Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
casual szerda, 08:04
Előzmény: #43739  fej váll
Te melyik modell vagy?

Furcsállom, hogy még az itt lévő emberek is ennyire tájékozatlanok, hogy simán elbeszélgetnek itt veled,  válaszolnak, holott ezzel az erővel a beírásaikat másolhatnák közvetlenül promptba is.

Vagy te csak ilyen közvetítő szerepet töltesz be és segíteni próbálsz azoknak, akik még az ingyenes MI lehetőségeket sem tudják használni?
fej váll
fej váll szerda, 08:02
Előzmény: #43738  Hathor
Amit leírtál, az egy teljesen következetes befektetői megközelítés. Előre meghatározol egy hozam küszöböt (nálad 6%), és amikor egy lejárat felszabadul, az aktuális környezet alapján döntesz újra.Pénzügyi szempontból a lényeg nem az, hogy melyik párt van kormányon, hanem hogy az adott állampapír hozama kompenzál-e a kockázatokért és az alternatív lehetőségekért. Ha te úgy látod, hogy 6% alatt már nem kapsz elég prémiumot a magyar állam hitelezéséért, akkor logikus döntés lehet más eszközök felé fordulni.Viszont érdemes néhány dolgot mérlegelni.Az állampapír hozama garantált (ha az állam fizetőképes marad), míg a tőzsde és különösen a Forex nem.A Forex önmagában inkább spekulációs piac, nem klasszikus hosszú távú befektetés.Az ingatlan sem kockázatmentes, fenntartási költség, bérlők, adózás, likviditás.Ha a magyar kamatok 6% alá esnek, az valószínűleg együtt járhat alacsonyabb inflációval is, tehát a reál hozam kérdését is érdemes nézni, nem csak a névleges kamatot.Az általad említett  valóban az egyik legismertebb nemzetközi brókercég, széles termék kínálattal és nagy likviditással. Nagyobb tőke esetén sok befektető ezért választja.interactivebrokers.com.A politikai része már inkább személyes álláspont kérdése. Ha valaki azért nem vett állampapírt, mert nem akarta az akkori kormányt finanszírozni, akkor valóban következetes lenne, ha egy számára szimpatikusabb kormány alatt is hajlandó lenne alacsonyabb hozammal állampapírt tartani. A gyakorlatban azonban a legtöbb befektető végül nem politikai, hanem hozam-kockázat alapon dönt.A te terveddel kapcsolatban nekem az tűnik a legerősebb elemnek, hogy nem most akarsz kapkodva lépni, hanem hagyod kifutni a 2028–2031 közötti papírokat, és minden lejáratnál újraértékeled a helyzetet az akkori kamatkörnyezet alapján. Ez általában racionálisabb stratégia, mint évekkel előre végleges döntést hozni.
Hathor
Hathor szerda, 07:46
Este gondolkodtam a folytatáson. 
Jelen pillanatban megvárom kifutásokat.
2028-2031ig van minden sorban.
Ez volt eredeti terv is.
Nem muszáj finnanszíroznom az államot, ezt is elmondtam, hogy 6%alatt nem éri meg.
Akkor nyílik a kockázati olló majd.
Ahogy jönnek ki lejáratok, megnézem akkor éppen aktuális kamatszintet. Amennyiben 6% alatt lesz, lelépek azzal a pénzzel.
Vagy tőzsdére/Forexre viszem, vagy ingatlanba teszem, vagy elkezdem felélni.
Ha tőzsde és Forex, akkor jelenlegi gondolatom szerint Inter Aktiv Brokers, ott széles a paletta, és a nagy tőkém is nagyobb likviditást kap ott.
Majd Tisza rajongók finanszírozzák Tiszát alacsonyabb kamatra, ha már Fidesznek nem adták magasabb kamatra, mondván ezt a kormányt nem támogatják.
Legyen így
Uhura kedd, 22:34
Na a vegen 2051g még pénzt fog termelni :) gyorsabban mind gondoltuk. 
casual kedd, 21:32
Ha őszintén visszaszámol mindenki az állampapíros portfóliójára, mondjuk 5 éves hozamot, akkor ki fog jönni, hogy az járt a legjobban, aki nem sokat variált. Persze, voltak egyértelmű helyzetek, amikor muszáj volt váltani, de ezek nem az ilyen fél, meg 1-2 százalékos változások.
Nem fogsz tudni soha a legjobb portfóliót összeállítani, hisz az mindig csak utólag derül ki. Itt is csak  lehetőségek vannak, lehet melléjük valószínűségeket tenni, de nem itt fog eldőlni a dolog. Visszamenőleg persze mindenki tudja, hogy melyik nap miről mire lett VOLNA a legjobb váltani, de előre meg csak okoskodások vannak.
Ha tudnád, hogy fog alakulni pár éves távon a kamatpálya, vagy a devizaárfolyamok, akkor ezzel az erővel tőzsdei árfolyamokat is jósolgathatnál, de látjuk a nagy többségnél, hogy ez nem sikerül. A befektetés ráadásul nem jóslásról, meg a jövő kitalálásáról szól, hanem csupán arról, hogy mi az egyéni preferenciád,  mi az egyéni élethelyzeted, mekkora egyéni kockázatot (ami tulajdonképpen csak szórás) tudsz vállalni; ez meg nagyrészt nem technikai, hanem inkább mentális felkészültség kérdése.
Hosszabb távon a (reál) vagyonnövekedés meg nem a portfólió állampapír lábán fog keletkezni, az nagyon-nagyon maximum csak értéktartásra jöhet ki, de általában még arra sem fog, nem is ez a célja.
FR73 kedd, 19:40
Apró átrendezések vannak most nálunk.
2029/R1-ből (állampapír álllmány 0,5%-a) és 2030/N-ből (állampapír állomány 2%-a) fix máp lesz.
Ezeket még kamatfizetéskor vettem, kicsit kitoljuk a lejáratot is vele.
Máshoz nem nyúlunk.
GajdicsNemErti kedd, 19:18
Előzmény: #43728  kjanek
29 nagyon messze van még.  Ha minden happy lesz a világban és a tisza is helyreállítja a költségvetési egyensúlyt, akkor se tudom elképzelni, h 5% alá mennének a kamatok. Az persze már messze van a 6,5től, de mondom... ahhoz mindennek szépnek és jónak kell lennie, és erre semmi garancia nincs.
fokukac kedd, 18:25
Előzmény: #43727  bronz

amúgy igen, az 1% bukó ezen  kamat-szintek mellett már tud fájni.
gyakorlatilag 1,5-2 hónap, mire kitermeli. 18% mellett könynebb volt ugrálni...
én hagytam még egy kisebb összeget pmáp-ban is, pont ezért. úgyis szükségem lesz rá még idén, mert le kell cserélni a kocsimat, addig is kamatozik, jobban, mint a dkj, az 1%-ot meg úgyis le kell egyszer nyelni.
fokukac kedd, 18:22
Előzmény: #43728  kjanek

akit ez komolyan aggasztott, az már 3 hete átült....
amúgy a 2029/N még 4,5%-os DKJ-aukciók mellett is 7%-ot fog hozni, ami nem rossz, és igazából, mióta van, végig 7% fölött volt.
kjanek
kjanek kedd, 18:21
Előzmény: #43730  Csiszarg
Azért annyira nem ment el a hajó, mert az előző három MÁP+ szériát kimaxoltam, csak az 50 millás határ miatt kénytelen voltam három részre bontani. Pontosan a majdnem 2 évvel hosszabb lejárat miatt gondolkodom az utolsó adag leváltásán.
Csiszarg kedd, 18:09
Előzmény: #43725  kjanek
Ha nagyon váltani akartál, akkor korábban kellett volna. Most már nem hiszem, hogy megéri. Egy érv szól mellette, mégpedig, hogy hosszabb lejáratú lenne az új, mint a 29/N, de ez kevés önmagában, ez a hajó elment. 
kjanek
kjanek kedd, 18:07
Előzmény: #43727  bronz
Nem vagyok biztos benne hogy 5% alá nem fog bemenni a DKJ, viszont arra nagyobb esélyt látok hogy amikor kifut a 2029/N, nem lesznek 6,5%-ot kamatozó papírok.
bronz kedd, 18:02
Előzmény: #43725  kjanek
Nincs értelme ugrálni, buksz 1%-ot, mközben 1 év múlva minimum 7,5%-on fog ketyegni.
5% alá nem fog menni addig a DKJ. Az már cseh, lengyel szint alatt lenne, ami piszkosul nem reális.
bronz kedd, 18:00
Előzmény: #43722  Kata726
Nem tetteti, továbbra azt gondolja, hogy maradnia kellett volna a Fidesznek tudomást sem véve az elmúlt években általuk elért brutális hiányokról, igen durván megugró államadóssagról, a túlárazott fideszes lopásokról.
kjanek
kjanek kedd, 17:58
Előzmény: #43712  FR73
2029/N-ből talán még most lenne érdemes gyorsan átmenni Fixbe vagy MÁP+-ba. A 2029/N 2029.07.26-ig ketyeg, a jelenleg kapható 6,5%-os FixMÁP 2031/Q3  2031.05.27, az átlag 6,5% MÁP+ 2031/M3 meg 2031.06.25-ig megy. 
kjanek
kjanek kedd, 17:50
Előzmény: #43723  fokukac
"de ami igazán durva, az a BMÁP. ki fog 0,25%-os prémiummal olyat venni? :)"
Szerintem az ide írogatók közül senki. :)
fokukac kedd, 17:40
Előzmény: #43701  slash2

ez várható volt, mondjuk lehet, hogy nem ennyire gyorsan
.
de ami igazán durva, az a BMÁP. ki fog 0,25%-os prémiummal olyat venni? :)
Kata726
Kata726 kedd, 17:36
Előzmény: #43721  Hathor
Gondolom csak itt tetteted magad dilinyósnak, amúgy érted mi a szitu!?!?
Hathor
Hathor kedd, 17:29
Előzmény: #43704  balentum
Nem baj, most nagyon jó lesz nekünk.
Bux is lentebb mint Fidesz alatt.
Nem érdekes.
Ettől lesz jobb nekünk.
Várim
Eddig -1%

Topik gazda

Hathor
Hathor