Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 17. 15:26
Előzmény: #253357  Freszelés

2 hiteles lakás van már jövőre az egyiket teljesen kifizetem marad 1 ..sajnos ha jövő választás után fel kellene számolnom az egészet  az nem kicsit lenne fájdalmas a maradék hitel és az adózás miatt max felét tudnám felét áttranszportálnám Tenefirrére pár lakást még lakáskezelővel kiadnék pár évig aztán aztis eladnám.
Lehetne egy ilyen is  még tájékozódnom kell Andy te mit tudsz adózás kiadás ARBNB lakás ügyben mondani meddig kapom meg hogy vegyek lakást hogy biztos ARBNB   kiadásra alkalmas legyen önkormányzat vagy ház dönt az ügyben és hány évre? 
Köszi
( Az azért tényleg cudar lenne most gondoljatok bele fizetek 15 % adót és mondjuk lenne 30 % egy progresszív adó mellett a lakás kiadás - főleg úgy, hogy adómentes is lennék 3 gyerekre családi miatt de az is el lesz törölve..  hogy érné meg alakásokkal büvészkedni 0 % adó vs 30 ? vagy csak 15 vs 30 ? 1,4 mft bevételnél az már  420 e ft adó havonta.. Másik jönne itt még ingatlan adó is ki tudja mennyi évi 1 %?  meg kivezetnék a rezsi csökkentést   és  lakás támogatásokat.. mi lenne itt?
Majd buknék a nagy portfólión ugy 100-200 millát?  mert akkor simán leeshet 20-30-40 % al is  a lakás ár
Azért azt nem biztos vidáman végig nézném ahogy egy része a vagyonnak kámforrá válik. Akkor lehet okosabb döntés lelépni mint a szél amig lehet választás másnapján feltenni mindent eladásba..
KB 100 nap kell mire az új törvények intékedések életbe lépnek tudom szocik alatt is így volt nyárra szüntették meg és jöttek az új adók.. Akkor még lesz egy nagy roham a 3 % os hitelre is mert tudja a jó nép megszűnik minden vége a dalnak jön a szociális bérlakás program helyette.
Át kell gondolnom ezt vagyonos jómódu FIRE lehetek egy TEneriffén is ennyivel már cserébe sajnos kicsit melós lenne mehetne a turisták utáni takarítás  stb . De hát ez ilyen.. most olvasom  talán ARBNB vel akár a 8-9-10 % hozamot is ki tudnám hozni a panel 4-5 % hoz képest ez jóval több igaz melós.
Szerintem mindenki jobban járna ha én nem rontanám a levegőt többet a fórumon és magyarországon ha jönne a Tisza.. és sok itt külföldről fórumozó végre haza térhetne  és fizethetné a magasabb Tisza adókat. 
Egy igazságosabb élet jöhetne el végre idehaza is nem? :) 
Andy01 2025. 08. 17. 15:21
Előzmény: #253345  berlini
Es a valasztas nyilvan egy preferencia.  Ismerem Egyiptomot, beutaztam sok orszagot, az utazasi szektorban toltottem hosszu idot. Nekem a levego (szaraz meleg), jobb Egyiptomban, de nem elnek ott, ha fizetnenek erte, akkor sem. Ez vonatkozik Tunezia, Marokkora is. Szoros a kapcsolatom Fr.orszaggal, sokaig francia nyelvu tolmacskent dolgoztam, delegaciok , szakmai csoportok  stb. mellett, sok oldalrol megismertem az orszagot. Mondhatnam, hogy szeretem a fr. rivierat?  Igen, szeretem. Sok igen kozeli kapcsolatom el ott. Megis, miert valtam igazi francia szereto fiatal eveimbol az evek soran spanyol kedvelove? Az ok a spanyolok  mentalitasa is. Az itthoni legkor szorit, nem erzem, hogy demokraciaban elnek. Erzekeny vagyok az egyeni szabadsagjogokra.  Spanyolorszagbol nem "menekulok" haza, egyszeruen megorzom az itthoni letemet is, majdnem 400 m magasan, erdoben, sajat hazban, a csaladom egy reszevel kicsit egyutt toltve az idot. Az itteni barataim, orvosaim, ismeroseim, stb. hianyoznak. Egy lakas megvetele egy befektetesre is kituno helyen spanyol tengerparton nem terheli tulzotan a budgemet, hala istennek. Legalabbis jelenleg nem. Itthon pedig, ki tudja hogyan alakul az elet? Utalom ezt az agressziv legkort a kozeletben, ami meg sokszor a barati kapcsolatoknal is visszakoszon. Mivel nemi nyaralos program soran te  valoszinuleg meg nem ismerted meg a spanyolok mentalitasat, nem valoszinu, hogy erted - erzed a kulonbseget.  
berlini
berlini 2025. 08. 17. 15:18
Előzmény: #253353  FR73
nagyobb a népsűrűség mint nálunk, de rengeteg kiaknázatlan, szép tengerparti rész van, amit fejleszteni lehetne. Nem mostanában fog megtelni a szigetcsoport.
Freszelés 2025. 08. 17. 15:13
Előzmény: #253354  Törölt felhasználó
Pár hiteles lakáska, vécétartályszerelés, 350-ből 5 fős család ellátása havonta (tájföld + ernyőzés inkl.), remegés egy esetleges adóemeléstől, stb stb.. 
A gazdagok lehet hogy a lábukkal szavaznak, de biztosítalak róla, hogy te nem vagy közöttük és függetlenül a kormánytól maradsz ezen a 93ezer négyzetkilométeren.
Törölt felhasználó 2025. 08. 17. 15:11
Előzmény: #253351  N0MAD
Természetes népvándorlás beindul én kimegyek 3 gyerekkel 7 lakással te meg bejösz helyettem, mert hisz ugyis ezt várod , hogy a Tisza nyerjen nem? Mindenkinek jobb lesz te fizetheted a Tisza magas adóit én meg élvezhetem végre a tengert kint Teneriffén ;-)
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 17. 15:10
Az izom volt. Az az enje mar torlesre kerult. Megmondta, nem? :)
Törölt felhasználó 2025. 08. 17. 15:06

Leestek tényleg a hozamok máshol ha nagyobb profitot tudok beszedni és jó áron ki tudok lépni miért ne lépjek? Majd fizessem a Tisza nagy adóit? Elárulom a gazdagok akkor ha nincs meg az adóelőny a lábukkal szavaznak.. aztán lehet küszködni a Tiszával aki akar... 
Egyébként 2 hónapig még lesz 3 % os hitel akkor még ki lehet lépni.. kb ha jön a Tisza még lesz választások után 2-3 hónapig egy " kegyelmi állapot" kb nyár közepére szüntetnek be egy sor dolgot és változatják meg az adórendszert is akár progresszívre. 
Ez idő alatt aki akar még " el tud adni" és léphet persze ekkor már bekövetkezhet egy némi nemü ingatlan ár csökkenés , de csak biztosra lehet kilépni
Az a baj a fele protfólióm még kemény adó köteles max a felét tudnám felszámolni ha nagyon muszály volna.
Ne gondoljátok, hogy majd hagyom , hogy semmivé váljon a Tisza alatt az összehozott kemény munkával verejtékkel összehozott vagyon..
Bár ez még képlékeny de az ember minden eshetőségre felkészül. Egy utolsó senki sem akarok lenni újra ha szép életem lehetne ez után mondjuk Teneriffén... értve ? :)
Sajnos sok gazdag gondolkodhat így  ez az országnak nagy veszteség lenne (adóveszteség befektetés veszteség ingatlan ár esés szegénység ) .. Lehet kiülök egy Tiszát is lehet nem egy okos ember tájékozódik és mérlegel a döntést nem most kell meghoznom. 
FR73 2025. 08. 17. 15:01
Előzmény: #253347  berlini
Arra a folyamatra gondolok, hogy már most is és a jövőben is tömegek fognak odaköltözni, pl a kiváló klíma, közbiztonság, hasonlók miatt.
Ez pedig pont az életminőséget csökkentheti.
berlini
berlini 2025. 08. 17. 14:58
Előzmény: #253349  Törölt felhasználó
Az áradó Tisza elől még az Antarktiszra is jobb elmenekülni.
N0MAD 2025. 08. 17. 14:57
Előzmény: #253349  Törölt felhasználó
Ennyit az “én mindenképp maradok és a gyerekeim is, fidesz mindhalálig ha bukik akkor is, el nem megyek, értem ne aggódjatok mindn ki van számolva” kamurol, került másik.
Illetve harnadik, thaifóld után.
Majdnem elhittem egy pillanatra hogy pánikrohamok nélkül át tudod lépni a határt.
berlini
berlini 2025. 08. 17. 14:57
Előzmény: #253309  FR73
..vagy rövidebben:
ha nyom a faág amin ülök az áradó folyó felett, akkor nem az a jó megoldás, ha elfűrészelem magam alatt a faágat.
Még kánikulában sem.
Törölt felhasználó 2025. 08. 17. 14:53
Előzmény: #253307  berlini

Teneriffén én is gondolkodtam egyébként  hogy oda átcuccoljunk, mert utálom a telet és imádom a tengert.
Viszont ott is valamiből meg kellene élni.
ARBNB ben adnék ki lakást de úgy tudom házanként váltakozik sőt önkormányzatonként hol lehet és hol nem. Kicsit necc úgy összehozni egy protfóliót, hogy még spanyolul sem tudok ( csak angolul ) és nem tudom biztos amit veszek kiadható ARBNB be és később nem lesz betiltva? HOsszu távu kiadásra nem mernék ott semmit sem venni a jogi környezet miatt ( pereskedés több évig mire kiteszel valakit nincs ott közjegyzői papír hogy egyből kitedd)
23 % adót kellene a kiadásra fizetni ami több mint itthon, de ha jön a kedves Tisza lehet ez az adó előny ( 15 % ) is eltünne akkor meg érdemes kicuccolni? -ez egy megfontolandó opció. 
Illeték is valamicskét több, de akár lehetne ott egy jó kis életünk 5-6-7 apartmant egy többe megvenni aztán kiadni turistának.. Csak az már egészen aktív élet lenne  heti szinten vagy napi szinten takarítani a turista után.. Már idehaza eléggé leestek a hozamok ott még arbnb vel lehet el lehet érni a 7-8 % ot euro alapon? Andy megírhatnád Spanyol más részein mennyi hozamot lehet kihozni ebből mire kell figyelni ha ARBNB lakások megsezrzése a cél adózás illeték stb? mik a tapasztalatok? Köszi
berlini
berlini 2025. 08. 17. 14:44
Előzmény: #253346  N0MAD
Ebből is látszik, hogy nekik van eszük.
(És még csak nem is tüntetnek.)
berlini
berlini 2025. 08. 17. 14:43
Előzmény: #253309  FR73
Az elmúlt 8 évben volt olyan év amikor kétszer is voltam, összesen évi 4 hetet a kanári Szigeteken.
Tüntetéssel nem találkoztam, csak a TV-ben itthon.
Szerintem jól fel van fújva az egész.
A szigetcsoport turizmus nélkül halott lenne.
A terület 90%-a csak a tengerből nyert öntözési célú vizzel tud bármilyen terményt előállitani. Ez egyedül a banán termesztésnél gazdaságos.
A 2,4 millió lakos felnőtt, dolgozó fele vagy közvetlenül a turizmusból él vagy a turizmusból származó adóbevételekkel fenntartott egyéb szolgáltatások fenntartása révén él.
A szigeteken az éppen ott tartózkodók több mint fele turista.
ha ezek eltünnének, vagy akár csak számszerűen kevesebben lennének, akkor az egész szigetcsoport egy nagymértékű munkanélküliséggel konfrontálódna.
A turizmus viszont a helyiek számára is drágitja a lakásbérlést, vagy vételt.
De azt kivánni, hogy tünjenek el a turisták és lehssen féláron venni lakást (miközben éppen munkanélkülivé válna a potencionális helyi bérlő vagy vásárló) eléggé nagy butaságnak tűnik.
Az a helyi önkormányzatok felelőssége, hogy ezeket a negativ hatásokat újlakásépitési ösztönzőkkel tompitsa.
Én személyesen, ha ott dolgoznék spanyolként, akkor ezért tüntetnék, nem a túrzmus ellen.
De tüntetni mindenkinek alanyi joga és az MT1-nek pedig kötelessége erről naponta 20-szor beszámolni, addig sem kell a nézőket a valós magyar problémákkal szembesiteni.
N0MAD 2025. 08. 17. 14:35
Előzmény: #253345  berlini
Gondolj a madarakra, oda mennek ahol jó.
Télen délre, nyáron északabbra. 
berlini
berlini 2025. 08. 17. 14:31
Előzmény: #253333  Andy01
Értem.
Illetve nem teljesen.
Kerestetek egy helyet ahol nyugdijasként magasabb szintű szolgáltatásokat kaptok sokszor kevesebbért, kellemes környezetben egész éven keresztül.
Nekem ez semmiképpen nem egy olyan európai tájék, ami délebbre van mint Magyarország és a nyár melegebb, a kánikulai napok száma többszöröse az itthoninak és pont a legmelegebb hónapokban kell máshova elmenkülnöm.
Nyilván ez egy személyes preferenicia.
Utálom a kánikulát, de sokan mennek Egyiptomba is nyáron 50 fok felett és mászkálnak napszúsásos állapotban  a piramisok között és boldogok.
slash
slash 2025. 08. 17. 14:09
Előzmény: #253335  Törölt felhasználó
Kétféle nyaraló kiadás van. Kiadod állandóra fix havi 500 euro+rezsiért egész évben. 
Vagy főszezonban 07-08ban HETI 500-700 euróért,. Egy jobb apartman már nincs napi 110 euro alatt.
Én is kaptam már ajánlatot hosszú távú, egész évi kiadásra de nem. Télen nem fűtünk senkire és szétcseszik , lelakják. 
N0MAD 2025. 08. 17. 13:52
Előzmény: #253341  Moka_Brikka
Jó, hát tablettás minőség, azt ne felejtsük el :D
N0MAD 2025. 08. 17. 13:51
Előzmény: #253337  Törölt felhasználó
Én már csak miattad is rá fogok, ne mondd semmit nem értél el a propagandáddal.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 17. 13:45
Előzmény: #253338  N0MAD
Nem hittem volna, hogy ilyen pejorativ jelentest fog kapni egy hosszu lepes :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek