Igazad van ebben a kérdésben teljesen, hogy ha a lakásokat azzal a marketing dumával árulják, hogy jó befektetés, mert értéknövekedés várható és könnyű kiadni a környék áraihoz képest magasabb összegre, akkor utána nagyon is barátságtalan lépés a maradék kégliket ákciós diszkont áron kiszórni.
Mondjuk akik megvették és benne laknak, azokat nem érdekli vagy fel se fogják ezt, mert ők mondjuk nem kiadásra vették vagy korábban vették a mostani diszkont árak közelében vagy úgy egyáltalán nem tervezik eladni és nem érdekli őket.
Ettől még azért ez barátságtalan dolog. Lásd Ágnes asszony próbálkozását, mert neki is mélyen az ákciós árak alá kell mennie, ha el akarja adni. Szimplán csak azt megfontolva, hogy a bankok új lakásra kicsit jobb kamatot adnak, csok is kedvezőbb, meg van szubjektív előnye először birtokolni egy kéglit és ezért nem lehet egy használtat ugyanannyiért vagy többért adni.
Erről nekem mindig bátyám első lakása jut eszembe, amit Győrben vett és ő pofátlanul alkudott. Utolsó kégli volt, talán azért is, de egy elég jelentős összeget sikerült lealkudnia. Ezt megtudta a szomszédja, aki meg nem mert vagy jó birka szokás szerint nem is akart alkudni (ez is érdekes, mindenkinek mekkora pofája van, de én adtam el több kéglit és iszonyat bénán alkudoznak a zemberek, volt aki szint félve kérdezte meg, hogy lemehetünk-e annyit, hogy az ügyvéd még beleférjen neki, miközben akár a dupláját is engedtem volna, ha kéri). Szegíny szomszédja annyira a szivére vette, hogy mekkora idióta balek volt, hogy nem mert alkudozni kicsit, még nekem is felemlegette pedig az már több hónappal később volt, amikor először úgy voltam lent, hogy találkoztam vele. Mit lehet erre mondani? Nyuszika megszelidítenéd nekem ezt azért egy kicsit? Persze, medve, ha kéred :)
Nem is tudom, látott valaki olyan új lakás hirdetést, ami nem arról szól, hogy milyen kiváló befektetés, mert például a szomszédban van a híres f.ngreszelő cég új központja és hogy kiadni is milyen könnyű lesz és magas áron ki lehet adni mert egymás kezébe fogják adni a kilincset a bérlők? Mert hasonlót én minden marketing szövegben olvastam.
Ezek után elkezdeni masszívan ákciózni a megmaradt kégliket, azért tényleg durva és nagyon barátságtalan, na. Persze a vállalkozót hol érdekli ez? El akarja a megmaradt kégliket és nála az eladási idő fontos tényező. Nem tud éveket ülni rajta, pontosabban nem érdemes, mert pénze meg benne áll. Egy magán eladó megteheti hogy vár éveket is akár, aki az ékszerdobozát nem fogja odaadni olcsón, fizesse meg az aki ebbe luxus éxerdobozba be akar költözni, ennek ára van :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link