Szerintem a hiperinfláció verziót nyugodtan elvethetjük, kivéve, ha a Fed visszakozni fog és megint enyhítésbe kezd. Én ezt rövidre kizárnám, még olajembargó esetén is. Nekem ami nem tetszik a Bitcoin és egyéb történetben: sok olyan cég van, mondjuk őket fantasztikus kriptováltó és kriptobank cégeknek, amelyeknek egyes befektetők (nevezzük őket betéteseknek) felajánlják/befektetik a Bitcoinjukat. Egyes befektetők a cégnél szintén letétbe helyezik a Bitcoinjukat és ezek fedezetül szolgálnak az általuk felvett kölcsön fejében, amely felvett kölcsönért kamatot fizetnek a másik "befektetőnek", akik felajánlották a cégnek. Kérdezem én, hogy mi történik akkor, amikor a hitel fedezete olyan áresésen megy keresztül, amit ezen a zárt hitelpiacon nem lehet gyorsan lekövetni? Mi van, ha mondjuk a fedezet 90%-a elértéktelenedik? Én ebben a zárt lánc kockázatát látom. Azt hittem ezek elenyésző összegek, de csak egy céget néztem át, hogy mekkora a hitelkitettsége: több mint 1,3 mrd USD úgy, hogy maga a cég igazából nem sokat ér valójában (gondolom, hogy ezek százával alakultak, mint csodálatos fintech cégek). Ki tudja, hogy mennyi ilyen cég van. Fiat devizából vásárolt Bitcoinok szolgálnak fedezetül gyakorlatilag hitelekhez és a másik oldalon kamatfizetéshez, amit szintén Bitcoinban fizetnek. Ha beesik a Bitcoin, akkor nincs fedezet és nincs kamatfizetés sem Bitcoinban, amit majd nem lehet fiatra többet visszaváltani. Magyarul eltűnik az érték. Mely szabályozó adhat engedélyt arra, hogy bármely kriptobanknak nevezett szteroidbank, vagy mi a fene hitelezősdit játszon a fiat deviza reális elégésének kockázatával? Szerintem a szabályozók megint elaludtak a volánnál. Komoly pénzszűke időszakában, ha a hitelállomány nem épül le idejében, akkor ez sok kárt okozhat.
Ezzel szemben a valóság: akik igazán hittek benne és 6-10 éve tartják azok nagyon sokag kerestek vele. Btct mondom nem a shitcoinokat. Na de írjatok már a rigről is inkább, miben bízhatunk? Kriptonak meszeltek 1-2 évig arról kár írni.
Semmi közöm a Coinbasehez. Vannak jó bankok meg rosszak ez is ilyen. Aki offline tárolja is átválthatja centralizált vàltón, hátha nem abban a 10 percben megy csődbe. 😀 A csúnya állambácsi minden évben minimum 10 százalékkal megkoppaszt inflációnak hívják, persze a valóságban ez sokkal több, de a lényeg hogy ezt standardan hozza. Egyébként meg senki se mondta hogy fektessetek kriptoba, azt se hogy ha mégis akkor a portfolio 10 százalékánál többet rakjatok bele. Nem kell szélsőségeket mondani.
Ugyanmar... ha nem jon ez az ukran haboru meg olaj/gaz arrobanas akkor elvileg iden ev vegeig nem kellett volna negindulnia a lejton foleg nem az sp500 nak nem
Egyébként gratulálnom kell az SEC-nek és az amerikai szabályozóknak. Pont úgy teszik tönkre a kriptot, ahogy sikeres lett: a szabályozatlan vadságával Aki vállalta a kockázatot, az nagyon sok pénzt kereshetett rajta, de mivel nem biztosítottak védelmet, így gyakorlatilag a rendszer magát fogja tönkretenni.
Az a baj, hogy hiába mondod nekik. Hiába mondtuk itt páran, hogy vigyázzanak a ZOM-mal, a GEVO-val, MVIS-szel, mert ezek elképesztően túlárazottak. (meg még egy rakat céggel, amik az eszembe sem jutnak) Hiába mondtuk, hogy vigyázzanak az EV gyártókkal, mert az egy erős versenytér, és azok a cégek még ha nem lenne a piacon verseny, akkor is túlárazottak lennének. Hiába mondtuk, hogy vigyázzanak a streaminggel, az FB-vel, meg jónéhány IT céggel. Hiába mondtuk, hogy vigyázni kell a techhel, mert borzasztóan túlárazottak. . És hiába mondjuk, hogy a crypto veszélyes üzem, akik igazán hisznek benne azok nyertek eddig sokat, és azok fogják a végsőkig tartani, és el is vesztik a könnyen jött vagyont.
Nem akarom a vitát folytatni, de a te védelmedben mondanám, hogy gondoljátok végig, hogy milyen risk-nek teszitek ki magatokat. 100%. Nem 10% infláció hanem 100% risk, ez ma esett le, amikor pomperj említette a Coinbase érdekes hozzáállását. Teljesen szabályozatlan valamibe fektettek, ahol teljesen védtelenek vagytok, még a Coinbase-t sem akadályozza meg semmi, hogy a kezét a coinjaitokra tegye csőd esetén, de ha offline tárolod, és el akarod adni, akkor a decentralizált váltó kedve szerint ellophatja. A "csúnya állambácsi" nem csinál ilyet a pénzetekkel, max ha háború esetén zárolják a bankszámlákat.
Nyugodtan legyél szkeptikus. Én pl. nem várom hogy pénz lesz mostanában hiába, adod a számba. De hasznos értéktároló szerepét szerintem be fogja tölteni. És nem éven belül kell gondolkozni mielőtt betámadsz ezzel. A jegybankok majd kibocsátják a digitális pénzeiket, de abban is biztos lehetsz hogy azok kínálata nem lesz korlátos. Számtalan vállalkozás nagyon jól megél ebből szóval nem értem miről beszélsz. Pont úgy ahogy aranybányászok és ötvösök is megélnek az aranyból. A jelenlegi nagytőkés nem tud bevásárolni szerinted? Dehogynem. Sőt ha most teszi akkor arányaiban még nagyobb szeletet kaphat a tortából mint ami most van neki. Szóval ebben nem sok logikát látok. Az általad említett jegybankpénzek meg digitalizáció nem konkurenciája a btcnek, együtt fognak létezni. Ugyanúgy hígítható a digitális pénz is ahogy jelenleg teszik.
FT a kamatifizetős történetről: "Terra was like putting your cash in an Iranian bank that offered a 20 per cent interest rate then suddenly shut its doors,” he adds. “Good luck getting your money back or even figuring out what happened.” https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6931392815650246656/
Ja. Értem én a H2 ötletelést, meg igyekezetet. Egyet viszont biztosan nem szeretnék. Azt, hogy az autómban 700 bar nyomás alatt lévő palack legyen a fenekem alatt. Közben pedig járkáljak vele a városba, a telekre, az erdőbe, meg operába. A mellettem parkoló vagy piros lámpánál álló fazon pedig dettó.
Akkor már inkább űrhajó, ott csak 1 bar a különbség a földfelszíni nyomás és a vákuum között. Mennyivel egyszerűbb. Nem véletlen, hogy az űrben már lakni is tudunk, 7000 m mélyen pedig 1-2 próbálkozást leszámítva semmi keresnivalónk nincsen.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.