A multbeli novekedesbol nem lehet feltetlenul kovetkeztetni a jovobeni novekedesre. Egyebkent elobb-utobb minden ceg megszunik, masok tulnovik, ez igy volt mindig es igy lesz a jovoben is.
Az aktualitásán kivül azért is érdekes példa a GOOG 2020 Q1, mivel akkor még nem volt covid, március elején/közepén kezdődtek el a lezárások, szóval a bevételükre is később kezdett hatni, közben ránéztem a 2019 Q1 és 2020 Q1-re, csak hogy lassuk covid nélkül mi volt. 2018 és 2019 közt 19% növekedés, ez pont az internetes hirdetési piac növekedése volt (akkor még cloud nem is volt) 2019 q1 és 2020 q1 közt 15% növekedés, ez a cég alsó hangon ennyit tud a rota bővülése miatt, ehhez jött hozzá még a cloud bónuszban. jobban is lebonthatnam, de a véleményem lényege átment sztem, ezek jó cégek, legalabbis a goog mindenképp.
Teljesen értem az érvelésed, én csak azt kétlem, hogy a Netflix eltűnik, vagy hogy a meglévő felhasználó bázisa érdemben zsugorodna. A szorzók összeesésében teljesen egyetértek, és lényegében azt tudnám leírni amit papaflip.Mi csak arra kaptuk fel a fejünket, hogy újabb 78%, és hogy lufinak hívod a bigtech-et, holott azért a tényleg óriási áremelkedés mellett a fundamentumok is óriásit ugrottak. Itt van pl egy FB, amit 14 forward PE-n lehet most megvenni, amit megértek mert platform biznisz, na de pl a GOOG? 20-25%-al nő, előrehozott 1-2 év növekedést a covid ez nem is kérdés, na dehát ezek olyan mamutcégek, amik könnyen tudnak növekedést vásárolni, meg azért a saját tőkeallokációs döntéseik is elég jók. (elég az instara gondolni FB-nél). a GOOG és FB teszi ki az online hirdetési piac több mint 50%-t, és a torta előreláthatólag évi 14-16%-al nő a közeljővőben, ha recesszió lesz némileg csökkenhet, de a cégeknek hirdetniük kell. Út melletti táblákon fognak hirdetni többségében, meg újságban mint régen, vagy online? Azért nem gondolom, hogy így lesz, de akkor ezek a cégek 78%-t nem fognak esni, vagy nagyon rövid ideig. Ha hiperinfláció lesz és tönkremegy a gazdaság, akkor nyilván senki nem hirdet(mondjuk goog keresés így is dobni fogja a hirdetést, youtube lesz, cloud lesz, vagy Fb esetében insta/fb-n legfeljebb több kajahirdetést fogsz látni(hirdetni kell!)), de hamarabb fogjak capelni az energiaárát és bármit megfognak tenni, hogy az infla leálljon, ne legyen kétségünk. GOOG-t jobban követem, dehát azok pl a 2020-as bazist ha nézem, nőttek 60%-ban bevétellel, a cloudjuk meg 130%-t 2 év alatt, igaz egyelőre alacsony a bázis, de ha megnezed az AMZN AWS-t akkor látod mire lehet szamítani, a közeljövőben 20-40% bővülés évesen, alsóhangon. a szorzók csökkenése a hozamszintekkel összefüggésben reális, csak azt mondom, hogy ezek nem szar cégek. nagyon nem. emiatt lufinak is fura hívni. beteszem a goog 2021 q1 és 2022 q1-t, érdemes a 2020 és 2022-s számokat összevetni. 2021 q1:https://abc.xyz/investor/static/pdf/2021Q1_alphabet_earnings_release.pdf?cache=0cd3d78 2022 q1:https://abc.xyz/investor/static/pdf/2022Q1_alphabet_earnings_release.pdf?cache=d9e9d97
Így már jobban értem az okfejtésed és azt a predikciót miért esne majd nagyobbat a Netflix a verseny szerintem is jóval nagyobb lesz és a streaming PE is lejjebb fog jönni, de én még nem látom azt a versenyhátrányt a Disney, PARA és többiekkel szemben. Ellenben várom már az olyan típusú egyezségeket ahol több tartalomszolgáltató tartlamát lehet egy helyen elérni, de nem vagyok biztos benne, hogy ez mostanában be fog következni. Valószínűleg át fog majd rajzolódni a tech valamennyire, de én úgy gondolom a diverzebb és erősebb mamutok ezek közül elég versenyképesek ( Microsoft, Google, Apple ) hogy ott tudjanak maradni a top környékén, de mindenképp érdekes a gondolatmenet és kíváncsi leszek milyen irányba haladunk majd.
Ebben a streaming mufajban iszonyuan intenziv lett a verseny. Kepzelheted mekkora, ha ATT orias sem birt versenyezni, inkabb eladta Discovery streaming uzletagat. , Kozben a nagy szorakoztato cegek melle bejott AMZN es Apple is, meg az egesz Hollywood is sundorog ott, mint Para es Fox, meg jopar kabel ceg, meg a hires AMC buborek. Es mind a Netflix-tol akar ugyfeleket (is) elvenni. Nem csoda, ha NFLX novekedese lelassult a regi negyedere, ugyhogy ezt mar muszaj atarazni egesz mas PE mutatokra. . Raadasul a verseny mellett idoleges szovetsegek alakulnak, uj belepoknek multiple-source elofizeteseket kinalnak. Melle itt az eros inflacio, az igenyes mozigyartas piszok draga, es kozben elmult a hightech erzet is, ma mar standard szolgaltatasnak tekintik a streming hasznalatot. Nincs benne premium. , Ettol meg a digitalis szorakoztatas novekszik majd, talan a tobbi atlaganal par evig lassabban, mert a Covid keresletet elorehozo hatasa par evre recesszios, es a felfuto arak nem tarthatok, kiarazodnak a rendszerbol. A Covid alatt hirtelen megnott mozi-fogyasztas utan most uresjarat van. . A tema egyebkent csak mandinerbol merult fel. Arrol volt szo, hogy a tozsdeken a feltetelek borzaszto intenziven valtoznak, a szokasos emberi erzet+varakozas viszont a regi maradt: az a standard, hogy majd visszamegy az, ami most atmenetileg osszezuhant. De neha pont forditva van: az idovel a helyzet meg tovabb romlik, es soha nem megy vissza. Az a gyanum, hogy a NFLX, es mellette NDX 15 legnagyobb BigTech cege mar tul van ezen a zeniten.
Jogos, ha NFLX eves EPS=11$ marad. Csak eppen olyan apro Entertainment cegek tamadtak meg a most 200m NFLX elofizetoi bazist, mint Warner es Disney. Meg sok mas Kinai, India, Brazil, Mex stb. Ezek egyenkent maris a 100m elofizeto fele tartanak. Nagyon ketlem, hogy megszelidulnek ezek a capak, es 5-8 ev alatt nem harapjak szet darabokra.
Sziasztok!Üdv. mindenkinek!Régóta olvaslak benneteket,eddigmég nem szóltam hozzá.Tegnap olvastam egy olyan véleményt, ami arról szólt, hogy május 20-ig szabadulni kéne a kínai részvényektől.Tapasztalt hozzáértőket Kérdezem, hogy mi ennek az oka? HSI Indexre nyitottam egy erős longot, aránylag komoly tőkével, elnéztem valamit??? Hálás köszönet ha szántok rám időt. Szép hétvégét mindenkinek, irány a természet a víz part!
Tény az, hogy a piacokon bármi megtörténhet, de tényleg. Ez adja a hatalmas pénzek és vagyonok keletkezésének, és megsemmisülésének is manifesztálódását. Tehát, az reálisabb volt, ha jól értem a netflix esetében, hogy 1 dolláros áron került piacra, és volt 700 is. Tehát a 700x-os növekedés az "természetes" és valós volt, semmi különös nem találtatott benne. Ennyi erővel akár le is eshet akár irreális szintekre is, amikor az emberek inkább élelmezésre fordítják a pénzüket, mintsem stream előfizetésekre.
Az a baj, hogy erről nagyon megoszlanak a vélemények. Valaki commodity supercycle-ről beszél (nem tudom, hogy az most indul-e, vagy már kitombolta magát), van, aki pedig arról, hogy commodity-t komolyabb felpattanásnál taktikusan el kell adni...
Köszi szépen. Akkor még egy ideig meg lehet őket venni?
Törölt felhasználó2022. 05. 14. 10:57
Ha mar a csapbol is az folyik hogy a tozsde kampo, nem akkor jon egy "varatlan" felpatt akar 5k -ra ahogy Boole is prediktalja? Mindig azt olvastam h a vilagvege varatlanul jon, nem ugy h mindenki szamit ra, mert akkor elmarad
Lehet, hogy az IPO 1$ volt, de most 11$ az EPS, szóval a többször 78%-os esést azért nem tudnám elképzelni. Ha mondjuk nem csoda tech árazásra esik vissza, hanem mondjuk közmű kategórába és lesz egy 5 körüli PE-je akkor is max egy harmadolás férne még bele.
Hat de figyelj mar, hany elofizetoje volt mikor ipo volt? Es most mennyi van? Termel ugy 1x usd casht akarhogyis nezem. Mi az hogy egymasutan 78 %okat? Nem lesz mar streaming tobbe? A trendek tamogatjak ezt, egy 1x usdt termelo cegtol realisan nem varhato, hogy 20 dollart erjen. Kiveve ha BABAnak hivjak. 😃Ugyanez igaz azert a jobb techekre. Most ha egy Goog ,FB esik 78%t akkor PE 5 korul fognak forogni?? :) nemar, a trendek(internetes hirdetesi piac brutalisan no) tamogatjak ezeket a cegeket, vagy azt varjuk, hogy iszonyat recesszio lesz, akkor a goog meg netflix arfolyama lesz a legkisebb bajunk.
Szóval egy 2002-ben még postai úton DVD kölcsönzéssel foglalkozó cég IPO árából, és a mostani, azóta teljesen átalakult filmgyártással és streaming-el foglalkozó cég árából levezeted miért fognak a nagy tech cégek 80%-ot esni? A közben eltelt pénz időértékéről nem is beszélve, ahogy kijött a 160-as szorzó. Kemény.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.