Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 09. 06. 09:08
Most mar kezd leesni h az IT (magunkat borzalmasab felertekeljuk tarsasag) ujabb hypeot generalt, ha nem lufit..
Gondolkodás nélkül öntik a pénzt a sztárszektorba, de nem jön ki a matek
https://telex.hu/g7/2025/09/06/mesterseges-intelligencia-befektetes-megterules-ketsegek-openai-nvidia
Törölt felhasználó 2025. 09. 06. 07:45
Előzmény: #255805  Bolton01

ehhez a plafon kérdéshez nem nagyon tudok sok érvényeset hozzászólni
.
már több mint ő éve nem vagyok aktív
és mivel magamtól szinte semmit nem találtam ki az belvárosi ingatlanpiacról, hanem csak ellestem másoktól és összegeztem, újraértelmeztem
2007 végétől bő 13 évet az utcán éltem, figyeltem, leselkedtem és szüntelenül újabb és újabb venni vagy eladni akarókkal ismerkedtem, és hosszasan vallattam őket, hogy gondolkodnak, lestem az ábrázatuk rezdüléseit és a testbeszédüket, vagyis próbáltam helyesen dekódolni a beszédüket, mélyebben is megfejteni vajon mit is jelenthet amit mondanak, minek látják amit éppen néznek
.
aki ma is labdába tud rúgni a belvárosban részben személyében is más mint akiket 19 végéig  megismertem és megértettem, és valószínűsítem, ahogy akik még ma is ott vannak közülük ma már másként gondolkodnak és viselkednek, mert már más a piac is, és az ő helyzetük, lehetőségeik mint 5  éve
.
az arányokról könnyebb mondani valamit
a régi Pest területe még sokáig az élmezőny része lesz
.
Törölt felhasználó 2025. 09. 06. 07:22
Előzmény: #255833  Goldstein17

amiről írsz az közel áll az ingatlanfejlesztői, ingatlanhasznosítói tevékenységhez, mellékesen jófajta ingatlanbefektetésnek látszik
és lehet hogy nem csak közel áll, hanem az is
nem egy tipikus saját otthonteremtés
.
szép vállalás, igényelni fog jó sok türelmet, odafigyelést, kitartást, viszont igen szép és nagyon hasznos eredményt várható tőle
Törölt felhasználó 2025. 09. 06. 07:02
Előzmény: #255823  Andy01

most némi szemantikának vélem szükségességét, hasznát
.
amikor egy családi házban él egy család, akkor az épület lakás funkciót tölt be
aztán mondjuk 25 év múlva az időközben alaposan megváltozott létszámú, összetételű család a megváltozott igényeihez hozzáalakítják, és így élnek benne tovább,, akkor az épület funkciója változatlanul továbbra is lakás marad
egyes helyiségei válthatnak eközben funkciót, pl konyhából lehet hálószoba, vagy akár fordítva is
.
az időközben kényelmetlenné váló lakáskörülményeket biztosító családi ház átalakítása kényelmesebb funkciójú lakást biztosító családi házzá az bizony nem funkcióváltás  az épületre vonatkozóan
.
ha a korábban lakásfunkciójú családi házból pl óvodát, élelmiszerboltot, varrodát, szobrászműtermet, ügyvédi vagy/és könyvelő irodát, esetleg raktárat atb, alakítanak ki, azzal megvalósul az épület által betöltött funkció váltása
határeset: ha a tulajdonos számára igénybe vett lakáscélú használati funkció bérbeadással módosul, bérlakásfunkcióvá, az funkcióváltás e?
az általam taglalt téma szempontjából annak veszem
.
merthogy
a téma az utóbbi kb 30-40 szokássá vált verbális tuningolás következtében városnak csúfolt de valójában falusi jellegű környezetben lévő családi ház hosszútávú értékállósága és a örökösök általi birtokolni vágyottságának összehasonlítása volt egy nagyváros közepén lévő társasházi lakással
.
az ismertetett nézetem szerint: az általam vázolt értelemű esetlegesen szükségessé váló rentábilis funkcióváltás esélye az alapvetően falusi jellegűnek megmaradt környezetben található családi házé sokkal kisebb, mint a nagyváros közepén lévő társasházi lakásé
.
talán még majdnem az is kijelenthető, hogy a falusi jellegű környezetben lévő családi ház sorsa  közelebb állónak sorolható a tartós fogyasztási cikkek életpályájához, mint a hosszútávon  értéktartó ingatlanbefektetésekhez, amik még ráadásul a tulajdonosaik otthonai is lehetnek közben
.
amiről te írsz, az egy generációkon át birtokolt és általuk lakott családi ház időnkénti - a törvényszerűen lezajló igényváltozások miatti - átalakításának korszerűsítésének fizikai lehetősége
nem hiszem hogy ennek a megvalósíthatóságának  lehetőségét bárki vitatná
azt már talán inkább, hogy ez hol és milyen esetekben és milyen gyakran előforduló igény és mennyire kifizetődő opció manapság itthon
.
szóval az általam boncolgatott problematikától független, vele párhuzamosan létező témát vettél elő
.
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 22:28
Előzmény: #255835  Törölt felhasználó
kanyi munyi mondtam neki
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 22:25
smasszer cimbimmel maszkos buntetes vegrehajtasos altiszt tudjatok oket latjatok a tv ben   most traccsoltam  vagy 1 orat
 a fegyverpezbol szeretne venni es a vegkielegfitesbpé onerovel  kis lakast budapesten
hat merlegeltuk a lehetosegeket

Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 22:19
Előzmény: #255831  Andy01
tudom
sok eve traccsolunk
Goldstein17 2025. 09. 05. 21:47
Épp egy ilyen átalakítás és bővítés előtt állunk,  vegre találtunk egy epitęszt akivel úgy tűnik együtt rudunk gondolkodni a házról. Egyébként ő a harmadik akinek fizetünk,  az előző kettővel a látványtervig jutottunk.
Hivatalosan négy albetét van most a házban (háború utani államosításkor feldaraboltak és bekoltoztettek családokat). Ebből kettőt egybe nyitottunk, ez most a Bidapesti nyaralónk🙂, meg most a fiam is hazakoltözött Bécsből, jobb ott a matematika, úgyhogy ő tengődik a nagy lakásban. A többi lakással és a hatamas beépíthető tetőtérrel eddig nem kezdtünk semmit, ezeket most szeretnénk megcsináltatni. 
A tetőtérbeépítésen sokat gondolkoztunk, nem akartuk elrontani a ház karakterét így a tervezęsi program alapgondolata lett ennek a megfeleő kezelése. 
Pistike12 2025. 09. 05. 21:26
Előzmény: #255825  J0hnnyEnglish
Nem az a kerdes merre, hanem az eses merteke szamit. Gyakorlatilag elinflalnak a kotvenyt. Ezert a penz/kotveny jobban fog zuhanni. Illetve a legrosszabb szkenarional a realeszkoz marad, a pénz nem
Andy01 2025. 09. 05. 20:56
Előzmény: #255827  Törölt felhasználó
Mas kerdes az uzlet, a befektetes, a berbeadas, es mas az otthon. Mas a videk, mas az aglo, es mas a fovaros.  A kerdes az otthonnal kapcsolatban, hogy mi a lokacio.  Ilyen velemenyed lenne, ha egy  budai, hegyvideki , panoramas hazrol beszelnel? Ott, ahol csak a telek ara egy fogalom? Nos, alljunk meg, ne altalanositsunk. Ettol eltekintve, nagyon kedvelem a hozzaszolasaidat, foleg a befektetesek, muszaki kerdesek, felujitasok vonatkozasaban. Igen- igen hasznosak, kituno gyakorlati muszaki ismereteid vannak, melyek sokat segitenek azoknak, akik felujitanak.
kuruczr77 2025. 09. 05. 20:54
Előzmény: #255826  kuruczr77
A bankokba pedig pont a 3%-os hitelen keresztül beterelik...még attól is, akinek nincs. Közben jól lakatják az építési vállalkozókat is, bár ezek gonoszak, kiviszik az országból a maradékot.
A rendszer drogként hat és nehéz lesz visszatalálni mind banki mind vállalati oldalon. Ha a kamatok magasan maradnak csak egy út lehetséges, a magas adóztatás, mellyel cselekvésre kényszerithetik az érintetteket, akik, ha cselekednek adókedvezményben részesülhetnének. 
Ha nem, akkor marad a "szárnyalás" mind az adósságban és  mind a hatékonytalanságban.
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 20:45
na jo ejt holnap is csorog a vekker
megen sokat pofazok 
Hathor ultess mar ki kispadra legyszi 1-2 honapra
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 20:42
Előzmény: #255827  Törölt felhasználó
kb 140 milla kellene hogy ezzel jatszadozzak
 ennyi nincs 
 otthonrol nem kerek
 a cimboraim ulnek fixbe nem mernek beszallni 

en hitel ellenes vagyok( sajnos, es ez hatalmas hiba) 
roka fogta csuka
 igy is szepen megelek
 majd  eljon ez az ido is a jovoben, fiatal vagyok raerek
hosszutavfutas ez 

Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 20:30
a videk falu halott ha nem Pest megye vagy az 5 legnagyobb varos aggloja es nyugat Mo.
 el koll addni amig meg er valamit es menni
itt Budapöstön meg szet kell darabolni a nagy bohom lepusztult 3 generacios hazakat 4-5 darabra 
foldmerot neki es ugyvedi hasznalati megosztast es hitelezheto 
erre lesz kereslet a kicsikre mire ez az uj 3% baromsag elvegzi a dolgat
 a speka generalosok mar munkalkodnak latom a szetdarabolt hirdeteseket mar nemcsak a belvarosi lakasoknal hanem a kulso keruletekben is

kuruczr77 2025. 09. 05. 20:28
Előzmény: #255825  J0hnnyEnglish
Itt csak! eltérítik, mind a lakosságtól, mind a bankoktól stb...
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 09. 05. 20:22
Előzmény: #255803  Pistike12
Mondjuk ha korlátozod a tőkeáramlást megnézem, hogy a reáleszközök ára merre mozog...
kuruczr77 2025. 09. 05. 20:16
Előzmény: #255807  Pistike12
 Virág Barnabás előadásában elmondottakkal kapcsolatban dejavu érzésem van  az egy nappal előtte elhangzott Chikán Attila prezentációval.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250904/chikan-attila-olyan-valtozas-jon-a-vilaggazdasagban-ami-mindent-felforgathat-784086
Andy01 2025. 09. 05. 20:15
Előzmény: #255784  Törölt felhasználó
Laci bacsi, egy jol megtervezett csaladi haz " funkcióváltása" igen jol tud mukodni. Ki kell szolgalnia a csalad szerkezetenek valtozasat. Hazunkban van egy nagyobb, 4 haloszobas + nappalis (kapcsolodo konyhaval) + 2 furdoszobas + vendegWC egyseg. Ezenkvul egy kisebb, egylegteru , kulonbejaratu studio is am.i konyhaval, kulonnyilo furdoszobaval. Ezen kivul a lenti szinten garazs, muhely. Emellett teraszok is. Generaciovaltas sikeresen tortent. Nemi felujitassal , reszben ujrabutorozassal csodakat tett. Futeskorszerusites, stb. szukseges karbantartasi munkak. Ha a lokaciot a csalad szereti, generaciokon keresztul ez az igazi otthon.
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 20:14
Előzmény: #255820  Freszelés
https://www.youtube.com/watch?v=xpybdKj4cVk
8264 megtekintés 2025. aug. 18. #bencebalázs Milyen részvényeket vásárol Buffett, Ackman, Pabrai és a többi tőzsdeguru? Sikerrel kihasználták az áprilisi összeomlást, vagy elment mellettük a vonat.
regi videjojaban mar nem egyszer emlegette az oreget mikor mellenyult , es? 
  Az oreg W B azt mondta tevedt mar sokszor es fog is, az a lenyeg a jo dontesei meghaladjak a rossz donteseit es akkor semmi gond
Törölt felhasználó 2025. 09. 05. 20:09
Előzmény: #255819  Törölt felhasználó
ehh ez meg ez erstenel volt tbsz re  keverem mar
bedontottem minyusszal kiszalltam kb 1 milla be jatszospenznek es bukfenceztem az atvaltasokkal minden baromsaggal 200 at 
nagy kaland
az elso bukas a legolcsobb ahogy mondjak
nincs keseru szajizem elveztem de nem az en vilagom

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek