Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 11:09
Előzmény: #251975  J0hnnyEnglish
"a szüleim kb 10 évvel a rendszerváltás előtt kezdtek dolgozni (most lettek/lesznek 70 évesek), teljesen más generáció amiről te beszélsz"
Az valóban egy másik generáció, nem vitatom. Én nagyra értékelem a generációk közti vagyontranszfert (magam is gyakorlom), de ennek az elmaradásán a saját érdekedben nem érdemes pörögni. Számomra sokkal többet jelentett, hogy intelligens emberek voltak a szüleim és normális értékrend szerint neveltek, mintha adtak volna egy lakást. Ezért voltam mindig elégedett azzal, amim van, ezért tudtam megbecsülni az élet apróbb dolgait és valószínűleg ezért nem dolgozom most agyon magam. Tudom, mi mennyit ér, beleértve a családomra szánt időt és energiát is.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 10:55
Előzmény: #251975  J0hnnyEnglish

számodra az hogy milyen kvalitású szüleid vannak, egy adottság, mint pl a gravitáció
.
szomorúan látod hogy ennyi erűvel lehetnének egész másfajta minőséget képviselő szüleid is?
szomorkodhatsz rajta naponta, és még sok egyéb módon fokozhatod az ebbéli keservedet
.
de jobban jársz, és a gyerekeid feleséged is,  ha inkább sürgősen  leszoksz róla, és legközelebb akkor veszed elő, amikor 80+osként megírod az emlékirataidat
Andy01 2025. 08. 04. 10:49
Előzmény: #251968  Pistike12
Hihetetlenul tragikus!  Az, hogy szakrendelesekre nincsen idopont! Melyik SBO Korhaz volt? Nekem par eve Tetenyi utin volt ilyen tapasztalatom. Most a Kutvolgyi jo volt, bar keves volt az ugyeletes orvos. Egyebkent hetvegen nem mutenek, surgos esetben sem, ezt nem igazan ertem.
berlini
berlini 2025. 08. 04. 10:48
Előzmény: #251976  gyula1971
2019 év eleje óta ezt irom itt a fórumon.
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 04. 10:45
Zsiday Viktor: az új, 3 százalékos hitel is a jómódúaknak kedvez és felhajtja az árakat.-„Gazdaságpolitikusok okulására” Zsiday Viktor a blogján befektető levezette, miért nem jók a kormány lakáspolitikai intézkedései.
Azt írta, a magyar lakáspiacon jól láthatóan kínálati probléma van, nagyon kevés új lakás épül annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős volt az áremelkedés. Normál esetben ilyen nagy áremelkedés után egyre több lakást kellene építeni, egyre nőni kellene a kínálatnak.
https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/zsiday-viktor-az-%C3%BAj-3-sz%C3%A1zal%C3%A9kos-hitel-is-a-j%C3%B3m%C3%B3d%C3%BAaknak-kedvez-%C3%A9s-felhajtja-az-%C3%A1rakat/ar-AA1JRhNX?ocid=msedgntp&pc=U531
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 04. 10:41
Előzmény: #251972  Törölt felhasználó

Jah.. nekem, a nagyszüleim nem feltétlen ezért gürcöltek, meg szerezték vissza az átkos után a családi vagyon egy kis részét, nem kevés kínlódás és munka árán.
"A saját pénzük, azt kezdenek vele, amit akarnak, az életed megoldását nem másoktól kell várnod." Ezt a baromságot általában azoktól hallani, akik valóban nem a -0 ból indulnak és ha csak belekötni voltás képes abba, hogy felróttam nekik a generációk közötti vagyonfelhalmozást, hát állok elébe.
Az nem zavar, hogy én még 40 alatt vagyok és a szüleim kb 10 évvel a rendszerváltás előtt kezdtek dolgozni (most lettek/lesznek 70 évesek), teljesen más generáció amiről te beszélsz, de ne offoljuk szét a topikot.
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 04. 10:38
Előzmény: #251972  Törölt felhasználó
Nyilván te tudod, hogy hogy érzel, de azért pénzügyileg elég meredeken hangzik amit csináltak a szüleid. Nem éppen pénzügyi tudatosságra vall... 
DavidCamp 2025. 08. 04. 10:21
Előzmény: #251963  Pistike12
Nem mondott újat, ezt eddig is tudtuk.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 10:12
Előzmény: #251917  J0hnnyEnglish
“Az alapvetően nem zavar, hogy egy szatyor ruhával kellet otthonról eljönnöm, az viszont igen, hogy 3-4 lakásnyi pénzt egyszerűen bedaráltak anyámék saját életükbe”
Ahelyett, hogy neked adták volna? A saját pénzük, azt kezdenek vele, amit akarnak, az életed megoldását nem másoktól kell várnod. Nekem sem olyan az életfelfogásom, mint a szüleidé, de a leírtak alapján többet foglalkozol ezzel, mint kellene.
Én is egy szatyor ruhával jöttem el otthonról, mert hiába volt apám a saját szakterületén a No. 1., ez a szocializmus idején még kevésbé járt együtt komoly vagyongyarapodással, mint manapság. Amikor felnőttem, én magam biztattam őket arra, hogy mindent éljenek fel, költsék magukra, élvezzék az életet. A szocializmus idején a mi családunk nem utazhatott Nyugatra, ezt a szüleim csak a rendszerváltás után tudták megtenni. Nagyon örülök, hogy éltek vele. A saját pénzükön kívül konkrétan négy örökségként tulajdonukba került lakás/ház árát költötték magukra, de én egyetlen fillért nem sajnálok tőlük. Még úgy sem, hogy alig 50 évesen ők már nyugdíjba mehettek (de ettől még aktívak maradtak).
Mi már egy sokkal szerencsésebb korba születtünk, élhettünk a kapitalizmus lehetőségeivel, nincs miért panaszkodnunk.  A szüleinknek a szocializmus jutott, egy borzalmas, nyomasztó légkörű diktatúra. Most minden törekvő és értelmes ember sokkal jobban élhet, mint annak idején és ez a rokonságunk minden egyes családján meglátszik.
Murdoch 2025. 08. 04. 10:12
Előzmény: #251954  Pistike12
Nyugi, én tuti nem, mivel hogy soha nem minuszolok. Ellenben ilyenkor háttéralkuk vannak, vagy nyomásgyakorlás. Úgyhogy ne csodálkozz, így működik az eu. Megjegyzem direkt balos médiát linkeltem korábban.
Törölt felhasználó 2025. 08. 04. 10:08
Előzmény: #251969  Murdoch

nem szükséges írásos nyilatkozat
ezirányú ráutaló magatartást az utca embere és a bírói gyakorlat is egyaránt elfogadja
Murdoch 2025. 08. 04. 09:56
Előzmény: #251949  mr_bob
Erre nem tudok válaszolni, mivel nem tudom nálad mi az ok-okozat.
Pistike12 2025. 08. 04. 09:50
Előzmény: #251966  Andy01
Urulogushoz nalunk oktober vegere van idopont. Gasztroenterologushoz decemberig tele... 
Borgyogyasz az nincs. 
En pinter elott nem szidtam az egeszsegugyet, de most botranyos. Voltam sbon par hete. Elottem halt meg egy strokeos, akit idoben hoztak be, de 4 orat varattak a varoban. Egy TIA gyanus fiatalt meg 12 ora varakozas utan sem hivtak be, mert a fulem hallatara mondra a doki, hogy nincs kinek szolnia h megvizsgaljak, o meg nem ert hozza. 
En 11 orat vartam.. 
berlini
berlini 2025. 08. 04. 09:50
Előzmény: #251954  Pistike12
Az igazság fáj, ez a baj.
Andy01 2025. 08. 04. 09:43
Előzmény: #251961  Pistike12
Reszemrol csak a francia es a spanyol arakat ismerem. Fr.o. ban nem a Rivierat lehet azert atlagosnak venni, bar egy kicsit kijjebb a nagyvarosoktol ott is vannak hypermarketek igen jo aron. Egyeb helyeken a hypermarketet - ismerni kell oket! - nagyon jo araik vannak. "Hidegszobak", ahol nagyobb kiszerelesu es last minutos arak vannak, altalaban ettermek es nagycsaladok vasaroljak. Mi ott szoktunk vasarolni, amikor a kinti csaladunknal vagyunk. Mindig elfogy.  Fr.o. -ban az egeszsegugy egy tragedia, honapokkal kesobbre kapsz idopontot. A kisgyereknek nem tudnak haziorvost talalni.  Spanyolorszagban - eddigi tapasztalataim szerint - csodalatosan mukodik, mesebe illo. 
Habar nekem itthon is van jo tapasztalatom a Kutvolgyi uti korhazzal, bar egyes vizsgalatokra (pl.Borgyogyaszat), egyaltalan nincsen hely. A borgyogyaszat egesz Bp.-en problematikus, ellenorzo vizsgalatra akartam menni (napozas, napterheles), de a legkozelebbi elerheto Borgyogyaszat Szaszhalombattan volt.  A premium szolgaltatas a Klinikan elerheto, fizetos.
Pistike12 2025. 08. 04. 09:21
Előzmény: #251964  Pistike12
Kezdenek ebredni s szakertok hogy baj lesz a programbol, nem kicsi... 
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250804/suranyi-gyorgy-lakasinflaciot-gerjeszt-a-3-os-hitel-777963
Pistike12 2025. 08. 04. 09:10
Előzmény: #251960  Andy01
De. Tudom persze, csak vicces h az ISTENukszavat es donteset idezem, es a gazdit minuszoljak🙂
Pistike12 2025. 08. 04. 09:10
Előzmény: #251956  Andy01
Nagyon durva arak vannak itthon a spanyolhoz kepest, de becs es a francia riviera arai sem szembeotloek a magyarhoz kepest...
Csak az a kerdesem, ha elertuk a nyugati arakat, es magasabbak az adok, akkor a kozszolgaltatasok miert rosszabbak? Illetve a berek miert Alacsonyabbak? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek