Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD szombat, 12:04
Előzmény: #3778  Pontifex
tekintve hogy a fire vélhetőleg a magasabb jövedelműek játszótere (és feltételezve hogy jövedelemadóztak vagy ne is beszéljünk nyugdíjról) azért észrevehető összegről beszélünk. És vélhetőleg jópár év volt amíg a tőke öszzejött.
meg aztán a nyes amit emlegettem, 60-65 közt.
De ja, itt is érvényes a ne dolgozz olcsón, ha segíteni akarsz csináld ingyen elv. Nem jó alacsonyra árazni magát az embernek.
FatFIRE szombat, 12:01
Előzmény: #3738  szieszta
Nagyon sokan csak sodródnak az életben, a Z genre ez fokozottan érvényes. Én ezt mindig értetlenül nézem...
Benzedrine
"Mivel nem élünk örökké, nyuggerként fel kell élni a tőkét, azért van."
Én polgári kultúrát hoztam magammal otthonról, akár a feleségem. Szóval a pénzt tovább fogjuk örökíteni. Ez alól természetesen lehet olyan kivétel, amikor a gyerek sokkal vagyonosabb, mint a szülei.
slash 
Ma már autót is úgy kell venni, hogy pár százezerért azonnal rátetetsz kerámiát, vagy valami jobb fóliát. Az összesnek gyenge a festése (vízbázisúak), gépi mosás nyilván szóba sem jöhet.  Az enyémnél például teljesen normálisnak számít a kilincsek meghibásodása, vagy a légrugó 100-200 ezer kilométer körüli cseréje. Ezekkel sajnos ma már együtt kell élni.
Pontifex szombat, 10:48
Előzmény: #3661  N0MAD
Érdemes elolvasni, hogyan számítják ki a nyugdíjat. Röviden, van egy ún.valorizációs táblázat, ami alapján kiszámolják a múltbéli jövedelmeid jelenértékét. Itt fontos az, hogy a nettó összegekből számolnak (ami a régi progressziv adórendszer miatt neked persze hátrányos, mert a járulékot a bruttódból vonták). Miután ez megtörtént, akkor kiszámolják a szolgálati idődet és meghatározzák, hogy 1 nap-ra mekkora összeg jut a fenti jelenértékre hozott összegből. Adott összeg felett van degresszió, nem veszik teljes mértékben figyelembe a jövedelmed, csak részben. A szolgálati idő alapján emlitett 20=53%, 40=80% ezután jön képbe a számitott összegre. 
Ha nem keresel 20 évig semmit, akkor a 20 év alatt megszerzett jövedelmed jelenértékéből számolják ki a nyugdijad, 53%-os kulcs figyelembevételével (az alacsony kulcs a büntetésed a 20 dologtalan évért, de a nullát nem veszik egyébként figyelembe, az egy napra jutó átlagkeresetedbe azok az évek érdektelenek).
Ez azt is jelenti, ha 2 ember jelenértékben azonos összeg után fizetett járulékot, akkor az kap több nyugdijat, aki hosszabb idő alatt fizette be. A másik oldalon, nagy fizetés után nincs értelme elmenni 2 évre minimálbérért, mert az, hogy megvan a 40 év, az +3%-ot jelent (77%->80%), de az  egy napra jutó átlagjövedelmed simán lehúzhatja ennél nagyobb mértékben az alacsony bér két évig és végül kevesebb nyugdijat kapsz, mintha nem dolgoztál volna.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 10:11
Előzmény: #3776  N0MAD
ja, mar placi82 se irogat oda ... 
N0MAD szombat, 09:52
Előzmény: #3775  HZsooolt
hagyni kell, saját topikjai mindig oda futnak ki hogy magával beszélget.
addig se szemeteli a többit.
HZsooolt
HZsooolt szombat, 09:23
láttátok spiller legújabb Magyar Pétert fikázó topikját? nagyon mulatságos és egyben ellentmondó... hogyan vegyük komolyan spillert amikor emberekbe - pl. Orbánba - szerelmes? Annyira hogy semmilyen hibát nem vél felfedezni... évtizedes lila szerelmi köd...
szieszta péntek, 08:21
Előzmény: #3773  slash

Volt Sharanom is , azt 160 ezer kilométernél adtam el, minden baja volt. Igaz, használtan vettem, Németországból, így azt gondoltam, ott mégis csak  a jobb minőségűek futnak. Egy darabig semmi gond, aztán viszont minden. Klímakompresszor, turbó, áramfejlesztő, önindító, féltengely, végül hengerfej. Szerettem, de csalódtam.
Akinek volt egyterűje, nem vágyik másra, az 5 tagú családdal. A ford is 7 személyes, lehet pakolni.
slash
slash péntek, 07:10
Előzmény: #3766  szieszta
Tudom, a Ford mellett van egy Fabiád is. Nekem is volt Fabiám kombi, azzal csináltam végig a ház építkezést. Aztán amikor belement még egyszer a vétel ára és a cseremotor is hengerfejes lett kivágtam a francba. Szerettem de úgy vagyok a német autókkal hogy bele kell lógatni egy japán motort és nem lesz baj. Sajnos nem megoldható.. 
slash
slash péntek, 07:07
Előzmény: #3767  szieszta
Mivan? Full boomer vagyok én is,  minden kerti gépem benzines . Fűnyiró, láncfűrész stb.  A Stihl a legjobb márka mit bohóckodnak ezek? Pereld be őket. Ezt még olvasni is röhejes. 
szieszta csütörtök, 22:48
Előzmény: #3768  Goldstein17

A szerelő nekem is azt mondta, nem tud ajánlani jobbat.
Most is volt a 600 ezres határ, ha többe kerül a szerelés, megy az ócskavasba, de éppen belefért. Aztán a szervizes mondta, miért gondolom, hogyha veszek egy 5-6 éveset, 6 millióért, azzal kevesebb gond lesz?
szieszta csütörtök, 22:43
Előzmény: #3768  Goldstein17

Megint csak  a mezőgazdaságot hozom fel, már mindenki retteg az új traktoroktól. Lehet bármilyen márka, vagy beválik, vagy nem. Van egy nagytermelő ismerősöm, a két hetes , csúcskategóriás john deere állt meg a föld közepén. Ha bajt észlel, letilt és megbénul.  Jön a szervizes, már műholdon keresztül észlelték a hibát.... a részecskeszűrő. Csakhogy mozdíthatatlan. Kell a tréler, csak azzal lehet szervizbe vinni.
Hasonló facebook bejegyzés érkezett, mikor az 500 lóerős class traktor munkáját csodálhattuk, aztán mutatták, ahogy a túlméretes szállító viszi a szervizbe, 5 nap után.
szieszta csütörtök, 22:33
Előzmény: #3765  Goldstein17

Megnéztem, OM654, az 2016 os fejlesztés.
1994-ben vettem egy daewoo esperot, hihetetlen kényelmes autó volt, 350 ezer kilométerrel adtam el. 
Egyszer volt nagyobb baja, a hengerfej tömítést kellett cserélni. Az első olajcsere volt szervizben, a többit én csináltam. Az eredeti akksi 15 évig bírta.
Goldstein17 csütörtök, 22:31
Előzmény: #3767  szieszta
Hát igen, már ez is csak nyomorban Mercedes, de legalább még nincsenek világító csillagok az elején.  Terveim szerint nem cserélem le, a mai valasztékból nem tudnék jobb autót venni helyette. 
szieszta csütörtök, 22:23
Előzmény: #3765  Goldstein17

A szerelő azt mondta, ez csak szerencse kérdése. Van ami beválik, van, ami nem.
Régebben vettem egy stihl láncfűrészt, amennyit én használni fogom, több generációt kiszolgál- gondoltam.
Az üzletes mondta, nincs benzin benne, majd otthon próbáljam ki. Sikerült beindítani, de magasabb fordulatnál fulladozott. Vissza vittem. Jött a duma, rossz a keverék. Vettem nála stihl olajat, újra kevertem, de nem változott. Az árus mondta, ez garanciális szerviz lesz, vigyem a szervizbe. Ott volt egy hétig, mikor vissza adták, majdnem lebénultam. Átfúrták a fogantyúját és tettek bele egy csavart , ahol a a gázkar volt, hogy nem lehessen maximumig húzni. Tényleg nem fulladt, de ????
Elvittem rendes szerelőhöz, valami membránt cserélt, aztán működött is meg nem is. Természetesen garanciát elvesztettem. Azóta is vagy jó, vagy nem. Pedig Stihl!!!
szieszta csütörtök, 22:09
Előzmény: #3762  slash
Van egy skodám is, kb 20 éves, fapados. Nemrég arra is ráköltöttem 600.000-et, kb a piaci árát, mivel 360 ezer kilométer van rajta, nem kacsalábon forgó kastély. Sokat szolgált, földes utakon, nem nagyon kíméltem. Már be sem zárom, hátha valaki beletesz valamit. Kiszszervízt -olajcsere, szűrők, magam megoldom. Jó kis öszvér, nem igényes. 1,4 literes, 5 literrel járom, de már nem megyünk vele  a világ végére. Se klíma, se elektromos ablakemelő. Én szeretem, hozzám nőtt, sok pénzt kerestük együtt annak idején.
Goldstein17 csütörtök, 22:06
Előzmény: #3764  szieszta
Nekem Mercedesem van, már 6 éves, eddig semmi baja nem volt, pedig a legmodernebb OM 654-es motor van benne.
szieszta csütörtök, 21:56
Előzmény: #3761  z0li23
Ford galax, igaz, már 200 ezer kilométer felett futott. A sebességváltó és motor között van egy aprócska lyuk, onnan csepegett az olaj. Nem sok, de biztosra vettem, hogy magától nem fog meggyógyulni.A szerelő megmutatta a tömítést, mikor meghajtotta, ketté tört, annyira megkeményedett. 
Mikor méltatlankodtam, hogy szinte új, megvigasztaltak, már minden autó ilyen. Letelik a garancia és jönnek a gondok. Hol van az már, hogy 20 éves merci........ Éppen ott állt egy 3 éves, már tegező viszonyban vannak, annyiszor volt náluk. A tulaj az első panasznál nem vitte márkaszervizbe, így elveszítette a garanciát.
z0li23
z0li23 csütörtök, 17:12
Előzmény: #3762  slash
Maradj a szőke vékony MILF-ek-nél Slash kolléga. 
slash
slash csütörtök, 16:54
Előzmény: #3759  szieszta
Neked nem valami Fordod van? Gondolom főtengely szimeringet cseréltek.  Nekem ne mondd, két Suzukim van egy 7 meg egy 20 éves. Kisszerviz 100-150e valamit csinálnak 3 -5kiló min.  Szerinted egy jó autó ami 8-10milla mi pénzt nyel el? A Jóisten Pénze nem elég ide, nem Fire meg ilyenek. Majd ha férjhez mentem én is megyek fire-ba! Addig hess vissza a bányába! 
z0li23
z0li23 csütörtök, 16:34
Előzmény: #3759  szieszta
Ez a " 4 éves " autó milyen típus? 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek