Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Hat persze, az EU egy burokratikus intezmenyrendszer. A lenyege, hogy a kozosen hozott szabalyokat betartsa, vagy azokat alakitsa. Az EU nem egy szemely, aki felvonja szemoldoket. Az EU mi vagyunk, a kormanyok, a miniszterek, a valasztott kepviselok, stb.
Egy normalis orszag normalis kormanya ertekteremto beruhazasokat hajtott volna vegre, amibol a kovetkezo generacio joletet es biztonsagat megalapozza. Ez esetben is lett volna 10% korrupcio, szabalytalan felhasznalas, vagy teljes baromsag, de nem 60-80% mint jelenleg. Elbaszott evtized volt a magyar allamisag 1000 evenek legjobb 10 eveben. Ez a fidesz bune.
Hát pedig de. Az ország feladata a program elkészítése, azt hagyja jóvá a Bizottság. Utána már csak átfogó utóellenőrzés van a programra, és esetenként A tényleges szerződésekre. Vicces lenne, ha az EU minden egyes disznóól felújítást végigkísérne az összes országban.
Azért ez nem pont így van. Egy csomó EU pénz pántlikázott, nem mi döntjük el, mire megy. Kb. tíz éve az azóta megboldogult (NER által kinyírt) Népszabadság Hétvége mellékletében volt egy jó cikk róla. Azt kérték számon az EU-n, hogy miért ilyen f.szágokra ad pénzt. A lapnak nyilatkozó EUs politikus is azt mondta, hogy a befizető tagállamoknak nem érdekük a nagy hozzáadott értékű termelőkapacitás támogtásával a konkurenciát és a versenyt erősíteni. Magyarul: nekik olcsó munkaerő miatt kellünk. Van egy csomó ilyen példa. Egy frissebb: észak-balatoni vasútvonal tökéletesen fölösleges villamosítása (idén készült el). Mindenki tudja, hogy f.szság (egy pár sín van, villamosítással nem lesz rövidebb a menetidő, viszont elb.szták a szörnyű villanyoszlopokkal végig a tájat) - de hát erre lehetett pályázni az EU-nál. Bmeg, ezt a f.szságot mint Székesfehérvár (!) külvárosi közlekedésének fejlesztését támogatta az EU iszonyatos pénzzel (amely aztán ment Lölöhöz).
"z EU is elmehet a f.szba, hogy erre ad pénzt, " -- A tagállam csinál mondjuk egy programot, turizmus fejlesztése vidéken, blabla. Van benne munkahelyteremtés, meg hasonló nyalánkságok. Ezt fogadja el az EU. Innen a tagállam felelőssége, hogy a programot projektekre és pályázatokra bontsa le. Nem az EU feladata a "hogyan", hanem a tagállamé. Szubszidiaritás, ahogy szokták volt emlegetni.
Én itt most zártam, meglátjuk, de 380 esetleg a zlotyival szemben lesz, az EUR a közeljövőben biztosan nem lesz annyi. Ha mégis, én biztosan nagyot fogok bukni.
Volt pénz, fejlesztetek is, csak éppen nem azt, amit kellett volna. Hosszú távú tervezés (oktatás, eü, nagy hozzáadott értékű termelés) helyett a látványos és gyors sikerek érdekelték őket: stadion, Mucsaröcsöge térkövezése, kilátók az Alföldre (note bene, az EU is elmehet a f.szba, hogy erre ad pénzt, persze miért is akarná a versenytársak termelését erősíteni). Ezen látványberuházások több szavazatot hoznak, mint a hosszú távú tervezést igénylő, csak több cikluson megtérülő fejleszétsek (pl. oktatás). És a térkövezésből, stadionból többet is lehet lopni, mint az oktatás fejlesztéséből. A dolog működik, simán kétharmaduk van. Most már bukhatnak is, minden kulcspozíció az övék, az ellenzék hatalomra kerülve sem tudna tenni semmit (gyorsan hozzáteszem: nem mintha akár ideális körülmények között bármire alkalmasak lenne ez a szintén demagóg és dilettáns csürhe).
Gazdasági folyamatokat leíró megállapításaid szerintem 100% pontosak. BodPéterÁkos is megírta hogy ár-bér-spirál irányba haladunk. Abban is 100%-ban egyet értek ha a társadalom egy része azt látja, hogy dehát a miniszterek, orvosok, rendőrök, határvédők, stb stb kaptak, akkor nekem is "jár", akkor a béremelési várakozások beépülnek a folyamatokba. A tanárok esetén viszont sajnos csatlakoznom kell a többi hozzászólóhoz. Amit a tanárokkal tettek az vállalhatatlan, a társadalom egy részének kirekesztése, morálisan elfogadhatatlan. Aki ma általános iskolában tanít annak én ma azt javaslom hogy tüntetésbe ölt energia helyett egyszerűen csak azonnal mondjon fel hiszen10 másik munkahely várja ami jobb, még ha ugyanekkora vagy több bérrel is. Ezt is az elmúlt 12 évnek köszönhetjük. . Powell nekem nem volt elég héja. Még mindig ott tartunk hogy keménynek akar látszani és el akarja hitetni a piaccal hogy bármeddig mehetnek, de 5% fölé nem tudják vinni a kamatot az usa államadóssága miatt. Ha nem lesz elég magas kamat akkor bizony a bond piac is gondban lehet, illetve a japánok még szarabb helyzetben vannak, és mégannyira sem emelhetnek kamatot, emiatt dobják piacra az usa bondokat hogy tudjanak interválni.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)