Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
komodoi 2025. 11. 30. 22:14
Előzmény: #130999  MrSomm
Venezuela után ez nem is lehet kérdés, csak jobban felbátorodtak. Kínának többek között a tsmc technológiája kell, amihez jelenleg még nem fér hozzá, hogy a nyugatot végleg lehagyja, itt vannak egyedül hátrányban.
MrSomm 2025. 11. 30. 22:05
Ezt a Reuters cikket ajánlom mindenkinek, aki nem hiszi el, hogy Kína készül megtámadni Taiwant.     
https://www.reuters.com/graphics/USA-CHINA/TAIWAN-INVASION/zjpqdekmlvx/
pomperj
pomperj 2025. 11. 30. 21:28
Előzmény: #130997  todi
Most a Nemet inflacio 2.3%, ez  nagyjabol fele mint a "hivatalos" magyar 4.3% oktoberben,
az Eurostat szerint.
Ehhez kepest a ECB iranyado  kamata 2.15%, most mar lassan fel eve stabilan ennyi. 
Nem vittek lejjebbre, stagnal.
,
https://imgur.com/a/ibDSlpo
,
Megjegyzem, szokasosan az USD-EUR kamat-kolonbseg 0.75-1% savban mozog, 
de most ennel joval nagyobb a kulonbseg. 
Tehat: ECB lenyegeben levitte a EUR kamatot az inflacio szintjere es  ala, tehat "eroszakosan elenkit",
olcso a hitel, es nem torodik azzal hogy az inflacio alatt van a kamat; most nem fekezik az inflaciot.
.
Remelni meg lehet, hogy talan sikerulni fog az elenkites, de egyelore a Nemet GDP novekedese +0.2%,
ami a 1.5 eve tarto kamatcsokkentesi elenkitesi kampany utan nem eppen biztato eredmeny.
De egesz EU novekedesi eredmenye is gyenge,  atlagosan  +1.2% novekedes van.
.
ES igy mar ertheto, hogy a  HUF miert is eros: mert az MNB ad  6.5% kamatot, mikozben ECB sokkal
kevesebbet. Tehat  ezert a 4.4% kamatkulonbsegert  veszik a HUF-ot, es kolcsonadjak MNB-nek.
Az mas kerdes, hogy  magas kamat milyen sokba kerul a magyar vallalatoknak es adofizetonek.
Csak most valasztasi oruletben errol senki nem tajekoztat; raadasul beragad a fizetnivalo 15-20 evre.
A lenyeg? Ilyen magas kamatoknal fix 3% lakashitelt adni nem kis abszurditas, az adofizetok alljak.
,
De ez nincs Nemetorszagban. Ott 2.0% - 2.9% most a valos lakashitelek kamata, tartomanyonkent es
futamidonkent, fixido-fuggoen mas,  de azert mindenhol  inflacio folott van.
Azt akarom mondani, hogy nincs lakasvasarlas-elenkitesi mania Mo-on kivul. Nemetorszagban sem.
Ez nem rossz VNA-nak, mert maradnak a berlok a berlakasokban tovabb; csak eppen az inflacionak 
jobb eselye van  elszaladni.
A gond kozeptavra persze az, hogy elobbutobb elindul a nemet  inflacio 2.5% fole; es akkor mar
nehez lesz ennyire alacsonyan tartani az ECB kamat szintjet. 
Emelni lesz muszaj, es az nem tesz jot a nagy hitelallomanyos REIT cegeknek. 
De tevedes azt hinni, hogy most rossz a helyzet, es idovel jobb lesz. Forditva van.
todi 2025. 11. 30. 20:14
Előzmény: #130995  simonzoli13
Egy másik aspektus a Vonovia árfolyamalakulásához:
A Shortállomány. A német részvény hivatalos shortállománya semmitmondó mert 0,5% felett látni csak. Ez azt jelenti, hogy a 4,2 millió részvénynél nagyobb shortállomány látható csak.Viszont itt van az amerikai részvény shortállománya:
https://www.marketbeat.com/stocks/OTCMKTS/VNNVF/short-interest/
Idén egészen szeptember végéig egész jól korrigált az árfolyammal. Október 1 és november 14 között azonban a shortállomány a felére csökkent az árfolyamra viszont nem volt hatása. Miért?
Szerintem azért mert ősszel elkezdődött a Deutsche Wohnen részvények cseréje Vonovia részvényekre annak aki igényelte. 1DW részvényért 0,795 Vonovia részvény jár. Ha valaki pl nyáron igényelte és nem akart rizikót vállalni, hogy ősszel hol fog a Vonovia 
árfolyama állni akkor ha volt 1000db DW részvénye akkor pl 30€ feletti árfolyamnál shortolt 795db Vonovia részvényt majd most, hogy ősszel megkapta azt rögtön visszaadta annak akitől kölcsönözte.
Így a shortállomány a felére csökkent viszont nem emelkedett az árfolyam mert ezek a cserébe kapott és nem visszavásárolt részvények.
Így fordulhatott elő az a furcsa állapot, hogy a shortolás lenyomta az árfolyamot de a short zárása nem emelte.
todi 2025. 11. 30. 16:49
Előzmény: #130995  simonzoli13
Először is: bár kereskedések által a beker átlagom valahol 25-26€ között van de legutóbb 29,5€-n  szálltam vissza szóval hasonló mint a tied.
Most nézzük az elemzőket ezen a héten(Google fordítás):
“Az amerikai JPMorgan befektetési bank „Pozitív Katalizátor Figyelő” minősítést adott a Vonovia részvényeinek. A bank szerint a Vonovia jó eséllyel rövid távon pozitív lendületet kaphat. A JPMorgan általánosságban optimista kilátásokat fogalmaz meg az ingatlanszektorral kapcsolatban is.
Neil Green, a JPMorgan elemzője megerősítette a Vonovia „Túlsúlyozott” minősítését 36 eurós célárral. A szakértő a DAX-on jegyzett vállalatot is „Pozitív Katalizátor Figyelő” minősítéssel látta el. Ez azt jelzi, hogy Green rövid távon pozitív lendületre számít – különösen a 2026. március 19-én esedékes éves eredmények fényében.
Green hangsúlyozza, hogy 2025 „potenciállal teli” év volt az ágazat számára, amely azonban nem valósult meg teljes mértékben. 2026-ra az elemző most visszatér az optimizmushoz. Az ok: A piaci várakozások alacsonyak, ugyanakkor sok befektető pozíciója a kapituláció egyértelmű jeleit mutatja. A JPMorgan pontosan ezt a helyzetet  ideális termékeny talajnak látja a jelentős fellendülési mozgásokhoz.
Green a kedvencei – a Vonovia, a Merlin Properties és a Segro – részvényárfolyamának 40 százalék körüli potenciálját becsüli. Az európai ingatlanszektor egészére vonatkozóan átlagosan több mint 20 százalékos emelkedést vár. A Vonovia egy lehetséges fordulat egyik fő haszonélvezőjének számít: a stabil cash flow, az adósságcsökkentésben elért haladás és a stabilizálódó ingatlanpiac erősíti a bizalmat.”
“A Berenberg magánbank fenntartotta a Vonovia „Vétel” ajánlását 41 eurós célárral. Egy nemrégiben adott interjúban és a frankfurti Equity Forumon az ingatlancsoport megerősítette elkötelezettségét dekarbonizációs céljai iránt – írta Kai Klose csütörtökön közzétett értékelésében. Az urbanizáció és a demográfiai változás mellett ez a harmadik megatrend a német lakóingatlan-piacon. A 2026-os pénzügyi célok elérhetőnek tűnnek.”
És akkor itt a Fitch Ratings november 20-i minősítése a Vonoviáról amiben kiderül, hogy a hitelek újrafinanszírozása stabil:https://www.fitchratings.com/research/corporate-finance/fitch-affirms-vonovia-bbb-ratings-outlook-stable-20-11-2025
Végül az én személyes véleményem: 
A Vonovia a jelen árfolyamon a DCF modellem alapján 0% növekedésre van beárazva ami nonszensz.
Ha a jelenleg minimálisan elvárt 4-5% növekedésre áraznák akkor az árfolyam 33-34€ közé esik nálam.
Mint azt a JP Morgan elemzője ítra: az ingatlanpiacon a piaci várakozások alacsony szinten vannak ergo a bázisérték alacsony tehát könnyű lesz megugrani.
Ha ezt hozzáteszem a 33-34€-hoz akkor máris a JP Morgan és a Berenberg célára közé kerül az árfolyam.
Hogy mikor kerül erre sor? Idén vagy jövőre?
Na ezt nem tudja senki.
Ami még egy trigger lehet a Vonoviánál az az új CEO: Luka Mucic aki jelenleg a Vodafone CFO-ja előtte pedig a SAP egyik vezetője volt. A digitális átállások és fejlesztések területén van nagy tapasztalata. Pár hónapja engem éppen ez foglalkoztat, hogy miért ő?
Ha bejelent valami “menő” AI akármit lehet, hogy az indítja a felpattanást. Az is lehet, hogy bizonyos eredményeket elcsúsztatnak jövőre, hogy az már az új CEO érdeme legyen. Persze ezek csak az én találgatásaim.
Mindenesetre nálam az eladás jelenleg 38€-ra van beállítva.
simonzoli13 2025. 11. 30. 14:24
Előzmény: #130964  todi
Szia Tódi! A Vonovia tekintetében látsz némi reménysugarat? Sajnos, 29.84-en vettem meg kb. fél éve, azt gondoltam, hogy átmegy tartósan a 30-on, de sajnos nem így lett! Köszönöm szépen az esetleges vàlaszod! (mégis, ha valaki, akkor Te képben vagy a papírban). Van esély kb. 35 euró körüli árazáshoz ?
Zoltanovitsch
Zoltanovitsch 2025. 11. 30. 10:49
Előzmény: #130992  pomperj
ARANY Vs Európai részvénypiac?
Kedves János Kedves Fórumtársak! 
Az előttünk álló likviditási gondok, QE, AI lufi, Új FED kamatcsökkentések, majd ÚJ FED elnök vélhetően erősebb trumpi nyomára erősebb kamatcsökkentési ciklussal,(Munkaerő infla adatok?)  Fura kötvénypiaccal mit eredményez? rövid közép és nagy időtávon? 
S ebben Az európai részvénypiac sem jelenthet menekülőt? ETF -ek vagy egyedi részvények formájában, szemben az arannyal? 
Úgy is kérdezhetném: fel tudná venni a versenyt az arannyal valamely időtávon az EU részvénypiac? Tőke ide átáramolhat a világból , USA ból?  (A tisztában vagyok hogy a hozzáértők számára világos lesz h nem vagyok hozzértő s bennem rengeteg dolog nem világos...csak egy gondolat ami nemrég felmerült bennem) :)  
tomi21 2025. 11. 30. 09:59
Előzmény: #130992  pomperj
Köszi esetleg erdemes itt is venni vagy lehet még benne egy visszakorigalas?
pomperj
pomperj 2025. 11. 30. 06:51
Előzmény: #130988  tomi21
ma mar a gold nem a vilag osszeomlasatol tarto ovatosak, vagy holdkoros rettegok kedvenc menekulo vesztartaleka. ma a felgyorsulo inflacio koraban elunk,  paragigma valtas van. ma mar az usa felelotlen penzugyi gazdalkodasa korszakanak a kovetkezmenyetol felnek a vilag kozponti bankjai is, nemcsak az inflaciotol sulyos vesztesegeket elszenvedo Torok Brazil Indiai Paki 2-3 Mrd kisember. eddig 40 eve az usa-ba es dollarba menekultek a nemholdkorosan ovatosak es oda invesztaltak 25 Trill dollart, bondokba es a tozsdebe. ez a folyamat megallt, es elindult a masik iranyba, deott se jo. a helyzet: EU? Japan?    akkor marad a gold, es maradnak a commodityk banyak femek energia. Tovabbra is azt gondolom.2025 legjobb inveszticioja a gold volt, es 2026-27 -ben is az lesz.
komodoi 2025. 11. 29. 19:55
Előzmény: #130990  Padre47
Lehetett tudni előre, amikor hetekkel ezelőtt elkezdődött a szájkarate. Neki is kell saját egy háború, de valami nyerhető easy. Nem értem miért nem az Antarktiszt rohanta le, hiszen a pingvinek folyamatosan kijátsszák a vámszabályaikat, a nemzetközi szerződések meg úgysem érdeklik :-)
Padre47 2025. 11. 29. 17:33
MrSomm 2025. 11. 29. 11:26
Előzmény: #130984  pomperj
középtávra el tudom képzelni, hogy néhány REIT erőre kap. Ha lenne egy kis kamatcsökkenés, akkor pattanhatnak. Közben az osztalékot is fizetik, már ha normális a cég mérlege és kifizetési rátája. Viszont ha eljön egy általad leírt doomsday a kamatokra, akkor valószínüleg annak a csúcspontján kellene ezek között válogatni, akik életképesek maradnak. De mi van ha nem lesz hozamemelkedés?
Az O - Realty Income nem is  tűnik rossznak elsőre 5.7% körüli osztalékkal és 70%-át fizetik ki az AFFO-nak. Meg ott van az asset management kezdeményezés, aminek egy kicsit jobban utánna kell járnom, de elsőre nem tűnik rossz ötletnek, hogy asset managerként kezeljék az ingatlanokat és fee-t kapjanak érte. De közben brutális a hitelállomány a 4bn AFFO mellett van 30 mrd hitel. Igaz van 54 mrd értékű real estate asset is mögé. 
Még ezen töprengenem kell, meg gondolkodom. Néhány ipari és residential REIT akár érdekes is lehet már most.
tomi21 2025. 11. 29. 11:25
Előzmény: #130987  pomperj
Arany ezüströl van elemzesed ha igen köszi ha megosztod ?
pomperj
pomperj 2025. 11. 29. 11:23
Előzmény: #130983  MrSomm
Lehet hogy 5-10 eves bondokkal refinanszirozni tetszene Bessentnek;
csakhogy mostanaban 98%-ban csak egy eves vagy meg rovidebb bondokat bocsatanak ki,
mert epeszu Bondfund manager nem fogja megvenni  a rizikoja miatt a kozeptavuakat.
,
Ugyan  a rovid kamatokat a FED lejjebb vitte 5.25--> 3.75%, tehat 1.5%-al, egyuttmukodve a Treasury
 kivansagaval, es igy probalnak kicsivel (1.0-1.5%-al) olcsobb kamatu, rovid bondokkal refinanszirozni.
,
De az 5 evesek kamata alig valtozott 3 eve ota, es azota a   3.6 - 4.6% savban hintazott; 
eselytelen arra, hogy erdemben csokkenjen. NEM megy lejjebb. 
Nincs mese, tartja magat a 3% inflacio, es eselytelennek latszik, hogy lejjebb menjen.
,
Kieroszakolni lehet egy rovid ideig alacsonyabb kamatokat, de akkor ugy jarhat mint a Torok inflacio
 Erdogannal, aki addig cserelgette a kozp. banki donteshozot, amig levittek kivansagara a kamatot.
Lett belole 1 TRY=  0.07$  --->0.024$   merteku 300%  penzromlas.
kajli_man
kajli_man 2025. 11. 29. 11:11
Előzmény: #130984  pomperj
Nem kevés hitele van, ami bajos lehet, ha megvalósul a hosszú kötvényes gondolatod.
MrSomm 2025. 11. 29. 11:05
Előzmény: #130982  pomperj
A Dominion-t köszi, már régóta néztem, de kiesett a látószögemből. A többi utility akiket átnéztem nem találtam érdekesnek. 
pomperj
pomperj 2025. 11. 29. 11:05
Előzmény: #130963  MrSomm
Dominion
Csak rovidtavra (3-9 ho)  neztem  az utility csapatbol jo  kilatasokat; (most szerintem ennek van ideje)
es kerestem a legjobb rovidtavos potencialt. 
DE nem neztem kozeptavra; sot szinte egyaltalan nem tartok, (kiveve nehany kedvencet)  es
 nem is  gondolkodom kozeptavban; a Gold es Energia tema kivetelevel.
MrSomm 2025. 11. 29. 11:03
Előzmény: #130980  pomperj
És mi lenne, ha Bessent most az 5+ éves kötvényekkel refinanszírozna és nem az egyévesekkel? Elég rémisztő. 
Én arra számítok, hogy még most lesz egy kamatcsökkenési trend. Elvileg a FED vágásoknak hatnia kellene. Szerinted megy még középtávon jóval lejjebb a hozamgörbe? Vagy már innen nem fog tudni lentebb menni?
pomperj
pomperj 2025. 11. 29. 10:37
Előzmény: #130980  pomperj
Kieg.
Ugyan nem emeltem ki, de a Bond arak osszezuhanasa kamatok drasztikus emelkedese.
Ami tehat ettol nagyon megfurodhet, mindaz, azok a nagyon kamatfuggo szektorok  lesznek.
pomperj
pomperj 2025. 11. 29. 10:33
Előzmény: #130974  Bodegue
LAC
Van most 2 hajtoero.
Az egyik a lithium aranak megkezdodo emelkedese.
A masik a szezonalisan nagyon jo idoszak, nov. elejetol  egeszen jan kozepee-vegeig.
Lasd szezonalis chart, 2 napja.
Szerintem lesz jo alkalom addig eladni, egesz jo nyereseggel, talan tenyleg elmegy 7.5$ szintig.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek