Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Itt Te vagy troll az állitólagos 700K kp-val a bérleményben a 20 éves autóddal együtt. Szerintem az autót cseréld biciklire, ott még pár frankot spórolhatnál, véletlenül se az évi több 10k kiadásod számold fel, amit a bérleményre fizetsz (mióta is? össze nem add ...) Még olvasnék erről a minden svájci 100-150m2 lakásban lakik dologról, akárcsak a demokráciáról meg a zöldebb fűről ... Valahogy minden külföldre szakadt hazánkfia ezzel kampányol görcsösen magyar fórumokon.... Nekünk nagyon rossz, bezzeg ...
Olyankor mindig Magyarorszagon vagyok. Ezek hatalmas felfordulással járnak, bútorok ki be, rengeteg ember, volt hogy próbáltam megszāmolni hogy hányan vannak a lakásban és 70-ig jutottam. Lefoglalják a teljes környéket, kulső energiaellátás van, catering a házban és az utcán. Termeszetesen a házzal és az önkormànyzattal is szerződést kötnek. Eddig bár sok erdeklődés volt magyarországi produkciókkal kapcsolatban, azok nem valosultak meg. Volt viszont nagyon magas költségvetésű amerikai cég francia produkciós cégen keresztül történő reklámfilm egy nalunk nem forgalmazott elelmiszerről Gina Coppola rendezésével és egy A kategóriás sztárral, volt egy kisebb költségvetésű reklamfilm és egy játékfilm, ezeknęl is a fő produkciós cég amerikai volt.
Véleményt kértél, mit vegyek vissza? Nem én lakok bérleményben a családommal, és kérek "svájciként" egy magyar fórumon tanácsot, LOL ... 4 főre számolsz, mikor írod, hogy kozepiskolás a gyerek ... Jobb esetben még pár évet lesz Veled ... Még az hiányzik a teljes képhez, hogy kb mennyiért béreled a 130m2 lakásod, aminél nem adod lejjebb ...
2022 2,8 % 2023 2,1 %. 2024 1,1 % Ez a "hivatalos"... "Fogyasztói kosár" :))))) Amiből hiányzik a betegbiztosítás, ami 15 éve mióta kint élek évente 8-10%-ot (!!!) megy felfele! (Hiv. Magyarázat: növekvő életkor, modern kúrák/gyógyszerek) - Ez persze nem így van - máshol keresendő a probléma, de erről egy önálló fórumot tudnék nyitni... Hosszú lenne. :) A lakásbérlet sincs benne, ez is drágul persze.
Kint mekkora az az aremelkedes a te lokaciodban, amirol irtal? Mondjuk 2022 ota mennyi volt? - Akitol a lakast vettuk itt Bp-en, ugy tudom, hogy svajci lakas onreszehez hasznalta fel a vetelarat (+megunta, hogy egyre kevesebb chf-et kap az itteni berleti dijert cserebe).
Igen ez így van. 3.5 szobásban gyakorlatilag 2 szoba van + nappali + konyha, ilyen van 90-100nm.-es. A 4.5-esek 110 nm-től indulnak általában - ebben 3 szoba van. Az említett méret 60-70 nm: 1 szoba + nappali és konyha.
Egyébként emlékeim szerint Svájciban nem szokás 8-10 négyzetméteres "szobákat" gyártani. Ott 60nmben nappali + hálószoba van leginkább. Sőt. 100nm körül indulnak a mifelénk N+2-nek nevezett újépítésűek. De bőven találsz 100nm-es N+1-es újépítésűt is, nyilván giga nappalival, nagy fürdővel, stb..
50-60 nm-es lakás is tökéletesen megfelelő - csak nem egy négytagú családnak... ;) Nem igazán szeretek nagyobbat nyújtózkodni, mint a takaróm mérete. Hitelem pl. még soha nem volt az életemben. A pénzemet ami rendelkezésre áll is többek között így sikerült összespórolni. Utazni repülővel a család először tavaly volt. 20 éves autóval járok (na jó, csak 19.5). - Szóval, kicsit visszavehetnél, mielőtt ráolvasol valakire. A "kiszemelt lakás" méretéről pedig kvázi "nem tehetek". Nekünk tökéletes lenne 90-100 nm is. Ez viszont sajnos nem kívánságműsor: Én ugyanis nem tehetek arról, hogy ebben az egy újépítésű házban, amit 8 éve először építenek, épp így vágták a lakásokat. Sajnos, itt ahol élek, ilyan ritkák az újépítésű lakások. Ez köszönhető a "demokratikus" építési rendeteknek, amit bárki meg tud fellebbezni 10 évekig húzni, valamint az építési adminisztrációs és törvényi előírásoknak. Nyilván várhatnék tovább is, de lehet, hogy akkor fog jönni a következő újépítés, amikor nyugdíjba vonulok. - Ez itt kb. így működik... (A használt lakásokat most ne vonjuk be a képbe, ott egész más aspektusok vannak, amiket figyelembe kell venni, ráadásul nem sokkal árulják azt az 1-2 darabot !!! olcsóbban, mint egy újépítésűt... Így szét lett verve itt az ingatlanpiac...
Befixáltál magadnak egy 130m2 lakást ... Miért pont 130m2, miért nem 150-200? Vigyázz, nehogy bármilyen kompromisszumot köss, ha véletlenül csak 120m2 vagy 100m2 lesz a lakás ... Apád esetleg olyan mondást nem ismert, hogy "Addig nyújtózkodj, ... " Én vennék egy 50-60m2 lakást (nyugdíjas korra bőven elég) + egy 30-40m2 est a fiamnak. Az utóbbira esetleg vennék fel hitelt ... Picit olyan vagy mint a mai fiatalok, egylépésből szeretne prémium lokációban családi házat ... Sok ilyet ismerek, olyat alig, akinek ez stresszmentesen sikerült (és nem fizetett végül mégis túl nagy 'árat' érte)
...igen: ez a dilemmám másik ága. Bevallom mindig egy kicsit ez az erősebb. Van egy olyan hang bennem, és szerintem ez apámtól ered, aki mindig azt mondta: nem eladni kell jó áron, hanem venni. És igen: Nem tudom, hogy hogy viselném, ha az összekuporgatott pénzemet betolnám nagy hitellel egy 1.4 mio-s lakásba, és kb. (amilyen az én szerencsém) amikor megveszem másnap jön egy válság, amelynek nyomán felére esnek az árak (ennek az esélye mondjuk kicsi). De essenek csak 40%-ot. A bank akkor is tőlem még mindig az 1.4 mio-nak az 50%-át fogja követelni! Ő ugyanis csak pénzt kölcsönöz nekem, üzleti alapon. A lakás vételár rizikót 100%-ban én futom! Ezt sokan szerintem elfelejtik!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link