Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 16:09
Előzmény: #258636  disco
HHhmmm, érdekes. Tehát a gépkocsi beállót és a teraszt is kizárólagosan Te vagy jogosult használni. Ugye ez nagyon más! Amit a lakással együtt a beruházótól vásároltál meg. Ez így biztosan nem történhetett meg.
--
Javaslom az Alapító Okirat és az SZMSZ olvasását!
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 14:58
Előzmény: #258638  Pistike12

a Magyar Györgyös élményemet elmeséltem még a kezdetek kezdetén az ügyvédnőnek akihez beköltöztem
légvonalban kb 200-250 m volt a távolság a két iroda között
én viccesnek gondoltam az esetet ő nem,nem kicsit utálhatta
rögtön Woody Allen szöveggel jött, nem tudom pontosan hogy hangzik, kb arról szól hogy a médiasztár ügyvédek a poklok legmélyebb bugyrába valók, vagy valami hasonló
.
kicsit féltem az ügyvédektől ezért mindig megelőző csapásokkal próbáltam pozíciót fogni, és mindig meggyőztem a vevőket hogy majd én beszélek az ügyvédjével, miről szóljon a szerződés, ne ő, és a legtöbbször hozzájárultak
.
sőt emlékszem két jogvégzett vevőmre, akik soha nem ügyvédkedtek, de amikor kész lett az egyezség nálam, mindegyik felhívta az ügyvédjét és átadta nekem a telefont hogy tárgyaljam le
az egyik korábban volt fideszes országgyűlési képviselő, akkor éppen valami varázsló céget vezetett, és ott beosztottja volt az ügyvéd akinek el kellett mondanom hogy a fönőke számára milyen szöveget faragjon
.
persze messze nem voltam soha még csak egy hajszálnyit sem  partiban szakmailag még a legesetlenebb ügyvéddel sem ,csak rájöttem elég korán, hogy akkor nem lesz késő bánat esetem, ha elérem hogy én leszek a karmester, és minden szereplő tegye ezt ami nem veszélyezteti a pénzem
és kényszerű célszerűségből  megtanultam valamennyire hatékonyan bánni az ügyvédekkel is, legalábbis egy társasházi lakás advét erejéig
büntetőügy az nagyon más sportág lehet isten ments, de még egy sima polgári pertől is
Pistike12 2025. 10. 09. 14:24
Előzmény: #258637  Törölt felhasználó
Magyar Gyorgyrol nekem is van sajat tapasztalatom: hosszu tulnyujtott perek, szinte zero eredmennyel, de folyamatosan vastagon szamolva.
Miutan attanulmanyoztam a tevekenyseget, felmerult bennem, hogy rajta kivul esetleg masnak miben lehetett jo ez a hosszu kitartas adott peres ugyben... 
Közvetett tapasztalat ismerosi korben ingatlannal kapcsolatos egyszerű hibas teljesiteses ugyben: minden jo lesz, minden nyero,, meg tobb jon vissza, mint amit beletetettek, mar megy az izzadas. Megbizasi dij 5m. Eredmeny: eltelt tobb ev, helyzet valtozatlan🙂
Jol tud beszelni, szereti a penzt, es tudja, hogy adjak at onkent az ufek legminimalisabb eredmeny nelkul, pusztan a hatalmas siker jovobe vetett hiteert🙂
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 14:00
Előzmény: #258632  Moka_Brikka

kb bőven 50+ db ügyvédhez volt szerencsém, kb a 90 %-ukat nyom nélkül el is felejtettem
.
a Magyar György emlékezetes maradt
még kb a pályafutása csúcsán volt, amikor 2008 tavaszán nála jártam, annyi vicces sztorit mint ami ott akkor elhangzott tőle, kb a következő két év alatt nem hallottam összesen
egy hosszú asztalhoz ültette le a násznépet, egyenként kijelölte ki hova üljön, ő az asztalfőn foglalt helyet engem a baljához ültetett és végig igazgató úrnak szólított, az eladót a jobbjához
a vevő édesanyja gyerekkori játszótársa volt, a vevő és az eladó édesanyja is jelen volt, az eladó kb 50 éves nő aki kb 30 éve Németországban élt, nem biztos hogy volt teljesen 8 osztálynyi végzettsége és iszonyú gyatrán beszélt magyarul, és három ügyvédbojtár ugrált körülöttünk és kb 3. nekifutásra nyomtattá ki szerződést úgy hogy végre minden adat helyes lett benne, a szerződés két oldalnyi szöveg, kétoldalasan nyomtatva, egy lap
nagyon látványos szertartás volt, még le sem tette mindenki a fenekét indult a sztorivonat, és a kacagás
.
az eladó nem figyelte a műsorszámot, hanem előrehajolva próbálta kibetűzni a szerződés szövegét, és többször is megakasztotta a sztorit, mert kérdezni akart, ilyenkor a Magyar György mindig kivette a kezéből a papírt, megfordítva letette az eladó elé, és a mutatóujjával többször határozottan rábökött az aljára és erélyesen közölte hogy itt írja alá, jó ez így, majd folytatta az aktuális sztorit
kb az ötödik sikertelen kísérlet után kicsit elkeseredve rám nézett kérdően az eladó, és bólintottam és a sztorizást meg nem zavarva halkan súgtam neki hogy nyugodtan aláírhatja, és megtette
végül én mint igazgató úr kaptam szóbeli megbízást a ceremóniamestertől, hogy egy ilyen lakát ennek a közelében neki is intézzek
.
néhání ügyvéddel volt kisebb nagyobb konfliktusom ami mindig ugyanazon okból keletkezett: a csont részletes írott és írásban elfogadott - számára is ismertté vált - vételi ajánlat ellenére úgy fogott neki egyedül közreműködő ügyvédként mintha még most kéne tisztázni és megállapodni - az amúgy az írott és elfogadott vételi ajánlatban már kristálytisztán meglevő - részleteket illetően, és megpróbálta a tiszteletdíját fizető vevő javára valamelyest kedvezőbbre átalakítani
.
volt egy eset amikor még az emailben is legyeztetett szerződésszöveg ellenére az aláírásra összegyűlés alkalmával a Fő utcai irodájában kezdett bele az ügyvéd a feltételek megváltoztatásába, mivel azonnal láttam hogy az amúgy szerény képességű eladó számára ez elfogadhatatlanul hátrányos eltérés lett volna, először finoman próbáltam lebeszélni róla, majd egyre hangosabban, és egyre parasztabb stílusban, és odáig nőtt az ordibálás mellé a feszültség az irodában, hogy az eladó sokkot kapva, habzó a szájjal lefordult a székről és némán fennakadt szemekkel leesett a szőnyegre
szerencsére a vevő pszichiáter lévén elsősegélyben részesítette és ellátta a mentő megérkezéséig
.
túlélte aztán eladtam másnak mert ebből végül nem lett semmi
.
és volt még egy kemény asszóm egy talpra esett kb 35-40 éves nővel a Szemere utcában, aki olaszos volt, és az olasz nagykövetségnek dolgozott főleg
Irányi utcai lakás volt, ír tulaj, a vevő pedig egy olasz házaspár mindketten jogászok, és a követség alkalmazottjai, a nő volt a sikeresebb, egy ideig volt megbízott nagykövet is 
(a férfi vitte ezt az ügyet, simán ráírta angolul az első kérésemre a nyomtatott vételi aljára az én példányomra, hogy ha elfogadtatom az ajánlatot akkor a  mellé biztosítékként átadott 2000 eurot vevői jutalékként megtarthatom)
.
megkapta az elfogadott példányt az ügyvédnő, majd egyszer csak felhívott és telefonon elkezdte átfaragni a dolgot, így jött előbb a szelídebb majd a parasztabb ráhatás telefonba üvöltve
stramm nő volt,megtudott akasztani úgy hogy elnevettem magam: azt mondta hogy "ne beszéljen velem így nem vagyok a maga barátnője"
mikor abba tudtam hagyni a nevetést,megkérdeztem hol van az irodája, 10 perc múlva ott ültem nála, helyes nővolt, simán megegyeztünk mindenben, rendben végigfutott
azért legvégén az elköszönéskor kicsit csúnyán nézett
disco
disco 2025. 10. 09. 13:28
Előzmény: #258634  tihamer
elnézést h ilyen felbolydulást okoztam.
nem vagyok ingatlan guru, mint ti.
ezért is kérdeztem.
és persze beleteszem a saját személyiségem a döntésembe, mert önálló emberi lény vagyok saját gondolatokkal - elnézést, ha nem sikerült rögvest mások gondolatait szajkóznom magamban.
a terasz kapcsán úgy tudom h kizárólagos használati jog van és nincs földtulajdon (hiszen nincs HRSZ sem), habár a lakást tudtommal a terasszal együtt vettük meg anno a kivitelezőtől, de lehet h a társasház a tulajdonosa.
a kocsibeálló viszont biztosan ilyen, tehát csak kizárólagos használati jogot tudok eladni.
a terasz nagyon nyugodt, csendes, ahogy az egész lakás, illetve ház is, ahogy a lakópark maga is.
igazából csak a közvetlen szomszédom lát be, mert az elválasztó apácarácsra én nem tettem fel semmi takarót, mert engem nem zavar ui. max. teregetni lépnek ki a teraszukra, én főleg kertészkedem, van kis kerítésem, sövényem, virágaim, cserepeim. lehet olvasgatni, de napozni is akár. nem lát be senki, se felülről, se oldalról.
amit javasoltatok, átgondolom, szemezgetek, sőt szemezgettem :)
mivel helyben egy mélygarázs - tudom az egészen más - de mégis csak 8 milla, ezért nem tartom elrugaszkodottnak az árképzésemet, és a kerületen belül jó az elhelyezkedése is és sokan szeretik.
persze vannak hibái, ahogy egy új építésűnek is lesznek, viszont 60-ért - ahogy vki írta az értékét - újban itt pár száz méterre 46 m2-et kapok tároló és beálló nélkül, terasz pedig nincs, mert nincs földszint.
azt gondolom, az idősek szeretik a földszintet.
de a lényeg h igyekszem a javaslatokból hasznosítani, amit a szemlyiségem megenged.
köszönettel:
berlini
berlini 2025. 10. 09. 13:26
Előzmény: #258577  slash
Ha valamit állitasz akkor illik indokolni.
Ha valaki megkér erre, akkor arra illik normálisan válaszolni.
Amúgy, ahogyan látom, fiatalon is lehet valaki nagyon bunkó.
tihamer
tihamer 2025. 10. 09. 12:48
Előzmény: #258599  Törölt felhasználó
"később fűnek-fának ajánlgattam az ismeretségi körömben az eljárást, néha köszönetet is kaptam érte"
.
Ez a módszer működhet válságban (2010.). Mikor kevés a fóka és sok az eszkimó. Ekkor bizony küzdeni kell az ingatlanosoknak, mint malac a jégen.
Viszont mániában az ingatlanügynök elküldi a halál f@szára az ilyen eladót, mert akkor már drága az ideje. S ilyenkor a észletes tökölődés helyett inkább eladó 3 ingatlant.
.
Más időintervallum más energia viszonyok.
Válságban vásárolni , ✔️
Mániában tartani.✔️
Pistike12 2025. 10. 09. 12:43
Előzmény: #258616  Törölt felhasználó
Az ertekesitohoz nincs kozom. Megbizom, oszt eladja🙂 a tobbi az o dolga. 
Ha a kerdezo nem bíz meg ingatlanost, akkor igy jart. Szerintem raferne, mert a nm arazasanak kerdeskoreben nem pocit veszett el vagy elezodott ki ra, es onnan kijonni nehez🙂
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 09. 12:27
Előzmény: #258631  Törölt felhasználó
Sajnos nincs vegtelen turelmem. Viszont nalam alapszabaly, hogy amig tisztelettel es erdemben beszelnek velem, addig en is igy teszek. Ha ez megtorik, nalam nagyon nehezen all vissza a korabbi status quo. Ludas Matyi leszek, hatvanyozottan. Probalok javitani ezen, mivel ez sokszor nem celravezeto, de magunkat a legnehezebb legyozni. 
-
Mindenkinek van rossz zsaru oldala, csak az ingerkuszobok elteroek. Nalam is van, ami egybol kiveri a biztositekot. 
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 12:18
Előzmény: #258629  Moka_Brikka

elég jó ügyvéd lehetsz, láthatóan végtelen türelmed van
a kedvenc ügyvédem is ilyen
a felesége is befutott ügyvéd, két gyerekük van, és ha néha szükség van a rossz zsaru szerepre a gyerekek felé, azt az anyjuktól kapják, mivel az apjuk repertoárjában ilyen nincs
Murdoch 2025. 10. 09. 12:04
Előzmény: #258629  Moka_Brikka
Persze, az teljesen rendben van. Budán láttam olyan társasházat, ahol a kertkapcsolat teljesen elfogadható volt, belső kétszintes lakás, panoráma, elszeparált, stb. A nagy kaptároknál ez inkább ijesztő szokott lenni, szvsz, vannak olyan kerületek, ahol pillanatok alatt elmenne. Pesterzsébet jó hely, van ott rokon, de valahol vidék.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 09. 11:50
Előzmény: #258626  Murdoch
Én se szeretem az olyan lakásokat, ami akár a közös kerten belül frekventált, vagy nagyon belátnak akár a szomszédból. Ezért is írtam, hogy nem tudjuk, hogy az érintett lakás terasza milyen. De pl: amit Berlini írt az új lakásukról (tudom, hogy ott kizárólagos használat van a kertre), de ha egy terasz ahhoz hasonló elhelyezkedésű egy közös kerten belül, akkor szerintem a közös kert ellenére is kifejezetten értéknövelő lehet egy ilyen terasz.
-
Ha nem jó a terasz elhelyezkedése, de a lakás és egyéb paraméterek amúgy jók, és van lehetőség arra, hogy téli keret alakítson ki az ember, akkor szerintem 4-5 millióból meg lehet jól csinálni, és ha ténylegesen és jogilag nem is, de lényegében és használatban tudsz kapni +15 m2 lakóteret párszázezer ft/m2 áron.
-
Szóval ez egyedi helyzet kérdése, de én a fenti szempontokat venném figyelembe általánosságban. Fogalmam sincs milyen ingatlanpiaci helyzet van Pesterzsébeten, csak általánosságban akartam hozzászólni a terasz kérdéshez.
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 11:38
Előzmény: #258623  FR73

már volt bőven szó pár napja hogy mennyire elterjed valódi népbetegség kiagyalni miként nem csak logikus hanem hasznos is az ellenérdekelt félnek gondolkodnia, és várni hogy megtörténjen
.
hiába tömegtapasztalat egyúttal az is hogy nem sok értelme van
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 09. 11:37
Előzmény: #258625  Törölt felhasználó
?
Murdoch 2025. 10. 09. 11:36
Előzmény: #258622  Moka_Brikka
10 emberből 9 kerüli a földszinti lakásokat, szvsz. Nyilván helyzetfüggő, de marha jó pölö, amikor a szemközti x emeletes házból vizslatnak, meg a napfény ritkaság. Nálam kizáró ok volt. Erre még rájön, hogy Pesterzsébet, hát nem tudom, nyilván kapkodni nem fognak érte.
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 11:35
Előzmény: #258622  Moka_Brikka
Alapító Okirat...... Hát igen!
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 11:31
Előzmény: #258620  Törölt felhasználó

mit nem csinálsz?
ez tőrőlmetszett eretnekség
még máglyán találod magad egyszercsak
FR73 2025. 10. 09. 11:31
Előzmény: #258612  disco
A hirdetési árat úgy kell belőni, hogy maradjon tér alkura, nem?
Erre egy hét hirdetés után jöttél rá?
Az alku miért is pont a te elképzelt felújításod ára? Szerinted a vevő úgy kalkulál? Mert szinte kizárt.
Mi a terved, ha valaki megkínál 70 millióval? Vagy 65 millióval? Vagy nem jön senki sem 2-3 hétig?
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 10. 09. 11:25
Előzmény: #258615  Törölt felhasználó
Én abból indulnék ki, hogyha a tulajdoni lap és alapító okirat szerint a terasz területe külön tulajdon, és nem használati jog van, akkor a terasz így magát a lakást értékesebbé teszi. Ennek mértéke szerintem függ attól is, hogy mennyire szép, gondozott kerthez kapcsolódik, milyen a terasz fekvése, mennyire frekventált a terasz helye a közös használatú kerten belül. Az is számíthat érték szempontból, hogy így 15 m2 plusz földtulajdont is szerzel, ami önmagában plusz érték szerintem. Nekem ezért mindig értékesebb az olyan tárasházi lakás, ahol a földtulajdon és a felépítmény tulajdonjoga nem külön el. Az is számít, hogy mennyire van szépen és jól megcsinálva a terasz, van-e mondjuk egy szép fix pergola, vagy lehet-e esetleg téli keret kialakítani, stb...Szóvel ezek miatt szerintem akár komoly értéknövelő tényező is lehet egy jó terasz kertkapcsolattal. Kérdés, hogy az érintett lakás terasz jó-e.
Törölt felhasználó 2025. 10. 09. 11:24
Előzmény: #258613  disco

hol olvastál olyan javaslatot hogy "összes ingatlanossal beszélj"
ez ez harmat gyenge de legalább tökéletes szalmabáb érvelés
és ha esetleg  nem is ismernéd ilyen néven, a gyakorlatban tök jól csinálod
jó vagy, hajrá

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek