Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD csütörtök, 14:40
Előzmény: #267719  kkv14
Ritka jó meglátások tőled, keep it up!
kkv14 csütörtök, 14:14
Előzmény: #267701  Vodafonelive

kkv14 csütörtök, 14:12

EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 13:49
Előzmény: #267713  kornel1949
Szerintem úgy hogy hivalatossan a gyerek veszi (Az ő nevére), te mint társ adós vagy , és te adod a önrészt is.. korábban mintha hallottam volna pont ilyen szcenáriót
Goldstein17 csütörtök, 13:30
Előzmény: #267711  slash
Most én is Abbáziában vagyok, apartmant szoktunk kivenni, de most az utolsó pillanatban döntöttünk így egy szállodát választottunk. Monarchia idején épült szálloda közvetlenül a Lungomare sétányon. Gyönyörű volt a reggel mar hajnalban kint voltunk.
Goldstein17 csütörtök, 13:26
Előzmény: #267713  kornel1949
Szülői kezesség vállalással.
Goldstein17 csütörtök, 13:25
Előzmény: #267710  greenman76
Nincs nevesitve, hogy az épp miben van, de ha épp az hangzik jól,  mondhatom,  hogy igen:)
kornel1949 csütörtök, 13:21
Előzmény: #267708  Goldstein17
Technikailag hogyan tudtad felvenni az OSP-t a gyerekre, mint első lakás vásárló, ha a gyereked még tanul és nincs jövedelme/munkaviszonya?
greenman76
greenman76 csütörtök, 12:53
Előzmény: #267711  slash
De tudod, minden lakás csak egyetlen vevőre vár, a többi köpködhet nyugodtan...
slash
slash csütörtök, 12:49
Előzmény: #267706  greenman76
Én azt tapasztalom hogy már a jó lokációban lévő 1 M feletti lakásokat is keményen fikázzák. Ma is olvastam 50Nm Római panel 68M körül. Röhögő és anyázó kommentek. 
greenman76
greenman76 csütörtök, 12:29
Előzmény: #267708  Goldstein17
1 millió "nyereség" miatt nyilván én sem vacakoltam volna. 
Gondolom a vételár OSP miatt ki nem fizetett része meg dolgozik addig a 7 % -on.
Freszelés csütörtök, 12:25
Előzmény: #267705  slash
szomszéd nénim jajgatott hogy a N+3-as havi 27 ezer forintos közös költsége is sok, nem akar 30ezret fizetni.. másik szomszédom dolgozó családos 40-es "gondolnunk kell a közösköltség emelésnél a nyugdijasokra". Én inkább a saját ingatlanomra és az értékére gondolok. Nekik ráadásul ez az ingatlanjuk az egyedüli vagyontárgyuk. nekik kéne leginkább óvniuk gondolniuk rá... de hát. A harmadik (felső) szomszéd 80+-os néni ki se tud menni a lakásából (pont akkora mint amekkorában én lakok a családommal), mesélte a meghatalmazás (közgyűlés) átvételekor hogy "jajj fogy a tartalék". Eljön az idő hogy kifaggassam hogy akar-e kisebbe költözni, mert örömmel kivásárlom bár egy kis fix appanázst is adok neki meg egy fix kezdőpénzt akár csak nyerjem én meg a lakását. ha 10-20 évig elél se gond, majd a gyerekemnek jó lesz kezdőlakásnak. :D
És ezek bőven 100M+ lakások még legfingott állapotban is, az N+3-as meg súrolja a 200-t.
Mondjuk autót egyik se tart. És ez persze békaperspektíva, mikroközösség, egyéni tapasztalás, stb. 
ingatlan gazdagság van meg hozzá komoly tőke szegénység.
Goldstein17 csütörtök, 11:52
Előzmény: #267706  greenman76
Ha nem lenne OSP, biztosan nem vettük volna meg ezt a lakást.  Egyébként még ki tudtam volna szállni belőle 1 millió nyerővel, mert az eladók variáltak és ha nem fogadjuk el akkor az ajánlattételi biztosíték visszajart volna. Nem tudom ők ezzel tisztában vannak-e egyáltalán. 
greenman76
greenman76 csütörtök, 10:15
Ez akár még reális is lehet, ősszel már okosabbak lehetünk.
greenman76
greenman76 csütörtök, 10:13
Előzmény: #267700  slash
Egyedi élethelyzetek mindig voltak és lesznek is, de én nem ezekről beszéltem. 
Az 1M/nm ár egy kb 70 nm -es felújítandó panel esetében sajnos a mai árakat nézve nem rossz, de nem is kiemelten jó.
Szerintem a fórumtáts szívesen látná ott a gyermekét és a saját csapattal jóval a piaci ár alatt újítja fel, ami nekem legalább 15 millió lenne, ami számomra egy panelért összköltségvetésben nem opció. Másrészt szerintem nem elsődlegesen üzleti lehetőséget lát benne, anyagilag ettől sokkal jobban "el van eresztve".
Rengeteg 35 nm/kicsikét 50 M feletti "kispanelokat" figyelek, szép lassan fogyogatnak, nyilván nem tudhatom az alku mértékét, de szépen mennek.
A 2 szobásaknál azért már lassabban, de ott is tűnögetnek.
Mást tapasztalsz? Konkrétumok..??
Jómagan totál neked szurkolok, hogy igazad legyen, már nyitott bukszával várom ezeket a lehetőségeket... :-) 
slash
slash csütörtök, 09:50
Előzmény: #267704  Freszelés
sztem egy két belvárosi nyugger  öreglány akinek felértékelődött a lakása ő még nem látott 2 millát egyben. Aki 100 millás kecóban él ott már nincs mese. Elnézve a szomszédaim akik 20-30 millát tartanak autóban ott már nincs szegényszag.  Én is másfél két millát tartok konyhapénznek. semmiféle támogatás műsor nincs már a szar elvált a vajtól már régóta. új világ van. 
Freszelés csütörtök, 09:18
Előzmény: #267703  slash
nem is volna rossz. olyanok ülnek 100-200-300 milliós ingatlanokban akik egyben nem láttak 2 milliót, felújításban nem is gondolkodtak sose - szóval negyedelődjön csak az ingatlanár és menjen a rezsi fel négyszeresére.
de erre ugy 0% eselyt latok. maradnak a tamogatasok, megmentunk mindenkit, és igy jo sokat egetik a a mindenki által befizetett adot. de mivel nem a zsebükből veszik ki közvetlenül ezért fel se fogják hogy ez mekkora baj. menthetetlen a társadalom. .)
slash
slash csütörtök, 06:22
Előzmény: #267702  Vodafonelive
A házak még nagyobb veszélyben vannak. Itt a klima-energia válság. Egy ház 2-3szor nagyobb energiát kér mint egy 50-60nm-es panellakás. Ez az ára a kényelmes életnek. Eddig csak a gázzal -árammal kellett limiten belül maradni most már mindennel spórolni kell. Tegnap mentem egy kört a környéken , kertváros, az összes kert kiszáradva, elhanyagolva, az aszály megölte a kerteket. Nincs eső. Egy ház egy szép kert nélkül szart sem ér maga egy szép  kert simán megzabál évi pár százezret (kertész nélkül) . ha ez a hőség rendszeres lesz akkor itt Alföld, Bács Kiskun stb sivatag lesz ott árcsökkenés lesz. 
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 06:13
Előzmény: #267700  slash
Házak esetén mit gondolsz? Követik a panel/tégla lakások sorsát?
Vodafonelive
Vodafonelive csütörtök, 06:11
Előzmény: #267699  greenman76
Rezsicsökkentés eltörlésével lehet, hogy egy család életében más matek jön ki az említett panel méretnél, nem?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek