Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 29. 11:35
Előzmény: #255039  kulfoldi
En ott terveznek venni lakast, ahol nyugdijas eveimet szeretnem tolteni. Ha Svajcban szeretnem, akkor ott.
-
 Ha belefer a keretbe a havi torleszto ugy, hogy mellette tudsz divertifikalni es toket gyarapitani, akkor en meglepnem. 
-
Ha folytatodik a multbeli tendencia, akkor a magyar lakas berleti dij el fog abszolut jelentektelenedni a svajci viszonyok kozotti felhasznalasban. Magyar piac gfc vege ota abszolut felulejesitett. Lehet erdemes kiszallni a kovetkezo forintvalsag elott. Ezt is erdemes merlegelni szerintem. 
-
~15 aktiv ev alatt sokat felre lehet meg tenni egy torleszto mellett is, amibol tudsz meg befektetni. Valahogy lett 700k megtakaritasod 15 ev alatt :)
-
Chf meg mindig a legjobbnak tuno fiat penz. 100 ev alatt az veszitett legkevesebbet a vasarlo erejebol. 
Bolton01 2025. 08. 29. 11:35
Előzmény: #255054  kulfoldi

Számomra akkor is hatalmas ellentmondás feszül abban, hogy összeomlást vársz (a pénzügyi rendszerben) de pénzt tartasz ... 
Nem gondolod, hogy azért (is) vesznek mindent, mert szabadulni akar a pénztől az, akinek sok van?
Te meg azt tartod ... Ez nem diverzifikáció, és attól hogy Svájc meg CHF, nem hagynám magam elvakítani ... Csináltak és csinálnak épp elég disznóságot ők is, maradéktalanul nem biznék meg a svájci rendszerben se. 
Tényként elfogadod, hogy így is buksz valamennyit évente ... Ez a valamennyi az összeg nagyságával arányos, csak gondolom nem "fáj", mert nominálisan ugyanannyi...
Miért nem fáj, ha a kp-n buksz és miért fáj az, ha esetleg az ingatlanon fogsz?
Zanza2 2025. 08. 29. 11:35
Előzmény: #255029  Goldstein17
Jól csinálod.
Üzemeltetőt alkalmazol? Milyen szinten? Takarítás, karbantartás, marketing?
Pistike12 2025. 08. 29. 11:28
Ugy nez ki tevedtem, es itt tobben jobban tudtak, hogy az onazonossagi trv ciganyozas stb lesz.
https://telex.hu/belfold/2025/08/29/pilis-laszlo-polgarmester-attila-bunozok-munkakerulok-kitiltasa
Ugy nez ki nem ismerem annyira a magyar lelek melyseget, mint kellene. Nekem eszembe sem jutna ilyen korlatozas. Azt hittem hogy tenyleg a népesség novekedes miatt fogjak bevetni... 
tihamer
tihamer 2025. 08. 29. 11:19
Előzmény: #255051  Pistike12
".....lényeges ponton módosítják az első lakásszerzők számára elérhető kedvezményt.Csak egyszer szerepelhet egy személy az Otthon Start ProgrambanAlapvetően eddig a rendeletben az szerepelt, hogy egy személy csak egyszer igényelhet Otthon Start hitel. Ez a tiltás akkor is érvényes, ha valaki a kérdéses támogatást valami miatt visszafizette, a hitelt előtörlesztette.Ez a kitétel kiegészítésre, pontosításra került. Egy személy akkor sem igényelhet Otthon Start hitelt, ha egy másik személy Otthon Start hitelében adóstársként szerepel.Vagyis mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy adóstársként beszáll-e egy másik ember kölcsönébe. Elképzelhető például, hogy egy szülőnek a gyermeke szeretne a új támogatott hitel kihasználásával ingatlant vásárolni, de önmagában a jövedelme nem elegendő a szükséges kölcsönösszeg felvételéhez. Ebben a helyzetben a szülő lehet adóstárs a kérdéses hitelben, de tudnia kell azt, hogy Ő maga nem tudna felvenni ilyen hitelt később azért, hogy magának vegyen egy ingatlant. (Akkor sem, ha megfelel az első lakásszerzésre vonatkozó feltételeknek.)Nem lehet bárki adóstársA jelenleg érvényben lévő jogszabályban nincs korlátozás az adóstárs személyére vonatkozóan. Annyi kikötés van, hogy házaspárok, illetve szülők adóstársi bevonása esetén nem kell minden szereplőnek az összes feltételt teljesítenie.A módosítás alapján a kölcsönügyletbe társigénylőként az igénylő házastársa és/vagy szülője kerülhet be. Ha házaspár venné fel a hitelt, akkor mindkét fél szülője bekerülhet a hitelügyletbe. Ez alapján például az igénylő testvére már nem lehet adóstárs.Házaspárok igénylése esetén továbbra is elegendő az első tulajdonszerzésre, illetve a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket az egyik félnek teljesítenie. Ha pedig a szülő kerülne be a hitelügyletbe adóstársként, akkor a szülőnek nem kell teljesítenie feltétlenül az első lakásszerzésre, TB jogviszonyra vonatkozó feltételeket.Fontos pontosítás, hogy a szülő abban az esetben sem szerezhet tulajdonjogot az ingatlanban, ha Ő adóstársként bekerül a kölcsönügyletbe. Ez alapján kijelenthető, hogy vagy az igénylő egyedül megszerzi a teljes ingatlant, vagy a házastársával együtt szerzi meg az ingatlan teljes tulajdonjogát. Más viszont rajtuk kívül alapesetben nem szerezhet tulajdonrészt a kérdéses lakásban. (Ez alól kivételt képezhet az az eset, ha más támogatással kombinálják az Otthon Start Programot.)Osztatlan közös ingatlanban is lehet önállóan forgalomképes részt vásárolniAz Otthon Start Programról szóló jogszabály eredetileg teljesen tiltotta a résztulajdon megszerzését. Ez pedig egy komoly problémát vetett fel: mi lesz akkor, ha valaki osztatlan közös ingatlanban szerezne egy önállóan forgalomképes részt.Teljesen életszerű ugyanis az a példa, hogy egy ikerház esetén nem kerül a két külön lakóegység külön helyrajzi számra. Ebben az esetben itt egy önálló lakást úgy vehetne az érdeklődő, hogy végül magában a teljes ingatlanban csak résztulajdont szerezne.Ezt a helyzetet szerencsére kezelte a módosítás. Az a résztulajdon vásárlás elfogadható a támogatás szempontjából, amikor a vevő egy több lakásból álló osztatlan közös ingatlanban megszerez egy önállóan forgalomképes lakást.Illetve az sem jelent problémát, ha egy házaspár mindkét tagja tulajdont szerez egy ingatlanban. Ez alapvetően személyenként résztulajdon vásárlás, de összességében egy önálló lakóingatlant szerez meg a pár.Otthon Start kalkulátorTudd meg, hogy mennyivel jársz jobban az új, 3%-os első lakásvásárlási hitellel!Milyen ingatlant vásárolnál?LakásLakóházIngatlan vételáraFtHitelösszeg (max. 50 000 000 Ft)FtHiteligénylő(k) jövedelmeFtElső ingatlanod vásárolnád? IgenNemVan legalább 2 éves TB jogviszonyod? IgenNemMi a helyzet az élettársakkal?Alapvetően az Otthon Start rendelet csak a házastársakat, házaspárokat nevesítette, ez alapján az élettársak nem tudnak együtt igényelni.A módosítás viszont kitér arra, hogy az Otthon Start Program kihasználható más lakástámogatásokkal együtt. Így a CSOK Plusz, Falusi CSOK is összekombinálható az új támogatással. Sőt Falusi CSOK esetében nem probléma, ha a házastárs, élettárs szerez résztulajdont a célingatlanban. (Ugye CSOK Plusz esetén az élettárs nem jöhet szóba, mert azt csak házaspárok vehetik igénybe.)Vagyis úgy tűnik a Falusi CSOK és az Otthon Start Program kombinálása esetén az élettársak is bekerülhetnek az Otthon Start Programba is.Jelen esetben nem minősül az utólagos feltételek megszegésének az, hogy az élettárs tulajdonjogot szerez, de utólagosan be kell mutatni 180 napon belül a Falusi CSOK, CSOK Plusz szerződést. Ennek elmulasztása is maga után vonhatja a támogatás elvesztését.Pontosítás a kamattámogatás mértékébenA kölcsön kamatozása kapcsán tettek egy pontosítást. A hitel teljes kamata továbbra is az 5 éves futamidejű állampapírok hozamához van kötve. Egész pontosan az utolsó 3 hónap aukciós átlaghozamának mennyiségekkel súlyozott átlagát kell alapul venni, ezt kell beszorozni 1,1-vel és hozzáadni 1 százalékpontot. Az ügyfél által fizetendő kamat legfeljebb 3%, a többi részt kamattámogatásként kapja a bank (A teljes kamat szeptemberben 8,11% lesz, melyből 5,11% alapesetben az állami támogatás, az ügyfélkamat pedig legfeljebb 3%.)A kamattámogatás mértékét módosította az új rendelet, ugyanis az nem haladhatja meg a bank által a kölcsönre ténylegesen megállapított teljes kamat mértékét. Ez gyakorlatilag azon helyzeteket hivatott kezelni, amikor a bank egyedi kamatkedvezményt ad az ügyfélnek. A korábbi példánál maradva a bank megteheti azt, hogy kedvezményt ad a 8,11%-ból, például a kamat 7,61% lehet, amelyből 2,5% az ügyfél által fizetendő elem, míg 5,11% a kamattámogatás. Szélsőséges esetben a bank mondhatná azt is, hogy a teljes kamat 4%, amelyből az ügyfél 0%-ot fizet, ebben az esetben azonban a kamattámogatás már csak 4% lenne, nem az alapvető módon meghatározott 5,11%.Ez egy eléggé elvi könnyítés, mert jó eséllyel ekkora kamatkedvezmény nem lesz. De jól mutatja, hogy a kormány érdemben számol azzal, hogy a bankok a kamatban is versenyezhetnek."
.
Erre kíváncsi leszek. Bankok versenyeznek a kamattal. Talán 2,9%, netán 2,5 %❓
kulfoldi 2025. 08. 29. 11:19
Előzmény: #255050  kkv14
"15 év alatt nem sokkal többre vitted , mint amid Mo.-on volt. Miért most gondolkozol?"
Ezt mire érted? Lakásvásárlás Svájcban? Ha igen, akkor az alábbi szitu: Amikor 2010-ben kijöttem, örültem, hogy élek. Azt sem tudtam, hogy mi lesz másnap. A hitelpiac működését nem ismertem. Nem ismertem a rizikókat. Alig beszéltem a nyelvet. - Viszont ekkor értelmezhető lakásárak voltak még.
Ma más a felállás. Minden megvan, csak a lakásárak szálltak el. Pech.
kulfoldi 2025. 08. 29. 11:14
Előzmény: #255049  Bolton01
"Azt gondold végig, hogy ha nagy összeomlást, "reset"-et vársz, mi lesz a KP-val amit így vagy úgy tartasz? Mit fog érni, amikor folyamatosan az összes pénz értékét veszi évről évre?"
- Ezzel egyetértek, viszont azért azt nem akarnám elhinni, hogy pl. a CHF annyira gyorsan elértéktelenedne. De tény, hogy  minden évben bukok így valamennyit.
"Tartod KP-ban? Lesz egy idő után (ahogy írod, több százezer eur/chf) egy táska pénzed, mint egy rossz gengszter filmben ... Mit csinálsz vele, dugdosod? Ha majd ingatlant akarsz venni, kiboritod az asztalra?"
Nos: Ez úgy működik, hogy minden évben adóbevallást kell csinálni. Ebben van egy rubrika "Bargeld" (ugyanúgy, ahogy van "Edelmetall" is.). Namármost: Ha itt szerepel az összeg, ami rendelkezésedre áll, és visszamenőleges évek adóbevallásaiban is lekövethető, hogy nem loptad a pénzt, azaz volt éves fizetésed stb, akkor ez a te MAGÁNÜGYED, hogy spórolsz: Banki compliance ide, vagy oda.
A kérdésre visszatérve: Kiborítom? Csinálhatom úgy is - mindenesetre beviszem a bankba, befizetem egy bankszámlára. És, igen: viszem az adóbevallásomat is ehhez. ;)
"Nem tudsz a rendszeren kívül létezni, lassan már 1000 eurót nem vesz el senki KP-ban, ezt kell megérteni.
Az nem játszik amúgy, hogy veszel egy kicsi lakást hitel nélkül?"
- Lásd előző pont. Dehogynem: A készpénzt nem csak fizetésre lehet használni, hanem értékmegőrzésre is. Fizetésre amúgy kártyát használok én is.
A jelen belépési szinteket, mindenből orbitálisnak tartom. Egyszerűen nem akarom magamat "belekényszeríttetni" ilyen szinteken eszközökbe. Nem tehetek róla... Én ilyen vagyok... :)
Murdoch 2025. 08. 29. 11:13
Előzmény: #255047  Törölt felhasználó
Megírta a fél világ, hogy igencsak probléma a túlságos eladósodás, a német Merz is csak átverte a szavazóit, a francia kormány megint az összeomlás határán ésatöbbi. Költekezni más pénzéből én is tudok. Van ám sok szörnyű dolog is a világon, nem csak a 'dagi' mutatványai. Mondjuk a legnagyobb zsémbelődő Matulázik, akivel egyébként semmi gond nem volt, hát ez jó. Amúgy is kedvenc regényem volt, részben a Balatonon nőttem fel, szívesen vállalom. Te nem szeretnék lenni, sohasem, az viszont tuti.
Freszelés 2025. 08. 29. 11:07
Előzmény: #255042  kulfoldi
tanittasd es legyen annyi, h ha 2x evesen barmerre ki akarja probalni magat a vilagban tudj neki segiteni. ez kb par tizezer frank, ami sima. repulo, 1-2 honqp szallas, stb.
Pistike12 2025. 08. 29. 11:05
Miert ne mozognak ki? A penz mennyisege nem allando. Egy szabalyozo szerepe van. A munka "tarolasara"  mar nem feltetlen alkalmas, csak rövidtavon. 
Csak idoleges valsag tud kialakulni, mert a tarsadalom fenntartasahoz bizonyos joszag eloallitasa szukseges, amihez mind a munkaero mind a geoeknrendelkezesre allnak, igy nagy es hosszabb valsag nem varhato bekeidoben.
Gyakorlatilag ugy sem torten ellatasi problema hogy a covid alatt az emberek fele nem dolgozott... Csak penzt nyomtattak. Lett belole infla, de aruhiany nem. 
kkv14 2025. 08. 29. 11:04
50 felett nagy összegű hitel , életveszély!               15 év alatt nem sokkal többre vitted , mint amid Mo.-on volt. Miért most gondolkozol?
Bolton01 2025. 08. 29. 11:02

Szerintem kimozogják ... Én is 2008 után egy jó darabig pesszimista voltam, Covid éveiben szintén, csak óvatosan fektettem be (nem panaszkodom, de bőven többet lehetett volna kihozni azokból az évekből), de igyekszem ezt az állandó parát kizárni valahogy az életemből. 
Racionális vagy sem ami zajlik, változtatni rajta nem lehet. 
Azt gondold végig, hogy ha nagy összeomlást, "reset"-et vársz, mi lesz a KP-val amit így vagy úgy tartasz? Mit fog érni, amikor folyamatosan az összes pénz értékét veszi évről évre?
Tartod KP-ban? Lesz egy idő után (ahogy írod, több százezer eur/chf) egy táska pénzed, mint egy rossz gengszter filmben ... Mit csinálsz vele, dugdosod? Ha majd ingatlant akarsz venni, kiboritod az asztalra? Nem tudsz a rendszeren kívül létezni, lassan már 1000 eurót nem vesz el senki KP-ban, ezt kell megérteni.
Az nem játszik amúgy, hogy veszel egy kicsi lakást hitel nélkül?
Freszelés 2025. 08. 29. 11:01
cashben nem maradnek kb semeddig sem, max nagyon rovid tavon, az elertektelenedik garantaltan. hogy mibe fektetnem? hat en tozsde mar egy ideje.. de megertem ha mas meg masban hisz. arany, ingatlan vagy barmi amit nem nyomtatobol jon. (allampapir is nalam a nyomtato tema).
szar. ez van.
aki sporol annak kockaztatnia kell, kulonben a tucskoknek hala eleg a penze.
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 10:56
Előzmény: #255044  Murdoch

lehet hogy csak a pénz funkciója, szerepe megy át egy kisebb nagyobb változáson
csak nem látod
illetve látsz valamit, de nem helyes a diagnózisod, és ennek következtében az alkalmazott terápiád sem
ha kevesebbet kárognál, talán már az is jót tenne valamicskét
a Matula adaptációid, sőt maga a Matula figura már akkor is tévút volt amikor szegény Fekete István keserűségében megszülte
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 10:47
Előzmény: #255045  slash

az építészeti műkincs az én műfajom
a Polgár Árpiról annyit tudok hogy létezik és nem fiatal
de ha pl a Quittner Zsigmond és alkotásai is érdekelnének azokról tudnék pár aprósággal szolgálni
slash
slash 2025. 08. 29. 10:30
Előzmény: #255038  Törölt felhasználó
Értelek Fater. Semmi baj. Ha már műkincs a Polgár Árpiról nincs sztorid? Nézem a YT csatornáját hát nagy spíler az öreg! Ő hogy kezdte? 
Murdoch 2025. 08. 29. 10:27
Világos, bár ezzel én úgy vagyok, hogy inkább egy elinduláshoz szükséges cash-t kapjanak, aztán mehetnek világgá, nincsenek helyhez, ingatlanhoz kötve. Egyébként ha tippelnem kell, nagy a baj, 2008 is csak tolva van, covid is, végtelen pénznyomtatás megy, államadósságok az egekben, most már azért nem engedik el a dolgot, mert az túl nagyot szólna. Én most inkább kivárok, inkább nem nyerek, mint bukjak, meglátjuk, de valóban ez az ostoba fogyasztási tombolás megy világszerte. Most még.
Törölt felhasználó 2025. 08. 29. 10:22

igen
vannak akiket csak a kész megoldások érdeklik már induló pozícióból is
az út amiken odáig el lehet talán jutni az nem, vagy alig
.
na megoldást várj, hanem helyes megközelítéseket keress
még akkor is ha ebben vannak elvesztegetett évtizedeid is, nem késő még
kulfoldi 2025. 08. 29. 10:08
Előzmény: #255041  Murdoch
Semmiképp nem akarok máshol lakást venni. A fiam itt nőtt fel, jelenleg gimnáziumban tanul. Remélem lesz belőle "valaki", még magyar névvel is. Ezen dolgozom. Meg azon, hogy hagyjak itt neki valamit. Én meg majd nyugdíjas éveimben el leszek a Mo-i 45 m2-en. ;)Viccet félretéve, igen, én is úgy látom, hogy lesz visszaesés - a számok alapján, DE:- Én ezt már ismerőseim körében kb 10 éve így "jósolom". Hihetetlen számomra is, de 2008 óta szinte mindig sikerül az elitnek (akinek ez az érdekében áll) "kimozogni" a válságot. Pedig éppen ez kellene ahhoz, hogy a 2008 óta téves stimulus megszűnjön, azaz, hogy "élj a mának, fogyassz - de lehetőleg hitelből" - és a spórolókat pedig a lehető legválogatottabb szemét húzásokkal "büntetjük". - Ez véleményem szerint minden, csak nem egészséges gazdaságpolitika.Kíváncsi leszek, hogy az USA vámok meddig maradnak életben. Vagy "kimozogják" ezt is valahogy...
Murdoch 2025. 08. 29. 09:58
Hehe, hasonló a szitu. Itteni jóféle ingatlanra még messze nem elegendő chf, eur van, de a hitelhez nincs kedvünk. Egyébként is most Svájc be van tojva, egyrészt az usa kiszállt az ezeregy nemzetközi szervezet finanszírozásából, másrészt ott a vám, úgyhogy rengeteg cég már a kivonuláson gondolkodik. Ez a kettő azért sok lesz még itt is az ingatlanpiacnak. Nincs értelme beszállni. Mi amúgy is Kanada felé tendálnánk, jó lesz ott is fűbe harapni, töredék áron. 3-400k-tól már bőven lehet nézelődni, óriási terek, kívül belül egyaránt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek