1)Kina Ma mar Shanghai is kinyitott. Es nem nagyon tetszik neki amit lat, -1%. Tariff on/off, de Kina nem hatral, beleallt a vamhaboruba. A Rare-earth export tilalom se biztato. Pedig a Dollar gyengulese elkezdodott, es gyengult az egesz ujevi unnepi het alatt, 7.33 --> 7.18 lett. Erre ma a kinaiak ezt veteli alkalomnak latjak, es vadul elkezdtek venni a dollart. Az Aranyat is. . https://imgur.com/a/a4jU0Ba . 2)India Az ED alakzat kesz, jol mukodott, a kitores elindult felfele. Nifty ujra bullos, IBN es HDB mellett az IT chartok, WIT es INFY is bullosak. . https://imgur.com/a/zecUE1N . 3)SPY daytrade https://imgur.com/a/Uvf8bQh
Nekem a portfoliom eleg jelentos resze van PLTR ban, en azert anno jo nehany orat eltoltottem azzal hogy megnezzem a ceg managementjet, befektetoit es termeket. Eleg sok youtubos termekbemutatojukat megneztem. Annyit rontottam el hogy tul koran vettem es nem bovitettem eleget az aljan. Meg az AI orulet elott mar eleg jo AIs termeket arultak foleg governmenteknek.
Szerintem indokolt, hogy Intel még essen. Egyrészt Intel szívja meg legjobban a versenyt AMD jeletését elnézve, mert pont az ő piacuk kárára tudtak nőni, NVDIA-t nem tudják befogni. Másrészt a Kínai válaszreakciók a vámokra szintén Intelt fogják a legjobban érinteni, mert pont a PC piacot meg az általuk szállított chipeket próbálhatják meg elösször sajáttal kiváltani majd, mivel jelenleg ők a leggyengébbek. Meglátásom szerint ez akkor változhat, ha 2025 H2-ben tényleg sikerül időben kijönni a 18A gyártással és az benchmarkok szerint is versenyképes lesz, addig Intel-t max hírekre rángatják, de a fundamentális kép nem fog tudni megváltozni.
Erről kèrdezd meg a svájciakat is! Minden èvben körmüket rágták hogy január 1.-èn minek az ára fog megint emelkedni. :))) ès a gazdaság nemcsak cammogott. Jó a mostani állapotot nem ismerem, lehet azóta már változott kb 0.5 % ra:DDD
Azért ne várj PLTR szerű emelkedést egy bányától. Ott jóval kissebb a hozzáadott érték és a bányászat marzsai sosem lehetnek olyan jók mint a SW fejlesztésé, végtelen bevételeket is nehezebb mögélátni. A CVNA meg inkább egy scam, szóval remélhetőleg nem arra fog hasonlítani.
https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/ Folyamatosan nő az emberek száma is, szóval így nézve logikus, hogy több pénzre van szükség a világban. A mértéke persze kérdéses, mert ahogyan az ábrán is látható 1.5-2%-kal nőtt nagyjából évente a populáció az elmúlt 50 évben.
Azért kell évente az inflációs spricc, mert a világ kutatás-fejlesztése, innovációja hatalmas pénzeket emészt fel. A világ pénzigénye nem statikus. Magyarul minél gyorsabb a fejlődés (minél szélesebb körű és minél mélyebb, szerteágazóbb), annál több pénzt emészt fel. A rendszerben lévő pénzmennyiség adott esetben nem elegendő. Optimálisan nagyon nehéz ezt felmérni és a pénzigény változására gyorsan, hatékonyan reagálni. Ezért hozták létre a jegybankok hálózatát, hogy ha szükséges, akkor együttműködve reagáljanak a piaci igényegre, változásokra.
Valaki tényleg elmagyarázhatná, hogy miért is kell 2-3%os infláció, ha "pörög" a gazdaság. Tegyük fel ország éves kibocsátása Y,(legyen 100) ,következő évben 102. Ha első évben kellett mondjuk M(1000) utána 1020 mennyiségű pénz a forgalom bonyolításához. Attól még, hogy több pénz kell a gazdaságban, az árak nem nőnek, feltéve, hogy ténylegesen annyival több pénzt nyomtattak, amennyivel többre volt szükség. Ugyanúgy 10 és 10 az aggregált árszínvonal. Totális hülyeség, hogy kell a pénzrontás. Nem, nem kell. Az nettó meglopása az embereknek.
A közgazdász ismerősöm ezt úgy magyarázta, hogy nemcsak a gazdaság pörgetéséhez kell nyomtatni a pénzt, hanem mikor pörög, akkor is. Az volt a baj 2008 előtt, hogy ha nem volt pénz, a bankok elindítottak egy körbetartozást az eszetlen finanszírozással. Három -négy bank ugyanarra az ingatlanra teljes hitelkeretet kimerítette, így valójában négyszeres árral volt terhelve. Ezért jött a FED és tett mögé dollárt. A bankok okozták a 2008-as deflációt, mert kevés pénz volt a piacon. A kapitalizmusban a 3-4%-os infláció az elvárt, nem a nulla. Csak a szociban próbálták a nullán tartani, igaz törvényekkel , árstopokkal és nem a szabad piaccal. Láttuk, ez nem volt sikeres próbálkozás. Persze ez az infláció arra is jó, hogy az emberek úgy érezzék gazdagodnak, míg be nem menne a boltba. De legalább költik a pénzt, mert holnap már úgy is kevesebbet ér, ezzel meg a fogyasztást gerjesztik. Nézd meg a bitcoinosokat. Inkább hitelt vesznek fel, de bitcoint nem adnak el. Ez jó lenne fizetőeszköznek? Minden pénz elfekvőben egy számlán? Szerintem nemsoká a bitcoin is ugrani fog, mert a coinerek már be vannak zsongva, hogy trump még egy szóval sem említette meg kedvenckéjüket. Ha trump már "B"-re csücsöríti a száját, meglódul az árfolyam, mi lesz ha már a BI-t kimondja. :-) Már minden állam ezt akarja tartaléknak, csak félnek truptól, hogy reggel valamit aláír, aztán még fel sem áll az asztaltól és visszavonja. Hátha a trumpcoin lesz inkább a befutó. :-), azt kellene a kincstárban tartani. Egyszer duplázva, aztán lefelezve a biztonsági tartalékot, ami az értékmegőrzésért van.
A lendület és a lelkesedéd azért kopott (amennyire az általam követett részvènyeken látszik) az ész nélküli mindent is felhúzásra, kezdik kiválogatni mi az amit még futtatnak, fôleg a novemberi-januári idôszakhoz képest. De majd vehetünk bulldozeres cégeket a gázai övezet lerombolása nagy tervére (amúgy ezúton is csókoltatom azt a jelentôs számú arab amerikai és balos demokrats szavazót, aki a Biden-adminisztráció Izrael-politikája miatt szavazott Trumpra, vagy hagyta üresen a lapot).
Kedves Krisztinal, Kedves Fórumtársak! Estee Laudert hogy látjátok? Tegnap nagyot esett jelentésre!!! Jövőkép? Kína...megint Kína...visszaesés emberek nem veszik és a vámháborúk itt is...vezetőváltás elbocsájtások és konkurencia. A L’Oreal pl. nagy veszélyt jelent? Erős konkurens? Mikor lehet érdemes venni...ha egyáltalán érdemes? :)
Valahogy nem kerek nekem ez most, nincs rajta masni. Nem esni kene eloszor, hogy johessen egy ujabb kor penznyomtatas es ugy fel? Vagy mar nem is kell mondani, csak nyomtatnak sutyiban? Valahonnan van meg tobb penz a rendszerben, ami meg magasabb arakat eredmenyez... ugye van a kis bunozes a kozepes, a nagy meg az USA
Változatlanul nincs igény és akarat az esésre.. Mindenképpen új ATH várok az összes index esetében. "" Egy túlhúzott, túlárazott piac""" ezt már évek óta lehet mondani, és még sok évig fogják is. Talán 5700-ra vagy maximum 5400 -ig korrigálhat vissza az SP, de azt 2nap alatt megveszik és megyünk tovább előre.
SPY daytrade Bazarta a tegnapelotti nagy esesbol adodo gap-down szakadasst. A ker5des az, hogy akkor most halad-e tovabb? Egyelore aa wave(b) csucsa, 6120 kornyekere varhatjuk a wave(iii) hullam veget. . 2)NDX daytrade https://imgur.com/a/3fCFcXu
FRO: Nem vagyok erős Elliot elemzésben, de jól látom, hogy FRO chartja alapján most van a legmeredekebben emelkedő szakasz? Szerintetek meddig mehet az első komolyabb korrekció előtt?Szerintem az emelkedést fundásan is alátámasztja, hogy a VLCC árak kilőttek az utóbbi időben: https://fearnpulse.com/fearnleys-weekly-report
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.