Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2026. 06. 28. 22:40
Előzmény: #266457  Pistike12
Valamit állitottál én azt fogom jövő júniusában összevetni a valós áralakulással.
De persze jósolhatsz még egyet (vagy akár havonta is egy újat)
Majd megnézzük, hogy azok mennyire válnak be.
Pistike12 2026. 06. 28. 22:39
Előzmény: #266458  Pistike12
Ja es a kedvencem. 
1.21 lett a reprodukcios rata, holott a valaga volt legnagyobb tamogatast kaptak a jogosultak az adofizetoktol! 
Egyik oldal. Fuj migransok, masik oldal migransokat, erre vendegmunkasokat, majd no vendegmunkast. 
A liberalizmus es soros miatt nem szuletnek gyerekek, a masim orban rendszere miatt nem szuletnek😁 
Egesz dobbenetes ebben a felostasban Török Gabornak lenni😁 
Berlini is kimondottan komikus, hogy nekem osztja azt, hogy azon az oldalon alltam, hogy nem lesz arnovekedes. 
2023ban ezer vassal voltam tamadva (ugye munison), hogy venni kell mert kiarazodas lesz, es egy n+3as a 13ban 150m kornyeke lesz. 1 evig kaptam az ivet... 
Most meg hirtelen besorolva lettem a  "masik" oldalra, hogy megjegyeztem h 3% os hitel es airbnb nelkul siman csokkenes lesz akar realban - 20%ig.
Pistike12 2026. 06. 28. 22:26
Előzmény: #266456  N0MAD
Lehet kötözködni, de  eleg jol lathato ennek az embernek a tenykedese. Objektiven lathatoak az eredmenyei. 
Szerintem a mostani szavazas arrol szolt, hogy eleg azokbol az emberekbol, akik csak ideologiak moge bujva akarnak hatalmin lenni mikozben szakmaitlanok. 
De az emberek is erdekesek. Forumokban olvasni is mar kesz fajdalom:
- mi az hogy draga a parkolas. Miert nincsenek parkolok.. 
- szar a tomegkozlekedes, nem vagyok hajlando vele menni
- miert nem kapok tamogatast, vagy ujitja fel az allam a tarsashazat amibe lakok, es sajat tulajdonom. Draga a kozoskoltseg, be emeljunk... 
- 48C van, es szol az energiaugyi miniszter hogy kevesebb klima legyen, mert a Duna miatt vissza kell fogni Paksot. Erre Tisza a hibas OV a hibas. 
- nekem zold rendszamom van ingyen parkolas jar
- kina lehagy minket (olcsobban gyart), mit kepzel a nyugati tokes hogy nem emel bert.. 
Sorolhatnam napestig... 
Pistike12 2026. 06. 28. 22:17
Előzmény: #266454  berlini
Talan nem kellene municiot adni a jobboldalnak, hogy a liberalis eszme=Karacsonygerivel.
Ahogy Orban sem=jobboldalisaggal. 
Ez a Karacsony csak es kizarolag a sajat hatalmat tartja fenn eszmek moge bujva. 
Engedd meg nekem, hogy a valasztas utani arcsokkenest is beleszamoljuk mar. Atlag nm ar 1.215.000ft/nm 2026 aprilis. 
Ujepitesu 1.72m/nm
2 szobas nem uj:1.32m/n.
2028. aprilisba nezzuk meg. Mint irtam a csokkenes realban 20%ig, ha kivezetik a 3%os hitelt. Airbnb mar korlatozva. 
N0MAD 2026. 06. 28. 22:16
Előzmény: #266455  Pistike12
akkor ha jól értelek vidéken az emberekkel van baj, bp-n karácsonnyal.
Pistike12 2026. 06. 28. 22:00
Előzmény: #266452  DaGi
Ha ismered a kornyeket, akkor tudhatod hogy nincs esely erre. Oda penz kell, kialakitani a telkeket, infrastruktúrat, es elkezdenibepiteni vagy odaadni fejlesztoknek ugy, hogy teruleten belul eloirod mit lehet epiteni.
En elkoltoztem Bprol 2 eve. Most kvazi vissza. 
Botranyos a valtozas. Mindenhol terd fole ero gaz, hajlektalanok szipusok lecsuszott emberek. Rendezetlenseg. Ezt a Karácsonyt el kell zavarni es valasztani kell egy Toth Jozsef fele polgarmestert aki ert hozza. Rendet tart, es van vizioja es ahhoz szaktudasa! 
A helyszinrol kirugdosott mav lakok helyere csovesek cigok koltoztek, es szetvagtak a kornyeket. Ennyit ert az alliveralizmusa a Karacsinynak es csapatanak. Becs is liberalis, megsem szakmaiatlan. 
Karacsony a semmirekelloseget leplezi azzal h liberalis. Ez jobboldalikent is alkalnatlan lenne. 
Ott a Marin city es langnegyed terulete. Lehet szidni - sok beepites stb- de az egy uj manhattan varosresz. Lehet utana csinalni. 
berlini
berlini 2026. 06. 28. 22:00
Előzmény: #266447  Pistike12
Amikor tőled a szakmaiatlanság vádját olvasom, akkor ezentul is eszembe fog jutni a 2027 júniusáig általad megjósolt 20%-os 8. kerületi lakásár esés.
Amúgy meg észrevehetnéd már, hogy ma már csak a legprimitivebb fidesz propagandisták harcolnak a libsi megbélyegzéssel mindenkivel szemben, aki más gondol mint az u.n. pedofil-őskersztény kuzus. (Hogy én is bélyegezzek egy kicsit.)
berlini
berlini 2026. 06. 28. 21:53
Előzmény: #266442  Bandita
Vágyálom?
Nézz utána.
A választási év pénzesője egy kb 4-6%-os Magyarországon a reálbér-növekedést eredményez idén.
Eddig az állam erősődő eladósodottsága volt a motor.
 Jövőre,  2027-ben EUs pénzek generálta magyar 3-4%-os GDP növekedés, (amit egy erősödő Európai gazdasági növekedés is meglendit) ezt a reálbér emelkedést akár 6% fölé is viheti.
DaGi 2026. 06. 28. 21:00
Előzmény: #266448  Pistike12
Hat pedig ilyenre szamtalan jo pelda volt mar, pl. kozossegi kertek a 8. keruletben az irodaepitesek elott, szorakozohelyek, kozossegi helyek. Mukodott mar ez mashol jol, itt is van ra esely.
Phylaxa 2026. 06. 28. 18:43
Előzmény: #266450  Freszelés
Vízellátás (nem közmű), energiaraktározás, kvantumprocesszorfejlesztés és gyártás. Neumann támaszait (1 és 0) ki kell tölteni új állapotokkal. :)
Freszelés 2026. 06. 28. 18:30
Előzmény: #266449  Firekiller
akko' mibe köll tenni a pénzt? pénzbe? :D mert az talán nem csuklik 10-20-80%-ot 1-2 év alatt? (mondjuk de, 10-20at épp simán, csak hát a többi lehet nagyobbat nyekken - vagy ilyesmi.)
Firekiller
Firekiller 2026. 06. 28. 18:25
Előzmény: #266446  Goldstein17
ajajj akkor az be fog gyűrűzni az otp-be is, meg ingatlan árakba is, hiszen mindkettő realeszköz és együtt mozognak 
Pistike12 2026. 06. 28. 18:14
Előzmény: #266447  Pistike12
De a legrohejesebb resz:.
"A fejlesztés első látványos eleme az úgynevezett Kapagyár lehet. A mintegy öt hektáros területen ma is állnak olyan, a 20. század első felében épült műhelyek és raktárak, amelyek jó állapotuk miatt új funkciót kaphatnak. A tervek szerint már jövőre megkezdődhet az épületek fokozatos benépesítése: civil szervezetek, kulturális közösségek és különböző városi kezdeményezések költözhetnek be, hogy még az építkezések előtt életet vigyenek a területre."
Ezt az igazi libsiszoveget. Lepukkant szarokba koltoztetni valamiket ezzel megtelik elettel, igy legalabb lesz elet az elotkezes elott, ahol majd szazaval ezrevel fognak hemzsegni a jolszitualt melosok. 😁 
Illetve ez meg is konnyiti majd biztos a fold es terepmunkakat😁 
Pistike12 2026. 06. 28. 18:09
Erdekes cikk a Rakosrendezo fejlesztesrol.
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2026/06/rakosrendezo-gyakorlatilag-automentes-ovezet-lesz
Tetten erheto benne a Karacsony fele total alkalmatlansag, a liberalisainkra jellemzo omlenges melletti teljes szakmaiatlansag, es a teszetoaszasag miatti penzugyi analfabetasag.
 "Lesznek magasabb kategóriájú otthonok is, hiszen egy ilyen volumenű fejlesztésnek pénzügyi elvárásoknak is meg kell felelnie, ugyanakkor a lakások többségét kifejezetten a középosztály számára tervezik. Ha ma épülne fel a városrész, a számításaik szerint nagyjából a jelenlegi 1,5 millió forintos négyzetméterár jelentené azt a határt, ahol a megfizethetőség és a gazdaságos működés még találkozhat."
Miert pont 1.5m/nm? On matematikus? Ez valami megfizethetosegi csodahatar? (viccnek is rossz, sorban allnak piaci alapon a kornyeken hasonlo aron) 
" A jelenlegi számítások szerint a terület mintegy 80 százalékát piaci alapon értékesítenék fejlesztőknek, a fennmaradó rész pedig lehetőséget teremtene arra, hogy a főváros mintegy kétezer bérlakást hozzon létre." 
Igazi magyar liberalis mle beszeles. Magyarul: eladjuk sima tarsashazepitoknek, es ha marad zse, talan epitunk berlakasokat, de a tokom tudja mikor😁 
Goldstein17 2026. 06. 28. 13:26
Előzmény: #266445  Pistike12
Az amerikai piac cape-je 40 fölött van, csak 1999 decemberében volt ennél magasabb. Nem tudni mikor, de jön majd a megrázó erejű kijózanodás.
Pistike12 2026. 06. 28. 11:38
Előzmény: #266443  Freszelés
+ azert erdekes ez a tech reszveny (a chipgyartok mar mas ugy), mert ha EU befekez, Kina is sajatot csinal, akkor az USA gazdasaga felfalja magat vele szerintem.
A chipgyartas pedig nagyon durva. Irtozat nyeresegek, de ha bovitenek es kifullad, akkor meg elkepeszto kapacitas tobblet lesz. 
Tehat vagy orulten jol jar aki vett reszvenyt, vagy oriasit fog szolni kifulladas eseten. 
Pistike12 2026. 06. 28. 11:34
Előzmény: #266443  Freszelés
Ne is mondd a tech reszvenyt. A 19en vett ibtelemet eladtam 26on tavaly... 14pnel elsirtam magam. 
Egyebkent nalunk most jegeltek le az MIt. A kozpontunk is fekre lepett. Komoly rezinancia lett a koltsegeken. 
Sima - nem fejlesztoi- allasokon tobb mint ketseges h megerie bevezetni. 
Eloszor en is lattam a szerzodeses koltsegeket, es mondtam is hogy az allomany 30%an off. De olyan szintu aprobetus resz volt a dijakban, mint jtolag kiderult, hogy korlatoztuk mind a hozzaferoket, mind a felhasznalasi teruletet es celt. 
Az OTP vezerhelyettesenek volt egy nyilatkozata, miszerint a koltsegek es a kiszolgaltatottsag miatt naluk nem lesz altalanos az mi felhasznalas. 
Kicsit bosszankodtam is, mert a teruletemen jo lett volna... De ukazba kaptam, hogy nem. 
Freszelés 2026. 06. 28. 11:16
Előzmény: #266440  Pistike12

Ezzel azt mondod hogy buy bigtech meg chipgyártók meg ai modellcégek meg infrastruktura meg minden?
Egyébként lehet sokba kerül, mert egy nap 10-100 dollárt elégetek biztos. de ez az átlag akár a márnemannyira olcsó indiai béréhez képest se sok. Szóval van tér bőven arra, hogy felfelé árazzanak. Szerintem ez meg is fog történni. És a cégek ki is fogják fizetni, max kicsit képzik a dolgozókat meg markolják a tökeiket hogy "ésszel". De ha holnaptól kétszer annyiba kerülne is nobrainer hogy megéri.
Nyilván beleépíteni minenhova kiszolgáltatottságot okoz. Ha alaprendszert nemis építenek rá (amúgy dehogynem, csak ne legyen 'vendorlock'), de mindenhova beleszövik nálunk is. de ez kb előírás, ezt üvöltik a füleinkbe a managerek egész nap. Nincs is ezzel baj, zsoldos vagyok, teljesítem.
A téteket meg megtettem a befektetéseimnél. És tartom is őket.
Az eu meg balfasz. ebben teljesen egyetértünk.
Bandita 2026. 06. 28. 09:51
Előzmény: #266432  berlini
Az erős realbár emelkedés szerintem idén vágyálom. 
Kíváncsi leszek igazad lesz-e.
Goldstein17 2026. 06. 27. 23:14
Előzmény: #266434  DavidCamp
Én továbbra is a rövidtávú kiadásról írtam,  az erre szolgáló platformok tobbsege nagyon megbizhato, a vendegek elozetes azonositason mennek keresztül,  persze ennek ára van. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek