Azért kíváncsi lennék, hogy csak a lakosságot sarcolnák meg, vagy a nagybefektetőket is? Akkor innen olyan tőke-kimenekítés jön, hogy lesz majd kapkodás.
A jelenlegi kamat kb éppen a fájdalomküszöb felett van. Ha erre ráraknak valami adót én is kiveszem vagy veszek valami kecót és átrakom oda. Nulla kedvem van ehhez amúgy. Viszont óriási pénzek vannak ott és az új szájak is éhesek lesznek ahogy Hofi megmondta ugyebár.
"A 10 milliárdnak nem is lenne sok értelme, maximum százas nagyságrendben
lehet az ekkora vagyonnal rendelkezők száma Magyarországon" - szerintem, pont, hogy nem. Olyan szinten értéktelenedett el a pénz, hogy egy budai ház 0,5-1 mrd ft... már egyáltalán nem nagy tétel szóval a 10 mrd-ot is már elég sokan megugorják, szerintem.
Vannak itt akik jobban ismerik a Tisza tervezett adóprogramját, mint maga a Tisza. Ha pedig nincs ilyen program, maguk költenek egyet, aztán szorgalmasan és alaposan rágják a gittet.
Kíváncsi vagyok, ahogy a tőkekimenekítők kamionra pakolnák majd az airbnb lakásaikat, és leteszik két homokbucka közé Dubai határában. Jajj menekül a tőke, hogyne, a lakás pedig ittmarad, lesz majd tulaj, aki 1% ellenére is boldogan foglalkozik majd vele a budapesti belvárosban, termeli vele a GDP-t.
Ha a 6-7%-os állampapírt elkezdik adóztatni, akkor innen úgy kimászik a tőke, hogy nagyobb bajba kerülnek, mint amekkora hasznot hozna. Én pont emiatt nem számítanék arra, hogy megadóztatják az állampapírokat. Vagy itt is bevezetnek egy sávozást, 50-100M Ft x %, 100-1MRD Ft y %, stb. Itt sem a kis jövedelműeket, a kis tőkével rendelkezőeket kellene bántani.
"Akinek 1 MRD ft-ja van, attól sajnálsz elvenni akár 5%-ot?" --- Én értem KövérTŰZ nézőpontját: a Fidesz olyan f@sza munkaalapú társadalmat teremtett, ahol a tőke lényegében nem adózik (állampapír, TBSZ, ingatlan eladása 5 évet követően). Ehhez képest 1 százalék is sok...
"A NER-t nagyon sok dolog miatt lehet támadni, vagy kritizálni, de a gazdagellenes populizmus nem tartozik ezek közé." --- Szépen is néznénk ki, ezt talán már a legtökkelütöttebb szavazók sem vennék be, hogy a milliárdosra hizlalt NER a milliárdosok ellen lép fel. Egyébként szerintem mindig is 1 milliárd HUF volt a belengetett limit. (A 10 milliárdnak nem is lenne sok értelme, maximum százas nagyságrendben lehet az ekkora vagyonnal rendelkezők száma Magyarországon.)
Elég populistára sikerült az írásod. A populizmus akkor jelentkezik amikor szándékosan bántó retorikával megbélyegeznek bizonyos (elit) csoportokat akik úgymond gátjai a tisztességes nép boldogulásának. Lásd: extraprofit, magyarokon élöskődő multik, erkölcstelen bankok, pénzéhes befektetők stb. Vajon honnan ismerősek ezek? . A populizmusmentes gazdasági intézkedések lehetőségét próbálod előre elvenni a köv. kormánytól. Miközben elvárjuk, hogy tegyék jobbá az országot. Egy moderált, nem büntető jellegő vagyonadó vagy progresszív adórendszer teljesen beleférhet ebbe. Ezzel ma sok gazdag is egyetért az USA-ban és nálunk is (pl. Bojár Gábor), már csak azért is mert a drasztikusra növő vagyoni különbségek és az eltünő középréteg hosszabb távon tönkreteszi a társadalmat és végül a gazdagoknak sem jó. És az sem mindegy, hogy mi kerülhetne cserébe a mérleg másik oldalába. Pl. ÁFA-csökkentés, adósságcsökkentés, oktatás/eü reform? A teljes intézkedésprogramot kéne látni és ennek hatását megitélni ahhoz, hogy normális véleményt lehessen mondani. Hogy miért nincsen szó manapság ilyen programokról? Mert valakiknek hála a választási témák leegyszerűsödtek a hazaáruló, brüsszelista, háborúpárti, migránsimádó, nemváltás-propagáló szintű szlogenekre.
Emlékszem a kétkulcsos adóra, amikor a minimálbér nem adózott. most mindenki "közös teherviselés 15%", és az amúgy is jól keresőket még tovább gazdagítja az SZJA visszatérítés, ha van gyermekük, a kevésbé gazdagokat kevésbé. Pont azokat támogatják ezzel, akik a legjobban élnek, itt is nyílik az olló. Kevésből kevesebbel több. Többől többel lesz több.
Akinek 1 MRD ft-ja van, attól sajnálsz elvenni akár 5%-ot? Vagy Buffettől, akinek 10-20-100mrd USD-je van? Most komolyan, ezek az emberek boldogabbak lesznek, ha nem vonnal le tőlük 5%-ot? Ezért áll így a világ, ahogy, mert fújják fel a gazdagok zsebeit még jobban,amiből simán lehetne kiengedni, csak oda kellene dörgölni egy kis adót. Nem egy elvetemült ötlet a Tisza-tól. Az jobb ötlet, hogy -5000 MRD mellett osztogatunk? Aztán 4 év múlva államcsőd lesz, mert talán nem kellett volna osztogatni, inkább adót emelni? Ebből a szempontból, Tisza vs. Fidesz: Tisza. Bocs.
Rengeteg illúzió kapcsolódik az uniós forrásokhoz. Ha úgy lesz, ahogy az Európai Bizottság szeretné, azaz Ukrajna EU-tag lesz, rengeteg uniós pénz fog az újjáépítésére menni, később pedig a kohéziós támogatására. Ebben a folyamatban Magyarország nettó befizetőként fog részt venni. A másik oldalon is sokan vannak, nekünk például kimondottan taszítóak azok a gazdasági elképzelések (pl. vagyonadó, társasági adóemelés), amiket a Tisza nyilvánosan megfogalmazott. A vagyonadó először 10 milliárd forintos határral lett bedobva, röviddel később 5, majd legutóbb már 1 milliárd lett belőle. A gazdagellenes populizmus, és elképzelések ilyen szintű változása brutálisan roncsolja a bizalmat. Szóval mi most éppen működő tőkét vonunk ki a magyar gazdaságból, részben bizonyos szerencsés együttállások miatt (magas ingatlanárak, erős forint), részben pedig a kormányváltásra készülve. Ezt a tőkekivonást a Tisza inkább ösztönzi, nem pedig visszafogja. A NER-t nagyon sok dolog miatt lehet támadni, vagy kritizálni, de a gazdagellenes populizmus nem tartozik ezek közé.
Eddig se volt boldog, de boldogabb, mint az idei 3,7%-al. Ahogy anno nemtudom kolléga fogalmazott, nyílik az olló. 5,2 vs. 7 maradéka (~ 0,5% biztosan), aki 6,5%-re leváltotta, már +ban van. 6 vs. 7 (~1% biztosan) aki 6,5-re leváltotta egyből. 6 vs. 6,5%, az már nem egy nagy különbség, de különbség. (+ 3 havi kamatfizetések előnye) 2 korábbi "becslésemben-kalkulációmban": 1. 4,6 átlaggal számoltam, 6,5%-os fixmápnál a fixmáp 2 év alatt +0,57%-al lett volna jobb így, 3 év alatt +1,5%-al. (2026: 4%os inflációval) 2. 4,2 átlaggal számoltam. 6,5%-os fixmápnál a fixmáp 2 év alatt +0,97%-al lett volna jobb így, 3 év alatt + 1,9%-al. (2026: 4%-os inflációval) Tehát gyakorlatilag a 4,6 környéke realizálódik, és nem a 4,2. Így a fixmáp 6,5% 2 év alatt CSAK kb +0,6-0,7%-al jobb, ami szerintem jelenleg elhanyagolható. Majd kicsit matekolok a 7-essel, nemsokára, mert magam is kíváncsi vagyok.
Magyar Állampapír tulajok