Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bronz 2026. 03. 20. 18:42
Előzmény: #264699  berlini
A horvátoknál lezuhant drón is gond nélkül átrepült az ország (és Paks!) felett.
Igazaból megvédték a lakosságot, nehogy lakóházba csapódjon, inkább a horvátok szívjanak vele.
berlini
berlini 2026. 03. 20. 17:55
Előzmény: #264695  DAXHU
Amig Orbán kormányon van, addig nincs veszély.
Ő egyedül meg tudja védeni Magyarországot, de a szomszédokat is.
Ez annyira biztos, hogy pár évvel ezelőtt hagyta, hogy a magyar honvédség lőszer nélkül maradjon.
DaGi 2026. 03. 20. 14:13
Előzmény: #264697  DAXHU
Milyen retteges? Realis veszelyekre valo felkeszules.
DAXHU 2026. 03. 20. 11:30
Előzmény: #264696  Capi
Azok is rettegnek, de mitől?
Capi
Capi 2026. 03. 20. 10:50
Előzmény: #264695  DAXHU
Ekozben a finnek a keszultseg eloszobajaban vannak.
DAXHU 2026. 03. 20. 09:04
Előzmény: #264689  Pistike12
Ha az oroszok megtámadnának egy balti államot, a többi nato tag szerintem csak, hűledezne. Jaj, most mit csináljunk. Az USA meg röhögne és azt mondaná: Oldjátok meg. Az egész nato csak papíron "elrettentő", a valóság teljesen más lenne.
Vodafonelive
Vodafonelive 2026. 03. 19. 11:28
Olvasóktól, és ide íróktól kérdezem, hogy volt már dolgotok jelzáloghitel fedezeti biztosítással kapcsolatban? Nálatok minden flottul ment? Hívtam az ügyintézőt de még mindig nem bírálták el pedig nagyjából ma-holnap van a 15 napos türelmi idő vége, amit a telefonban is megjegyezetek, hogy ez valamiért elég hosszú és mindig rövidebb szokott lenni... Slussz poén, hogy a mostani MBH rosszabb konstruciókkal ajánl biztosítást, mert a mostani biztosítójuk "csak" 6 hónapig adják az álláskeresési periódus alatt. Akikkel én kötöttem a biztosítást ez az időszak 8 hónap max de összesen 32 hónap a biztosítási időszak alatt.
N0MAD 2026. 03. 18. 11:21
Előzmény: #264686  Pistike12
N0MAD 2026. 03. 18. 11:21
Előzmény: #264690  Pistike12
globalizmus szerintem nem azért van mert csináljuk hanem mert ezt hozza a technológia. Ez is együttműködés és jobban megköti a háborúzni vágyó akarnokok kezét mint az atomfegyverek....
N0MAD 2026. 03. 18. 11:19
szerintem eunak atomfegyvere van (britek nélkül is, az meg hogy százszor tudom lakhatatlanná tenni a bolygót vagy csak egyszer az mindegy is, nagyon úgy néz ki a célja nem a használat hanem az elrettentés. mégzárójelebb: ebben irán esetében nem bíznék)
Hagyományos fegyverzetben is veri eu az oroszokat (még a háború előtti készleteikkel is, egyes országoknak se kell nagyon szégyenkezniük, csak közös zászló alá kellene rendezni meg arrafele elhelyezni ahonnan támadás várható, svájc felől aligha)
Oroszokkal egyrészt éppen csak közvetlen hadban nem állunk, nem őket gondolnám a legesélyesebb szövetségeseknek, törököket is inkább. Másrészt kár őket túlmisztifikálni, első meglepetésben foglaltak ukránoktól, azóta pár falut haladtak, majd biztos ők lesznek a világhóditók. Örményországot se voltak képesek (ismét) kisegíteni.....
Persze, tök jó lenne ha oroszországnak lett volna, lenne normális vezetése, szárnyalna a kereskedelem és nem kellene hadikiadások többszörözésében gondolkodni. De nem így alakult.
Hogy usa mekkorát fog koppanni ha kifarol mindenből azt el se merem képzelni. Azt viszont igen hogy ezek a válságok lökik és lökték az eut az egységesedés irányába, ha süt a nap nem változik semmi mert az egyes országok a saját érdekükkel vannak elfogllava.
Így hogy kényszer az együttműködés mindenki el tudja adni a választóinak otthon hogy muszáj, aztán haladjunk. Aztán hajrá legyen központi irányítás abban amiben kell (pénz had külügy ugye mint monarchia kapcsán megtanultuk) meg országos, regionális szintek. Már jobb mintha európán belül háborúzgatnánk újra meg újra.
Pistike12 2026. 03. 18. 08:31
Az eddigi kvazi globalizmus csak usa nelkul... erdekes alternativa lenne...
Mert az biztos, hogy a regi rend megbukott - amit en banok-, kialakult a tobbpolusu vilag, es most az energetikai ujrahuzalozas folyik. Kivancsi leszek a penzugyire. 
Mert biztos h kell jobb, mert a mostani szanalmasan szar lett... Nem tudom h a sok marha aki tamogatta a tobbpolusu vilagrend mantrat, az mit gondol magaban - ha egyáltalán felfogta, mi tortenik- az uj rendrol, es ezt a lovat akartae. Mar azert sok ilyen oroszparti brics marhatol hallom, hogy nem teccik nekik a dolog,  es vicces hogy a regi rend alapkoveire (jog, egyenloseg stb.) hivatkozva ervelgetnek... 
Kulonosen vicces h hatterhatalmazva zsidozva obegattak trump mellett, aki letrehozta a beketanacsot es izraellel karoltve tamadja a vilagot, ami miatt a sok marha vert izzadhat majd a szamlakkal lassan... 
Pistike12 2026. 03. 18. 08:19
Előzmény: #264687  N0MAD
Szted ha az USA kihatralna a NATObol, akkor mi lenne a megoldas? Komolyan erdekel, mert kivancsi vagyok a véleményetekre.
En ugy latom h energiahordozo nelkul, illetve eros atompajzs es haditechnika nelkul az egyetlen ut lehetne, ami persze furcsanak hatna, de efyebkent Europa kioffolna. 
Egyebkent Trump mar viszakozott is, gondolom emlekeztettek, hogy egy ilyen iranyu elmozdulas  Europa es Azsia között az USAt kioffolna. 
Meghozza extra durvan, mert bar szerintem sem mukodokepes gyakorlatban, de mar egy kompromisszumos egyuttmukodes, amibe az USA lokne az EUt, egy olyan egyseget teremtene, ami fel pillanat alatt masodlagossa tenne a szabadsag foldjet🙂
Dollar off, kozossegi halok off, high tech off, befolyasolasi csatornak off, energiazsarolas off. 
Eleg veszelyes palyan mozog a szoke herceg, mert a serpenyő nyertes oldalan levo hozadek marginalis ahhoz kepest, amibe belelokheti az USAt... 
berlini
berlini 2026. 03. 18. 08:04
Előzmény: #264687  N0MAD
Észak Koreát ne hagyjátok ki a szövetségből
N0MAD 2026. 03. 17. 20:52
Előzmény: #264686  Pistike12
az eu.
az oroszokkal. oké.
Pistike12 2026. 03. 17. 20:14
Off a tema, de az nem tudom hogy a jueszéj mit szolna ha az Eu osszefogna az oroszokkal es kinaval.
Lenne meglepodes... Es biztonsagi kockazat az usanak... 
https://www.portfolio.hu/global/20260317/belengette-donald-trump-az-egyesult-allamok-kilephet-a-nato-bol-824978
Pistike12 2026. 03. 17. 18:34
Előzmény: #264684  J0hnnyEnglish
Mert igaza van. Ha eleg intelligens vagy huszonevesen egy luxusautohoz es hazhoz, akkor valoban lesz. Ebben nem teved. 
Aki meg nem eri el, az nem eleg intelligens hozzá. 
Ennek  szamossagarol termeszetesen nem beszel. En azert ugy erzem h azon 20evesek 98%a akik luxusautoval es hazzal birnak, nem ehhez a korhoz tartoznak🙂
De a kollega tevedhetlen, foleg ilyen mondatokkal🙂
A nap ugyis felkel, az eg kek, majd elmennek a felhok, mindenki haldoklik... 
Ezzel en sem tevedek🙂 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2026. 03. 17. 16:00
Előzmény: #264677  HerrLudwig

Ő maga írta, hogy minden csak intelligencia kérdése! Huszonévesen a saját luxusautó és családi ház is csak ezen múlik.
Természetes a válasz is rá, azért kritizáljuk mert irigyek vagyunk és korlátolt képességeinkkel fel sem fogjuk milyen bagatell ezt összehozni - ezért tartunk ott ahol!
HerrLudwig 2026. 03. 17. 15:34
Nincs jelentösége, mennyi vagyona van eperföld hösének. Szerintem ö azt gondolja, ezzel valamiféle irigységet vált ki a többi kommentelöböl és én ugyan a többiek nevében nem nyilatkozom, de én nem irigykedek rá, egy kicsit sem. Inkább szánom. Mert hát milyen szánalmas alak már, aki úgy érzi, napi szinten itt kell bizonygatnia egy névtelen fórumon vadidegeneknek, hogy ö mekkora király.
És ez teljesen független attól, mekkora vagyona van vagy nincs, szar lehet az ö börében lenni
N0MAD 2026. 03. 17. 11:55
Előzmény: #264670  Spiller
Hát feléd se sokan érezhetik, az azért sejthető.
Goldstein17 2026. 03. 17. 09:46
Előzmény: #264679  FR73
Ez így igaz, bár 500 millió- 1 mrd reálvagyon növekmény túlzott egy ilyen vagyon mellett, itt már a vagyon megőrzése fontosabb , mint a gyarapítása, én 2 %-kal számolnék hosszútávon, az 200 milló. Persze, ha jólmenő vállalkozások vannak, akkor ennek a sokszorosa. Egyébként pedig van az a típus, aki nem tud vagy nem akar elszakadni a korábbi önmagától és mentálisan megragad egy korábbi szinten. Ez persze nem kritika, attól hogy valakinek sok pénze van, nem kell feltétlenül az átlag multimilliárdos életét élnie. Sok ilyet látunk a közéletben is, szalonázgató multimilliárdosok, miniszterelök, aki a világ egyik leggazdagabb embere lett hirtelen, a disznóvágáson pálinkát hörpint a disznólábból. Személyesen is ismerek párat, szakmunkásként gyárat privatizáltak, óriási már a vagyon, de az utazásoktól, autótól, stb. eltekintve maradt a teljesen egyszerű élet.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek