Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Attól, hogy ugyanazt variálod több tucat hozzászólásban még nem lesz igaz. A MÁP+ még arra sem alkalmas, hogy a megtakaritásokat reálértékben tartani tudja. Még a hivatalos infláció ütemét sem tartja. Az első év lezárása óta nem telt el egy év, de ha majd letelik, akkor kapni fogtok 3,6%-ot. A hivatalos infláció 4%-os. Szinte minden a napi élteben lényeges árú, szolgáltatásnak az ára azonban ennél jóval nagyobb mértékben nő. Most fogsz csodálkozni. A lakásárak is tartani fogják a tényleges infláció ütemét a következő években. Amúgy meg mégegyszer kérdezem: ha a jóságos NER azért vezette be a MÁP+ kötvényt hogy reálhozamhoz juttassa, akkor miért csökkenti az inflációkövető állampapirok kamatfelárát? Nos azért mert az a cél, hogy a teljesen forintba átkonvertálódott államadóságot elinflálják. Keserű felismerés lesz, hogy minden lényeges, olyan cél, amiért spórolsz nagyobb ütemben fog drágulni a következő években mint ahogy a pénzed gyarapodik.
ideje volna hazamennie, nem beleártania magát az ország életébe. kurvasok pénzünkbe került, de felverték a lakásárakat, most nem tudom, mennyinkbe lesz mire letolják. 'szért nem lehet békénhagyni a piacot
én csak leírtam annak idején én hogy jutottam el egy lakásig. Akkor sem volt egyszerű a dolog. Aztán gúnyolódhatsz itt a "Bezzeg a mi időnkben, bezzeg a mi kis falunkban, bezzeg blablabla" szöveggel. Inkább az írd le Te mit tettél meg azért, hogy lakásod legyen.....
Alig varom az eszkozt hogy oldjak meg. Es most nem a cinizmus beszel beoolem hanem a kivancsisag. Nem adok ra nagy eselyt hogy sikerul ugy hogy ne fajjon...
Orbán egy politikai marketinges a többi meg végrehajtja a lázálmait kerül amibe kerül. Most alacsonyabb lakasarakat akar és ezt is meg fogják csinálni bármi aron.
csak ezt nem értem hogy miért kell minden fiatalnak új lakásba költözni. A babavárónak meg nincs kitétele mire használod. És ha már születik egy gyerek akkor 3 évre felfüggesztik..... és kamatmentessé válik. 50ezres fix törlesztő az azért elég jó szerintem....
Figyu,a csokot csak ujepitesure lehetett igenybe venni. Ennek feltetele 3gyerek leszallitasa,ezert kapnak 10 millat,a tobbi az hitel,es mara egy 65nm ujepitesu mennyi szerinted? Irdatlan hiteltomeget latok,nem 5-6 millat amit Ti vettetek fel anno.
Ez igy van. Mindig mas a hibas nem ok:) De nem kell fosni,korrekcio mindenkepen bekovetkezett volna,es akogy sakal is irta senkinek se erdeke a magas ar,viszont ha inflaciot gerjesztenek mestersegesen a forint elertektelenitesevel,az esetben nem sikerul lenyomni az arakat,akarmit csinalnak. Tehat maradnak a berleti arak,igaz kevesebbet ernek evrol evre....mondjuk evi 5%-ot ertekelik le csak a forintot,az mar 10 ev alatt 50%! Vegulis 255>335,eddig bejott,es ami az igazi problema tovabbi ilyen utemu leertekelesre kezdenek egyre tobben szamolni,es ez nivelalna mindent. Szoval baj van itt minden szinten!
Sőt Tibor a világ összes jegybankja a hibás amiért levitték a kamatokat a béka segge alá és tőke valahova kénytelen volt menekülni. Vki részvényt vett vki ingatlant. Mert igazából ez indította el a világban sok helyen az ingatlanár emelést. Ezt csak tetézte nálunk a CSOK meg az egyéb juttatások.
Tehát a migráncsok után most a szabadpiac és a mocsok spekuláns lesznek az ellenségek és bűnbakok, akik miatt a fiatalok nem tudnak kényelmes munkával, kis hitellel 25-30 éves korukra egy pöpec kéglihez jutni. Értem. Ez kommunikáció szempontjából problémás kicsit, mert erős átfedés van a ner lovagokkal, de majd a Fürjes megoldja, azért van ott. A fiatalok elutasítóak a fityesszel szemben és a bölcs kormány a lakhatási válságot, mint a jelenlegi egyik fő problémát megoldja majd nekik, hogy utána ne legyenek annyira elutasítóak a fiatalok. A ner lovagok pöpec bérházakat építenek és ez örömöt és bódogságot fog hozni a fiatalok arcára. A jövő fényes és van okuk bizakodni.
sakal83 a példámmal csak azt akartam írni, hogy nekem megfelelt a 30 éves tégla anno, de most már nem ebben lakunk. Azóta már rég van család és családi házban lakunk. Mert nekem sem az volt a célom hogy a 47nm-ben öregedjek meg. A hitelt is visszafizettem. Voltak fundamentáink mellette... Szóval meg lehet csinálni.... de mindent egyszerre nem lehet jól élni is meg lakásra gyűjteni is.... Vagy ahhoz kell havi 1-1,5 misi bevétel. A párom egy szabolcsi kis faluból származik és a szülei egyszerű emberek, de még is tudtak a 2 lánynak adni egy 15 éve 2-3 millió induló pénzt a z élethez.... Az én környezetemben sok olyan embert ismerek aki azért a gyerekeit elindította az életben vmekorra tőkével, ha nem is egy lakást kapott a gyerek. Más a meglátásunk ebben a dologban úgy látom. De olvass el pár kiszámoló cikket hogy hogyan lehet növelni a bevételeinket.....
És magában is, mert egy önálló hsz-t megérdemel:) "Ha pusztán a szabadpiacra bízzuk a lakáspiac alakulását, akkor pont az a
helyzet áll elő, ami ma van, és látszik, hogy a szabadpiaci működés
komoly problémákat eredményez, ezért szükséges az állami beavatkozás. " Fürjes Fidesz 2020:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link