Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Spiller 2025. 08. 29. 12:44
Előzmény: #255049  Bolton01
Külföldi majd elmondja de svájc a kp és a széfek hazája, imádják az 1000chf-es címletet  kp-ban tartják és az aranylapkákat is kedvelik. 1,5 eurhoz képest folyamatosan esett az árfolyama de általában alacsony az infla  inflaválságban is csak 3,5% volt tán de gondolom akkor saját állampapír is fizetett valamennyi kamatot. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 12:44
Előzmény: #255077  kulfoldi

a bejelentkező bejegyzésed mintha tanácstalanságot sugallt volna
.
aztán kommentről kommentre bizonyítod,hogy sehogy vagy tanácstalan, hanem részletről részletre kiterjedő határozott elképzelésed van mindenről
nyomatékosítva azzal hogy te ilyen vagy
.
így el is vesztettem az érdeklődésemet az nemlétező dilemmáddal kapcsolatban
tihamer
tihamer 2025. 08. 29. 12:35
Előzmény: #255049  Bolton01
"Azt gondold végig, hogy ha nagy összeomlást, "reset"-et vársz, mi lesz a KP-val amit így vagy úgy tartasz? "
.
Chf megtakarítása van.
Válság esetén HUF Észak, ingatlan dél. Nos majd ekkor kell venni Magyarországon lakást.
De minél később jön el ez a válság, annál több bérleti díj adódna össze.
Meglátjuk.
kulfoldi 2025. 08. 29. 12:31
Előzmény: #255074  Törölt felhasználó
Igen, ez az egyik ága az alternatíváknak, így gondolom én is.
Ráadásul itt a 2. nyugdíjpillér egy nagy részét is be lehet tolni a hitel visszafizetésére gond esetén, + ugye van Mo-on egy lakásom, ami ugye egyre többet ér..
;)
...de még így is: a jelen piaci árat (1.4mio) alapul véve  és akközött ami vagyon ténylegesen rendelkezésre áll, van egy 100-200k gap... Ez amúgy konkrét lakás amit kiszemeltem, top hely (AAA-Lage), és top maga a lakás is 130 nm. - Ha veszek, csak ilyent akarok venni.
Goldstein17 2025. 08. 29. 12:28
Előzmény: #255058  Zanza2

Nem alkalmazok üzemeltető céget, egy takarító vállalkozás főnöke tulajdonképpen "nálam nevelkedett" és a Covid alatt is támogattam, különben éhen halt volna. Szóval van egy bizalmi kapcsolat köztünk, bár sok problémát nem tud megoldani, eddig szerencsére egy csőtörés kivételével nem is volt, de mindig szól ha gond van, lehet rá számítani. Mosoda hozza viszi a szennyest, azt is sikerült olyat talàlni aki vasalni is tud:) A lakasban minden távvezérelhető, igy gyakorlatilag mindent látok,  a távfelügyelettel ellátott riasztó rendszert nemrég alakittattam át , igy mar azt is tudom kapcsolgatni, ez sok vendégnek gondot okozott.Külföldön élek egy ideje, de az év egyharmadát itthon tömltöm ilyenkor mindig elrendezem a szükséges dolgokat. Marketingre nincs szükség a  800 értékelés eladja s lakàst. Ezen felül pedig vannak a forgatások,  ők is az Airbnb-s hirdetés alapján találtak meg annak idején a lakást és mar a location managerek ajánlják tovább,  ha úgy gondolják hogy szóbajöhet egy forgatásnál.
tihamer
tihamer 2025. 08. 29. 12:22
Előzmény: #255039  kulfoldi
"Beszállónak nem látom értelmét. Két utat látok: vagy kiülöm a likvid pénzemmel és megvárok egy visszaesést (vajon jön?) - vagy invesztálok itt lakásba a jelenlegi árszinten, és egy brutális rizikót futok.
 - Ki, hogy látja?"
.
Válságban ingatlant vásárolni,
Mániában tartani ❗✔️
.
Javaslom a likvid kemény devizával a kivárásra való türelmet.
(Saját vélemény, nem befektetési tanacs.)
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 12:19
Előzmény: #255071  kulfoldi

a levezetésedből egy fontos tényező hiányzik
azi isőtáv, amire vonatkoznak a megfontolásaid
.
az ingatlan, ha nem történik a környezetében extrém változás(pl szemétégető létesül a szomszéd telken vagy nem lesz pusztító háború, és ilyesmi) akkor a piaci értéke majd hullámszerűen változik, nagy eséllyel  30-50 éves távlatban emelkedő aljakkal és csúcsokkal
.
van utódod, mi a félelmed azon kívül, hogy most lokális csúcsot szimatolsz?
miért ne ülhetnétek ki te majd pedig a gyerekek akár még két hullámvölgyet is akár?
aki csak bajt lát ahhoz nagyobb eséllyel meg is érkezik
Freszelés 2025. 08. 29. 12:08
Előzmény: #255057  Pistike12
nekem tetszik az ilyen.
ha rajtam múlana az ilyenektől nem azt vonnám meg hogy Pilisbe költözhessenek, hanem úgy az életüket. De egyesek szerint biztos szélsőséges vagyok meg rettenetes rossz ember. Jönni is fognak a mínuszok.
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 12:07
Előzmény: #255070  Freeshark

mindenki úgy születik hogy szinte semmihez sem ért, szopni, beszarni, visítani meg aludni stb ösztönből tud
aztán sok mindent képes megtanulni, nem egyszerre, hanem az idők során
.
az ingatlanhasznosítás elegendő szintje nem éppen agysebészeti kategória, miért ne lehetne megtanulni 30 vagy 40 esetleg 50 évesen?
.
mi ezen e nem ilyen egyszerű?
kulfoldi 2025. 08. 29. 12:03
Előzmény: #255067  Törölt felhasználó
Persze, hogy helyes! :) 
A lakásárak további menetelése Svájcban véleményem szerint nem fog megtörténni. Egészen egyszerűen abból az apropóból, mert a fizetések az elmúlt 15 évben nem emelkedtek szinte semmit sem. Az ingatlanárak viszont kilőttek!
A jelenlegi helyzetben a határt az ingatlanáraknak (...a hitelnek, mert mindenki abból veszi) az szab, hogy mennyi hitelt bír el a fizetés (Tragbarkeit - ezt nem tudom magyarul hogy hívják).
Ezt a bankok a hitelfelvételkor kalkulálják, és 5%-os kamattal számolnak worst-case scenárióban, azaz ennyit bírnia kell még a fizetésednek (+rezsi stb). Erre van egy  processz, hogy ezt hogy kalkulálják (amúgy online is lehet).
Namármost: A jelen -extrém- árszinteken olyan fizetések szükségeltetnek ahhoz, hogy a Tragbarkeit OK legyen, ami minimum vezetői szint bárhol! Azaz, egészen profin kimaxolták az árakkal a maximális Tragbarkeit-ot. - Azaz, ha a fizetések nem mennek tovább, akkor az árak - véleményem szerint a jelenlegiről csak egy irányban tudnak mozogni.
Végső konklúzió: Egy lakásberuházással nem várnék további emelkedést. Ez szinte csak érzelmi okból történne (saját ingatlan).
Freeshark 2025. 08. 29. 11:57
Ami tény h a Telekom az utóbbi években többszörösére ment agyonverve a szar lakásokat mint befektetést!
Ha vki az ingatlanhasznosításhoz nem ért és ezáltal nem tud hozamot elérni akkor ne fektessen ingatlanba ilyen egyszerű!!!
Bolton01 2025. 08. 29. 11:55
Előzmény: #255063  kulfoldi

Itt azért van egy kis turpisság CHF oldalon is, mert a 0,1-0,3% inflációt meg se éreznéd, de gondolom pl az ingatlan esetében nem 5% emelkedés miatt árazódtál ki az elmúlt 10 évben ... A 0,1% inflációt remélem Te is kb annyira veszed komolyan, mint mi a 3%-ot ...
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 29. 11:55
Előzmény: #255062  Bolton01
2 vh es egy hideghaboru utan ennel jobb fiat nincsen jelenleg a vilagon. Ez teny. Ez viszont nem azt jelenti, hogy meg 5-10 evig cashben kellene ulnie.
-
Akkor ezen peldatlan stresszhelyzet varasa alapjan kene elni az elkovetkezo 5-10 evet? Sok ilyen mi lenne ha szcenariot fel lehetne allitani….
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 11:53
Előzmény: #255063  kulfoldi

ingatlanra szánt készpénz értékvesztését nem az ingatlan inflációjához mérni, hanem a fogyasztási cikkekéhez?
biztos helyes ez így?
FR73 2025. 08. 29. 11:49
Előzmény: #255062  Bolton01
Izland vagy Norvégia volt ennyire k.... drága ország, ők már szépen gyengítették a devizájukat. Svájc még tartja magát, meg se érezték a Credit Suisse csődöt.
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 11:48
Előzmény: #255053  Murdoch

már említettem hogy a 70-es években erdész szakközépiskolába jártam
mit gondolsz volt e ott népszerűbb író a Fekete Istvánnál és a Széchenyi Zsigmondnál?
.
minden szavukat oda vissza olvastuk ezerszer
én is,nekem is tetszett mindegyik
csak aztán akarva akaratlan felnőtt lettem
.
és már régóta tudom, hogyha mindig ugyanúgy gondolkodom, ugyanúgy cselekszem, akkor hiába várok más eredményét annak amit teszek
szinte csak helyben fogok toporogni, mert van hozzá jogom, és ilyen vagyok, nem tehetek róla
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 29. 11:48
Előzmény: #255059  Bolton01
Azt nem lehet figyelmen kivul hagyni, hogy chf safe haven volt legutobb is. 
kulfoldi 2025. 08. 29. 11:48
Előzmény: #255059  Bolton01
"Miért nem fáj, ha a kp-n buksz és miért fáj az, ha esetleg az ingatlanon fogsz?"
CHF Cash-ben max annyit bukok (elvileg), mint maga az infláció (2025: 0,1-0,3%).Ezen kívül, ha ezt a forinthoz viszonyítom, és az elmúlt 10 év tendenciáját nézem, akkor gyakorlatilag az államkötvényeimmel -amik HUF-ban "kamatoztak"- gyakorlatilag semmit nem "kerestem" HUF-ban: Ha CHF-re váltottam volna minden HUF-omat 2010-ben (államkincstári kamatok nélkül), akkor több CHF-t kaptam volna akkor, mint ma, amikor 15 évnyi HUF kamat is hozzá lett adva az eredeti HUF tőkéhez:
https://www.wallstreet-online.de/devisen/schweizer-franken-ungarischer-forint-chf-huf-kurs#t:max||s:lines||sfill:true||a:abs||v:month||ads:null
Nyilván az is előfordulhat, hogy most a forint fordul, és ismét 183 lesz a CHF, mint volt 2010-ben. Tehát, ezt a rizikót is futom. A kérdés, hogy ez mekkora.
Ha lakást vennék ezért (Magyarországon hitel nélkül), meglátásom szerint a jelen árszinteken nem a fent említett %-os rizikót futnám.
Bolton01 2025. 08. 29. 11:45
Előzmény: #255060  Moka_Brikka

Azért kíváncsi lennék, ha 5-10 év alatt kivonnák lassan az ott altatott pénzeket a nagyok, mi történne ... Mert gyakorlatilag egy szabályozás az egész ... 
Svájc a világháborúk nagy nyertese volt, kérdés hogy ha a pénzügyi szektort kivonod az egész képletből, mi az ami stabilan marad ...
tihamer
tihamer 2025. 08. 29. 11:42
Előzmény: #255008  Goldstein17
Ügyes! Gratulálok a kiadáshoz! 👍

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek