Hol nem számoltam befolyó kintlevőséggel? . Hogy jön ide Virág Ferenc és miért tőlem kérdezed azt, hogy miért költötte az ENEFI pénzét 4 éve ÉPDUFERR részvényre? Ilyen régmúltbeli dolgokról akarsz beszélni a jövő helyett? . Persze szívesen beszélgetek az ENEFI tőkeallokációs döntéseiről is. Arról, hogy hogyan vitte csődbe az energiabizniszét. Arról, hogy hogyan nyergelt át a turisztikába azért hogy folyamatos veszteséggel üzemeltesse a Síarénát. Arról, hogy hogyan döntöttek úgy hogy a szakértelmüket a fintech világában fogják következőnek kamatoztatni és mekkora sikerre lehet számítani. Arról hogy a legeredményesebb "üzleti szegmensük" a pereskedés mert ott legalább néha sikerült részeredményeket elérniük. De ez az ÉPDUFERR topic, szerintem maradjunk inkább ennél a cégnél.
minden részvény nézőpont kérdése, hogy jó v. nem jó papír. Ha le akarok savazni valamit akkor kiragadok pár olyan dolgot amit meglovagolok. Ezt jó és rossz értelemből is lehet. Én a bírásokra azért nem adok, mert nagyon is subjectív , másrészről sok a manipulátor aki vagy venni , vagy eladni akar ....ennek megfelelően tolja a hantázását. Még szerencse , hogy én soha senki után nem mentem, persze tiszteletben tartom mindenki véleményét, el is olvasom...sőt reagálok is rá..... Jó és befolyásos mentes kereskedést kívánok mindenkinek....
Tehát akkor be sem fog folyni a kintlévőség? Mert te úgy számolsz...illetve Virág miért vett majd 1 milliót, ha Ő is látja amit te...? Márpedig Ő tuti jobban tudja mi lesz itt...
Az EBITDA azért csalóka, mert eredményszemléletű metrika. Hitelt nem lehet eredményből törleszteni, csak pénzből. . Ha egy megbízást teljesít a cég, akkor a szerződéses összeg megjelenik árbevételként és EBITDA-ként. Akkor is, ha a megbízó egy forintot nem fizet ki belőle. A mérlegben persze olyankor nem lesz ott ez az összeg a készpénz soron, hiszen sosem kapott pénzt. Helyette vevőkövetelés lesz belőle. Minél öregebb a követelés, annál nagyobb az esélye, hogy sosem fogja már megkapni a cég a pénzt. . A 2024 első félévben volt a cégnek 2500m forint árbevétele és a releváns költségek levonása után kijött 78m EBITDA. De 1500m forint ki nem fizetett vevőkövetelés van a cég mérlegében, ebből 500m már le is járt. Ez az összeg az EBITDA-t növeli, de hitelt nem lehet belőle törleszteni. . Én ezért használom inkább a cash flowt amikor egy cég tőkehelyzetét elemzem.
4x ND/EBITDA felett számít soknak ökölszabály szerint (persze számít hogy mennyi az s/t hitel, mennyi az m/t, hogy kell törleszteni stb. , ez csak a tankönyvi alappélda)
Meg lehet nézni mennyi cégnek, mennyi hitele van ..ez még nem mondható soknak. 1,5 -4 az eladósodottsági ráta nagyon sok és hypeolt cégnek. Az nem számít, ott nem sok mi????
"Az Épduferr egyéb területein erőteljes értékesítési tevékenységet kíván kiépíteni. A külföldi megrendelők felkutatása is elsődleges célja a vállalatnak, így személyi állományát is fejleszti, aminek hatásai 2025-ben várhatók. Ezzel párhuzamosan további kapacitásbővítő beruházásokat is terveznek, melyek a hosszú értéklánc kiépítését célozzák."
És mi lesz? . Volt a cégnek 1000m forint nettó hitele, amiből 400m forint lejárt decemberben. Hogy törleszteni tudjanak, kibocsátottak 1000m értékű kamatozó részvényt. Évente -400m működési cash flowja van jelenleg a cégnek. Dehát ez mind a múlt, nézzünk a jövőbe! . A kamatozó részvény kamatköltsége 100m forint évente, a decemberben lejárt hitelek kamatköltsége 15m forint volt, tehát 2025-re az eddigi 40m forintos kamatköltség helyett már 125m forinttal kell számolni. . A "ráérzés", az "ötlet", annak milyen tőkeigénye lesz, és milyen cash flowt vártok idén tőle?
VG: "Az Épduferr egyéb területein erőteljes értékesítési tevékenységet kíván kiépíteni. A külföldi megrendelők felkutatása is elsődleges célja a vállalatnak, így személyi állományát is fejleszti, aminek hatásai 2025-ben várhatók. Ezzel párhuzamosan további kapacitásbővítő beruházásokat is terveznek, melyek a hosszú értéklánc kiépítését célozzák."
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995