a jövő lehet a geoakku-is de szerintem más is-mindenesetre -nekem jo volna jo sok geoakku és nincs probléma az áramszünettel.vizem van egy forrás igaz egy kilométer.-fám egész erdő-cserépkályha van-és ha van akku akkor ideig hűtőgép is van a többi nem kell -illetve pince.világégés idején.és lehet nem vagyunk messze.
gondolom azé mert már tuladott bőven.de hát ez pici részvény a kutyát sem érdekli.viszont ha lenne pár tökös haver simán spekázhatnának agy duplát 10ft ig-sőt
lehet az-viszont sok kicsi részvény van minek pont ide jöjjenek a spekák-amugy 3 ember simán 10 ig el tudná spekázni -pláne ha lenne hir is-mondjuk egyiket sem várom-én is beragadtam ide ,majd év végén meglátom mit csinálok ezzel a részvényemmel.
Ha gondolod gyere majd a STOCK(holm) szindróma fórumba. Appból kiírtottak, mindegyikből mert leírtam a véleményem. Bírom, hogy veled lehet kritikát megfogalmazni és nem értesz bele személyeskedést. Bocs, hogy ide írtam, de oda már nem tudtam. :D
lehet -én akkor bizakodom ha bedobják a standardot-az itt vizválaszto lesz.ez az akkutéma is lehet nagydobásw pont a háboruzás miatt is-de a napelemek miatt is-szerintem akkumulátotéma fel fog értékelődni-mert valahogy tárolni kell az energiát-lásd az egyre több áramszünetet-hiszen nem süt mindig a nap és a szél sem fúj.máshogy nem megy-amugy orbánék évtizedekre terveznek mondjuk háttérhatalom meg évszázadokra.bár én már inkább esetleg évtizedek-mert tul sok idő itt már nincs az emberiségnek.
nálam a részvény darabolás a kakukktojás. Azt nem tudom hova tenni, vagy is inkább úgy fogalmaznék hogy ebből gondolom hogy nagy dolog lehet a háttérben.
ez a cég nem sokáig lesz Xtend kategória, de nagyon egyet tudok érteni veled. láttunk már ilyet pl. Opus 100ft körül, forgalom nélkül shortolták majd mit műveltek vele.
Inkább azt látom, hogy az emberek hite az Xtend vállalkozások iránt rendült meg...jogosan... Ott a NAP, kiderült, hogy a Matolcsy maffiáé... Ott a Gloster, bár már nem xtend, de ott is ment a Szekeres felduma, hogy 2000 forintot ér meg stb 850-ért meg pakkot ad el és nyomják az árfolyamot le... De az összes többit meg lehet nézni...gyalázat mind, Multihome :D Létezik az a gharázscég egyáltalán? :D Vertikálnál a nagy tulaj adja a papírját, pedig példa értékű az eredmény... KermannIT, majdnem 60 Ft az EPS erre senki nem meri venni, pedig a 2027-es terveket elérte tavaly... Fosnak a befektetők
Jövő héten kezdik átadni a munkákat ha jól olvastam akkor ezeket az elhúzódó munkákat októberig lezárják úgyhogy szerintem egy hónap múlva lesznek már bevételek is
Olyan buli 100 évente van...a csillagok állása, a környezet...minden nagyon tökéletes volt akkor...ha most lenne OPUS nem lenne 100x árfolyam...max egy 10x
Hát ahhoz durva dolognak kellene történni, egyelőre működjön a találmány rentábilisen...ha valaki(k) látnak majd benne fantáziát, akkor mehetünk fel sokat...de annyit azért nem hinném :D
A zöldhidrogén bizonyos szempontból jobb a napenergia tárolására, mint a lítiumion (Li-ion) akkumulátor, különösen hosszú távú, nagy mennyiségű energiatárolás esetén. Íme három fő érv:
1. Időskála: hosszú távú tárolás
Zöldhidrogén hónapokon át tárolható veszteség nélkül, így képes kiegyensúlyozni a szezonális termelés-ingadozásokat.
Li-ion akkumulátor inkább csak napokon-belüli ingadozásokra alkalmas, mert az önkisülés és a kapacitásromlás hosszabb tárolás során jelentkezik.
2. Kapacitás és méretezhetőség
Zöldhidrogén könnyen skálázható: nagy mennyiségű napenergia „kémiai energiává” alakítható (vízbontás → hidrogén), és nagy tartályokban tárolható.
Li-ion rendszerek skálázása drága és anyagigényes, különösen ha több hét vagy hónap tárolási időre van szükség.
3. Kritikus nyersanyag-függés
Zöldhidrogén előállítása vízből és zöld árammal történik, kevés ritkaföldfémet vagy toxikus anyagot igényel.
Li-ion akkuk gyártása viszont lítiumot, kobaltot, nikkelt igényel, ezek bányászata környezeti és geopolitikai kockázatokat hordoz.
Ugyanakkor a Li-ion előnye a magas hatásfok (kb. 90–95%), míg a zöldhidrogénnél a teljes tárolási és visszaalakítási hatásfok alacsonyabb (kb. 30–40%). Így a két technológia kiegészíti egymást: rövid távra akkumulátor, hosszú távra hidrogén. A zöldhidrogén könnyebben szállítható nagy távolságra, különösen nagy energiamennyiségek esetén. Összevetés:
1. Zöldhidrogén
Sűrítve vagy cseppfolyósítva (300–700 bar nyomás vagy -253 °C hőmérséklet) tartálykocsikkal vagy csővezetéken is szállítható.
Átalakítható ammóniává vagy metanollá, amelyek még könnyebben szállíthatók tengeren és közúton is.
Nagy távolságra gazdaságosabb, ha a hálózat kiépült.
2. Li-ion akkumulátor
Az energia elektromos formában van tárolva, tehát szállítani csak akkumulátorcsomagként lehet.
Ez nehéz, drága, és biztonsági kockázatokat (pl. tűzveszély) is jelent.
Nem praktikus nagy mennyiségű, távoli szállításra.
Összegzés:
Ha napenergiát kell A pontból B pontba eljuttatni több száz vagy ezer kilométerre, a zöldhidrogén sokkal praktikusabb és olcsóbb hosszú távon.
Sokkal könnyebb a villamos energiát dróton szállítani mint vizet "Biztonságos: Nincs robbanásveszély, nincs tűzveszély" durranógázzá alakítani és aztán azt szállítani. Ráadásul a vízbontással lesz 20% energiaveszteséged, az üzemanyagcellával való árammá alakítással lesz 30% veszeséged, és még nem beszéltunk a durranógáz Bakuból Belgrádba úsztatásának költségéről.
Mondok akkor egy másik példát, hátha érthetőbb: olaj vagy földgáz. Nagy mennyiségben lehet A-pontból, B-pontba eljuttatni, ahol energia igény van. A LiIon akksit ha feltöltöd, nem fogod áthurcolni Bakuból Belgrádba. :) Pont azzal van a gond hogy az energiahálózatok nem bírják el a terhelést, miközben a villamos energia előállítása sem időben sem térben nem egyenletes. Azaz ha van egy hely, ahol tudok villamos energiát mondjuk előállítani és szállíthatóvá tenni pl hidrogén formájában, akkor azt már könnyebben át tudom transzferálni. Nem írtam, hogy ez a GeoAkku, azt írtam, hogy ez a hidrogén előnye a Li akksihoz képest. Telepíthetsz 100db konténert a napelempark köré, attól még az onnan kimenő hálózat egy pontja ugyanúgy túlterhelődhet. Azt is leírtam, hogy az egész hidrogén story még mindig nem kiforrott, lassan 10 éve figyelem és látom, hogy mennyi buktatója van. Ettől még van hitem benne, hogy lesz helye az energia portfolioban. A Toyota-val értek amúgy egyet, akik szerint még a közlekedésben sem lejátszott meccs, hogy milyen energia források lesznek. Az ő meglátásuk az, hogy sokkal diverzebb lesz és még a belsőégésű motor sem tűnik el, de lesz helye a hidrogénnek, az üzemanyagcellának meg ki tudja minek is még helye. Én örülök, hogy van a tőzsdén ilyen story is, mint a GeoAkku, mert legalább valami más, izgalmas. Lehet, hogy pofáraesés ez is...simán. Jobban örülnék ha itt lenne az MVM is a béten :)
A Li kereslet évtizedek óta nő. A Li akkumulátorok ára évtizedek óta 10-20%-ot csökken évente. A Li ára 2022-ben megugrott mivel a kínálat nem követte a keresletet, majd két év alatt megduplázódott a Li termelés, az ár meg visszament oda ahol volt.
Ezt a szállíthatóságot már említetted korábban is, akkor sem értettem. Hogyan akarod a talajvíz szintje alatt 500 méterrel elhelyezett tartályt szállítani? A GeoAkku nem hidrogénről szól, hanem a tárolásáról. Ahhoz hogy hidrogént előállíts, nem kell GeoAkku. Ahhoz hogy beletöltsd egy nagy nyomású acéltartályba és szálítsd, nem kell GeoAkku. Valami nagyon félrement hogy azt mondod hogy a GeoAkku szállítható, a Li pedig nem. A CyberTruck 120 Kwh kapacitást görget négy keréken, Li akksiban. Az ipari li akkumulátorok konténerekben vannak pontosan azért hogy szállíthatóak legyenek. Persze az még nincs tisztázva hogy miért kellene az áramot akár hidrogénben, akár li aksiban komolyabb mennyiségben szállítani, amikor van vezeték, de itt már nagyon távol vagyunk az Épduferrtől és a GeoAkkutól, akik az energia tárolása talajvízben szabadalmat próbálják megvalósítani és eladni.
Amúgy ami nem tetszik az ÉPDU-ban az a rettenetes kommunikáció. pl.: miért nem írják le ők transzparensen, hogy mennyibe fájt a proto pontosan? Miért kell találgatni? Miért nem fért bele a jelentésbe, hogy megosszanak bármit erről? Szóval én sem vagyok elégedett, csak a nagy semmi helyett, most már látok valamit, ami ott van. De nem feledem, hogy papíron az OTT-ONE nyrt-nek is volt telephelye Tarjánban, ahol elvileg valami szuper cnc eszközt építettek volna, aztán ma ott tartunk, hogy a cég a tőzsdéről eltűnt, majd felszámolták, a CEO meg valahol külföldön bujkál.
Én még azt hozzá tenném, hogyha megint felpörög az akku ipar, nem nagyon fog kijönni a kt által számolt ár, szerintem simán lehet az a duplája is, ha a nyersanyag ára felszökik...
Ez egy vélemény, de tegyük azt hozzá, hogy ez egy proto. A proto költsége mindig sokkal nagyobb, mint a rendszer végleges leszállítási ktg-e. A másik a skálázhatóság és a szállíthatóság. A hidrogén szállítható energia, a LiPo vagy LiIon nem (vagy nehezen). Tehát nem csak arra jó, hogy ott helyben kiegyensúlyozd az energia ingadozást, hanem konkrétan el lehet szállítani és máshol felhasználni. Én 2018-2020 között nagyon sokat pörögtem a hidrogén bizniszen és komoly pofára eséseim is voltak. (pl.: Ballard, Plug Power, Fuelcell) de továbbra is azt gondolom, hogy a jövő energia portfoliójában ott van a helye a hidrogénnek. Meglátjuk.
1. Tehát az egy milliárd egy vélemény. Ez válasz a korábbi kérdésemre, hogy mennyire becsülöd az energiatárolási költségeket, 6 mwh @ minimum 1 milliárd az 166 millió forint feletti költség mwh-ként. Jelenleg 120 millió forint körül van a Li-ion alapú rendszerek ára mwh-ként, és évente 10-20%-al csökken a költségégük. Szóval ha a becslésed helyes, az nagyon rossz hír a szabadalom számára. 2. Érdemes lovalgolni ezen. A szabadalom tulajdonosa Meleghegyi András és Palkovics Milán, 80-20% arányban. A szabadalmat licenszeli magyarországi megvalósításra a GeoAkku Kft. A GeoAkku Kft tulajdonosa Meleghegyi Balázs és Épduferr, 50-50% arányban. Látszólag sokan ezt nem veszik figyelembe, amikor külföldi lehetőségekről és milliárdos bizniszekről beszélnek. A szabadalom gazdasági hasznának kevesebb mint 50%-ával rendelkezik az Épduferr belföldön, és 0%-ával külföldön. 3. Ha valamilyen alvállalkozói kapcsolatra gondolsz, lehet benne valami, bár ez kicsit szembe megy azzal amit az Épduferr know-howjának egyediségéről írtál. 4. Teljesen egyetértek, szoktam is hangoztatni, most is, máskor is, ha az Épduferről kérdezek, és az ENEFIre vonatkozó választ kapok. Ha úgy látod hogy bármikor eltérek a tárgytól, akkor kérlek jelezd.
ha szerencsejátékba hinnék akkor vennék kaparós sorsjegyet, de itt nem szerencsevadász aki hisz a történetben. 1000 ft nem adnék egy sorsjegyért viszont több 100k ezért igen adtam.
és lehet, hogy itt is fog. szerintem ezen most pörögni felesleges. ez olyan, mint a masterplast vagy a telekom. évekig ment a posvány 600 meg 400 körül, aztán az előbbi lett 4000, utobbi meg 1700 is. majd megindul ha "kihúzzák a szelvényed"
1. A projekt első szakaszára írták a tanulmányt, majd utána a megvalósítási szakaszt. Itt maradtam én le időben, mert azt gondoltam, hogy arról max jövőre fogunk hallani és ehhez képest lett most Dunavarsányban egy pilot projekt. Ez egy minimum milliárdos beruházás, aminek eredetileg a fedezetét a tanulmány alapján az MVM-nek kellene adnia. 2. Lovagolhatunk ezen, de valójában ez a két ember ebben a cégben van ezzel a szellemi tulajdonnal. 3. De meg tudja, ha eladják ennek a lehetőségét. Ezért írtam, hogy vagy ők csinálják meg, vagy akár az mvm is. Biztosan megvan az ára a "licence"-nek is. 4. Ezt azért akkor is hangoztasd, amikor állandó jelleggel megy az összemosása az Épdunak ezekkel. Én nem mondom és nem is mondtam, hogy ez egy csoda cég. Sőt, azt mondtam, hogy egy kaparós sorsjegy. Vagy bejön, vagy nem. Még pár héttel is az volt a meglátásom hogy inkább átverés lesz ez, mintsem valós projekt. Egyszerűen borzasztó, amit a cég kommunikáció címén cégez. De most nagyobb lett az bizalmam, ám ettől még nem vásároltam be. Majd ha lesz valódi hír és nem csak így fű alatt tudunk meg dolgokat.
Hűha, ez a válasz arra a kérdésemre hogy honnan veszed az 1 milliárdot? 1. Még mindig nem derült ki hogy az 1 milliárdot honnan vetted 2. A GeoAkku nem tulajdonosa a szabadalomnak, Meleghegyi András és Palkovics Milán a tulajdonosai. 3. A GeoAkku a szabadalom hazai megvalósításának kizárólagos jogával rendelkezik, tehát az MVM nem fogja megvalósítani. 4. A Nutexes csalást hagyjuk a Nutex topicban, az ENEFI csalást az ENEFI topicban, ebben a topicban maradjunk az Épduferrnél.
Bocs de össze vissza beszélsz: kaptak 1MRD feletti pilot projekt támogatást az MVM-től, hogy megvalósítsák a szabadalmukat. Ha bejön, akkor vagy az MVM fogja megvalósítani, vagy ők, de végeredményben, minvel a Geoakku a szabadalom tulajdonosa, így a pénz egy része mindenképp hozzájuk fog vándorolni. Az Épduferr nem energetikai cég, nem akarnak beszállni az energia szektorba, hanem beszállítóként tudnak egy energiatároló rendszer megoldást vagy know-how vagy megvalósítás szinten adni. Ha ez Neked a nutex meg a nord szint, akkor ok, lépj tovább. Szerintem ez a cég alkot valamit, van mögötte tudás, ami érték. Egy Appeninn, Akko, Enefi és Bif mögött mi a know-how? Semmi. Lopott eu-s pénzekből vásárolgattak fel ingatlanokat és kiadják. Aztán abból megint vesznek valamit, vagy lenyúlják a pénzt maguknak (lásd Appeninn story) Egy Autowallis milyen értéket teremt? Semmit. Behozza az autokat és eladja, nincs mögötte valódi tudás, mint érték. Ezért is marha kicsi a margója. Szvsz jelenleg a béten nagyon kevés olyan cég van, ami elő is állít valamit, amit utána a piacon elad. Nem ezzel kell kitömni a portfolióját az embernek, de szvsz lehet belőle tartani.
Fogalmam sincs. Szerinted mennyibe? Gondolom nem erre hivatkoztál "milliárdos" projektként, mert ha 6MWh kapacitás 1 milliárdba kerül akkor soha nem lesz versenyképes a Li-ion rendszerekkel.
ÉPDUFERR Nyrt.
https://bet.hu/site/newkib/hu/2021.12./BET_Xtend_Piaci_hatarozat_128642995