Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 12. 11:55
Előzmény: #256396  Murdoch
Az idő szerintem már megadta a választ a felvetésedre. 
-
(amúgy a whatever it takes fordulat improvizált szöveg volt, legalábbis Draghi utólag ezt mondta).
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:54
Előzmény: #256396  Murdoch

sajnos nem tudom mi okozza a figyelemzavart sem, és a kényszeres folytonos témaváltást sem
sőt talán még azt sem igazán miacsodák ezek
nem tudsz segíteni, hogy tisztábban lássak?
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:54
2 nagy halmazt latok magam elott atvitt ertelmben. az egyik az idosebb tobb generacios tekintelyenek mondhato vagyonnal rendelkezoket akik a tokejukbol akarnak minel tobbet kihozni mert a mai munkaeropiacon mar nem tudnak jol keresni. 
a masik a fiatal kicsi vagyonnal rendelkezok makik magukba feccelnek es minnel tobbetz akarnak kerseni havi szinten
a haveruk regota mondjak miert nem nyomok le egy klimaszereloi papirt is? van egy rehedli muszaki vegzettsegem de azert elgondolkodtatott. havi 2-3 munka hozzon netto 150k atlag na az annyi mint egy hosszura kiadott 7 keres 45 millas garzon netto eves haszna (uresenallas odarohangaszas amortizacio ado stb) elgondolkodtat
sityaki 2025. 09. 12. 11:52
Előzmény: #256395  Törölt felhasználó
Minden hozzászólásod végére jut egy rövid "vörös farok" :-))) Eléggé árulkodó.
Murdoch 2025. 09. 12. 11:48
Előzmény: #256389  Moka_Brikka
Ezt értem, csak ugye már 2012-ben is benyögte Draghi, hogy mindenképpen megoldják a dolgot. Ha uniós jogot sért, akkor is, azt megkerülik, közvetlenül nem finanszírozva az országokat, lásd covidos programok. Tehát valós megoldást látunk, vagy sem, passz.
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:12008E123:EN:HTML
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:46
Előzmény: #256378  Törölt felhasználó
Amikor a piaci lehetőségek teljes meg nem értéséről van szó, akkor én nem az anyagi lehetőségekben látnám a fő problémát. 🙂
Ha én a szüleimtől kaptam volna egy lakást, nagyon örültem volna, de az életem alakulása egyáltalán nem ezen múlott.. Ami számított az a munkám és a döntéseim. Ezért élek 30+ éve teljesen más minőségű életet, mint mondjuk egy alkalmazottként dolgozó informatikus. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 12. 11:33
Előzmény: #256392  Törölt felhasználó
Erről ez jutott eszembe: "Just because 2 lines appear to be traveling the same path, on a chart, does not mean they are causal or correlated."
https://x.com/SethCL/status/1954917881264628220
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 12. 11:30
Előzmény: #256383  Törölt felhasználó
Ez így van. Látod, mégis vannak, akik nem tudnak élni az előnnyel. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:29
Előzmény: #256389  Moka_Brikka

a murdoch tipikus módszere
választ egy témát, pl az adott autó motorjának teljesítménye majd állít róla valamit
az állítása cáfolata után diadalittasan visszavág az autó színére tett közléssel
.
nagyon éles fényes elme, fél kézzel elbánik veled
légy óvatos, fekete öves harcos
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:27
Előzmény: #256386  Törölt felhasználó
https://kiszamolo.hu/gazdagodj-meg-gyorsan-hitelbol/
ez egy kurvajo cikk a temaban a mohosagrol
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:24
Amikor már a prolik is ingatlanbefektetésbe fognak, ott már biztos nem mehet félre semmi ;)
---
 a prolik nem profi verzsivany spekulansok ha a radio mondja jo befektetes az ingatlan azt vesz mert kapzsi ranyom egy jelzalogot a hazara onerokent es uccu neki. Vagy a nagyi lakasabol plusz hitellel kiegeszitve vesz belpesti garzont kiadasra. Ahogy beszallt egy raketazo piacon ugyanolyan tempoban fog menekulni belole ha elkezdodik a korrekcio. Es most ujabb ezreket tesznek be a hintaba. kifele szuk lesz az ajto erdekes vilag jon a valasztasok utan :)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 09. 12. 11:19
Előzmény: #256387  Murdoch
"Az államadósság, költségvetési hiány meg ugyanúgy jókora probléma."
Csak ez nem függ össze azzal, hogy bevezették az eurót.
-
Szvsz, amúgy sokkal rosszabbul jártak volna a GFC után, ha nem lett volna eurójuk, de nem is ezzel kapcsolatban írtam, hanem a linkelt cikk tézisével összefüggésben.
-
A cikk tézise alapvetően az volt, hogy 
"If Italy falls into another crisis, the ECB, unlike in July 2012, may be powerless to diffuse it. In principle, the ECB can purchase unlimited quantities of Italian bonds, which would reduce the interest rates and make the crisis go away. But already holding about a quarter of the Italian government’s bonds, the ECB will face the risk of large losses if the government defaults."
-
Erre írtam, hogy ez a tézis a való életben invalidálódott a covid után EKB politikával. Ez lett volna mondandóm lényeg. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:16
"  végig csak olyan példákról volt szó, amikor az ügyfelek befektetésre vennének lakást, az szinte fel sem merül, hogy ténylegesen a vevő akarna lakni benne."
---
talan a kozvetitok is tudjak az elso lakasvasarloknak ezek az arak magasak. ha jutalekot akar mert ebbol rak a csaladnak kenyeret az asztalra kenytelen mindent bevetni hogy meggyozze a bufiket a hitelfelvetellel kombinalt vasaralas elonyeirol
Murdoch 2025. 09. 12. 11:12
Előzmény: #256376  Moka_Brikka
Mármint, hogy az EKB  légiónyi olasz államkötvényt vásárolt? Na igen, de az afféle tili-toli történet, szvsz, meg aztán ha az aktuális olasz kormányfőnek azt mondják, hogy fókában menjen Rómából Frankfurtba, akkor az úgy lesz. Az államadósság, költségvetési hiány meg ugyanúgy jókora probléma.
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:11
Előzmény: #256378  Törölt felhasználó

Egy hitelközvetítőt (nem tudom a nevét) videója alatt is nyomták kommentben, hogy hülye vagy, ha 25-évesen nincs tőkéd az Otthon Start-hoz. Hát mit csináltál az SZJA mentességen megspórolt pénzzel, meg miért nem veszed fel a munkáshitelt?
Mondjuk a videóban az is jó volt, hogy végig csak olyan példákról volt szó, amikor az ügyfelek befektetésre vennének lakást, az szinte fel sem merül, hogy ténylegesen a vevő akarna lakni benne.
Amikor már a prolik is ingatlanbefektetésbe fognak, ott már biztos nem mehet félre semmi ;)
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:11
aki nem kap otthonrol start toket az meg ne nyifogjon, lehet latastol mikulasig melozni es zabalni a zsirosdeszkat. Jopar ev de lesz eredmenye
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:09
Előzmény: #256383  Törölt felhasználó
sőt a tehénszar is mindig a lapjára esik
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:06
szegeny nyershusevo izomman is 2 db orokolt lakassal kezdte amibol egyet eltozsdezett. Toke az kell.
 Aki kap startnak egy tehermentes lakast Bp-n nagyaltalanossagban elmondhato hogy piszok nagy elonnyel indul ahhoz kepest aki albi mellett sporolgat onerore majd 20 evig nyogi a hitelt
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 11:00
Előzmény: #256380  Törölt felhasználó
viszont asszem Laci bá' a te fenyes csillagod  is a lakaspiacon 45 eves korod utan indult be vagy rosszul emlekeszem? Toke kell anelkul nincs nagy lovetta csinalas
Törölt felhasználó 2025. 09. 12. 10:57
Előzmény: #256380  Törölt felhasználó
altalanossagban mondtam

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek