Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 08. 07. 12:22
Előzmény: #252298  slash
"Elkéstem, Mester. Múlt héten a vízet bámultam hazajöttem a héten elkezdtem nézni, agyfasz lett. 
Itt és most semmit. "
.
Én szóltam dec-januárban ( és cselekedtem is),
Illetve szóltam júliusban is.
greenman76
greenman76 2025. 08. 07. 12:12
Előzmény: #252314  slash
A PMAP a kiadásnál biztosan jövedelmezőbb, de a várható értéknövekedéssel szemben semmit sem ér.
Benne ülök magam is, éppen szép lassan elértéktelenedik...
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 12:11
Előzmény: #252315  slash

lehet hogy távolabbi tervei vannak mint neked
ha téged előbb elvinne az ördög mint őt, és él még vagy 10-20 évet nélküled, talán nagyobb eséllyel lesz így egy nem túl messze élő gyereke akire szükség esetén támaszkodhat
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 12:02
Előzmény: #252313  slash
az immár 62 éves elmúlt felcsuti szarember aki évtizedek óta jelentős befolyással bír a köztudatra és ízlésvilágra szépen rászoktatta az arra fogékonyakat a hamis dilemmák sorozatgyártására, és azok általi önigazolásra
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 11:56
Előzmény: #252310  Freszelés

tegnap már elsütöttem, hogy egyesek szerint mindenkire azt tükrözi vissza a környezete amit kisugároz magából
(akár minden nap elsüthetném, de nem fogom)
.
ha unja a melót és társait, és ez boldogtalanná teszi, de nem változtat valamiért rajta, és mindennek a következtében nem nagyon tudja elhagyni a síratóasszonyi énjét, az mi ha nem a gyárilag konstrukcióhibás és szervizeletlen rossz csillagzat? 
slash
slash 2025. 08. 07. 11:48
Előzmény: #252312  greenman76
Á, esélyem sincs újra. Csak III ker. jöhet szóba. asszony leszögezte.  
slash
slash 2025. 08. 07. 11:47
Előzmény: #252311  Tibi123
Egyenlőre lakhatásra nem kell most lakás. Trezornak gondoltam majd későbbi felhasználásra.  De ennyiért nem.  PMAP többet fizet mint annak a kiadásával baszakodni. gond nélkül. várunk
slash
slash 2025. 08. 07. 11:43
Előzmény: #252309  Törölt felhasználó
Nem kenyerem a dicsekvés. :-)  Kevélység, beképzeltség stb. :-) 
greenman76
greenman76 2025. 08. 07. 11:33
Előzmény: #252308  slash
Miét pont panel?
Miért nem inkább egy kis hitellel megtolt új?
Tibi123 2025. 08. 07. 11:23

A pmápban pont elolvad a pénzed a hamis inflációs adatok miatt. Még a babakötvény infla +3% szint is olyan, hogy határeset. 
A rossz/jó hír, nézőpont kérdése, hogy a választások kimenetele nyílt, ha marad a fidesz, akkor mivel máshoz nem értenek folytatják a keresleti oldal megtámasztását bármi áron is, tehát az az ár, amit most sokallsz a panyelért, már kívánatos ár lenne, ha visszagondolsz rá pár év múlva.
Most szerintem okosnak nem lehet lenni, csak feltenni a téteket a ruletten a feketére vagy a pirosra és majd a kerék valamelyiket kipörgeti. 
Én pl a tárolóval voltam így, hogy a q anyátokat adok egy 2m2 tárolóért 1m forintot, most meg 2m az ára. Nekem óriási szerencsém volt, hogy elköltöző ismerős a házból nekem ajánlott fel egy 6m2-est 1,75m-ért. Ez mélyen ár alatt volt, de költöznek külföldre, neki azonnal kellett a pénz, mert a reális 3-3,5m ár eléréséhez azért árulni kell egy ideig. Meg tényleg jó ismerős volt, pár évvel költözött a társasházba azelőtt, hogy én vettem ott kéglit. Használt, de szép bútorait megvettem, amik nem fértek már el normálisan, mert ez kisebb lakás volt, mint ami neki volt korábban (CHF "károsult" volt, de megoldotta).
Csak azt akarom mondani, hogy kb 7 évig tartott, de lett tárolóm és normális áron. Szerencse? Lehet, de az is lehet, hogy csak arról van szó, hogy céltudatosan kerestem, szóltam mindenkinek és kivártam. 
Ez szigorúan magánvéleményem a lakásokkal kapcsolatban, nehogy valakinek emiatt kárt okozzak, de én úgy gondolom, hogy ha kivárom, akkor lesznek újra normális ár/érték arányon lakások és főleg, hogy nem lepusztul sz.rt akarok venni rossz lokációban, hanem valami olyant, amibe akár be is költözhetünk, ha úgy adódna. Viszont azt ki kéne találnom, hogy a pénzt hogyan érdemes a legjobban forgatni közben. Állampapírban szépen lassan elveszti a vásárlóértéket, direkt, ez így van kitalálva.
Freszelés 2025. 08. 07. 11:22
Előzmény: #252309  Törölt felhasználó
Szerintem csak unja a melót, pedig megtehetné hogy leszrja (bár könnyebb írni, mint tényleg így élni), főleg mert van bőséggel tartalék. Ez nem a világ összes pénze, de akár hamarabb is nyugdíjazhatja magát.. ennyivel 5-6 évvel előrébb hozhatja, de akár 10 év sem őrületesen elképzelhetetlen - persze eltartottak, kiadások, mekkoralábonélések sokat módosíthatnak ezen.
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 11:10

neked csillagzatod van elbaszódva
.
akár van pénzed, akár nincs, akár van tengered akár nincs, akár szomorkodni van inkább okod, akár örömködni, mindig csak panaszkodó hangszerelésű verset tudsz írni
.
reklamálnod kellet volna a teremtőnél még a garanciális idő lejárta előtt, de ezt elbasztad
slash
slash 2025. 08. 07. 11:00
Előzmény: #252302  greenman76
Asszonnyal ketten  50-52 millát ki tudunk dobni a konyhaasztalra. Egy 50 nm körüli panelt akartunk amikre most rátettek egy tízest.  A kis. f.mat azt, szar lepra lakások. Ülünk a PMAP-ban. Várjuk a bedőlt hiteleket. 
Lehet most kéne eladni a kispanelt. Tököm tele van vele amúgy is. 
Peti84
Peti84 2025. 08. 07. 11:00
Előzmény: #252306  siemens
Mi igen (az itt jelenlévők többsége). Csak sajnos Orbánisztánban a többségnél ez elképzelhetetlen..... 
siemens 2025. 08. 07. 10:57
Előzmény: #252303  FR73
Már bocsánat, de hitelt csak úgy veszünk fel, ha minimum a fele megvan befektetésekben.......
Tibi123 2025. 08. 07. 10:54
Előzmény: #252297  slash
Amit kevesen értettek meg akkoriban is és most is, hogy a CHF hiteleken az elején, amikor az árfolyam "csak" 180-200 forint sávba katapultált és viszonylag sokáig ott volt, , akkor még jellemzően tudták volna fizetni az emberek, de a bankok párhuzamosan egyoldalú kamatemelést is végrehajtottak. Arra hivatkoztak, hogy a hitel kockázata nőt bla bla bla, miközben egyébként a forrásoldal költsége elméletben csökkent (bonyolult swap szerződések voltak mögötte, ha jól tudom), mert a svájci jegybank interveniált és durván levitte a kamatszintet. 
2009-2010-ben még simán fizethető lett volna a CHF hitel sokak számára, ha "csak" az árfolyam miatt kellett volna többet fizetni. 2011-től már 250ft körül, de az még mindig "csak" 60% emelkedés lett volna, csakhogy ott volt az egyoldalú kamatemelés, amivel lettek a horror törlesztő emelkedések. 
Nyilván látták a bankok, hogy sajnos lesznek, akik még ilyen 30% elmozdulást se képesek már kigazdálkodni és a nem fizető adósok helyett a fizetőkkel akarták a költségeket rendezni és beszedni a hasznot. Egyébként ha jól tudom emiatt is voltak perek és utána az MNB át is alakította a hitelezési doktrinát, hogy ne lehessen többet ilyen a hasamra ütök és emelem a kamatfelárat dolgot csinálniuk. 
Most a 3% hiteltámogatás hasonló történet, ha akarják adják, ha nem akarják, akkor nem adják vagy átteszik sávosra vagy valamit kitalálnak. Deviza kockázat nincs, de van kamatkockázat és pont a CHF hitel mutatja meg, hogy az is mekkorát tud ütni a törlesztőn.
Törölt felhasználó 2025. 08. 07. 10:47
Előzmény: #252293  Murdoch

na ja
.
ha az én újpesti panelem tulajdonlapját is ha megnézed, még mindig láthatod rajta a 2008 nyarán bejegyzett kb 57 ezer chf hitelt, és a hozzá tartozó bejegyzési és elidegenítési tilalmat, pedig 2015-ben végtörlesztettem és átvettem a bank kiengedő papírját, csak nem adtam be a földhivatalba, a bank meg nem adja be magától
.
és azért tettem, hogy kicsit riasztó legyen a továbbiakban is a tullap, ha nem teljesen ártatlan bárányok retináján megjelenik, bár az ügyvédem szerint messze nem tuti védelem a tapasztalt csalók esetén
.
és számtalan olyan esetet éltem át a gyakorlatban, hogy a megbízás aláírásakor azt mondták az eladók hogy tehermentes, de mindig elvettem megfelelően egy meggyőző duma eredményeként a tullap lekérés díját, és én kértem le, és láttam rajta a banki jelzálogot, majd felhívtam őket a hírrel, mire közölték hogy már 5-10-15 éve a végére értek, hogy hogy még rajta van?
aztán  adtam nekik egy példányt és elküldtem őket a bankba hogy kérjék ki a törlési engedélyt és juttassák el a földhivatalba
.
általában mire meglett a vevő le is zajlott, de nem mindig, és csak a szerződéskötéskor az eljáró ügyvédnek lett átadva, és ő nyújtotta be a többivel együtt
.
ne higgy mindig a szemednek
(egyébként volt egy esetem 2009-ben Budán egy kb 15 évvel korábban vett lakás esetében ahol a tulajdonos még mindig csak széljegyen volt és az eladó apa-fia páros pedig akkor már 80 és 100 év feletti életkorban, - valószínűleg nem reagáltak valami hiánypótlásra, -  és kb másfél év múlva felhívott hálálkodva az immáron tulajjá vált ember hogy nagyon köszöni)
FR73 2025. 08. 07. 10:45
Előzmény: #252301  siemens
Egészen más optika úgy venni valamit hitelre, hogy egyébként megvan fedezetnek az összeg, illetve nincstelenként csupasz seggel.
greenman76
greenman76 2025. 08. 07. 10:43
Előzmény: #252294  tihamer
Ha van elkölteni való pénzed, akkor sem vennél?
siemens 2025. 08. 07. 10:42
Előzmény: #252295  Törölt felhasználó
Nem is értem........ 
--
Minden feltétel adott, min. 2-3-szoros megtérülés. Miről beszélünk? Lakást csak hitelből!
--
Ezt még izom is érti......

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek