A Vonovia a Deutsche Wohnent 2021-ben vette meg nem idén. Akkor emelkedett meg a Net Debt 24 mrd-ról 46 mrd-ra. Pont ez volt a gond, hogy nemsokára kezdtek el emelkedni a kamatok. Idén a részvények cseréje zajlik. Az energia felújításokról: szeptember végén elkezdődött a Vonoviához köthető EnergyCube-ok sorozatgyártása ahol ott volt a NRW gazdasági és klímaügyekért felelős miniszterasszony is. Elmondta, hogy örömmel támogatják anyagilag is az ilyen innovatív környezetbarát fejlesztéseket. Biztos, hogy kap pénzt a Vonovia a kérdés, hogy mennyit. Az tény, hogy klímabarát megoldásokra a németek 100mrd €-t szavaztak meg.A Vonovia Farmisch-Partenkirchenben is elkezdett pár hete egy 74 lakásos innovatív felújítást amin ott volt a bajor építésügyekért felelő miniszter is.Kérdés: miért jelenik meg egy felújítás elkezdésén egy miniszter? Szerintem az is részben állami támogatásból folyik.
Vonovia Eppen ezen a heten hirtelen sok penz ment az amerikai REIT-ekbe, foleg office-industrial ingatlanokba, multheten a legjobban teljesito szektor lett, +8% emelkedessel, Pl. PLG, EGP. https://imgur.com/a/ZKERgqM . Feltehetoen a kis ijedtseg, plusz FED kamatcsokkenesi varakozas, plusz Gold parabola-emelkedese LPPL-lefordulas-riziko miatt, most jo otletnek latszik a REIT tema. A 3-4 ev stagnalo idoszaknak vege. Az nagy elony, Industr-Office ingatlanokat nagyon hosszu idore veszik berbe, es stabilan fizetnek. . Amugy is, az egesz Ingatlan-szektor vilagszerte rallyban van. A 3% kamatcsokkentest Mo is hozza.
Mietpreisbremse az erintett 492 településen minden bérbeadóra vonatkozik, azokon belül az ingatlan állaga felszereltsége befolyásolja a bérleti díjat a legjobban. Biztosan tudod hogy a Vonovia idén év elején vette meg a Deutsche Wohnen nagyobb részét, és ezzel bizony nem a magas minőség felé tolodott a portfolio. a Egyébként ezzel kevésbé van bajom. Berlint én nagyon is hátrányosnak tartom. Az energetikai felujítás megtérülése egyebként nem túl acélos ha az egészet neked kell kifizetni, nem tudom a német állam hogyan támogatja ezt, magán téren már egyre kevésbé. Szóval rövid távon szerintem ez nyereséget/osztalékot csökkent. Hosszú távon én annak örülnék amit te is írsz, ha építenének és nem felujítanának.
Teljesen egyet ertek, bar a 40-50% nekem nagyon soknak tunik egy cegben. Meg egy szektorban is. En sokat torom az agyam, hogy merjek-e az EU-ba, vagy valamelyik Emerging Market-be penzt allokalni most. Vonzo is volt aprilis utan. Azonban azt gondoltam/gondolom, hogy az USA annyira tul van ertekelve, hogy kell legyen egy nagyobb korrekcio. Es ha megindul az USA korrekcio, akkor arra szamitok, hogy megy vele minden pirosba eleinte.
Hát ha a fővárost hátrányos fekvésnek tartod akkor ok. Bár itt is lehet vitázni , hogy egykori kelet - vagy Nyugat-Berlin. A bérleti díj egyébként nem ezért ennyi hanem a Mietpreisbremse miatt. De ha valaki német ingatlanos cégbe fektet akkor ezzel tisztában kell lenni. Ahogy azzal is, hogy a Vonovia az energetikai korszerűsítéssel pénzt keres nem pedig veszít. A cél 2028-ig, hogy az Ebitda 25-30%-a a bérleti díjon kívüli tevékenységekből jöjjön ( ezért is lett az FFO helyett az adjusted EBT a mérvadó). Ebben jól áll. A féléves jelentésben az Ebitda 13%-a már ebből jött míg 2024 végén ez még csak 8% volt.
És nem véletlen hogy a Vonovia bérleti díjai alacsonyabbak a német átlagnál. Ezzel együtt ahogy írtam, nekem is van szerintem is van benne potenciál, bár én inkább arra számítok hogy a könyvben nem értékelték át a portfóliót az ingatlanár növekedéssel…
https://www.vonovia.com/en/content/download/267280/13273204?version=8 A 20. Oldalon látod a Vonovia ingatlanok fekvését: Berlin 30%, Frankfurt a. M. , Wiesbaden 7%, Dortmund, Essen, Bochum 9%, Köln, Düsseldorf, Bonn 7%, Drezda 9%, Hamburg 4%, Hannover 5%, Kiel 5%, München 2%, Stuttgart 3%, Duisburg, Gelsenkirchen 5%, Lipcse 3%, Bréma 2%, Wesztfália 2%, Freiburg 1%, egyéb 6%. Ebből nálam ( ha jól emlékszem a földrajzórákról) a keleti rész Drezda+Lipcse 12% résszel.
Vonovia lakásállománynak nézz utána! Pont, hogy a legértéjesebb részeken koncentrálódok a lakásállomány: Berlin, München, Frankfurt, Hamburg, NRW ( ittvan a cég székhelye is).
Nekem is van vonovia, volt korabban is jo hozammal, egyetlen amit nem számoltál hogy a vonovia lakásállománya kelet németországban koncentrálódik és szerintem sok lesz a capex a következő években az energetikai felujításra. Ez az egyetlen ami amiatt szerintem alacsonyabb az értékeltsèg mint korábban
Ha Magyarnak sikerülne győzni, akkor forint erősödés lenne. ------ és elképzelhető, hogy nem csak rövidtávú. Az esélyeket nem tudom,és nem is akarok politizálni. ( Simán 50-50 szerintem most az esély. Még nem megy elég rosszul az embereknek , viszont a jobbágyszemléletnek kiegészülve a világszinvonalú propagandával meg lehet az eredménye egy újabb Orbán győzelem. Kár mert akkor később még csúnyább lesz a bukás, de ez van.)
2023-ban már voltam all-in Vonoviában 20€ alatt de mohó voltam és egy Bärenflagge formációban eladtam, hogy lentebb több részvényt tudjak visszavenni. Ekkor azonban hirtelen fordult a chart és otthagyott pár % plusszban.. 3 hónap múlva 30%-kal volt feljebb az árfolyam. Utána vettem TUI-t all-in, ott már tartottam az all-int 15 hónapig. Azon volt 50% hozamom. Tavaly december közepén szálltam vissza Vonoviába 30€-n viszont ezt júniusig 3x trédeltem oda-vissza, így az időközben kapott osztalékkal a beker áram 25,3-25,5€ között van valahol.
Es az EUR/HUF? En mindent atvaltottam, foleg EUR-ban van. 55/45 korul lehet EUR/USD. En arra szamitok, hogy az ev vegere magasabban lesznek az USD es EUR hozamok.
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.