Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
2010-ben, 35 évesen költöztem ki Svájcba. Akkoriban Mo.-on saját erőből volt már egy 80 nm-es lakásom megyeszékhelyen (2006-ban épült, 5 lakásos társasház, garázzsal, 2 erkéllyel), valamint némi megtakarításom. Kiadáson gondolkodtam, de ekkora lakásra alig volt igény akkoriban, végül 30M-ért eladtam (bekerülési költség: 22–23M). Ez az ajánlat akkoriban bajnoknak számított. A pénzt 3 éves államkötvénybe tettem ~9,75–10%-on, ami 2014-végéig futott. Akkor újra ingatlanba fektettem EGY RÉSZÉT: vettem egy 45 nm-es új építésű lakást parkolóval, kulcsrakészen befejeztem, és ez azóta bérbe van adva. Lehet, hogy jobban jártam volna, ha az elsőt IS megtartom? Utólag okos az eber... Rizikókerülő voltam, vagyok, ezért bár anyagilag több lakást is tudtam volna az akkori árakon venni - nem vettem. Sajnos. Most kiszámoltattam Chat GPT-vel mikor lenne több pénzem: 1) "Régi lakás" mai ára (most kb.100M) vagy: 2) Új (kis) lakás mai értéke + a régi eladásából (-új lakás bekerülési értéke) fennmaradó összeg mindig a legjobb államkötvénybe fektetve. Mai napon MÉG nagyjából nullszaldós vagyok, sőt... (a számolás levezetését ellenőriztem, és korrektnek tűnt) - De úgy tűnik, hogy felelőtlenség volt nem venni több ingatlant KORÁBBAN Magyarországon. A stratégiám utólag nézve tévesnek bizonyult: Én ugyanis arra "gyúrtam", hogy Svájcban vegyek jó helyen, jó lakást - azaz CHF-ben spórolás, minden forintot minél előbb CHF-esíteni. A gond, hogy itt is elszálltak az árak. Most pedig hiába ülök egy nagyobb cash szummán CHF-ben: egy 1.4 mio (CHF)-s lakásnak még ha a felét be is tudnám fizetni, 50 évesen nem biztos, hogy bevállalnám a másik 50% rizikóját.. Azaz, nem mindegy, hogy ki mikor lép be a piramisjátékba... A másik gond, hogy a cash-t még bankszámlára sem érdemes tenni, ott ugyanis azért a "rizikóért", hogy számlapénzre konvertálom a cash-emet, még kamatot sem adnak. Ez most a nagy harci helyzet. Katasztrófa. Minden drága: ingatlan, részvények, arany, minden... Beszállónak nem látom értelmét. Két utat látok: vagy kiülöm a likvid pénzemmel és megvárok egy visszaesést (vajon jön?) - vagy invesztálok itt lakásba a jelenlegi árszinten, és egy brutális rizikót futok. - Ki, hogy látja?
igen leírtál egy jó módszert amivel a használtcikk részlegen érdemes próbálkozni, ott a látható, tapintható hasznokra érdemes koncentrálni engem ez nem különösebben érdekelt, uncsi a téma is, meg a résztvevőik is és volt lehetőség választanom és az építészeti műkereskedői részlegen találtam meg azt ami engem el is szórakoztatott, és azt a kategóriájú vevőkört, akikkel jó volt beszélgetni itt nem a szemmel látható használati érték, vagy a létszükséglet kielégítés a lényeg, hanem ami láthatatlan: a mesék, az érzések, az érdekességek, különlegességek . a használtcikk piac kicsit prózaibb, és mennyiségre megy, a műkincspiac gazdagabb színezetű, jóval kevesebb a tranzakció, de több haszon, nagyobb élvezet kicsit sajnálom hogy véget ért számomra, de vannak korszakok az ember életében, ez normális . pl. ma arra ébredtem, hogy a 280 db ahold delhaize részvényeim tojtak netto 121,38 euro osztalékot, ami akkorka összeg, amit kb 3 nap alatt szórtam el a belvárosban töltött "hobbim" mellé átlagban kávézókban 10 évvel ezelőtt . ma viszont tök jól esett, nem is figyeltem hogy jönnie kell, így a broker emailje váratlan kellemes meglepi volt ( még úgy is hogy a június 25.én vett részvényeim azóta szinte végig mínuszban voltak, most éppen majdnem -5%-on)
Mit tegyen a tulajdonos? A szakértők szerint a versenyképességhez a tulajdonosoknak célszerű a bérleti díj 5–10%-át folyamatosan visszaforgatni karbantartásra, és tízévente nagyobb felújítást végezni. Az alapfelszereltség ma már mosó- és mosogatógép, légkondicionáló, modern bútorzat, illetve energiatakarékos megoldások.
Meg ugye magasabb polcra helyezi magát, mint ahol valójában van a táplálékláncban. Az állandó ingerek is jönnek a social mediából, nehéz ellenállni áz élj a mának áramlatnak.
Nagyon könnyen lemondanak arról az átaluk valószínűleg sose tapasztalt érzésről, hogy milyen az ha van tartalékod, pénzed és ott lapul a zsebedben a fákjú kártya. Lszrd ha elromlik a mosógép, bátran bemutatod az ujjast a főnöknek ha nem viselkedik, mert bőven van annyit hogy keressél másik munkahelyet, stb stb. És erről csak azért mondanak le, mert sose ismerték. Ha ismernék, sose mondanának le róla.
Ok okozat. Pár poszttal korábban veseztuk ki usaban 69-70% a fizetésről fizetésig elok aránya. Magyarországon a fiatalok körében terjed a takarékoskodjon a f.. M. Most vagyok vagyunk fiatalok szemlélet. Ha kell szülők segítenek és majd orokolnek. Egy szűkebb rétegnek pedig nulla pénzügyi ismerete van, viszked neki ha van valami pénze. Jellemző epitoipar, minden penteken fizetés kedden már nincs pénze.
Túl vagyok már néhány ilyen érdeklődésen hosszutávú foglalásokkal kapcsolatban, már több mint tíz éve csinálom. Ezek az emberek nem hülyék, pontosan tudják, hogy mit szeretnének a pénzükért és mar nekem is nagyjából tiszta, hogy mit kerhetek el. Szerencsére ennek a lakásnak limitált a konkurenciája, főleg ha az ár is számít, a belvárosi luxus szállodák jóval kisebb lakosztályai nagyságrendekkel drágábbak és stílusban is mást kepviselnek. A miénk "one of a kind", ahogy a vendégeink írják.
Jó üzlet ez , magadat nézd egy amcsi dollár százezreket keres nekik nem kell spórolni. Ha kell egy pesti idegenvezető a BP belváros bulinegyedbe csak szólj ott dekkolok és jan-márc nekem tök szabad.
Fater: amikor az asszony házát eladtam konkrét tervrajzokkal vártam a vevőket. Nem kiscsini - műszempilla hanem melósruha és mérnöki hozzáállás. Számok és tervek nem himihumi.. Kijött a párocska elmutogattam a dolgokat majd megkérdeztem hogy belefúrjak-e a falba hogy megyőződjünk a falazat típusáról? Ránézett a kishölgy a Hiltire és azt mondta mosolyogva hogy nem kell. Majd jópénzért meg is vették. Az asszonynakaz ingatlanos kikerülésével kerestem vagy 4-5 millát de köszönetet nem kaptam. Megszoktam már.
Köszönöm, bizonyos értelemben szakmai sikernek élem meg az ehhez hasonló érdeklődéseket/foglalásokat. Már csak az zavar, hogy erre az összegre az Airbnb még kozel 20%-ot ratesz a bérlőnek. Én, amikor komolyan érdeklődött rogtön felajánlottam 10 % kedvezményt a holt szezonra egyébként beállított kedvezmenyes árból, jó lenne még a 20 %-on is megosztozni. Na mindegy, nem feszegetem a határokat, egy amerikainak sokszor furcsa a magyar gondoloodás.
a nem benapozott nem kiválóan felújított nem műemlék házban lévő nem extra bútorozású udvari lakásokat is átlag felett lehet kiadni az 5. kerületben, és a közelében és még hiánycikk is
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link