Nálunk ugyanigy van. Mivel minden is fel van jegyezve..:) így látom az éves kiadásokat kategóriánként. Persze volt újratervezés a kiadásokkal az utóbbi 4 évben. Egyelőre elégedett vagyok, vagyunk. Nem érezzük a fene nagy inflát. A befektetéseink jól hoznak.
természtesen, nekem ez kétféle dologban segít: a múltat nézve, pontosabban látom hogy mik azok a költségek amik dominánsan megnövekedtek a jövöre nézve pedig szimulációkat lehet futtatni, hogy ha pl visszafogom a Capex jellegű költségeket akkor hogy alakul a reálnyereség/reálhozam vagy hol lehet a költségstruktúrán módosítani hogy több jusson beruházásra...de már az is eredmény ha negatív a szaldó, mert akkor tudomásul veszem a tökém csökkenését és azt kb meg is tudom becsülni hogy mennyi az
Nekünk megvan ez a részletes költségkimutatás sok évre visszamenőleg és minden év végén kiszámolom a százalékos növekedést, azaz a saját inflációt. De abban sosem lehetek biztos, hogy pont ugyanúgy éltünk mint az előző évben, gyerekek is nőnek. Pl. lehet , hogy jobb minőségűt vettünk ugyanabból a termékkategóriából, vagy a nagyobb cipő már drágább vagy jobb mobilt szeretne az elkényeztetett gyerek. Vagy idén kevesebb tejet ivott és több vizet. Csak végösszegeket vetek össze, nincs felírva darabszámra, hogy miből mennyi fogyott.
"Nekem van 2051/G-m, és vennék is még, ha 50% alá esne az árfolyama 10% felett a nagyi járókeretét is átváltanám rá :)" 22-23-ban volt rá lehetőség, hogy 10% éves hozammal megvedd.
Már megtanulhattad volna ebből a topicból. hogy az állampapír valójában nem reál-nyereségre termett. Hanem szimplán jobb, mint a párnaciha, és jobb, mintha a bankszámlán pislogna. Ha kell a pénz, kiveszem, kiutalom. Ha nem kell, akkor meg jár rá ez a (sokak szerint) szerénynek mondható kamatmentes ~6-7%, papírtípustól függően. Aki nagyobb hozamra vágyik, az nem állampapírozik, vagy csak töredékével.
ha elemzésre használod, akkor vegyük a 2025-ös évet, amikor már tudod hogy a OPEx és Capex szinten menynivel közöttél többet mint előző évben és az is ismert hogy 2025-ben a portfoliód mennyi nyereséget termelt...ennek a összehasonlításából jön ki az az elemzés (mi lett volna ha, a tanulságok levonása) amiről korábban írtam ha tervezésről van szó, akkor nézzük 2026-os évet...a nagyobb fix kiadások (CAPEX) nagyjából tervezhetők, némi tartalékkal...a működési költségek is (OPEX), mert az egyéni döntés kérdése hogy McDonalds vagy kézműves burger stb miután a megtervezed a teljes költségnövekedést ezt viszonyítod a portfolió várható hozamához, szintén ugyanúgy elemzed (levonod a következtetéseket) csak most nem utólag hanem előre terv szinten, és aztán ahogy haladunk az időben, updateljük is, mert kiderülhet hogy a portfolió hozama nem teszi lehetővé a kézműves hamburgert...és meg kell hozni a szükséges lépéseket. nem volt szándékomban senkinek se életvezetési tanácsokat osztogatni, de továbbra is az a meggyőződésem, hogy a KSH infláció csak egy nagyvonalú indikátor az egyéni portfoliók reálnyereségére nézve, és az hogy egy adott portfolió reálnyereségét (ami végül is igazán számít) az egyéni költségek növekedése (inflációja) befolyásolja (persze a portfolió bruttónyereségén túlmenően) és nem a KSH adott kosárra vonatkozó mutatója
Semmi értelme az egyéni infláció mérésnek. Pont ez a lényeg. A KSH szerint CD-t meg ceruzát is veszel (Írtam 2 hülye példát), amit lehet soha nem veszel. A CD ára csökkent 5-40%-al, mert a kutyának sem kell, és ha nagy súllyal szerepel a kosárban, akkor a tojás áremelkedését elnyomja, hiába te csak tojást veszel. Lehet pont azokat súlyozza jobban, amik kevésbé növekedtek, vagy még talán csökkentek is, és csökkenti annak a súlyát, ami pedig igazán növekedett. Itt tud úgy matekolni a KSH, ahogy akar. Van az EUROSTAT, a legutóbbi adat-összehasonlításnál, pl. ők nagyobb GDP növekedést mértek, mint a KSH. Ennek ellenére, sokak szerint mégis mutyizik a KSH. Én már elengedtem ezt a témát. Az én kosaramban anno 2000-3000 ft volt, most 6-8000 alatt nem vásárolok. Nincs lehazudva, szimplán azt veszem, amit az átlag ember is, ezek legalább duplázódtak. Legalább.
McDonalds helyett kézműves hamburgert veszel. Másik szállodában nyaralsz. Márkásabb ruhát veszel. Magasabb kategóriájú élelmiszert veszel. Magasabb kategóriájú mobilt, laptopot, stb veszel. És lehetne folytatni.
infláció témához: a KSH inflációs adatáról folyamatosan lehet vitatkozni, iránytűnek persze jó, de igazán egyénre szólóan ez nem sokat mond...ha igazán tudni szeretnénk mennyi is a SZEMÉLYES infláció, ahhoz egy fegyelmezett, évekre visszamenő és részletes költségtáblázat kell , ami alapvetően 2 részből áll 1) a mindennapi élethez szükséges költségek és ezek besorolása költségosztályokba (lakás, autó, bevásárlás, digitális élet, stb...) ez lenne az OPEX és 2) beruházás, élmény vásárlás, tartós fogyasztási cikkek stb..ez meg a CAPEX...ennek a kettőnek az összege a teljes életvitel költsége, ennek a változása évről-évre a személyes infláció. Miután az állampapír portfolió éves kamat kiszámítható, a tényleges reál nyereség (nem a reálhozam!) kiszámítható, és a megfelelő következtetéseket egyszerű levonni: ha mínuszos az egyenleg akkor tőkevesztés, ha pozitív akkor az az összeg élhető fel, tőkevesztés nélkül vagy lehet gyarapítani vele a tőkét...elnézést kérek, hogy ezt olyan iskolás módon leírtam, csak reagálni szerettem volna a KSH infláció és az egyéni személyes infláció kérdésre
"Mert az 5,2% meg kevés volt/év." . Ebben a pillanatban igen, én is dobtam, de az utolsó részletet azért nehezebben. Mert ahogy ktamask is írta, egy hosszú lejáratú, infláció + 1.5% -os kötvény általánosságban nem rossz. És ha eljön az a pillanat amikor megint szivesen tartanék ilyet akkor már nem bizos, hogy kapnék. Könnyen lehet, hogy csak rosszabb feltételekkel.
Magyar Állampapír tulajok