lefelé pedig már láthatóak a hajléktalanok is. Ha bármilyen okból tömegközlekedsz, akkor a napi élethez pedig át kell haladnod a Déli pályaudvaron vagy a Széll Kálmán téren, és onnantól kezdve már vegyültél is a prolikkal. Az Alkotáson, a 4-6-oson, a metrón már lényegtelen, hogy honnan jöttél, ott már az átlag között leszel.
berlini
berlini 2020. 08. 12. 11:46
Előzmény: #84251  impudent
#84255
Nos a kolléga, akit lepalizol, az azért gondolja, hogy a füredi áraidon nevetni lehet, mert tudja, hogy ott budai árakon adják-veszik a nyaralókat a vizhez közel.
Ezeket lehet irigységből lekádárkockázni az ottani nyaralókat, (nem azok,) de ettől ez tény marad.
Nem tudom amúgy, hogy miért gondolod, hogy ezeket a beirásaidat bárki is komolyan veszi?
tihamer
tihamer 2020. 08. 12. 11:44
#84254
Brutális pénzhígítás van, lesz folyamatban a világban:
https://kiszamolo.hu/inflacios-felelmek/?
."Miért gondolják sokan, hogy a recesszió ellenére most az infláció elszabadulására kell számítani?
A félelem oka a még soha nem látott monetáris (vagyis jegybanki) és fiskális (vagyis kormányzati) lazítás.
A 2008-ban még csak egybillió dolláros amerikai jegybanki mérleg a 12 éve húzódó válság alatt négybillió dollárra hízott, majd idén egy hatalmas ugrással hétbillió dollárra ugrott és sokak arra számítanak, hogy akár még az idén elérheti a kilencbillió dollárt is, ami az amerikai GDP 40%-a lenne. 
Azonban az elmúlt 12 év alatt olyan magas lett az eladósodási ráta, pont az eddigi kvázi kamatmentes hitelfelvételi lehetőségeknek, hogy a legkisebb kamatemelés rengeteg cég (és állam) azonnali csődjét jelentené.
 Ha viszont nem emel kamatot a jegybank, akkor nem tudja megfékezni az inflációt sem. S ha az inflációt nem sikerül kontrollálni, akár a nyolcvanas évek inflációs rátái is visszajöhetnek.
Azonban ha a járvány miatt a cégek lerövidítik az ellátási láncaikat, az automatikusan azt jelenti, hogy nőni fognak a magasabb munkabérek miatt a termékek árai. 
Ha a globalizáció évtizedeken át csökkentette az inflációt, logikus, hogy annak leépítése növelni fogja azt a fejlett világban.
 Megjött a magyar inflációs adat,  3,8% lett az éves infláció, a maginfláció pedig egyenes 4,5%, ilyen magas a maginfláció nem volt már vagy 6-7 éve."
Apa, kezdődik?
Benzedrine
Benzedrine 2020. 08. 12. 11:42
Előzmény: #84252