Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nyilván csúcsidőben kerülendő a normafa, de ha itt lakik az ember ezt könnyebben vitelezi ki. Maga a patakpart nem rossz, letekertem már azt a részt, de amint elhagyod már egész más a helyzet mint budán. Toronyház, tiz emeletes, csak mutatóban, agyonépített utcák egyáltalán nincsenek. Buda központi helyei engem se igazán vonzanak, és igen, a normafa se látogatható ésszerűen bármikor, sőt egyébként télen sikerült mégis felfelé is dugónak kialakulni, csak nem az istenhegyin, hanem a svábhegy környékén. Én persze biciklivel voltam, kicsit se anyáztam :D.
A 40M-s kelenföldi panel azért az esetek döntő többségében inkább csak eladói vágyálom volt, 2019-ben azért előfordult, szó se róla, de inkább kiugró, mint normális.
Javaslom, tegyél egy kis sétát a patakparton a Kerepesi úttól a Bosnyák tér irányában. Hétköznap alig van valaki, igy a járvánnyal kapcsolatosan távolságtartást könnyű megvalósitani. Hétvégén vannak többen, de a népsűrűség akkor sem több mint egy sétáló (futó, kerékpározó) 100m-enként és a sétány szélessége miatt könnyű volt az egymás kikerülése. Sokszor sétáltam már a Normafa környékén, de ott ilyenkor tapasztalataim szerint többen vannak. Amúgy tervbe van véve a nyilegyenes patakmeder átépitése kacskaringósabbá (egy szakaszon a kivitelezés már folyik is,) igy még kellemesebb lesz a jövőben ott a séta. Én úgy látom, hogy Budapesten minél kijjebb mész annál kevésbé talaláhatók itt csövesek, lumpen elemek. Ezek inkább a belvárosi helyeket szállják meg, ott remélve valamiféle bevételt. Irom mindezt úgy hogy azért itt is előfordulnak hajléktalanok. Az egyik évekig itt volt a környéken, már mindenki ismerte és patronáltuk ahogy tudtuk. Meleg ruha télvizidején, élelem stb. A XIV.-XVI. kerületben ugyancsak kevesebb albérlőt találsz összehasonlitva a belvárossal. Itt szinte csak azok laknak akiké a lakás (illetve családtagoknak vannak többnyire kiadva.) Itt sokkal nyugodtabban lehet akár késő este is az utcán sétálni mint a belvárosban, vagy Buda központi részein (Moszkva tér, Déli környéke, kelenföld, stb.)
Azt nem ertem, hogy ha mar mindenki 40 milcsikkel rohangal kelenfoldi paneleket venni, akkor igazan beleferne a budzsebe egy nissan leaf is. Es akkor az a budaorsi ut nem is lenne hirtelen olyan gaz.
Muskotály köz, Budaörsi út 21. 20 méterre a 2x2 sávos főút........... Zaj? Légszennyezés? Nem kérdés - éjjel-nappal. Csak a legszükségesebbekre koncentrálva fürdőszoba full felújítása és a fűtésrendszer korszerűsítése. Valójában a konyhát és a nyílászárókat is érdemes cserélni/felújítani. És ott vagyok egy felújított lakásban, ami soha nem fog megtérülni. Mint befektetés rossz üzlet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link