Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash
slash 2025. 12. 15. 20:45
Előzmény: #262698  Atti
Ha nem érdekel ne olvasd, és kussolj. Beszélgetek a barátaimmal. 
slash
slash 2025. 12. 15. 20:44
Előzmény: #262697  Second Wave
Egyetértek. Szuper csaptelepeket raktam fel fél év után redva az összes. Elképesztő. 
Atti 2025. 12. 15. 20:38
Előzmény: #262689  slash
Ne hisztizz már.
Elvileg férfi vagy.
Mit picsogsz?
Ha nem felel meg az albiztatás add el a kecót.
De akkor ne panaszkodj, ha 5 év múlva nem tudod vissza venni.
Second Wave 2025. 12. 15. 19:53
Előzmény: #262695  izommanvagyok
Sosem értettem, hogy lehet, hogy a bérbeadott lakásaimban minden(!) 2x 3x gyorsabban amortizálódik, mint nálam itthon, de most megvilágosodtam :-)
Freszelés 2025. 12. 15. 19:50
Előzmény: #262695  izommanvagyok
" én voltam trehány nem müködött megfelelően átadáskor  új lakó cserénél egy két dolog... akkor ha 1-2 héten belül szól a lakó, hogy figyelj már nem jól adtam át a lakást akkor megcsinálom."
Korrekt, becsületes úriember vagy. :)
izommanvagyok 2025. 12. 15. 19:47

én a WC cserét egyébb hasonló dolgokat csak akkor csinálom meg a lakónak ha ő nem volt hajlandó megcsinálni és éppen megy el.. akkor kemény pénzeket levonok a kaucióból szakember áron megcsinálom neki.. De egyébként nem!
Meg olyan is volt már , hogy én voltam trehány nem müködött megfelelően átadáskor  új lakó cserénél egy két dolog... akkor ha 1-2 héten belül szól a lakó, hogy figyelj már nem jól adtam át a lakást akkor megcsinálom.
De ha már ott van egy jó ideje ő használta el akkor az már az ő sara.
EGyik 3-4 hónapja ott levő új fiatal lakó párom bömbölve felhívott nem jön a melegvíz.. ( kaján hanggal igen igen nem jó csináljak valamit azonnal! :D) 
Mondom neki konyhába megy ? csak a fürdőbe nem... ? hát nem megy.. hát mondom akkor az pech szerződésünk pontja szerint neki kell megcsinálni.. kérek egy képet majd a végén ha kicserélte a csapot vagy megjavította...  de jeleztem nekik lehet csak a csap tekerőjében a dió ment tönkre pár ezer ft.. 2 napig nem szólt hozzám ( levelemre)  mondom hát haragszik biztos de mondom igy állapodtunk meg olvassa el a szerződést... azt hitte a kutyája vagyok írtam neki karbantartási feladatokat nem tudok bevállalni nem is így egyeztünk meg... senkinek a rabszolgája nem vagyok.. Erre fel 3 napra rá írta, hogy nagyon örül nem kellett csapot cserélni csak a dió  tekerő kopott el..  Nagyszerű gondoltam magamba..
A lényeg a csapot redőnyt bármit  akár direkt nem vigyázva fogják használni ha nincs ilyen benne a szerződésedbe.. erősen tekerik húzzák ráncigálják nem vigyázva rá és hamarabb elkopik tönkre megy.. Egy katasztrófa ... Ha neki kell megcsináltatni  kétszer addig tart legalább vagy még többször mert az ő bőrére megy a vásár... 
izommanvagyok 2025. 12. 15. 19:38
Előzmény: #262693  izommanvagyok

Hiba alatt értsd megcsúszott a hitelével stb.. elég komoly an veszik kint a helyzetet. 
Én mindenre fel vagyok készülve ha jön a nyugati adórendszer arra is már kész terveim vannak hogy fogok üzemelni gazdaságosan a német rokonaimat alaposan kikérdeztem hogy mennek ezek a  dolgok kint a csodás nyugaton. 
izommanvagyok 2025. 12. 15. 19:35
Előzmény: #262692  izommanvagyok

Sajnos ha nem írod bele , hogy a falon kívüli hibák az ő hibája  akkor még direkt is tönkre teszik nem vigyáznak a csapra redőnyre stb..
Egyébként ez a törvény és eljárás a nagy nyugaton .. is! Kisebb karbantartási munkákat át tudsz hárítani a lakóra  ( ezeket ) de nagyobbat nem mondjuk egy kazán cserét javítását. ( utána néztem direkt ha már jön a nyugat majmoljuk őket)
Ja és ott 3 meg 12 havi jövedelem igazolásokat kérnek sorbanállás van a lakásokért  nagyok kemény szűrőn megy át valami hasonló mint a khr es listát is lekérnek a bérlőktől azt is megnézik milyen kocsija van mit vett milyen tartozása volt vagy nem. Ahol hiba van ott az az illető lakást sem kap.
Na szép új világ lesz megnézem majd  a libsi fejeket most is rí a szájuk milyen nehéz lakást kapni na majd akkor milyen nehéz lesz ha az is idehaza bejön mert nyugatosodunk!
izommanvagyok 2025. 12. 15. 19:32
Előzmény: #262689  slash

Nekem automatice inflációs emelés van a szerződésbe ez nem mindig elég .. ha nem akkor nyáron keresem meg külön megállapodással.   Szerződésbe bele tudod írni  , hogy minden falon kívüli hiba az ő hibája ő szereli meg  legyen az egy csöpögő csap vagy WC vagy leszakadt redőny. . Ő használta el ő felel érte ő javítja meg ez nekem bele van írva a szerződésembe.
Akkor nem ugráltatnak ezt törvény megengedi a kisebb karbantartási munkákat így nem rád hárítják. 
az is bele van írva , hogy frissen festve kapta a lakást így adja vissza ezt sem bünteti a törvény.
Én a falon belüli hibákért felelek legyen az vezeték vagy csőtörés a falban. De arra meg ott a biztosítást 1000 ft havonta amit a lakók fizetnek szintén.  Ha valami beázás van csőtörés fizeti a biztosító oda adom a lovét neki és megcsináltatja belőle.
Van még a fütés rendszer ami elromolhat ( kazán ) na azt nem tudod rá hárítani max egy kis éves karbantartás átnézési díjat de nem kazán cserét. ( ezt tiltja a törvény) 
DE itt jön a képbe, hogy panel lakást adunk ki ( távhő ) ami nem romolhat el.
Remélem segítettem jobb szerződést kötni a jövőben. 
(ÉN egyébként ksh lakbér indexet fogom ezentúl és nem a ksh inflációs emelést bele írni a szerződésbe itt valaki jelezte ezt hogy kell.. na akkor pontosan a lakbér  emelkedés nagyságát fogja követni és nincs elmaradás )
Hazug közvélemény kutatásra nem hallgatok. Lesz ami lesz már beletörődtem ha bírka a nép bírka  majd szívunk 4 évig aztán úgyis a mostaniak jönnek ennyike. 
ÉN megleszek így is aki meg a munkájától függ csakis annak nagy pofon lesz.. főleg ha elveszti azt a kis munkáját is..
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 12. 15. 19:04
Előzmény: #262682  Capi
Nekem vele pl. nincs problémám. 1. Jól látta a helyzetet eddig. 2. on topic szokott lenni. 
.
Bár floodért kapot time out, én az ő írásait nem éreztem annak (max. repetitív volt, de nem kellett oldalakat görgetni miatt és legalább valamilyen lakáspiaci ars poetica volt).
-
Az pedig, hogy valaki nem adózik úgy, hogy lényegében minden különösebb erőfeszítés nélkül lehet optimalizálni az adót, az már az ő bajuk. A big brother korszakában ezt már kár reszkírozni szvsz. 
slash
slash 2025. 12. 15. 18:37
Előzmény: #262688  jocinet
Már szeptemberben bedobtam az emelést akkor is nyüffögés volt akkor adtam neki haladékot! Kurvára unom már, ha valami elromlik azonnal jön a pokolfénykép a nem müködő dolgokról. Jajgatás a köbön. 
Kifzetem az adót, , vizóracsere  , villany, csaptelep csere, poloskairtás  alig kerestem vele valamit.  
Még szarul eladva és  egy 6%os fixmap kamattal is dupla pénz jött volna be.   Ülnék a kanapémon és csipogna a kamat sms ( ez a kedvenc hangom) . De ha eladom elveszett. Mindegy. szar. 
jocinet 2025. 12. 15. 18:31
Előzmény: #262684  slash
Sajnos december nem optimális az emelésre, mert ilyenkor szezonálisan kevesebben keresnek albit és kockáztatsz egy 3 hónapos üresen állást, amíg normális albérlőt találsz. Miért nem júliusban dobod be ezt az emeléses témát?
Capi
Capi 2025. 12. 15. 18:25
Előzmény: #262686  DavidCamp
A felet mar kiadta tarsberletbe. Hasitasi nem ker kódot!!!!
DavidCamp 2025. 12. 15. 18:24
Megadoztatjak. Csepelyi iszonyka metely mar megmondta a tutit. Mindmeghalunk. Bezzeg o 15 napon keresztül ásta csepelyen a tamariska domb alatt az atyombunykeret. Vakuuumooos lesz az biza. Gugli fejuek hej előre!!!! Na léptem. LOL.MEGALOL
DavidCamp 2025. 12. 15. 18:21
Ezek ilyenek. Sírnak meg rinak. Emelni kell. Én pofátlanul emelek. Úgy indítok hogy 19%. Lesz belőle 10%. Ha 10rol indítok akkor is nyíg amíg 5% nem lesz.
Persze van olyan is aki rothadtalma. Neki marad a 19%. Felmondhat. Majd jön a következő.
slash
slash 2025. 12. 15. 18:11
Előzmény: #262683  slash
Ma próbáltam emelni a bérlőmnek úgy tett mint aki nem értené! Kibaszott 10 rugóról beszélünk!  Lakni azt szeret a hűlye picsa. A körmös meg a fodrász havi 50 de az nem baj. 
Remélem nem adóztatják meg a Fixmap kamatot a tököm tele van ezzel már.  
slash
slash 2025. 12. 15. 18:08
Előzmény: #262680  Moka_Brikka
Jaj , nézd meg micsoda  Stílusos Visszatérés! :-) Ezt nevezem! Turbo üzemmód! :-) 
Capi
Capi 2025. 12. 15. 18:08
Előzmény: #262677  Moka_Brikka
Hasitasis a tihamerapo.  Nala mar most 150% van az OSP óta!!!!
Capi
Capi 2025. 12. 15. 18:06
Előzmény: #262678  izommanvagyok
Na végre az utolsó. Mindegy. Mar jelentettunk többen. 3 napig olvastad a vakum alatt?? Inkább a beteg gyerekeiddel foglalkoznal inkább ahelyett hogy a propagandát nyomatod. 
Amúgy meg a folyó hivatalos programja most készül. Mar tudjuk, hogy amivel itt remesztgetsz mindenkit azt a fityisz írta. Tudod. Vedopajzs!!!! Meg korlátlan olaj, szankcio nélkül. 

Te vagy az igazi fityisz minta. Iszonyka a csepelyi metely!!!! Ezért fizetnek???? 

Nagyon be vagy szarva, hogy ugrik a 350ezer/ho megélhetés meg a 200ftos fűrész poros kenyered. 
Modik! Tiltsatok innen ki véglegesen!!!!!

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek