Igen, erre írtam,h 6%-ot kellene adni 1 évig a 2029N-nek, ahhoz , hogy a leváltási -1%-ot korrigálja a 7%-os fixmpá. Ami még mindig 6,7%, tehát még mindig nem korrigálta. 2026-2029, de akkor is ott van még a 2029-2031.
"Emiatt mi lefelé mentünk, megyünk, más meg majd felfelé." Most már inkább az együtt mozgás ideje jön, ha csak nem történik olyan a világban,ami távozásra készteti a spekulatív tőkét. Akkor akár újra lemaradók lehetünk. Szerintem van rá esély. Dollár, nyersanyagok.
Magyarország esetén az a baj, hogy az egyensúlyi állapot pont fordítva állt fel. A választások előtti kormányzást úgy állapította meg a piac, hogy kockázatos, ezért a régióhoz képest jelentősebb kamatfelárra kényszerítette. Emiatt mi lefelé mentünk, megyünk, más meg majd felfelé. A magyar kamat egyensúlya, ~5 százalék körül van. Amennyiben kevésbé gebaszos hónapok jönnek, akkor le lehet még menni 50 bázisponttal, ha nem akkor itt megállunk szerintem.
Az 1-2-3% az utóbbi - még nem túl hosszú - időszakra vonatkozik. Ha már egy kiemelt termék, a fagyit meg a lángost jó pár hónapja (mondjuk tavasztól biztos) kb. ugyanannyiért veszem. Amúgy kb. 950 termék átlagemelkedését kellene "átérezni" Szerintem a 2020-tól 26-ig számított hivatalos 56% emelkedés egyáltalán nem kevés. Ez éves átlagban 8%, csak nagyon egyenlőtlen eloszlással. Ha hozzáveszem 25%-os súllyal az igatlanokat, akkor 67% ill. 9% éves infláció jönne ki. Viszont a 2010-es évek második felében az egész világon nagyon alacsony infláció és kamatkörnyezet volt.
És nagyon könnyen meg is cáfollak, mert azt beláthatod, hogy ha 1-2-3% inflációk lennének, azt nem vennéd szinte észre! Akkor nem lenne 600-700 Ft egy gombóc fagyi, nem lenne egy szakembernek 1 millió fölötti fizetése és nem lenne egy panellakás Budapesten például 50-60 millió Ft. Emlékszel például a 90-es vagy 2000-es évek áraira? Esetleg 2010-es árakra? Néhány % éves árváltozással nem jönnek ki a többszörös árak ...
"Hallottad már azt a mondást esetleg, hogy : "Csak abban a statisztikában hiszek, amelyiket ... " . Hallottam és káros ilyen szintű populista általánosságokat puffogtatni, mert akkor semmilyen gazdasági adatban nem hihetsz, mert egyiket sem Te mérted és akkor nincs miről beszélgetni. Amúgy megnézheted a változáslistát a mért egységekről, termékekről stb. Elég nagy gondot okoz a a gyorsan fejlődő műszaki terméket mérése, pl. egy 20 évvel ezelőtti és mai mobiltelefon között. Erre is van valamilyen korrekció, de nem tudom hogyan csinálják. Világosan leírom, én egyáltalán nem hiszek a háromszoros inflációban. Ettől még Te hihetsz benne. Nem mondom, hogy biztosan pontosan ennyi, ill. amikor nagyon magas volt akkor nagyon szerették volna, hogy egszámjegyűvé válljon, de hogy tartósan - évekig - a háromszorosa legyen az számomra kizárt és nincs összhangban a saját tapasztalatommal sem.
Tanultál valaha statisztikát? Tisztában vagy például a helyettesítő termék fogalmával? Tisztában vagy a használt képletekkel, módszerekkel? Annó emlékszel például KSH-s lemondásra, amikor például kihozták, hogy a gáz ára (ami évek óta fixálva van a lakosságnak) valójában csökkent ? Hallottad már azt a mondást esetleg, hogy : "Csak abban a statisztikában hiszek, amelyiket ... " ?
Segítek egy kis számolással. Ha a jelenlegi hivatalos 56%-os inflációt 75%-os súllyal, a 100%-os lakásáremelkedést 25%-os súllyal veszem figyelembe, abból 67% adódik. Hol is van a háromszoros érték?
"Summa summárum, ha nálunk is 25-30%-os súllyal vennénk figyelembe a lakbéreket(lakásárakat)" . A lakásárak durván 100%-al emlkedtek 2020 óta. Akkor hogy is lesz ebből az általad vizionált 168%-os infláció, úgy hogy a lakásárakat ráadásul "csak" 25-30% súllyal vesszük figyelembe?
Magyar Állampapír tulajok