Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Homoktövis 2019. 12. 19. 15:28
Előzmény: #54758  CyrusTheGreat
Ez izgalmasan hangzik, ki fogom én is kérni. Milyen következtetést tudtál levonni belőle a hirdetési árakhoz képest? 
sakal83 2019. 12. 19. 15:03
Előzmény: #54758  CyrusTheGreat
A IV kerületi tégla volt. (én is tudtam, hogy kb ennyi a reális ár jelenleg, mert itt van kb 5% hozam:) ). Csak az eladói vágyálmok miszerint rádobok még egy kicsit az átalgárra és kivásárolják alólam az alacsonyabb árú kínálatot, már nem megy.  A budai XI kerület és tégla, de nem újszerű.
CyrusTheGreat 2019. 12. 19. 14:48
Előzmény: #54757  sakal83
Ha ez egy tégla volt, akkor ez mind az eladó, mind a vevő szempontjából egy teljesen vállalható ár volt. A budai panel volt, lehet tudni a négyzetmétert? Bocs a sok kérdésért, de igazándiból ezek lennének azok az információk, amelyek mozgathatják a topikot, amelyekért érdemes ide járni. ;-)
Más. Mindenkinek ajánlom a NAV IG01-es adatokat, elég olcsón lekérhetők a NAV-tól, nekem egy hetes átfutási idővel adták ki egy adott irányítószámra az adatokat, nagyon-nagyon tanulságos lehet mindenkinek.
sakal83 2019. 12. 19. 14:31
Előzmény: #54755  CyrusTheGreat
31m-ért ment el, Vagy 35 vagy 36-ért kezdtem úgy, hogy 37-38 között kezdődtek. A legdurvább az volt, hogy teljes pangás volt a hívásokban. Adtam el párat az elmúlt években. még nyomokban sem találkoztam ilyen jelenséggel. Valószínű az utolsó rugása volt a paicnak ezen az árszinten. Ismerős is most vett kéglit, amit közel 40-ért hirdettek Budán, végül 31-ért hozta el, mert folyamatosan csökkentett az eladó, és még alkudott is az utolsó árból. De teljesen hektikus, mert van ismerősöm, aki 1nap alatt adott el a napokban panelt kellemes áron. Az a tapasztalat, hogy mindegyik vevő az ismerősi körömben első lakásos volt, vagy a környékbeli, aki saját célra vett. Nem volt olyan, aki kiadásra vette volna.
dexter007
dexter007 2019. 12. 19. 14:01
Előzmény: #54752  terelemel
Mit, a HVG-ben megjelent interjút, miért hozta volna le a PF?
egyébként meg itt van az idézett rész:
- Milyen gazdálkodási környezetet képzel el 2020-ban Magyarországon? Begyűrűzik-e a recesszió, kipukkan-e az ingatlanbuborék, megugranak-e a kamatok?
- Nincs ingatlanbuborék, egyes városok egyes lokációiban van túlárazás. Ezért csak lassú korrekcióra számítok, drámai változásra nem. Rövid távon olyan mértékű kamat­emelést sem várok, ami az adósok tömegeit rosszul érintené. A devizahiteles válság nem ismétlődhet meg, hiszen a bankok nagyon óvatosak lettek, és a szabályozás is szigorodott. Kedvező, hogy nő a belső fogyasztás, az export, a beruházási kedv. Sokan örülnének a mi 66 százalékos GDP-arányos államadósság-rátánknak. Súlyos recessziótól nem félek, de kétségtelenül a magyar gazdaság Achilles-sarka, hogy túlságosan kitett az autóiparnak, ami pedig nagyban függ attól, hogy az USA-ban vetnek-e ki büntetővámokat az európai autókra. Az Európai Unió gazdaságára is hatással lenne egy amerikai–kínai vámháború, ebből is fakad valamennyi bizonytalanság."
CyrusTheGreat 2019. 12. 19. 13:50
Előzmény: #54750  sakal83
Megkérdezhetem, hogy mennyiért ment el végül? Nem kell pontos összeg, elég egy +- 2M-es range-en belül. 
sakal83 2019. 12. 19. 13:46
illetve ismerősnek hirdetek egy lakást. Nem olcsó, de jó helyen van, eddig -10m-nál vagyok 3 hónap alatt. Komoly érdeklődő=000. Már modntam neki, hogy ha most lecsökkenti még -10m-val, akkor van sansza, 3 hónap múlva már -15m kell szerintem a vevőhöz.
sakal83 2019. 12. 19. 13:43
Előzmény: #54748  CyrusTheGreat
Sajnos nem ideális, de elfogadható. Nem voltam hajlandó bruttó 5%-os hozam alatt venni ingatlant, hiába lett volna közelebb. Egyszerűen értlemezhetetlen számomra ingatlan esetén a 20 év feletti megtérülés. Még a 20 is necces, de ezért vettem újat, mert ugye nem lineáris az amortizáció.A legnagyobb bajom, hogy nem tudom tovább csinálni a "mellékbizniszt", mert le vagyok kötve illetve beállt a piac. Még be tudnék ugrani egybe jó áron, de valahogy nem érzem a kraftot:) Talán 3-4 év múlva építkezek egyet, ha lesz kedvem:)
terelemel 2019. 12. 19. 13:43
Előzmény: #54731  sakal83

"Csányi szerint lassú korrekció lesz a"  
-- 
Milyen érdekes, a PF "elfelejtette" lehozni ezt az interjút...
Criscito 2019. 12. 19. 13:40
Előzmény: #54750  sakal83
Oké, de az újakban szerintem nem lesz árcsökkenés. Tehát új ikerházat aligha tudtál volna olcsóbban akkor, ha kivársz. Árcsökkenés max. a használtak piacán lesz szerintem. 
sakal83 2019. 12. 19. 13:37
Előzmény: #54746  Criscito
Augusztusban volt eladásom, akkor már tisztán láttam, hogy itt valami véget ért... 4 vagy 5m-ót kellett engednem, hogy elvigyenek tőlem egy 52nm-es újszerűt a IV-ben, úgy, hogy én voltam a legolcsóbb eleve:) és november elején ugrottam be egy új ikerázba a dél aglóban 400e/nm-ért. Totál az infók birtokában voltam, de akkor még magyaráztak új családvédelmi tervről:) Gondoltam, hogy legfeljebb bukok ingatlannal a seggem alatt 2-3 évnyi hozamot (5-6m), mint ingatlan nélkül növekedés esetén +2-3 évnyit ráfizetni. De a 4 évnyi "bukó" már fájna mert az 7-8m+2-3m MÁP elmaradt hozam 2 év alatt az "önerővel" számolva. Az nagyon focsikorgatós...Reménykedek egy nominál befagyásban a pozim esetében, de kötve hiszem. Szerintem simán 10-15% lesz nominál sajnos.
Criscito 2019. 12. 19. 13:35
Előzmény: törölt hozzászólás
Nagy esést nem várok én sem egyébként. De az évi 20%-os árnövekedésnek 99%, hogy vége van. Tehát már nem kell kapkodni. A fák nem nőnek az égig, ez újra bebizonyosodik. Ahogy az is, hogy a lakáspiac ciklikus, és ezt illik tiszteletben tartani. Szerintem egyszámjegyűvé fog redukálódni 2020-ban az árnövekedés üteme. Abban meg semmi izgalom nincs. 
CyrusTheGreat 2019. 12. 19. 13:34
Előzmény: #54745  sakal83
Ne foglalkozz ezzel, emlékeim szerint ott és olyan körülmények között élsz, ahol szerettél volna.----Tapasztalatképpen idősorosan összefoglalva:1. MNB Lakáspiaci jelentés 2018.május (2017-es év adatait összegzi)
"[...] A lakásárak a jelentős emelkedés ellenére még a gazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak országosan, vagyis még nem beszélhetünk túlfűtöttségről. A fővárosban viszont a lakásárak már elérték utóbbi árszintet. [...]"
2. MNB Lakáspiaci jelentés 2018. november (2018 H1-es adatok)"[...]  lakásárak a folyamatos emelkedés ellenére országos átlagban még a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, Budapesten azonban jelentősen megemelkedett a túlértékeltség kockázata, így még fontosabbá vált a fővárosi piaci folyamatok körültekintő figyelemmel kísérése.[...]"
3. MNB Lakáspiaci jelentés 2019 május (2018-es teljes év)"[...] A lakásárak a dinamikus növekedés ellenére országos átlagban még a gazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, Budapesten azonban már meghaladták azt mintegy 15 százalékkal, így jelentősen megnőtt a fővárosi lakásárak túlértékeltségének kockázata.
 2018 Q1 és Q2 árak lehetnek valamennyire reális árak, onnantól kezdve inkább csak mániáról beszélhetünk.
2019.07.01-től pedig elérhető a MÁP+ és a Babaváró, az eredményeket mindenki ismeri. Nem nagyon foglalkoztak szerintem kormányzati körökben a két termék egymásra és a külvilágra gyakorolt hatásával, legalábbis furcsa lett volna nekem, ha kimondott cél lett volna az ingatlanpiac megfagyasztása (egyszerre hűtés és fűtés). 
A legjobban talán azok jártak, akik még 2018Q1 előtt hitelre vettek lakást és most a babavárót teljesen előtörlesztik a lakáshitelbe, a maradék hitelt meg egyszerűen elinflálják 15 éves futamidővel.
bankárospityu 2019. 12. 19. 13:29
Törölt hozzászólás
Criscito 2019. 12. 19. 13:17
Előzmény: #54745  sakal83
Mikor volt az utolsó vételed? Május-Augusztus környékén még mindenki csak találgatta, hogy valami furcsaság történik a piacon. Ebben az időszakban könnyen mellé lehetett nyúlni, mert nehezen volt kiszúrható, hogy megváltozott a szélirány. Abban az időszakban volt egy fordulat, de ugye adatokat meg csak 1-2 hónapos lemaradással kapunk. Most meg már mindenki inkább várja a jó beszállót, most már nem kell kapkodni annak, aki venni akar, ez egyértelmű. 
sakal83 2019. 12. 19. 12:59
Előzmény: #54744  sakal83
Elég fájó ezt hallani, úgy, hogy most szálltam be, de megremegett a kezem sajnos, pedig sok info birtokában voltam. Én 5-6millió "bukóval" számolok részemről 2 év alatt a 40m-os pozimban. Ha több lesz az fájni fog:) de hát ez van. Sikerült megtalálnom a tetejét az utolsó, és az alját is az első vételemmel:)
sakal83 2019. 12. 19. 12:56
Előzmény: #54741  Törölt felhasználó
Engem csak az elpett meg, hogy kimondta az irányt, tehát a lefelét, és azért ez ritkaság. Nem a mértéke számít nekem ebben a dikurzusban. Előtte az MNB mondta ki burkoltan, hogy lefékezi a piacot a MÁP-pal, a CSOK-ot pedig gyakorlatilag eltörölték a +22%-os ÁFÁval. Tehát aki még mindig a növekedésre alapozza a döntését, az elég merész, bár ki tudja...
terelemel 2019. 12. 19. 11:59
Előzmény: törölt hozzászólás

"Beállt az ingatlanpiac. Eltüntek a vevők. Ez van most."   
---  
Igen. Igy aki el AKAR adni annak engednie kell árból. Ez majd lefelé fogja vinni az árakat a statisztikában. Ebből hír lesz, ami megjobban ratehet egy lapáttal. Stb stb.
De ezen a piacon lassan őrölnek a malmok...
CyrusTheGreat 2019. 12. 19. 10:53
Előzmény: #54741  Törölt felhasználó
Az OTP IP is következetesen ragaszkodik ehhez az állásponthoz, a piaci szereplők már régóta ugyanazt az üzenetet küldik, változó hangsúlyokkal. Véleményem szerint, aki 2018 Q2 után szállt be (céltól függetlenül), az változó mértékű bukóval számolhat.
Ne felejtsük el, hogy a bank az értékbecslési érték 80%-áig hitelezhet maximum, az értékbecslési érték és a hirdetési árak viszonya pedig kérdéses, leginkább értékbecslőtől függ. Akinek van a mostani értékbecslésekről infója, az megoszthatná, engem különösen érdekelne, hogy mekkora a gap. :-)
Ha csak azt mondom, hogy a hirdetési ár 90%-ára lövi be, akkor a 100 egységért hirdetett ingatlanra 100*0,9*0,8 = 72 lehet a maximális hitel. Azaz a bank 28%-os csökkenésnél is még a jelzálognál van (nyilván, lesz elmaradt haszon), legfeljebb az adósnak nem marad semmi, de az ugye az üzlet szempontjából marginális szempont.
Ha üzletmenet szempontjából nézem a dolgot, akkor a banknak is fontosabb lenne, ha nagyobb volumenű lenne a szerződésszám, nagyobb pool esetén kisebb valószínűséggel alakulnak ki rendszerszintű kockázatok. A jelenlegi árak pedig erősen gátolják a nagyobb elemű szerződéshalmazt, ha így vesszük, a banknak is kényelmesebb lenne egy korrekció.
Törölt felhasználó 2019. 12. 19. 10:28
Előzmény: #54731  sakal83
Ha te lakáshitelezéssel is foglalkozó pénzintézeti vezér lennél te mit mondanál a helyében? :D
A devizahiteles csörtéje is vicces volt Király Júliával az év elején.
Nekem elég hiteltelen a pali, ezalapján nagyobb bukta is jöhet, bár reálértéken a tavalyi árak se kis bukta már.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek