Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2026. 08. 17. 15:19
Előzmény: #142899  HuTi
Ez egy rendszeres másodlagos piaci regisztrációs bejelentésre utal, ahol a meglévő befektetők részvényeiket regisztrálják, hogy idővel eladják azokat. Ez NEM hoz létre új részvényeket, és NEM hígítja a meglévő részvényeseket. A forgalomban lévő részvények teljes száma továbbra is azonos. Ez eladási nyomást okozhat, ha az eladó megpróbálja kiadni az összes 72,6 millió részvényt, de ez NEM hígulási esemény. 
HuTi 2026. 08. 17. 15:07
Előzmény: #142897  HuTi
https://d18rn0p25nwr6d.cloudfront.net/CIK-0001966983/4599649d-3c06-493a-ae6f-fbca3a71b177.pdf

Az algok kicsit félreértették a hírt, ez csak a $150m átváltható kötvényekkel kapcsolatos tájékoztatás.
Borisz 2026. 08. 17. 15:01
Előzmény: #142893  pomperj
A térképre nem rakták rá a BÉT-et.
Gúgli AI ezt mondja róla:
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) irányadó indexe, a BUX jelenlegi átlagos forward P/E (előretekintő árfolyam/nyereség) mutatója körülbelül 8,0x és 8,6x közötti sávban mozog. Ez az érték lényegesen elmarad a globális és a fejlett piaci átlagoktól.
A fenti adat szerint picivel vagyunk lemaradva a térkép szerinti legolcsóbb Dél-Afrikától.
HuTi 2026. 08. 17. 14:58
$LAC - Lithium Americas Corp Files Prospectus For Offer & Sale By Selling Shareholder For Up To 72.6 Million Common Shares REUTERS 7:48 AM ET 8/17/2026
terelemel 2026. 08. 17. 14:56
Előzmény: #142895  pomperj
Ev eleje ota mar egyszer duplazott
pomperj
pomperj 2026. 08. 17. 14:48
TTF gaz ar, es EQNR 
meg 2 honap es kezdodik a futesi szezon, az Europai gaz tartalekok a tarolokban 17 eves melyponton
 vannak. ES nem latszik meg semmi megkonnyebbules.
A Hormuz zarva, az amerikai LNG szallitasok a szokasosak, nincs uj amerikai LNG kapacitas 
(talan jovore ), es az EU nem vesz szancios orosz LNG-t.
Versenyezni kenytelen a Kinai LNG kereslettel is.
.
Most a Rotterdamban a TTF ar 62, annyi mar most, mint az elozo 2 evben a csucs szezonban volt,
egy honap alatt 40-->62, tehat  50% emelkedes van. Innen, nos, meg duplazhat, ahogy szokott aug-jan.
A legnagyobb haszanelvezo Equinor, EQNR lesz. 
.
https://imgur.com/a/RPWun5k
.
EQNR profit Q2/Q2 varakozasa 0.64-->1,33 duplazas, Eves profitban is duplazas varhato, 
es a lenyeg?
PE=8, es van 3.9% osztalek.  Itt duplazas a potencial januarra.
pomperj
pomperj 2026. 08. 17. 14:15
Ezen a heten meg lesz par Q2 jelentes, aztan leall  a "hirre daytradelni"  idoszak
Kedd:  HomeDepo, a varakozas 4.70, es mivel a mortgage rates emelkedik a lakasvasarlas visszaesik,
   ilyenkor kisse erosodik a karbantartasra az anyag kereslet, szoval lehet pozitiv meglepetes 
.
Szerda:  Target, a varakozas 2.35, es jobban 127-->154 emelkedik mint WMT es AMZN, itt is
    lehet pozitiv meglepes, de rizikos. Viszont back-to-school  idoszak van, es van 3.5% osztalek
.
Csutortok:  Walmart, a varakozas 74 cent, AI-t hasznalnak a vevok online orientalasara, 
    de itt PE=40, nagyon rizikos  egy kis csalodas is
pomperj
pomperj 2026. 08. 17. 09:19
Azsia
A dollar gyengules, es meg gyengebb Yen novelik a likviditast Azsia tozsdeire. Ugyanakkor nemi
aggodalommal figyeli  a Bond piacokon az arfolyamok lecsuszasat (kamatok felfele kapaszkodasat),
ez egyreszt rotaciot okoz (foleg Japan es Australia), masreszt az overbought reszvenyeknel 
(Japan, Taiwan, Korea) visszahuzodast indit.
,
1)Kina
SSEC emelkedese lelassult a Bollinger csatorna felso vonalanal, es egy hetes korrekciot okozott,
de ma kitoresben van felfele. Szerintem a rally folytatodik Kinaban, ahol, ha attori a 4000 ellenallast,
akkor tovabbi rally a valoszinubb; akkor az utolso emelkedes is 5 subhullamos lesz.
.
https://imgur.com/a/38rcGU0
.
2)Kinaban a reszvenyek atlagos PE=9.5, ez Indoneziaval egyutt most a legolcsobb piac.
A vilaghelyzet egesze is erdekes, a nagy piacok  igy vannak ertekelve most:
.
https://imgur.com/a/mSqLQWc
,
3)Brazil
meg tart az Apr. kezdodott lemeno korrekcio, de mar nem fog sokaig tartani.
.
https://imgur.com/a/lqtD1Bx
MrSomm 2026. 08. 17. 08:37
Előzmény: #142891  pomperj
Talan az Erste jobb osszehasonlitasi alap. A Rafi-t elegge bintetik meg mindig az orosz kitettseg miatt, az OTP talan mar tul van azon.
pomperj
pomperj 2026. 08. 17. 07:45
Előzmény: #142886  hellforceone
OFF
Az  OTP "csodas"  temahoz engedj meg egy  kiegeszitest.
A magyar foci foispani szekeben, es a Pancho Arena VIP paholyaban ugyanaz az OTP ember ul,
OV ML es mas NER vezeralakok tarsasagaban.
,
Nehogy mar azt kepzeljuk, hogy az OTP csodas, mindennel nagyobb rallyja letrejott volna enelkul; 
csak eppen sokkal intelligensabb viselkedessel, mint a gazszerelo.  
A rally megis ugyanakkora. Ez a mukodesi mod is ugyanaz: a zsiros allami uzletek.
Ket osszehasonlito kep sokkal jobban mutatja, mitol van  csodas OTP rally jo nagy resze: 
.
https://imgur.com/a/HSk3AIA
.
OFF
MrSomm 2026. 08. 17. 07:38
Reszben egyet ertek. Jelen pillanatban az elmult eveket nezve egyertelmuen a tech szektorba kellett (volna) rakni a penzt. Itt nincs kerdes. De meg mindig oda kell tenni? Biztos, hogy tudjak ebben a tempoban novelni a beveteluket? Vajon ha megall a bevetel novekedesuk, meg mindig megmaradnak a ertekeltsegi szorzok, 25-30-40 P/e?
Probald meg osszehasonlitani a tech es energia szektort 2000, vagy 1999-tol 5-10-15 evig. Es ott szamold hozza az osztalekot. Most nem tudom megnezni pontosan, de biztos vagyok benne, hogy arnyaltabb a kep. 
Keffer 2026. 08. 17. 07:11
Annyival ezt azért árnyalnám, hogy vegyük figyelembe azt is, hogy az elmúlt 10/20 évben milyen (bika/medve) piaca volt az olaj témának, és milyen (bika/medve) piaca volt a technológiának, a kriptonak, vagy épp a bankszektornak.
Mert ha itt nem a multról beszélünk, hanem a jövőről, és a technológia 15 éve bull-ban van, míg az olaj 15 éve medve, akkor talán épp itt az ideje átsúlyozni.
MrSomm 2026. 08. 17. 06:57
Előzmény: #142885  magnezium
Pontosan erre gondoltam. Viszont annyival arnyalhatjuk ezt, hogy valoszinuleg ujra porgetik majd a finomitokat es elkezdik felfuttatni a finomitokat. 
Viszont akiknek felfuggesztette az exportot, gondolom ketszer meggondoljak, hogy mennyi finomitott termeket vesznek Kinatol es eszukbe fog jutni, hogy a szukseg eseten segitette-e oket. Igy a felfutas nem Kinaban, hanem mas keleti orszagokban varhato, gondolom tobbek kozott Szingapur, India es Del-Korea (ennek nem neztem utanna, de ott vannak meghatarozo finomitok.) Plusz most rengetegen elkezdhetnek nagyobb tarolo kapacitast kiepiteni. Akar meg finomitot is...
Zartavszki 2026. 08. 17. 06:52
A kockazat szerintem nem elhanyagolhato tenyezo. A technologiai papirok garantalt hozamahoz meg erdemes tudni, hogy a jo reszuk eltunik a sullyesztoben. Aki megmarad, az szuper, de azt csak innen visszanezve latjuk..https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Technology_companies_by_year_of_disestablishment
hellforceone 2026. 08. 17. 06:09
Én nem értem, hogy mire ennyire az olajjal foglalkozni. Ha hozam szintjén nézem, egyszerűen össze sem vethető a technológiai papírokkal. Éppen a minap hívta fel egy barátom a figyelmem a MOL-ra, hogy mennyire megindult. Öszinte leszek, magyar részvények chartját évek óta nem néztem. Legutóbb OTP-vel szemezgettem pár éve 8k körül, de sajnos nem vettem meg. Na már most, éppen ezen apropóból gondolkozzunk el kicsit a következőn. OTP 2022ben volt 8k, valahol 48k körül volt a csúcsa, vagyis 6x!!! 4 év alatt!!! Ezzel szemben MOL??? 2002ben volt 500, most 5.000. Vagyis 24 év alatt 10x plusz osztalék... de mondok jobbat, Chevronnak nagyjából 30 év kellett ehhez a teljesítményhez!!! Totál, valahol a kettő közt. Egyes technológiai papírok néhány év alatt csinálnak 20-30-50x-et.... ja, hogy az olajosoknál osztalék is van! Hát persze, hosszú távon számolva mondjuk cca 3-6% adózás után. OK, elfogadom, de ez csupán annyit jelent, hogy 20 év után az eredetileg befektetett pénzem duplázott, de adjunk rá még egy 100%-ot, az osztalék szórása miatt. Vagyis jó esetben a pénzem 20 év alatt csinált 12x-et... waohhhh! Lenyűgöző! Ezt a teljesítményt a technológiai papírokkal garantáltan (ha valaki megvette 2008-ban a nasdaq-ot, akkor 18 év alatt csak az index-szel sokkal jobb hozamot ért el), de egy Pesti panellal is simán meg lehetett verni 20 év alatt! A sokat szidott BTC-ről és más cryptókról meg aztán ne is beszéljünk! Még az aktuálisan ATH-ról lefelezett szinttel számolva is BTC olyan hozamot ért el, ami a világon mindent megvert. Mi a francnak görcsölni ennyit az olajjal?? Egyszerűen nem értem. Dehát mindenki úgy bünteti magát, ahogy akarja. ;o)
magnezium
magnezium 2026. 08. 16. 19:51
Előzmény: #142884  MrSomm
A legfontosabb bearish következtetés Ha a Hormuz-forgalom normalizálódik, miközben Kína továbbra is:
  • készletet használ,
  • kevesebbet importál,
  • kevesebb üzemanyagot fogyaszt,
  • visszafogja a finomítást,
akkor az olajárra nagyon komoly lefelé irányuló nyomás kerülhet. Vagyis egy Hormuz-megállapodás esetén nem egyszerűen az történhet, hogy: 14 mb/d visszakerül a piacra. Hanem közben ott van egy gyengébb kínai kereslet is. Ez már komoly bearish kombináció.
MrSomm 2026. 08. 16. 17:07
Előzmény: #142883  MrSomm
The Economist: China is now the world’s great oil power

https://archive.is/0H6lK
MrSomm 2026. 08. 16. 17:02
Előzmény: #142879  pomperj
En szemely szerint a Valero-t kesonek talalom. Amint a finomitoi margin csokken azonnal beszakad az ara.
PBR van egy pici, 22-23$ kornyeken adtam a felet, igy nagyjabol a profit maradt bent (mert kb duplazott ott). A terv, hogy veszek meg, amikor az irani konfliktus megoldodik. Mert olcso. Es mert a tultermelest megoldotta az elmult par honap. Es most vissza kell majd tolteni a tarozokat, ez pedig hosszu honapokig fog tartani.
Csakhogy amint valami kimondott kiegyezes lesz, az olaj beszakad, megy 70$-ra vagy ala. Akkor mar nem biztos, hogy a fwd P/E annyira vonzo lesz a brazil orszagkockazattal. Es nem is fogjak 10-15 koze ertekelni, ameddig valami valtozas nem kovetkezik be korulottuk. 
Ott van Kina is, aki nem sok olajat hasznalt fel az 1.4 milliard hordos keszletebol. A keszlethez halkan hozzateszem, hogy ennek kb 200 millio a strategiai tartalek, a legtobb az a kereskedoknel. A haboru miatt 12 mbpd -> 6-7 mbpd-re csokkentette az importjat. 
A kerdes, hogy akarja-e tovabb felhalmozni az olajat, ha mar nem lesz olcsobb irani olaj. Meg ha az oroszoktol veszi is tovabb es teszem fel az irani olaj ujra mehet a piacra, akkor kapunk 1.5- 2m hordot a piacra. + A teljes GCC hormuzi atkelessel, + Venezuela is porgeti fel a kitermelest es most minden nem obol orszag a kitermeles atmeneti novelesen dolgozik egyszerre.
Nagyon nehez megitelni, de ugye nem adnak a tozsden semmit konnyen. En kevesbe vagyok bullos az olajjal kapcsolatban. Aztan lehet eleg egy jol celzott raketa Jemen, vagy Iran iranyabol es bejon 150$+ olaj joslatod!
HuTi 2026. 08. 16. 14:27
Előzmény: #142872  pomperj
Köszönöm, profitvédő stop a helyén van természetesen. Ha valóban csak ABC van és a B legalább az A feléig feljön, az nekem közel 50%, kiegyezek vele aztán megy vissza figyelőbe a papír.

"NOK nalam figyelo listan van, de elmulasztottam a jo belepest 2024ben, kimaradtam."

Nekem már rég nem célom a tízszerezés előtti cégekre vadászni, nem az én világom. Tucatnyi cég volt elmentve az elmúlt 3-4 évben amit egy idő után töröltem és most látom hol tartanak. Van ami tízszerezett, van ami ugyanott van, teljesen random.

Inkább arra álltam rá, hogy elkezdtem a rövidebb távra kisebb tőkével megvenni azokat a cégeket amikről úgymond lemaradtam, szóval már túlvannak a sokszorozáson, viszont elég nagy körülöttük a hype. 30-40%-okat tudok eltenni azokkal a papírokkal amikre fél éve legyintettem, hogy "már mindegy", mert csak azt néztem, hogy lemaradtam a legnagyobb felfutásról.
Boole 2026. 08. 16. 13:51
Előzmény: #142879  pomperj
A BTC-re még visszatérve. 
1. A BTC-t eddig még nem láttuk, hogy hogyan viselkedik egy kiterjedt medvepiacon akkor, amikor egyébként éppen az aljat kéne megtalálnia és elkezdenie emelkedni. Tud-e majd ciklikusan, tendenciózusan emelkedni az USA indexek esésével szemben? Jó kérdés. 
2. Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint figyelni és arra alapozni, hogy a BTC ismét ciklikusan fogja az aljat valahol 2026.10.06-a környékén megtalálni és onnan bika piacot kezdeni. Tehát ameddig nem látunk cáfolatot arra, hogy nem eszerint viselkedik, addig a statisztikát kell követnünk. A modell szerint egyébként az abszolút aljat 50.168 USD-nél fogja elérni 2026.11.03-án. A modell azonos ismétlődést szimulál, de tudjuk, hogy a gyorsabb blokkfelszabadítás miatt minden ciklusban kb. 4 héttel rövidülnek az eső piacok hosszai. Ebből következően a 2026.10.06. céldátum nagyon releváns lehet.
https://charts.bitbo.io/cycle-repeat/

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek