"Éttermi árak változatlanok" Nem tudom, hogy te hova jársz, én most öt helynek, ahova több-kevesebb rendszerességgel járok, megnéztem a tavaly ilyenkori árait, simán 10%-kal drágábbak most.
"3,1" ----------- Az durva lenne! Éves 3,1%-os inflációhoz az kellene hogy áprilisról májusra 1,1%-ot csökkenjenek az árak. Az elmúlt pár évet visszanézve a legnagyobb visszaesés 2023 májusában volt: -0,4%, mikor az éves 24-25% infla tetőről kezdtek konszolidálódni az árak. Én 0,2%-os havi emelkedésre tippelek ahogy áprilisban is volt. Ez pedig 4,5%-os éves visszatekintő inflációt adna most ki.
Emlékezzünk arra, hogy úgy két hónapja a gazdasági miniszter kimondta, hogy természetesen kell adni lakossági kamatprémiumot, de meg kell elégedni kisebbel, mint addig, a bónusz kamatprémiumát azóta két alkalommal csökkentették. A lényeg, hogy 30% külföldi (deviza) finanszírozás fölé nem kívánnak menni (mert azt a hitelminősítők nem néznék jó szemmel, + egyéb kockázatok), a hazai finanszírozást így 70%-on tartják, hogy azon belül a bankok, biztosítók, egyéb intézményi befektetők (stb) aránya 50% vagy 53% vagy 48%, ennek a jelentősége nem túl izgalmas és ebből viszont az következik, hogy nem feltétlenül cél a lakossági arány növelése a jelenlegi kb. 20%-ról, hiszen az intézmények olcsóbbak. Tehát nincs most preferált helyzetben a lakossági állampapír kibocsátás, szvsz.
ne felejtsük el azért azt a tényt, hogy ez pont az alapkamat és a fix egy éve (vagy valahogy így) 7%-kal indult, pont az alapkamattal, ha jól emlékszem.
Kicsit azért árnyaltabban fogalmaznék, ha szabad. És akkor idézem magamat: A piacnak mindig igaza van. Másképpen: mindig a piacnak van igaza! Piaccal szembe maximum a nagyon nagy fiúk tudnak menni. És aki vágyálmai (érzelmei/dühe/ stb) alapján vesz fel pozíciót, vagy arra, hogy ő biztos valamiben (ezért vagy azért, meg még egymillió ok miatt) és biztosan ő jól is látja, de a piac olyan hülye, hogy nem látja, amit ő, az valamit nagyon félreért.
:) meg a ksh hazudik lop csal. Amikor valamilyen ideológián keresztül próbálnak befektetni emberek onnantól kezdve vesztettek. Mekkora csalódás volt a sokaknak nem lettünk leminősítve. :) Miközben magyar pénzt keresnek magyar befektetéseik vannak. Persze vannak ügyesek, a minden szitán könnyen átlátók,ők már zsákolták a 420as eurt.
Nekem kell kalkulálnom az üzlethez és a befektetésekhez. A butaság nem érdekel. Azt az értéket írtam be inflának amivel azt gondoltam tud a kormány dolgozni. Ha 4% körüli az infla az állampapírok kamatoznak 6,5%-ot akkor nem lesz lakossági állampapír kivonás.
ebben a sorrendben egy helyen egymás után ebben a sorrenben írva én írtam be ide és még pár topikba. Jelentősége nincs ez már a harmadik eset. A lényeg az volt, azt gondolom Hathor topikja előkelő helyen van az állampapír tulajok véleményének monitorozásában. Lejáratok előtt sokan beírták 6-7% között még bent tartanák a pénzt az alatt nem. És lőn 6,5% fix.
írd le a tipped! még tart a tippverseny a májusi magyar éves inflációra (aki akar, írjon kommentet is) * az eddigi tippek és kommentek: tihamer 3.9% nemtudom 4.4% ("kis emelkedést tippelek az áprilisi 4.2%-ről és havi +0.1% -t") manitu71 4.1% ("minimális csökkenés a további árrés stoppok és az üzemanyag ár csökkenés miatt") Rincewind2 3.5% (folyamatos akciókat látott a vendéglátásban (szállás, étkezés) és a boltokban nem érzékelt számottevő árnyomást idén (viszont a covid előtti szintekhez képesti inflációt az 5 éves összesített adatok nem tükrözik megfelelően szerinte)) x2029J 4.5% DavidCamp 3.2% Spiller 4%
Magyar Állampapír tulajok