Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pont ezen a párhuzamon nevettem ma, hogy megnéztem a Babylon Berlin harmadik évadát, ami közvetlenül a 29-es válság előtti időkben játszódik Berlinben értelem szerűen, de hasonló őrület volt ott is, mint usákoknál. Az utolsó jelenetek magát a nagy reccst mutatják, amikor emberek próbálják a brókert fejbe lőni utána saját magukat, van akinek sikerül is, meg önakasztás is van a teljesen reményvesztett szegíny bróker így járt. Az aljas gonosz náci shortos meg ott röhög a markában az emeleten. Nade, ahogy ide juttottak el a zemberek, az volt igazán érdekes. Sajnos a bérekről nem sok szó esik, csak tippelni tudom, hogy kb 100-200 márka havonta és ilyen egyszerű embereknek kölcsönzött a bank 15-20e márkát, hogy a tőzsdére befektessenek, mert minden megy fel. Mindig megy fel és mindig mindenki jól jár.Egy nyomozó, aki csoport vezető egyébként, nem aprózza el, 200e márkát vesz fel a banktól a brókeren keresztül (akit a sorozat végén szeretne fejbe lőni és utána meg saját magát, de aztán a sorozat hőse megmenti). Ott viccelődnek, hogy biztonságos-e felvenni és mondja a nyomozó, hogy 3 életen keresztül se tudná ezt a pénzt visszafizetni, de a bróker boldogsággal a szemében megnyugtatja, hogy hát persze, nem lehet baj. Ugye most is csak azért lesz valamivel kisebb a következő reccs és nem várható a 29-eshez hasonló, mert a múltbeli tanulságok miatt nem lehet teljesen korlátlanul hitelezni. Különben ugyanúgy rohannának a boldog szemű pozitív gondolkodású emberek, hogy mondjuk havi 500e bruttóra felvegyenek 500 milliós hitelt és megforgassák a lakáspiacon vagy részvényekben (kb ezek voltak az arányok 29 előtt).
Ezt sem ertem, hogy egy egyszeru hitelkozvetito miert osztogat penzugyi tanacsokat. * A logikajat egyebkent nagyjabol ertem. Hasonlo korosztaly mint en, 2008ban meg kb o is az iskolapadot koptatta, sosem elt at valsagot, viszont azt latta peldaul hogy az ingatlanarak a triplajukra tudnak emelkedni akar nehany ev alatt. Ezert szerinte ez a tuti meg mindig. Persze ha jon egy gazdasagi melyrepules es hirtelen a ket hitel helyett mondjuk csak egyet tudsz fizetni; vagy egyet sem arrol sosem szol a fama, mert ilyet meg nem elt at (ahogy en sem egyebkent). Foleg szerintem most baromi kockazatos ilyen manoverbe kezdeni a ciklus tetejen. Persze bejohet a dolog, csak azert a kockazotokkal erdemes tisztaban lenni. Na ez nem megy nagyon sok embernek,ezert kar is ilyen tanacsokat osztogatni.
Bocsass meg de mi az hogy megeri? Hidd el aki ott lakik es felujitja annak megeri... a kormany nyalasoddal sok keglid lenne a szocban is:) nehogy mar te vagy egy tolvaj geci mondja meg hogy megerie nekem felujitani egy kockahazat amibenn lakok. A stadionok megerik? Lofaszt. Vagy az 1mpernmes felujitas a 12ben megeri? Lifaszt. Ennyit a maszlagodrol...
Huh ez valami fajdalmasan fogfajos primitiv vudeo volt:) komolyan mondom en nem vagyok valami szofisztikalt de ez az ember egyszerusege mindig feltunik minden tragedia elott. Ha igazad monnd ha nem. Ez a felfogas szokott kokemenyen visszabaszni onnan ahonnan eletbe nem szamitanal ra. Komolyan ha ilyenek nyomjak ezt az ipart akkor shortolni kell:):)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link