Szóval szerintem nem piramisjáték. Transzparens-en megvan mennyi BTC van, mennyi MSTR részvény és a cégnek ellenőrizhető az adósság állománya is. Szerintem nem sokkal másabb mint a legtöbb részvény, meg tudod nézni a fundamentumokat és az is szépen számolható milyen körülmények közt mennyit fog érni. Azon nyilvánvalóan megoszlanak a vélemények mennyi lesz a BTC árfolyama, de ettől függően lehet dönteni, hogy kell-e ennyiért ez a részvény vagy sem.
Az MSTR-nél korábban számoltam, hogy nagyjából 300.000 -es BTC árnál lennénk 0-ban, most nem számoltam ki mennyiben változott a kép a plusz BTC vásárlással és kibocsátásokkal, de hosszú távon a modell csakis akkor működik, ha a BTC sokszoroz, az igazán nagy business akkor üt be, ha elmegy milliós tartományba a BTC ára, akkor a viszont tényleg sokat hozhat, ha közben nem higítják nagyon a részvényeket.
OK, lehet hogy igazad van. . Am, a piramisjatek definicioja ez: . A piramisjáték, vagy más néven pilótajáték olyan nem fenntartható hierarchikuspénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felette elhelyezkedő személyek kapják meg. A piramisjátékban ez termékek értékesítésével történik. . MSTR az ujonnan belepo reszvenyesek es kotvenyesek penzevel tolja fel valaminek (BTC) az arat, es azt a hasznot a korabban belepok kapjak meg. . Nem vitathatoann nagyon hasonlit. Es remelem minden bitcoinos erdekeben, hogy tevedjek. . Amugy, az eddigi legnagyobb piramisjatekos, Madoff volt, 65Mrd$ osszegben, 1960-2008 kozott vegig csinalta, s a SEC hagyta (pedig tobbszor is feljelentettek kozben). A vegen a 65Mrd$-bol kb. 5Mrd$ maradt a befektetok penzebol. Ez a koreai "kriptokiraly" eddig az elso, es szerintem nem az utolso, akit elovesznek erte. . Valahogy amikor vege a nagy bull piacnak, valahogy mindig akkor kerulnek elo a csalok, es a piramisjatekos botranyok. Amig felfele megy, nem keresi senki a csalokat, es a penzet. Utana viszont, amikor ezek elbuknak, akkor mindig. Lasd tulipan.
Szerintem, ha múltkor adtál egy irányelvet, akkor az lenne a jó pèldamutatás, ha aszerint foglalkoznánk ezzel a témakörrel. Ezalatt arra gondolok, hogy a kripto melletti általános propaganda nem megtűrt, akkor szerintem a balanszhoz az is hozzátartozik, hogy a primansjátékként való utalás sem előrevezető. - No disrespect! Remélem nincs harag! - Nem a bearish értelmezés ellen akarok szólni, egyszerűen szerintem több objektivitás ebben a témában célravezetőbb. Micheal Pizzinonak vannak jó kis bearish gondolatai, amik komplexek és elég objektívak is szerintem. Érdemes ezeket is figyelni és észben tartani.
7)Kriptok 7.1) Az MSRT latvanyosan zuhant -40% korul, nagyon befurodtek a "Trump bitcoin-friendly" + "BTC strategic reverse" + "Bitcoin ETF" novemberi propaganda-hullam hatasara a vevok. A nagy veteli propaganda felvitte MSTR-t az 500$ arakig, de azota, a funda nelkuli eszkozt gyujto/vasarlo ceg zuhanasa a mostani 300$ arakig esett. Es ez nos, megkopasztotta a multhavi lelkeseket. Es a chart arra utal, a lejtmenetnek nincs vege. MSTR most tulajdonol 441k db bitcoint, bele vert eddig 41 Mrd$ igazi penzt. . https://imgur.com/a/jUJZVmL . 7.2)BTC egyelore jobban tartja magat a tobbi kriptonal, bar a 108-->92k eses igy is -18, ami jo 10x annyi, mint a fo tozsdei indexek eddigi esese. MSTR volt a fo vasarlo, meg a dec.23 heten is 209m$ vasarlast jelentettek be, de ez mar nem volt kepes megallitani BTC eladok tobbsegi nyomasat, es BTC esni kezdett. . Megjegyzem, elozo hetekben MSTR hetente kb. 1.5Mrd$-ert vasarolt, es ez jol vitte fel BTC arfolyamat, de persze minden bitcoinba befektetett Dollar vagy uj reszveny kibocsatasbol vagy Junkbond hitelbol volt. . Es most hogyan tovabb? MSTR egyre inkabb egy komplikaltabb piramis-jatekre emlekeztet. Nade, mi lesz BTC-vel, ha a fo vevorol ez evidensse valik, jon feljelentes es Palmert dutyiban latjak, SSEC nem kepes mast hinni mint amit a szemevel lat, intezkedik. Akkor persze a BTC fo proxyja mi mast tehet, mint hirtelen hanyattvagja magat? Az elso cripto csalo-fecske mar dutyiban van: . https://www.portfolio.hu/uzlet/20241231/kiadtak-az-osszeomlast-hozo-kriptokiralyt-az-egyesult-allamoknak-732165 . https://imgur.com/a/gY0KflS . Na, ehhez kepest megjott a pf. mai kis biztato cikke. SOk sikert; lehet hogy igazuk lesz !? . https://www.portfolio.hu/uzlet/20241231/200-ezer-dollarig-mehet-jovore-a-bitcoin-itt-vannak-a-legfrissebb-elorejelzesek-732117
Kivetelesen orulok, hogy LAC ideszorult 3 dollarra, es remelem ma mar nem tortenik semmi extra. Egy kis portfolio tisztitas utan csutortokon nyitom a 2025-os TBSZ-t, atkotom a meglevo pakkot, es egyidejuleg megduplazom a pozicio meretet. Igy lesz egy 3,35 koruli atlagom, aztan szepen raulok par evre. Ha lejjebb jon sem fogok vergodni, sot akkor ev kozben veszek meg hozza.
LAC sajnos hármat gyenge... reméljük fordul... HOLO kitermelte a 7USD jutalékot amiért pár 100 dbot vettem 1,t ön, ilyenkor bánom, hogy nem többet... GME-t figyeljétek, a fülescsésze kitörés visszatérítés megvolt, álmoskönyv szerint innen Tó The Moon :)
4)Dollar DX index 108.1 szintnel jar, es meg mindig emelkedesre lehet szamitani, a 109.0 elerhetonek latszik. Az EUR chartja viszont talajt fogni probal a 103.4 korul, de van eselye hogy beesik 1.02-ig a napokban. De. a kovetkezo lenyegi mozgas a dollar gyenguleses lesz; am az nagyon kerdeses, mikortol? . 5)Gold Folytatja a wave(4) korrekciot. Most mar (iii of C of iv) szakaszban tarthat, a chart nem nagyon tiszta. A wave(a) =2536 volt, ez ala varjuk a (c) hullam veget, valoszinuen a 24xx savba. . 6)Silver momentummal esik, most 29.0 szintnel van, a target a korabbi chartok szerint a 27$ savban van. . https://imgur.com/a/DQhOzDW
3)XOP, olajtermelok nagyon konnyu egy kevesbe bear (hamarosan bullos), vagy egy nagyon bear szamozas mellett ervelni. Egyelore az elso esetet tartom valoszinubbnek. . https://imgur.com/a/OrqB5ZJ . . Fundasan a helyzet az, hogy WTI 70 korul kezdte az evet, es ugyanott is zarta. A 2024 atlagar ennel kisse megasab, 75$ kornyeken van. A vilag olajfogyasztasa 2024 vegen 103.8 mbpd. . Az olaj arat egesz evben nyomta a Dollar ereje, ami 100.5 --> 108 szintre erosodott. Ez a lenyomo hatas 2025 evben elmulhat, sot megfordulni valoszinu. A vilag olajfogyasztasa tovabb nott 2024ben, minden mas varakozassal szemben, kb. 1.6m bpd-vel. . A jovo evre az olajkeresletet ujabb kb. 1.4m bpd novekedesre becsulik, foleg USA, Canada, Brazil, Guayana termelese fog noni. Az USA olajmezo kozul a dominans Permianbol meg jon a shale olaj, de a tobbiben a termeles mar osszezuhanoban van, es osszessegeben 2 ev alatt felezodott. . . A fogyasztas novekedes forrasa elso helyen India +7%, a Kinai stimulus, a Kelet-Azsiai orszagok +4% es Brazil +4% agri recovery regiokbol fog jonni. Az egyes orszagok tartalek keszletei alacsonyak, itt-ott rekord keves, es joval a sokeves atlag alatti szinteken vannak. A tanker piacon mostanaban kb. 15%-25-al csokkentek az arak.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.