Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 02. 04. 11:34
Előzmény: #59176  Batiszkáf
"A bátyát ennyi erővel rulettezhetett is volna. "
Addig jó, amíg így gondolkodnak a zemberek és a tőzsdére szimplán rulettkerékként gondolnak :) Nem akarlak meggyőzni, mert nem érdekel te mit csinálsz. Leírom, amit én próbálok csinálni, aztán jónapot.
Egy trendben levő szexi részvénybe belevenni jóval kevésbé kockázatos jelenleg, mint megvenni egy csoffadt panelt 25-28millióért, de akár mondhatni tégla lakást is, építőtől "baráti" 8-900e per nm áron.
Amit én kalkulálgatok panel beszállót 20m körül és akkor is ad max 5% hozamot. Egyet fogok venni, mert szeretek kéglivel foglalkozni, meg azt akarom, hogy a bérlők fizessék a törlesztőt teljesen. Ez egy hosszú távú befektetés, diverzifikálás.
A maradék pénzem egy részét viszont most már erősen gondolkodom, hogy kinevezem inkább játékpénznek és irány vissza a tőzsdére vele. Ezzel ugye azt is leírtam, hogy nem lesz harmadik kiadásra vett kéglim.
Amíg nincs valami látható jele annak, hog a pénznyomtatás üteme lelassulna, addig felfoghatatlan mennyiségű pénz érkezik a tőzsdére.
Keresni kell trendben levő részvényeket aztán próba szerencse. Meg lesznek mindig tippelgetni való események, stoppal lehet mazsolázgatni.
A tőzsde most sokkal izgalmasabb terület, mint az ingatlanpiac ezen a befektetésre teljesen alkalmatlan árszinten.
Ennyike a gondolatom. Nyilván nem érted, de nem is azért írtam le, hogy megértsd. Inkább csak, hogy magamnak is összefoglaljam.
CyrusTheGreat 2020. 02. 04. 11:27
Ne csodálkozzunk semmin, a MÁP bevezetésével remegett, hogy milyen frankó és eladja a lakást, mert akkor nem kell szórakozni a bérlőkkel. Ez meghiúsult, keresett egy kis pénzt a foglalóval (majd azért Tibikém szépen az SZJA-bevallásban szerepeltesd), utána végig arról ömlengett, hogy mennyire szuper dolog a lakáskiadás. Most meg látta a Tesla-lutrit, ebből akar végkövetkeztetést levonni.
impudent 2020. 02. 04. 11:22
Előzmény: #59177  impudent
Sok hamukas van itt.
impudent 2020. 02. 04. 11:19
Írtam a batyamnak egy dalt igy szólt daj daj daj daj...
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 02. 04. 11:09
Előzmény: #59174  Törölt felhasználó
"A tőzsde szárnyal, vannak szexi részvények. Bátyám nem egész 1 hét alatt keresett 35e dollárt a teslán (-1800 ami majd nekem jön)."
A bátyát ennyi erővel rulettezhetett is volna. 
TitusPullo
TitusPullo 2020. 02. 04. 11:04
Előzmény: #59174  Törölt felhasználó
azért a tőzsde nem csak erről szól, kérdezz meg pár korai nyugdíjra készülő opus tulajt, tudni kell realizálni is. P/E érték nézzen utána tesód. de ez nem az a fórum.
Törölt felhasználó 2020. 02. 04. 11:00
Előzmény: #59169  buyandhold

"hanem hogy lemaradtak a duplazas lehetosegerol"
Az emberek igazi baja a csőlátás. Egy hatalmas ingatlanpiaci rally UTÁN tobzódnak itt emberek, meg ugatnak a másikra, ha az nem vízionál azonnali komoly áresést, lehetőleg már a hétvége előtt.
Ezek akkor se vennének, ha a hétvégére feleződnének az árak, mert a filozófiájuk az, hogy majd odaadja a p.raszt jövő héten féláron. Amíg nem fizet a tulaj azért, hogy átvegyék tőleg a kéglijét nagy kegyesen, addig nem vesznek, mert várják a csodát. Hiszen ők nem hülyék, nem fogják őket átverni magas árakkal.
Miközben annyi lehetőség lenne a pénzkeresésre. A tőzsde szárnyal, vannak szexi részvények. Bátyám nem egész 1 hét alatt keresett 35e dollárt a teslán (-1800 ami majd nekem jön). Igaz, ez nem realizált nyereség még, de azt mondja, hogy megvárja, hogy 2500 legyen az árfolyam és vesz egy tesla autót meg elmegy korai nyugdíjba. Ami nála azt jelenti, hogy katázik tovább, de már kevés melót vállal és csak olyant, ami szórakoztatja.
Mondom a bátyámnak, hogy 6 éve adom ki a kéglit és ő meg 1 hét alatt megkereste kb ugyanazt az összeget úgy, hogy gyakorlatilag egy csoffadt 50nm panel árát tolta be a tőzsdére.
Most már én is elgondolkodom ezen. Küzdjek ezekkel a begőzölt fejű tulajokkal, akik úgy beszélnek a szétrohadt paneljükről, mintha ékszerdoboz lenne aranyáron. Nagy nehezen behúzok egyet olyan ársávon, ami kb 5% hozamot biztosít és utána meg foglalkozzak a bérlőkkel. Amilyen feje a lakástulajoknak van mostanában én nem vagyok abban biztos, hogy egyhamar lecsökken ebbe az ársávba a kéglik ára. Néhány kéglit megnézek hetente, de csak úgy kiváncsiságból, az infót gyűjtöm, mert reménytelen a tulajokkal megegyezni még kp-val sem. Kell 1 év legalább, hogy egyre többnek muszáj legyen eladni.
Akkor még mindig ott leszek csak, hogy évi 5% a várható nyereség.
El kell ezen gondolkodni, a tőzsdére meg közben ömlik a pénz és amelyik részvény trendben van, azon gyakorlatilag nem lehet most bukni. Persze a tőzsde hamar a földbe is tud állni, tehát oda olyan játékpénzt kell vinni, aminek az elvesztése fájna ugyan, de kibírható, pontosabban nem baj, ha több évig kell seggelni rajta.
Egy kégli azért kevésbé kockázatos szerintem, ha jó áron sikerül beszerzni, csak ez a jó, befektetésre érdemes beszerzés elég kutya nehéz dolog lesz.
Összeségében nagyon nem szexi dolog most az ingatlan befektetés szerintem. Egyedül a panel kégliknél várható, hogy csökken annyit az ára, hogy egy 5% hozamot meg lehet velük célozni. Küzdjön az ember a vörös fejű, beképzelt, álomvilágban élő lakástulajokkal, hogy valahogy befektetésre érdemes sávban tudjon venni, utána meg a kéglivel is foglalkozni kell.
Pedig szeretek kéglikkel foglalkozni, de nagyon nem szexi befektetés most.
Miközben meg a teslán simán lehet, hogy triplázni is lehet vagy a jóég tudja hol lesz az árfolyama 2-3 év múlva. Ráadásul nem ez az egyetlen trendben levő szexi részvény.
Qrvára elgondolkodtat most ez.
Criscito 2020. 02. 04. 10:59
Előzmény: #59171  Criscito
Most rákerestem, találtam pár szuterént. :) 
TitusPullo
TitusPullo 2020. 02. 04. 10:58
Előzmény: #59170  terelemel
jól írták feljebb, csökkent hőmérséklet, cserébe több fürizés, fűtés és szellőztetés nélkül szárított ruha 30nm-en. nekem is volt bérlőm, a 10 éves házban, jött a penész, mondtam nyiss ablakot, látom, szép tiszták a ruháitok, el is ment a penész.
Criscito 2020. 02. 04. 10:58
Előzmény: törölt hozzászólás
Kelenföldön ekkora, ilyen állapotban? Mutass egyet. 
terelemel 2020. 02. 04. 10:55

Hat ja, az hogy furdot kellett csinalni amolyan "meg az ag is huzza" sztori (csak igy indult nekik az egesz). A penesz miatt vannak most leginkabb kibukva, mert hosszu evekig semmi nem volt egyaltalab mik ok ott laktak, bekoltoztek berlok, par honap alatt, paff.
Ahogy lentebb irta Tibor a fiatal parnal sokszor jon hogy "alakitsuk mar at kicsit".
Nalam is akkor kezdett atalakulni lassan a lakas mikor az uj baratnoje is kezdett egyre tobbet ott aludni. Nem bantam hogy elhuztak.
buyandhold 2020. 02. 04. 10:32
akik itt irogatnak, nem azt banjak, hogy lemaradtak egy lakasrol, az nem is kell nekik, mint irjak...
hanem hogy lemaradtak a duplazas lehetosegerol... pontosabban konkretan orban lefelezte a penzuk vasarloerteket, ami valljuk be agy aljas huzas volt a hatalom reszerol...
a fajdalmat megertem, de tul kellene mar lepni ezen...a multon sopankodnak, es kozben a jelenben elszalasztjak a jo lehetosegeket...pl. nagyon sok szuper ETF van a piacon :)))
A legdurvabbak azok, akik bevalljak, hogy penzuk se volt(es most sincs), csak azt sajnaljak, hogy masoknak munka nelkul duplazodott a vagyona... irigyek
buyandhold 2020. 02. 04. 10:26
Előzmény: #59164  terelemel
volt egy hasonlo esetem:
also szomszed jelezte, hogy azik tolunk a furdoszobaja.
Szolt a kozos kepviselnek, kikuldtek a szakikat. Kibontottak a falat a csap alatt, megcsinaltak, visszacsempeztek. Az egeszet kifizette a tarsashaz. Nekem semmi dolgom nem volt vele, es egy fillerembe sem kerult. 1 honap mulva rakerdeztem a berlonel, hogy elkezdtek-e mar, azt mondja mar reg be is fejeztek...
igy is lehet csinalni...lehet ezert vagyok sikeresebb, mint az ismeroseid...
Törölt felhasználó 2020. 02. 04. 10:16
Törölt hozzászólás
mzper-x 2020. 02. 04. 10:16
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2020. 02. 04. 10:11
Előzmény: #59154  terelemel

Ezeknek a hibáknak mi köze van a bérlőhöz? Esetleg arra számítottak, hogy olyan igénytelen bérlő költözik be, akit nem zavar hogy beázik a fürdő, hogy bizsergeti a kezét a villanybojler, meg a penésszel is együtt tud élni? A villanytűzhely dolgot meg le kéne a bérlővel zárni, hogy nem. A penész az idei időjárás miatt fokozott gond. Ha penészre hajlamos a lakás, akkor szólni kell előre. Van speciális festés, ami valamennyire megelőzi ezt, de az húzósabb kiadás lehet. A szellőztetés az jogos, nekem is volt olyan hülye bérlőm, hogy nem nyitott ablakot talán egyszer se egész télen, hogy ne menjen ki a meleg. Szerinte az ajtó nyitásokkal, amikor jött meg ment elég levegő cserélődött. Szerencsére a kégli nem hajlamos a penészre, pedig féltem, hogy előjön.
El kéne küldeni a bérlőket, ha már elkezdik átalakítani a kéglit. Mint amikor villanytűzhelyt akarnak. Megelőzésből. Fiatal pár eleve nálam a rizikós kategória. Volt pár durva balhé és kilakoltatás a környéken és mind fiatal pár volt. Érdekes amúgy, mert a gyerekes bérlőtől fél mindenki, hogy majd nem tudja őket kirakni, ha nem fizetnek, miközben a fiatal párok az én ismereteim szerint jóval több kárt okoznak. Ketten bátrabbak, az asszonka teljesen át akarná alakítani a bérleményt a saját ízléséré, a manus meg megy utána és csinálja. Akkor is ha csak pár hónapig maradnak. A fizetéssel is felelőtlenek, mert nincs semmi a nevükön és a jogot is csak addig ismerik, hogy a bérlő bármit megtehet, mert majd úgyis birtokvédelmük lesz. Felelőtlenek, mert azt hiszik, hogy az megvédi őket, hogy nincs semmi tulajdon a nevükön.
Itt egyik lakónál, aki kiadta egy fiatal párnak a kéglit, szóltak a szomszédok, hogy egy harmadik alak is rendszeresen bemegy. Kiderült, hogy az egyik szobát kiadták igazi albérletbe a tulaj tudta nélkül és megvolt a balhé, de nem akartak kiköltözni. Végrehajtást kellett rájuk kérni közjegyzős papírral.
Én elkerültem őket eddig mindig, nem is azért mert fiatal pár, hanem mert mindig elkezdi valamelyikük, hogy akkor mi meg hova kerüljön mit kell átalakítani meg majd ne aggódjak, ők hoznak képeket meg megcsinálják az áhított átalakítást és lelakják (na még csak az kéne). Az egyiktől kérdezem, akkor maradnak egy évtizedig vagy mi a terv, hogy én átalakítsam a kéglit a szájuk íze szerint? Sunyin összenéztek, na jó, húzzatok el tőlem, keressetek más balekot. Kivennék pár hónapra, esetleg 1 évre és alakítsam át nekik. Az ilyeneket el kell küldeni, keressenek olyant, aki van annyira hülye, hogy ebbe belemegy.
terelemel 2020. 02. 04. 10:09
Előzmény: #59155  buyandhold

"a masik megoldas meg az lett volna, hogy 100ft-ert tomitest cserelnek..."
Nem hinnem hogy 100 Ft-os gumigyuru volt az oka hogy azott a lenti lakas :)
Lehet csovek szarok voltak, passz. Nem tudom reszleteket
terelemel 2020. 02. 04. 10:07
Bonyolult tema ez amugy (pl: lehet a levego 23 fokos, ha a fal 1x mivel nincs szigetelve, ott fog kicsapodni a para)
lolbazmeg 2020. 02. 04. 10:06
Törölt hozzászólás
lolbazmeg 2020. 02. 04. 10:05
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek