Én sokszor leírom, ismét leírom.
Én sem tudok többet, mint te vagy bárki más.
Ha most vennék állampapírt, én az 5 éves FIXMÁP-ból vennék. De erősen megfordul a fejemben a 2035A a 7%-os kuponja miatt. De többen írják (nem kereskedési tanácsadás címszóval), hogy a pénzosztogatás: inflációt okozhat, mégha átmenetileg is, akkor a rövidhozamok észak...10éves ÉSZAK...akkor túl korai beszálló van most a 2035A-ra, így nézve logikus döntést hoztál. (BMÁP)
Rövidtávon 2026Q1/2026Q2-ig nem várnék túl nagy 3hó dkj-t változást, max 5,5%-ra várnám le a jelenlegi 6,17%-ről (2db 25bp-s alapkamat csökkentés miatt, ha a FED is 2-t csökkent idén), FED-nél be van kalkulálva, az MNB követni fogja őket, efelől nincs kétségem.
Tehát Így kalkulálva még akkor is 7% körül fognak adni a BMÁP korábbi (+1,5 prémiumos) szériái, a mostani szériák pedig 6,5%, és itt már felvillan a piros lámpa, hogy a BMÁP 6,5% = FIXMÁP 6,5%, ha kell 1 érv/indoklás a FIXMÁP mellett.
Bár pont tegnap mondták a FED-nél, hogy a jövő nincs kőbe vésve, akár huzamosabb ideig stagnálhatnak a kamatok-hozamok, az idei *tervezett* 2x25bp után. Azért írtam, hogy *tervezett*, mert tervezni bármit lehet.
Inflációs félelmekről is írtak, ha a következő 1-2 hónapban valami csoda folytán náluk is jön a fekete leves, még akár el is napolhatják ezt a 2x25bp-t, akár...
Leírtam hogy az 5 éves MÁP+ nem játszik nálam az 5éves FIXMÁP mellett, mert a FIXMÁP 3 havonta fizet, ez sokaknak előny, nekem is. És 5 év alatt közel azonos mennyiségű kamatot ad, kis trükkel, mágiával, könnyedén hozható a MÁP+ 5 éves eredménye-hozama. Emiatt különösebben már nem is írok róla.
Az ÁKK is inkább a FIXMÁP-ba tereli az embereket: MÁP+ 10M vételi limit, FIXMÁP 100-250M?
Sokszor teszem fel magamnak a kérdést, hogy ennek mi értelme van? Valószínűleg az állam számít a friss kamatok elköltésével, a gazdaságba fordulásával, míg a MÁP+nak 5 év alatt van értelme, tehát "megtakarítás" jellegű papír, nem pedig elkölteni való.
Magyar Állampapír tulajok