Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
yooio hétfő, 11:18
Előzmény: #138498  szieszta
Napra vetesterulet nott mert nem kell hozza mutragya, kozel 15 %al, kalaszos karara. Mondjuk ha annyi inputot nem hasznalnak fel ami kene, alacsonyabb yield varhato. 
sahara
sahara hétfő, 08:29
Elbm nél ma 19:00- kor bejelentés Kanadai kormányzati jelzés szerint. 
szieszta hétfő, 07:23

Több gazda panaszkodott, hogy akkora szárazság, hogy a földben lévő mag ki sem csírázik.
Február óta nem esett.
Még jó, hogy dél amerikával megkötötték a mercosurt, mert legalább nem fogunk éhezni. A gazdák meg mehetnek a szalag mellé valamelyik gyárba dolgozni.
Egyik azt mondta, ha eladná földjét és 7 %-ra lekötné  a pénzt, megduplázná a nyereségét, sőt. Tavaly még a támogatás is elment a veszteségre, így jött ki nullára.
A másik 3 éve vett öntözőberendezést, de most meg nincs miből öntözzön, mert a csatornában sincs víz.
Ahogy lassan a Dunában sem lesz. Az Alpokban alig volt hó, nem jön az utánpótlás.
Régebben ilyenkor már árvízkészültség volt.
Az is megfigyelhető, hogy annak ellenére, hogy napközben éget  a nap, reggel 5-6 fokra kelünk.Ez már a sivatagi időjárás. A szél folyamatosan fúj, szárít ki mindent.
Az erdész ismerősöm mondta, rengeteg fa szárad ki, mert nincs talajvíz. Pedig a fának csak picivel nagyobb a gyökérzete, mint a lombkoronája, akár 5 méterre is lemegy.
szieszta hétfő, 07:11
Előzmény: #138495  Zoltanovitsch
Ezt már nagyon sokszor mondták, aztán minden a csúcson. :-)
szieszta hétfő, 07:07
A bitcoin megint átlépte a 80 ezres határt.
A micro strateg huncutkodhat megint, állítólag kapott egy csomó pénzt, hogy újra pumpálhassa az árat.
Hitelből kellene MSTR részvényt venni, mert az csudajó.
https://kriptoakademia.com/2026/05/01/ismet-hitelbol-valo-befektetesre-buzdit-a-strategy-de-ezuttal-nem-a-bitcoint-hanem-a-ceg-reszvenyeit-ajanlja-vasarlasra
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch vasárnap, 22:07
Előzmény: #138494  Boole
Akkor idén is :
Sell in may and GO away? :)
Boole vasárnap, 21:16
Előzmény: #138490  pomperj

SP500 - gyanús ez a gyertya. Fordítósnak tűnik.
https://www.tradingview.com/x/ADca5IRz/
bizz vasárnap, 17:50
Előzmény: #138487  hellforceone
szia ez tűpontos volt, én is emiatt kerültem a bux-ot. remélem eztán vehetek a saját ezirányú kritériumaim alapján már mondjuk majd OTP-t is, nálam ez is a fundához tartozott.
Marcesz vasárnap, 14:26
Előzmény: #138491  Marcesz
Még annyit hozzátennék, hogy tavaly szeptemberben egy intézményi befektető vett 50millió db részvényt 18Ft-os áron.
Marcesz vasárnap, 14:18
Előzmény: #138490  pomperj
Köszönöm az elemzésed. A szeptemberi felfutás oka, hogy 50százalék tulajdonosa a Geoakku kft.-nek amely szeptemberben bejelentett egy új Hidrogéntárolási rendszert, amelyt az MVM-el közösen fél éve tesztelnek. Az MVM-el stratégiai megállapodást kötöttek, ha a rendszer működőképes használni fogják mint új hosszútávú hidrogéntároló rendszert. Ezen felül több cég érdeklődik a technológia iránt. 
pomperj
pomperj vasárnap, 13:50
Előzmény: #138485  Marcesz
Nem ismerem EFDUFER-t, sose hallotam rola, de megneztem a fo szamokat.
Van 1.8Mrd alaptke, es ehhez 700m db reszveny, szoval a reszvenyenkenti toke  2.60Ft/sh
Ehhez kepest az arfolyama most 6.8Ft/sh. 
.
Van 6.1Mrd arbevetele, amibol 5.9Mrd Anyagjellegu kiadas, es van evi kb. 1Mrd egyeb kiadas,
szoval evente 7-800MFt veszteget termel. 
.
A hitel allomanyban van banki, mas vallalattol kapott es van lizing tartozas is,  kb. 4000mFt osszesen,
a lejaratokat es belso megosztast nem neztem; de ennyi hitelnek evente lehet  350-450mFt kamat,
es legalabb ujabb 400-600mFt toketartozas kifizetesi kotelezettsege. 
Az 0,8-1.0 MrdFt evi kotelezettseg, es ennyit nem konnyu 6 Mrdft arbevetelbol kitermelni
.
AZ arbevetel 2024-25   evben  3.8-->6.1MrdFt nagyot  nott, megpedig +60%-al,   
de az EBITDA  ennek ellenere nem javult hanem romlott, 992m --> 644MFt, 
szoval a profitabilitasi  trend egyelore  nem javul, hanem romlonak latszik. 
A sajat tokebol is leirtak egy ev alatt 120mFt-ot.
Azt sem ertem, hogy 63 alkalmazott miert kerul 700MFT-nel tobb szemelyi kiadasba. 
Jol fizetnek a kasszanal. mikozben nincs profit?
.
A chart nyilvanvaloan nagyon ronda, az IPO 6.60Ft szintjet meg majdnem tartja, de nagyot esett.
Az a gyanum, EPDUFER valami "kedvezmenyezett" (fidesz?) vallalat lehet, mert az arfolyam 
iden mar 20-->6.8, tehat  1/3 reszre zuhanasa ezt sejteti. (OPUSG es 4IG  hasonlo chart)
,
Ha bukasban vagy, akkor jobb mielobb megszabadulni. 
A 2025 nyari nagy felfutasnak  6-->23Ft szintre  semmi fundas alapjat  nem latom. Elneztem valamit?
.
A chart wave(c) hullalmban esik, nagyon ronda; 
a mostani 6.80FT arfolyambol szerintem nemsokara  3.80Ft kornyekeig  fog esni.
.
https://imgur.com/a/1k6bY6Y
pomperj vasárnap, 13:38
Törölt hozzászólás
HZsooolt
HZsooolt vasárnap, 13:29
Előzmény: #138487  hellforceone
ugyanmár ilyen alapon az amerikai tőzsde is lutri volt Az első Trump kormányzat idején is.. meg most is..
hellforceone vasárnap, 13:17
Előzmény: #138478  HZsooolt
Én nem a magyar tőzsde "lenézése" miatt nem fektettem magyar papírba nagyjából 16 éve, hanem a (szerencsére végre leváltott) áruló kormány miatt.... folyamatos deviza rizikó és sosem tudtad, mikor fognak bejelenteni valamilyen szektorra olyan extra adókat, amelyek az érintettek hasznát jelentősen csökkentik. Agyarországon nem a papírokkal volt a probléma (igaz, 3-4 papírnál nem nagyon van több, amibe nagyobb összeget is mernék fektetni), hanem a jogi környezettel, kiszámíthatatlansággal.
MrSomm vasárnap, 11:58
Erdekes...
GameStop is preparing to make an offer for eBay, according to people familiar with the matter, part of CEO Ryan Cohen’s audacious plan to turn the retailer into a $100-billion plus juggernaut.GameStop, which had a market value of around $11 billion as of Friday’s close, has been quietly building a stake in eBay’s shares ahead of a potential offer, the people said. eBay is several times GameStop’s size, with a market value around $45 billion as of Friday’s close.eBay’s shares jumped over 10% after-hours Friday after The Wall Street Journal reported on GameStop’s plans, while GameStop’s rose around 5%.GameStop could submit an offer for eBay as soon as later this month, the people said, assuming the retailer proceeds as planned.If eBay isn’t receptive, Cohen could decide to take the offer directly to eBay’s shareholders, one of the people added. Details of the potential offer for eBay couldn’t be learned.
Marcesz vasárnap, 11:24
Előzmény: #138484  pomperj
Kedves Pomperj! Tudom, hogy nem ide tartozik, de itt tudok neked írni. Ha van időd, kérhetnénk egy Épduferr chartelemzést és jövőbeni fundamentumokat a cégről. Elég érdekes dolgozok vannak most ott. Köszönöm, ha lenne rá időd.
pomperj
pomperj vasárnap, 10:49
Előzmény: #138476  pomperj
4)AUTO temak
Trump megemelte az USA vamokat. Igy az EU autosok dealerjei es importorei tobb vamot fizetnek,
no arcedulan a Fletcher-Jones-nal a Mercedes, es ezzel kisse csokken a top-szegmensben a kereslet.
Viszont megugrik Ford es GM telephelyeken a forgalom.
,
Az autohitelek is dragultak, most 7.0% korul van, nem eppen baratsagos. A gyartasi koltsegek is nottek.
Az EV autok ado-kedvezmenyet Trump visszavonta. (ezzel osszeomloban van  Rivian, Lucid),
es GM es F is nagy ossezgeket irtak le a visszaeso kereslet miatt
,
Igy aztan bar az auto eladasok allitolag tavaly  elertek a COVID elotti szintet, iden megint eros
szembe-szelben kuzdenek, a szektor kedvezotlennek nez ki. Az arfolyamok 8-15%-ot estek Q1-ben.
Az auto  atlag-arak viszont  50k$ fole mentek.
Nagyok az autogyartok kozott a  kulonbsegek; jol kell valasztani, mert vannak jo potencialok koztuk.
.
Van jo hir is, a tavalyi vamfizeteseket vissza lehet kerni a Supreme Court dontese alapjan.
Es ugyan a tiszta EVsales  gyenge maradt, de a hibrid nepszeru, a kozep-SUV kategoria is  jobb 
marzsokat hoz.
.
4.1)TESLA
Q1-ben eladtak 340k autot, atlagar 65k$, szoval az arbevetel 19.3-->22.3Mrd$-ra nott.
A profit 27-->41 cent/sh, evesen varhato iden EPS=1.80$/sh, dehat a 380$ arfolyam viccesen es
extremen magas, plane a GM es Ford  PE=6-8 szintjehez kepest.
A net profit marzs 8% koruli, ami persze duplaja a GM es F szamanak, de ez akkor is abszurd.
Igaz, van igeret a Robotaxi gyartas elkezdesere, uj AI fejlesztesekre. 
De olyan novekedest, ami ilyen PE szorzot realissa tenne, nem letezik. Nem veszek TSLA-t.
https://imgur.com/a/n3ENXWT
.
4.2)GM
Bar a sales stagnalt, de a profit Q1/Q1 alapon 2.76-->3.70$/sh  novekmeny szep, igy iden
valoszinuvel tesz EPS=14-15$/sh eves profitot. Az arfolyam meg 75$, szoval PE=5, ciklikus melypont.
GM jo helyzetet eszrevettek az invesztorok is, nagyot ment mostanaban. De a target 90-100$ feljebb
van,  es ebben a 4-5Mrd$ tarifa visszaterites nincs benne.
https://imgur.com/a/nFma59O
.
4.3)Mercedes, MBGAF
Q1 arbevetel stagnalt, a profit 1.85-->1.71$/sh visszaesett. De a management jo recoveryt var,
evesen EPS=6.02-->9.00$/sh varakozassal, ez bizony 50% profit novekmenyt jelentene.
Azt mondjak, Kinaban a kereslet visszaesett, de a Van szegmensben jobb a helyzet. Europa stagnalo
kereslet, az USA-ban iden kis visszaeses lehet. Az arfolyam 57$, PE=6 korul, bar a longterm szorzo
9-11 szokott lenni, ez most a fele.
Egy S580 150k$,     E350 71k$,    AMG63 210k$.
,
Arfolyama 6 eve lefele meno hullamzasban van, eddig az 50$ megfogta. Szerintem a 42-50$ ujra jo 
vetelar sav lesz, utana a  target 80-100$,   3 eves tavlatban. 
A riziko mar itt 57$ vetelen is kicsi, mert az osztalek 4-5$/sh, 8% kornyeken van. Ezzel lehet kivarni.
https://imgur.com/a/b4ZLAuL
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch vasárnap, 08:44
Előzmény: #138460  Padre47
János Te hogy látod most az EU-s autóipart? 
Padre Fórumtárs és többiek értékes hozzászólásokat írtak. Köszönöm nekik. :) 
Emlékszem kortábban jó véleménnyel voltál a Mercedesről. S én is kedvelem s venném az EUS autóipart... de most több igen erős lefelé mutató kockázat van hogy én várnék még..s a végét sem tudom ...de valahol meg azt látom nagyon szeretik az emberek a német prémiumot : BMW Mecedes, Volkswagen, s nagyon sok esést megvesznek (Persze h volt feljebb de sok éve tartósan 50 alá pl nem tudták tolni a Mercedest , VW a 80 pláne alig) S ezek a hírek nem is olyan újak...kínával jó ideje megy a szenvedés (bár trendeket eladásban most nem tudok) Villany sztori leírások? Trump mostani legújabb vámos 25% tétele, ha marad  és nincs taco? 
Seri vasárnap, 08:05
Előzmény: #138478  HZsooolt
Esélyes, hogy továbbra is amilyen erős cég. 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek